SVT rapporterade · Har du fått vänta länge på ambulans eller drabbats av överbeläggningar?

Välkommen till vår chat som handlar om hur sjukvården fungerar idag.
Vi tar tacksamt emot dina synpunkter och erfarenheter av vården främst i Västernorrland.
08.40
Beställde ambulans på order av rådgivningen till frun. Klockan två på dagen ambulansen kom klockan 8 på kvällen efter en andra påringning ! Sådags var det försent då hon fått en stroke och var medvetslös, ambulanspersonalen orkade inte lyfta båren utan grannar längs gatan fick tillkallas. SKANDAL är bara förnamnet ! Behöver jag säga att hon dog med svåra hjärnskador. En ambulansrekognoserare kom ett par timmar innan hon stöp, typ skriv på här och om du blir sämre så hör av dig ! Jag undrar hur i helvete ska man kunna höra av sig om man är medvetslös ?? Händelsen är anmäld men till ingen nytta som vanligt !
10.08
Jag tror inte att allmänheten förstår vilket pressat läge Sundsvalls sjukhus har. Vi har ett komplett sjukhus i Örnsköldsvik där det ofta finns lediga platser. Ändå ska alla patienter skickas till Sundsvall och vårdas där under ofta långa vårdtider.

Samarbeten mellan sjukhuset och kommunerna fungerar otroligt dåligt. Skräckexempel på patienter som blivit kvar på sjukhuset i flera veckor för att kommunen inte kan hitta platser åt dom på särskilda boenden eller bevilja tillräckliga insatser i hemmet. Härnösands kommun är det värsta exemplet på en kommun som inte kan erbjuda sina innevånare ett tillfälligt boende på en korttidsenhet. Dessa patienter blir färdigbehandlade och kvar på sjukhuset. Eller så skickas de hem med otillräckliga insatser och blir prompt inlagda på sjukhus för att hemsituationen inte fungerar.

Vi ställer in livsnödvändiga operationer! Detta leder till att dessa patienter får vänta långa tider och i värsta fall förvärras deras tillstånd så pass att de måste åka in akut till sjukhuset. För ett sjukdomstillstånd som kunnat förebyggas om vi hade en fungerande situation på våra vårdavdelningar.

Sen måste jag rikta kritik till hustrun i detta inlägg. Hon förefaller ha varit en tidigare relativt frisk person som slagit en arm, kanske fått en överarmsfraktur. Det är sådana patienter som kan flyttas till annat sjukhus vid sådana här händelser. Svårtsjuka och ostabila patienter ska inte flyttas på. Nu verkar det som att detta blev fallet och detta är väldigt olyckligt.

 

Här svarar Härnösands kommun på kritiken:

"Kostnader för utskrivning från sjukhus  40000:- totalt nu under 2019. Kommunen har haft betalningsansvar pga att någon fått ligga för länge på sjukhuset för endast ca 5 dygn för hela 2019. Ett mycket bra utfall tycker vi, även om 0 dygn vore det optimala. 

 

"Kommunen är bra på att ta emot vid utskrivning från sjukhus.

Extra insatser har sats in/beviljats från bistånd där det varit behov av det under kortare eller längre tid. Hemtjänsten har haft flera personer med dygnsinsatser i perioder men det har inte alltid berott på utskrivning från sjukhus utan händelser i hemmet eller närstående som blivit sjuk till en make/maka med demenssjukdom.

Rutinen vid utskrivning från sjukhus är tydlig med att vårdkontakten på VC/HC är första instansen och den som samordnar informationen och kallar till samordnad individuell planering (SIP) där det är aktuellt. Vi har ett gemensamt  (region och kommun) informationsöverföringssystem mellan varandra. 

Vi arbetar mycket med samverkan både med VC/HC i Härnösand, med slutenvården i Sundsvall (vårdplaneringssköterskor) som är med vid våra samverkansmöten kring utskrivning från sjukhus (2 ggr/termin)  sedan nya lagen kom Jan 2018. 

Hälso- och sjukvården i Härnösands kommun samverkar även regelbundet med ambulansen. (1 gång/termin)"

Mvh

Mats Collin

Socialchef

Elina Arab (S) svarar:
Samarbete med kommunerna är den kanske allra viktigaste delen i att minska risken för överbeläggningar. Här kan vi se att samarbetet har blivit bättre generellt över länet, men vi är inte i mål och fortsätter jobba med detta. Från den politiska sidan utvecklar vi samarbetet med kommunerna för att de som är färdigbehandlade kan åka hem till sin kommun, och för att arbeta förebyggande och då undvika att personer blir så sjuka att de behöver läggas in på sjukhus. Att fortsätta utveckla arbetssättet nära vård och att öka fokuset på personcentrerad vård är två viktiga delar i ett förbättrat samarbete.
10.33
Gäller frågan om man drabbats av överbeläggningar eller fått vänta länge på ambulans i Västernorrlands län?
Eller är det en mer allmän ?
@Lena - Vårt fokus är just på väntan på akut vård.
10.33
Låg en timme på is och snö i väntan på ambulans när jag hade skadat benet riktigt illa. Var nära att förlora medvetandet. Men jag förstår sitsen som ambulanspersonalen befann sig i, de var tydligen på en större olycka i stan (Sundsvall). När de väl kom till platsen där jag låg fick jag det absolut bästa omhändertagandet. Annat kan man säga om akutmottagningen där sjuksköterskan sa åt mig "Bit ihop. Det gör ont att luxera knäskålen", när jag låg där och skrek av smärta i väntan på röntgen. Det finns många sätt man kan säga saker på. Just det där var kanske inte det mest optimala. Även jag jobbar som sjuksköterska, just då inom psykiatrin och missbruksvård. Röntgen visade även på en avslagen benbit som kilat in i knät. Men all heder åt ambulanspersonalen! Ni har mitt fulla förtroende.

Det är oerhört tråkigt att du fick vänta så länge. Det är ibland svårt att hjälpa alla som behöver ambulans samtidigt. Men den kunniga personalen på 112 gör bedömningar och försöker se till att hjälpen kommer fram så fort som möjligt. Det är en svår avvägning mellan antalet ambulanser och behovet vid vissa tidpunkter när fler än vanligt behöver hjälp. En viktig del i detta är att vi vill ha fler som kan arbeta som ambulanssjuksköterskor, för det är avgörande för hur många av ambulanserna som kan vara igång samtidigt. /Elina Backlund Arab (S) vice ordf hälso- och sjukvårdsnämnden

11.00
Min synpunkt handlar mer om sjukvården idag än om överbeläggningar och väntetiden på ambulans. Efter nedläggningen av Sollefteå sjukhus så transporteras idag personer med ambulans till Sundsvall, en sträcka på 26 mil t.o.r. i det fall man kör riksväg 90 - och E4. Kostnaden för en ambulans ligger runt 800 sek/mil, i det fall man kör 3 turer per dag (troligtvis fler) så blir årskostnaden över 20 miljoner. Utöver detta så saknas alltså en ambulans i området beroende på att man kör en sjuktransport.
Jag har inget emot att betala skatt till Region Västernorrland men ibland undrar jag vad den går till.
Det är inte mer än omkring 5% av ambulansens uppdrag som är sjuktransporter, det är både inom och utom Västernorrlands län.  Den siffran minskar också. Däremot kommer ambulansen att fortsätta köra akut sjuka till det sjukhus där de får bäst vård, beroende på behov. 
/Elina Backlund Arab (S) vice ordf hälso- och sjukvårdsnämnden
11.01
Anonym Sjukvårdspersonal, skriver att det oftast finns lediga platser i Ö-vik.
Då är det ganska logiskt att det är Sundsvalls Sjukhus som måste tillföras mer resurser..Sundsvalls Sjukhus är ett länssjukhus med ett upptagningsområde på 150.000 inv,.
Finns inte personal och resurser för tre fullvärdiga Akutsjukhus.
Det är viktigt att se hela länet som en helhet och fortsätta arbeta för att utnyttja våra gemensamma resurser på det bästa sättet. En del kommer behöva resa för att få den bästa vården.
/Elina Backlund Arab (S) vice ordf hälso - och sjukvårdsnämnden
11.05
Hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande intervjuas av SVTs team Sara Kempe och Per-Erik Ström. Snart kommer hon med svar på några av inläggen i chatten. 
11.21
Vi vårdar våra patienter i korridoren. 4 överbeläggningar 21.00 på kvällen och telefonen ringer att två till är påväg in. Vad gör man? Såklart ingen vill behöva bli förflyttad till ett annat sjukhus, speciellt inte mitt i natten. Men det är varken patientsäkert eller rättvist mot personalen med denna korridorvård som pågått nu.

Detta behövs verkligen lyftas. Det är inte bra för någon inblandad. Men problemet tycker inte jag ligger i att vi måste flytta patienter till andra sjukhus som ingår i samma länsverksamhet, problemet är indragna vårdplatser och personalbrist. När ska politikerna inse detta?
11.49
Att folk får vänta i flera timmar på ambulans är inga nyheter, det sker dagligen året runt. Ofta är väntetid upp mot tre timmar. Och istället för att försöka ta sig till vård på eget sätt så väntar man hellre i timmar. Ambulansen Sundsvall har samma antal ambulanser som Sollefteå och då är det enkelt att räkna ut att det kommer bli långa väntetider. Diskussion har pågått i åratal för att få en extra bil dag samt nattetid men inget konkret sker. Ledningen uppgav att om nyttjandegrad (%) skulle överstiga 40 % så skulle åtgärder ske, nu är vi uppe på 60%. Det finns överhuvudtaget inte marginaler för att ha nån beredskap om något extraordinärt skulle inträffa.
11.49
Efter att de lagt ner nästan all akutvård på Sollefteå sjukhus har personalen på akuten däremot fått spetskompetens. De kan numer säga exakt vart på vägen till Övik morfinet kommer börja verka.
12.04
Jobbar själv på Sundsvall sjukhus inom kirurg vård. Vi har haft patienter i korridoren varje dag under en längre period. Undersköterskorna är underbemannade kvällstid men lovar er att dem gör sitt bästa för att hinna ta hand om numera 10-12 patienter per arbetspass. För Sjuksköterskorna är situation ohanterbart snart men Ingen lyssnar. Ta hand om er där ute!! Lovar er sjukvårdspersonal gör sitt bästa men vi har i nuläget inte rätt förutsättningar för att ge en god vård, vården ni förtjänar tyvärr...
 
Elina Arab (S) svarar:
Kan bara instämma i att personalen inom Region Västernorrland gör sitt allra bästa hela tiden. Arbetet med hållbar bemanning pågår, där kan det till exempel handla om att olika sorters verksamhet ska kunna hjälpa varandra mer, till exempel att personal på mottagning och på avdelning kan hjälpas åt. Samtidigt pågår ett arbete med kompetensväxling för att avlasta olika yrkeskategorier, där ingår utveckling av vårdnära service som kan minska undersköterskornas och sjuksköterskornas arbetsbelastning. Hur många vårdplatser som behövs är en bedömning som görs av verksamheterna, som har den medicinska kompetensen. Stort tack till vår duktiga och engagerade personal!
12.06
Jobbar i Västernorrland och har dubbelt boende, är skriven på annan ort. Fick lunginflammation för drygt ett år sedan, sökte akut på vårdcentral i VN. Fick ingen tid till läkare utan fick besked av sköterska att jag skulle sätta mig på tåget ner till södra Sverige ’där du hör hemma’. Hade 39 graders feber. Tycker som konsekvens att personer från vården i VN inte ska få ngn vård om de blir sjuka i annan del av landet där de ’inte hör hemma’.
13.28
Min dotter blev hem skickad utan åtgärd för det inte fanns adekvat personal för hennes knä som gått ur led. Visserligen inte var ur led. Men hon kunde inte stå på benet på en månad. För först efter det fått en ordentlig koll och åtgärd.
13.29
Nu har Elina Arab (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden lämnat chatten.
13.55
Elina Backlund Arab. När ska våra löner höjas så vi kan börja behålla vår personal? Med den urusla ingångslön vi har i nuläget är våra sjukhus enbart en startpunkt för många nyutexade sjuksköterskor. Dom stannar ett år sedan börjar dom som bemanningspersonal eller flyttar till storstadsregionerna. Jag läste vidare till SSK efter många år som uska. Knappt 2000kr i löneförhöjning efter 3 års universitetsstudier. Kändes värt det.