SVT rapporterade · Följ brittiska valet här

SNABBGUIDE TILL KVÄLLENS VALRYSARE
• Storbritannien ska i dag rösta fram sitt nästa parlament. Vallokalerna öppnade 06.00 och stänger 22.00, lokal tid. SVT Nyheter sänder direkt från 22:00, svensk tid, med gäster och analyser. 
• Boris Johnson, landets nuvarande premiärminister, hoppas på att få en egen majoritet - för att få igenom brexit.
Fem kandidater står i centrum i kampen om premiärministerposten:
- Boris Johnson, 55 år, ledare för Torypartiet
- Jeremy Corbyn, 70 år, ledare för Labourpartiet
- Jo Swinson, 39 år, ledare för Liberaldemokraterna
- Nicola Sturgeon, 49 år, ledare för Skotska nationalistpartiet (SNP)
- Nigel Farage, 55 år, ledare för Brexitpartiet
• Storbritannien har majoritetsval i enmansvalkretsar, och det finns totalt 650 valkretsar i landet. Det innebär att det i varje krets finns ett mandat för partierna att slåss om. 
00.39
Labour tar även hem de efterföljande valkretsarna Sunderland south och Houghton. Däremot så skedde kvällens första räkningsskräll när det stod klart att  de konservativa tagit hem valkretsen Blyth Valley - en valkrets som vunnits av Labour sedan 50-talet.
00.33
Newcastle central blev den första valkretsen att släppa de riktiga siffrorna där Labour tog hem segern med 12, 278 procents majoritet.
00.11
Boris Johnson twittrar ett "tack till alla som röstade, som volontärarbetade, som ställde upp som kandidater” efter att de preliminära resultaten presenterats, som om de stämmer kan innebära att han går mot en historisk seger. Se inlägg nedan. 
00.08
Thank you to everyone across our great country who voted, who volunteered, who stood as candidates. We live in the… twitter.com/i/web/status/1…
00.04

Nu är rösträkningen i full gång och lådor med röster förs hastigt till rösträkningscentralerna.

 
23.48

EU-ministern om kommande brexitförhandlingarna 

23.46
- Det här är ett historisk val som kommer att förändra Storbritannien i grunden, säger James Savage, grundare av the Local i SVT:s direktsändning som nu avrundas.
23.37
Här kan ni följa valresultatet i takt med att siffrorna kommer:

Valet i Storbritannien

SVT NyheterFölj valresultatet live här
23.32
Även om det inte var oväntat att Johnson kunde vinna är detta resultat en politisk chock, säger Katrine Marcal på plats i London. 
- Troligtvis kommer Jeremy Corbyn meddela sin avgång redan imorgon, om det här blir resultat. 
23.24

Anna-Maja Persson: "Frågan är vad som kommer att hända med Corbyn. "

23.21
 För Labour däremot kan det visa sig att det här valet är det värsta sedan 70-talet, och frågan är när snarare än om Jeremy Corbyn måste avgå, menar Anna-Maja Persson.
23.20
- Boris kommer att kunna göra i stort sett precis vad han vill om det här stämmer, säger Anna-Maja Persson på plats utanför parlamentet.
- Att det blev ett så starkt resultat är förvånande.
23.17
Labour har tappat 71 mandat enligt vallokalsundersökningen.
23.16
326 mandat krävs för att få egen majoritet, vilket Tories ska ha lyckats landa med god marginal om resultaten stämmer. 
- Frågan är vilken Boris Johnson vi får se nu, när han ser ut att få majoritet och därmed mer frihet, säger James Savage.
23.13
Det brittiska pundets värde gick upp strax efter att resultatet från vallokalsundersökningen blev känt, enligt BBC:s ekonomiska redaktör.
 
 
23.06

Johnson går mot storseger enligt resultaten från vallokalsundersökningen:

Conservatives: 368
Labour: 191
SNP: 55
Liberal Democrats: 13
Plaid Cymru: 3
Greens: 1
Brexit party: 0
Others: 22
23.04

Katrine Marçal: Varit ett val som handlat om vad valet ska handla om 

23.02

Birgitta Ohlsson: "En fråga som klyver folket" 

22.55
I Bryssel är det klimat som står högst på agendan, men  enligt SVT:s Christoffer Wendick på plats är det många som har avsatt en tidig morgon imorgon för att hantera resultaten av omröstningen.
22.50
Nu är det bara minuter kvar innan vallokalerna stänger!
22.43
Även  krönikören Katrine Marcal på länk från England understryker detta. 
-Alla är nervösa, säger hon. 
22.42
En ny folkomröstning kring brexit är ett tänkbart scenario, särskilt  om Labour och Libdem går samman, menar Ohlsson. 
- Ännu kan mycket hända.
22.36
-Många britter är trötta, såret har varit så varigt under många år och folk är redo att gå vidare, säger Birgitta Ohlsson om valet.
22.35
I studion deltar nu Birgitta Ohlsson, före detta riksdagsledamot för Liberalerna.
22.28
Antisemitism inom det egna partiet, stödet för en ny brexitomröstning och bristande stöd hos de egna partikollegorna är några saker som har hängt över Corbyn som ett mörkt moln och som kan skapa problem, enligt Nicholas Aylott och Anna-Maja Persson.
22.23
Enligt Nicholas Aylott gynnar det Labour att valdebatten tog den vändningen, och inte bara har dominerats av brexit-frågan.
22.19
Ett foto på en fyraåring som tvingades ligga på golvet på ett sjukhus orsakade stora rubriker i veckan, och aktualiserade ytterligare sjukvården som en av de stora valfrågorna. Boris Johnsons bemötande när en reporter ställde frågor kring detta orsakade en del uppståndelse.
 

ANALYS: ”Ovanligt många som sagt att de bestämmer sig på valdagen”

SVT NyheterEfter de brittiska lokalvalen i våras då de båda jättarna konservativa Torypartiet och Labour gjorde dåligt ifrån sig spekulerades det friskt om tvåpartisystemets död. I dag kan vi konstatera att det ryktet var betydligt överdrivet. För i det här valet är ordningen återställd, och slaget står mellan Boris Johnson och Jeremy Corbyn.
22.16
Johnson har fått credd då han nått ut till väljare som Torys vanligtvis inte når. Men han gjorde ett ödesdigert val när han förespråkade att lämna Brexit, och tappade i popularitet. Så han har gått från väldigt icke-polariserande till väldigt polariserande, säger the Local-grundaren Savage.
22.13
Anna Maja Persson, på plats i London om väljarnas syn på Boris Johnson.
- En charmig person som många gärna sitter på puben med. Erkänt slarvig men omger sig med stabila och pålitliga personer.
Trots att han blivit påkommen med att ljuga kommer han undan med det
22.09
- Vi har två kandidater som tävlar i impopularitet här, vilket ger valet en konstig dimension, säger Savage.
22.08
Framförallt är det Brexit som påverkas av valresultatet, säger Nicholas Aylott.
22.08
James Savage, grundaren av tidningen the Local och statsvetaren Nicholas Aylott från Södertörns högskola sitter med i studion.
22.03
SVT:s utsända Anna Maja Persson ger en lägesrapport från plats i London och Christoffer Wendick från Bryssel.
21.55
Om fem minuter kör vi live!
Foto: Klara Stefansson/SVT
 
 
 
21.53
Toryledaren Boris Johnson är ute och valkampanjar in det sista i den egna valkretsen Uxbridge. Se inlägget nedan. 
21.51
Out campaigning in South Ruislip! Polls close at 10pm - vote Conservative to #GetBrexitDone 🇬🇧
21.44
Brittiska The Guardian har gjort en lista på fyra möjliga resultat i valet.
21.37
Det ser ut att bli stressigt in i det sista för 48 personer i Liverpool – som fått fel röstsedlar, rapporterar BBC News. Därmed måste de lägga nya röster innan klockan 22, lokal tid, när röstningen stänger. 
 
 
21.09
Om en timme sänder vi på SVT direkt för att ge dig det senaste kring valet med analyser och gäster i studion. En timme därefter – klockan 23 svensk tid, stänger de brittiska vallokalerna.
21.08
Varken BBC eller andra tv-kanaler i Storbritannien får rapportera detaljer om kampanjer eller valresultatet innan vallokalerna stänger. Läs mer om lagen här. 
21.04
BBC News har satt upp en valkarta utanför redaktionen, som kommer att uppdateras under kvällens gång, twittrar journalisten Sarah Corker. Se inlägget nedan. 
21.02
It’s nearly time. The all weather studio still looking good in the pouring rain. #GeneralElection2019 @BBCNews
20.51
Många britter trotsar regnet för att lägga sin röst. Foto: DYLAN MARTINEZ/REUTERS/TT
 
20.47
Kvällsmörkret har lagt sig över Storbritannien medan väljarna går till vallokalerna. Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS/TT
 
20.36
SVT:s utrikeskorrespondent Christoffer Wendick har besökt Rotherham i norra England, som varit Labourland sedan 1933. Samtidigt är det Brexitland – 7 av 10 ville lämna EU. Se mer i klippet. 
 
20.06
Det brittiska underhusets personal skriver på Twitter att de har laddat med kaffe och snacks inför den långa valkvällen- och natten.
19.31
Hundratals väljare i Cardiff, Wales, kommer inte kunna rösta i valet – på grund av att de registrerat sig på fel sätt, rapporterar BBC News. Många av dem tros vara studenter, som nekats registrering på grund av ofullständiga adresser i deras ansökan.
19.21
En timme innan vallokalerna stänger i Storbritannien kommer SVT att sända direkt, med gäster och analyser. Följ den med start klockan 22.00!
19.19
Väljaren Melini säger till SVT att hon inte litar på någon kandidat. "Det som sker det sker", säger hon, men poängterar att hon röstade ändå – och att det är viktigt att använda sin rösträtt. 
Foto: Vlada Cakic
 
19.03
SVT:s reporter PA Engler är på plats i London och har träffat några av dem som röstat i dag.


SVT på plats i vallokal i London

18.34
Nu är det mindre än fem timmar kvar tills vallokalerna stänger. Hur kommer det att sluta? Här är tre möjliga utgångar, enligt en statsvetare som SVT pratat med. 
 
18.12
Så här såg det ut i Bermondsey under dagen.
Foto: Tony Hicks/AP/TT
 
18.10
Väljare i stadsdelen Bermondsey i södra London får kämpa för att ta sig fram till vallokalerna, rapporterar bland andra The Guardian
"Det var för djupt för att vada genom mitten, även med stövlar", twittrar väljaren Hannah Tookey.
18.04
Labradoodlen Henry är en av dem som väntat på sin röstande matte eller husse.
Foto: Claire Hayhurst/AP/TT
 
17.58
Hashtagen #dogsatpollingstations har trendat i sociala medier, efter att brittiska väljare lagt upp bilder på deras husdjur, snällt väntandes utanför lokalen, skriver BBC
17.56
Labour-ledaren Jeremy Corbyn och Tory-ledaren Boris Johnson har båda röstat under dagen. Johnson valde att ta med sig sin hund Dilyn till vallokalen. Foto: TOLGA AKMEN, DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/TT
 
17.49
"Om vi får ett oklart läge följer en lång period med osäkerhet. Men de som röstade på att stanna i EU börjar bli ganska trötta på den här processen."
Adrian Hyde-Price, statsvetare vid Göteborgs universitet.  
17.48
Även Adrian Hyde-Price, professor i statsvetenskap, säger till SVT Nyheter att det mest troliga pekar på en vinst för Boris Johnson och de konservativa. 
17.47
Trots att resultatet är svårt att förutspå finns det ändå några opinionsundersökningar som kan ge indikationer om hur valrysaren kan sluta. Alla stora undersökningar pekar på en vinst för premiärminister Johnson, rapporterar nyhetsbyrån Reuters
17.40
"Ovanligt många obeslutsamma väljare har sagt att de förmodligen bestämmer hur de ska rösta först under själva valdagen."
Anna-Maja Persson, utrikesreporter på SVT. Läs hela hennes analys här.
17.38
Vallokalerna i de 650 valkretsarna finns i England, Wales, Skottland och Nordirland. I varje valkrets finns en parlamentsplats.
17.36
Kvällens val är Storbritanniens tredje parlamentsval på mindre än fem år, uppmärksammar BBC News.
17.25
Vad har den klassiska julfilmen "Love Actually" med parlamentsvalet att göra? Med Hugh Grant i spetsen har filmen och skådespelaren kommit att spela en huvudroll i valet – i en kampanj för taktikröstande. Se mer i klippet.
 
17.18
Det brittiska valsystemet gör att det är "extremt svårt" att förutspå valresultatet, enligt SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson. Hon beskriver systemet med den klassiska Abba-låten "The winner takes it all". 
17.13
BBC News kommer att publicera en första vallokalsundersökning i samband med att vallokalerna stänger klockan 22, lokal tid. Det kan ge en första indikation av resultatet.
17.08
En av de störta frågorna i valet är så klart brexit, där Boris Johnson har chansen att få egen majoritet - och därmed få igenom brexit. Lyckas han inte få majoritet kan det bli stökigt, enligt SVT:s utsände reporter Per Anders Engler. Se mer i klippet. 
 
16.52
Blir det premiärministern och Tory-ledaren Boris Johnson som får fortsätta på sin post - eller petas han av konkurrenterna? Här är de fem partiledarna som väntas göra upp om striden:
 
16.43
Världens blickar riktas mot Storbritannien och parlamentsvalet. Välkomna till SVT Nyheters direktrapportering - här kan du följa valrysaren hela kvällen.