SVT rapporterade · Hur viktigt är luciafirande för dig?

Tack för era kommentarer, chatten är nu stängd.
11.03
Nu startar vi chatten! Tack för att du delar med dig av dina tankar!
12.14
Lucia-firandet är en vacker tradition och som på ett vackert sätt leder in oss i kyrkan och tanken på allt vackert som Gud skapat.
12.14
Luciafirandet är en gammal fin tradition som hedrar en kristen italiensk martyr. Den SKA bevaras. Det handlar om religionsfrihet. Våga bevara våra gamla traditioner. Ska alla religiösa traditioner förbjudas, ska vi alla tillsammans bli ateister!? Då finns bara midsommar kvar...
13.57
Lusse var en anledning till att leva rövare, och hade inget med religion eller gammal kultur att göra.
13.57
Tänker att traditioner kommer och går, över tid sett. Om intresset för att gå i ett luciatåg inte finns blir det svårt att tvinga kvar den traditionen, hur vacker den än må vara. Själv minns jag bara smärtan över att bli bortvald som Lucia både på förskolan och i skolan (inte tillräckligt söt, inte tillräckligt blond, för kort hår), så för mig är julen en varmare högtid med omtanken om medmänniskor i centrum (för mig i alla fall).
13.58
Föreslår att Lars-Åke läser på lite om Lucia innan han så bestämt hävdar att det är en gammal tradition som SKA bevaras och kopplar ihop den med kristendomen. Det är en rätt ny tradition som den ser ut nu. www.isof.se

13.58
Viktigt! Bevara svenska sedvänjor. Luciafirandet som det kallas är betydligt äldre än Lucia. Allt behöver inte anpassas till de "nya".
13.58
För mig personligen är luciafirandet helt oviktigt. Jag sover hellre.
13.58
Jag börjar med att se det på tv. På jobbet får vi extra luciafika. Detta är ju Sveriges traditioner. Tradioner är viktiga vilket land du än kommer ifrån. Dessa ska bevaras.
13.58
Hur länge har vi firat Lucia? 100-150 år. Inte speciellt länge, men ändå känns det mossigt. Ut med det och in med något nytt och fräscht!
13.58
Ut och lussa med er då, Lars-Åke och Lars Erik! Ni kanske har mer tid än ungdomarna :-)
13.58
Oviktigt, faktiskt.
14.34
Trevligt med traditioner.
14.37
Det är en trevlig tradition. Firar med någon Lussekatt och pepparkakor. Ser Lucian på TV. Fick vara stjärngosse vid ett tillfälle när jag gick i skolan. Det var kul att få vara med och "lussa" för lärare, folk på ett ålderdomshem och elever på skolan, även om min sångröst är usel.
15.07
Mysigt med lite ljus och skönsång i vintermörkret! Vem blir sur över ljusspridare? Inte jag! God Jul
15.07
För mig är Lucia ointressant.
15.12
Antingen vet man vad man firar, eller så vet man inte. Många har inte en aning, men tycker att det är vackert med Lucia..
Var och en gör efter eget tyck och kunskap.
Jag firar inte.
15.27
Kommuner är lokala grupper av mafiagänget staten och ni ska ge fsn i Lucia!
15.43
Jag har barn i lågstadiet och de firar Lucia i skolan men personligen bryr jag mig inte.
15.43
En del av firandet i december. Lyser upp, är stämningsfullt och fint med ljus och vacker sång.
16.03
En fredlig tradition med sång ljus o fika i mörkret o kylan - det kan vi väl behöva!! Vill man sedan dansa till det så är väl det alldeles jätte kul!!! 😀☕
16.19
En fin & stämningsfull tradition som ger ljus & värme i vår mörkaste tid ❤️
17.43
En mycket trevlig tradition med ljus och värme. Underbart
18.49
Skön sång fint o stämningsfullt inför julen