SVT rapporterade · Vad skulle du göra om ditt barn använde droger?

Godmorgon, vi drar igång chatten igen. 
 
Jessica Andersson, utvecklingsledare för alkohol- och drogförebyggande arbete på Göteborgs stad, delar Rickard Öhs bild om att föräldrar måste ta mer ansvar och titta igenom barnens mobiltelefoner. Är det rimligt? Vad skulle du göra om ditt barn använde droger?
06.38
fråga mitt barn vad jag som föräldrar har gjort fel och jobba utifrån det.
07.02
Resonera om risker för hälsan, och de problem som knarkare får med skolan och att få jobb. Att knarka är också att bidra till gängkriminalitet.
07.12
Kontakta alla andra föräldrar i klassen då det inte bara lär vara mitt barn som använder narkotika. Sen börja arbeta ihop mot det och försöka luska ut vartifrån dom köper det.
Kontakta polisen och få hjälp av dom för att få bort skiten från skolan.
07.24
Kontakta skola, socialtjänst mfl och kräva samverkan med mig, för att i första fasen vid misstanke el vetskap att barnet använder droger är det viktigt att ta tag i drogmissbruket.
Självanklagelser el uppläxande hjälper inte i denna första fas, , tvärtom så är risken stor att barnet väljer drogen än mer.
08.07
Ringt polisen, soc och sjukvården. Sett till att mitt barn kom ur beroendet och bort från en skadlig miljö. Jag har inte kunskaperna att lösa en sån problematik på egen hand.
08.07
Ha en nyanserad diskussion med barnet och inte få moralpanik.
08.25
Om jag hade haft pengar: ta till den bästa behandlingsvården kosta vad det kosta ville. För den som inte har pengar är det betydligt svårare att hjälpa sitt barn.
09.20
Skulle förklara för barnet varför det inte är bra just i den åldern, och att barnet får vänta tills det blivit myndigt, Själv uppväxt med alkoholist och narkoman, röker själv cannabis idag, och det har hjälpt min ångest. var 20 år när jag började och kan mitt barn vänta tills dess, skulle jag inte bry mig nämnvärt! men skulle vara väldigt tydlig att det inte accepteras i mitt hem innan åldern är inne!
sen om det skulle vara tabletter eller andra hårdare droger så skulle jag ta kontakt med privat missbruksvård! skulle absolut inte ta hjälp av kommunal eller statlig vård då fler som enbart brukat cannabis t.ex börjat med tyngre droger när dom suttit på hemmen!
09.35
Instämmer med Linda, -att knarka är ett likhetstecken att bidra till gängkriminalitet!
Jag skulle kontakta bup och gå på samtal dit med mitt barn...
10.08
Skulle försöka få barnet att sluta såklart!
10.18
Steg ett är väl att prata med barnet. Försöka luska ut om det är en "kul grej" eller för att få hänga med vissa personer eller om det beror på något djupare i barnet. Sen beror det på vilka droger det handlar om såklart. Gräs är kanske inget jag skulle ta till soc/polisen eller andra instanser som folk här nämner...
Försöka förklara eventuella risker även om det sannolikt kan vara att hälla vatten på en gås.
10.38
Nu är det så att vi är mitt i det. Vår son är 17 och röker på, både Hasch och Marijuana. Det dricks rätt friskt också. Den stora risken är ju att i dom sammanhangen förekommer även tyngre droger och vi är livrädda att han ska testa även det. Vi är på BUP men dom gör ingenting. Vill ge honom medicin mot ADHD som han vägrar att ta eftersom han slutar äta och sova så. Rena speeden. Vi har bett om KBT men BUP valde att göra en orosanmälan istället. Soc tycker som vi, att han behöver få styr på livet, struktur och instruktioner som han kan följa avseende skola etc. Så oavsett hur mycket vi har kämpat och kämpar så sker ingenting. Ju mer skit han stoppar i sig ju längre tid tar det att ta vuxna beslut som alla förväntar sig av en 17 åring. Lätt att säga gör si eller gör så. Lika lätt som att göra en orosanmälan som mynnar ut i ett helvete för hela familjen när det är just det vi och vår son inte behöver. Tack för tipset om privat rådgivning, ska testa det.
Hej Harald, tack för ditt inlägg. Kan du mejla oss på vast@svt.se tack. Vi vill gärna komma i kontakt med dig.
11.02
Lite sent att reagera när barnet går i högstadiet. VH behöver ta ansvar och engagera sig för sina barn redan på fsk
Ser i mitt arbete många VH som inte vågar gå i konflikt och vara föräldrar
11.08
Det blir lite patetiskt att prata om hur oförklarligt det är att ungdomar röker hasch när hela stan intas av fulla vuxna på helgerna. kanske borde sluta sitta över rödvinet och känna sej bättre bara för att det är lagligt.
11.22
Svår fråga ,då varje fall är individuellt. Men att ha kunskap om droger är en bra början, prata med de unga om konsekvenser av att använda droger är ju viktigt. Inte ta till skrämselpropaganda. När man får reda på eller upptäcker ens barn tar droger får man ju se till om det är testning ett bruk om det utvecklats till ett riskbruk eller om det är problematiskt och rikta insatser efter det. Ofta finns samsjuklighet bland de som har ett problematiskt bruk. Och vården är dålig.
11.38
Till att börja med skulle jag strypa pengatillgången till mitt barn, ta bort mobil/dator då ungdomarna troligtvis behöver dessa för att komma i kontakt med langarna. Jag skulle vara klistrad som ett frimärke vid mitt barn, skulle bara få vara "ifred" under skoltid, skulle följa dottern in på skolan efter att ha kört henne dit. Är det tal om ett bruk/riskbruk och inte "bara prova på" så skulle jag även söka professionell hjälp.
11.48
Man börjar med sig själv, man tar ställning mot ALL narkotika, nolltolerans. Sen kommunicerar man detta under barnets uppväxt, konsumerar själv minimalt med drogen alkohol och vips så har man en stark ungdom fylld av goda argument mot knark och supande. Det börjar hemma, vid köksbordet och med föräldrarna själva.
12.16
Börja med en bra föräldrarelation redan när barnen är små. God kontakt och samarbete med skola,polis och sociala myndigheter.
12.31
Jag skulle svept mitt vinglas och sen hade ungen fått sig en utskällning.
12.31
Tänker att vi borde ge barn och unga en värld de inte vill fly ifrån. Fler möjligheter till att umgås med närvarande vuxna, fritidsledare. Föräldrar drar man sig bort ifrån i tonåren som ett naturligt steg att bli vuxen. Föräldraansvar kan man tydligen peka på i alla lägen, MEN det finns också ett samhällsansvar att se till att vi har ett drogfritt samhälle. Det väller in över våra gränser tillsammans med vapen. Där hjälper det inte hur mycket ansvar föräldrarna än tar.
13.28
Har varit där med ett barn och är nu där med syskonet. Drogliberal inställningar hos kompisar och deras föräldrar förstör så mycket, hur stränga vi än är hemma! Det är rörande hur vissa skriver att de skulle söka hjälp - idag finns så lite hjälp att få hos bup, soc och skolan! Allt hänger på att ungen har starka och välfungerande föräldrar!
13.28
Jag har idag en 27 årig son som är uppvuxen och gått i skola i majorna. Han började ha frånvaro i skolan och vi satt i möten . Han började med spel sen röka marijuana och amfetamin. Jag som mamma gjorde anmälan till soc och samarbete med skola mm. Vi misstänkte ev neuropsykiatrisk diagnos men inget hände ingen hjälp från bup och soc. Åren har gått och missbruket eskalerade med ännu tyngre och även sålde och stora stora skulder till kriminellt gäng. Många år med oros anmälan och få in på behandlingshem. Varit på någon avgiftning sen ut, ingen hjälp på psykiatrin när han haft psykoser. Hemskickad till sambo å 2 barn som han slängts ut från. År ut kämpat för lvm och få utbredning men finns inga pengar å platser. I våras efter 12 års helvete fick han behandling på korpberget å nu varit drog fri 11 månader. Ingen förälder vill att änns barn börjar droga. Men det MÅSTE finnas resurser å hjälp.
13.44
Hade jag haft en unge skulle jag lärt han om vad de är han konsumerar, cannabis kommer ge dig kol fortare än att röka samt att de hämmar dina möjligheter att lära dig. De löser upp fettet i hjärnan på exakt samma sätt som alkohol. Andra droger har andra nackdelar.. Är de nu så att han pundar för att han mår dåligt så hade jag varit med och hjälp till.. är de att han bara är en idiot och tror på all drogliberal smörja så hade jag get han ett ultimatum. sköt dig eller dra åt helvete.

Jag tycker att de viktigaste samhället som en helhet kan göra är att sluta tabubelägga bruket, du kommer ALDRIG få din unge att vilja prata med dig om den känner skam.. Nackdelarna är många och konsekvenserna över folks missbruk många, därför är de viktigt att vara saklig och prata om vad de är, hur de påverkar en och vilka konsekvenser de ger en.. inte fängelse utan kroppsligt. Lär folk vad de är.. Enda jag visste som lite var att '' du kommer dö'' men sedan när man ser folk bruka de och inte dö så sitter man där med massa tvivel. Jag pundar inte och skulle aldrig vilja, men de är viktigt att lära ut rätt saker och sluta försöka med skrämselpropaganda..
13.54
Fråga mitt barn varför hen väljer att använda droger, när riskerna vid användande i så ung ålder är kartlagda och tydliga. Hur mår mitt barn? Är det ett sätt att dämpa psykisk ohälsa, eller är det en blandning mellan nyfikenhet och grupptryck?
Kulturella uttyck glorifierar ofta droganvändande, nu mer än någonsin. Att det dessutom normaliseras så långt ned i åldrarna är fullständigt oacceptabelt. Kolla bara på alla unga musiker som dött av droganvändade senaste åren, musiker som tilltalar ungdomar. Lil' Peep, Juice Wrld, Mac Miller med flera. Många andra har reducerats till hjärndöda halvmänniskor av lång tids missbruk, ofta med hjälp av receptbelagda läkemedel.
Att hänvisa till exempel brukar ge blandade resultat när man diskuterar med ungdomar, men det är säkert fullt möjligt att få dem att förstå riskerna.
14.49
Att kontakta socialen hjälper föga, det ställs inga krav på personerna i fråga... att tillhöra droganvändarna/gäng ger oftast ett klädbidrag eller en ung/medelålders oförståede stödperson att gå på bio och äta middag med! Som förälder har man inte mycket att sätta emot då hormonerna börjar sätta sprätt i en tonårings kropp oavsett vilket samhällsklimat man växer upp i, missbrukare finns i alla områden!
Att det finns så många ungdomar som missbrukar idag är helt o hållet ett bevis på en misslyckad politik som har bedrivits i ca. 30 år, det finns absolut ingen koll var som kommer in i vårat land idag...polisen och regeringen stoltserar att man har ökat beslaget av narkotika som kommer in i vårt land, men inser inte att det är mängden införsel som har ökat!
De regeringar som har suttit vid makten har sett till att man innehar ansvarsfrihet i alla områden som man har på sitt bord och inte heller behöver man redovisa hur vad man lägger man våra skattepengar på.... man ser sig själv som en överklass idag där man ser om sina egna partivänner oavsett fel som begåtts och ser skattebetalarna som ett ”tjänstefolk”.
Det var ju en VD som blev påkommen med att skatteplasera pengar på Malta som sa i TV... ”vad får man för sina skattepengar idag”... och jag undrar faktisk detsamma?
16.38
Det talas ofta vitt och brett om att inte kränka barns integritet men hur kränkta är de då de fastnat i ett missbruk och tvingar till kriminalitet eller prostitution för att bekosta sitt missbruk. Varför inte införa obligatoriska drogtester på samtliga elever i grundskolan. På så vis hittas ett begynnande missbruk och kan stoppas i tid. Vad kostnaden för testerna gäller så borde de kunna vägas mot kostnaderna senare med minskad eftervård och minskad kriminalitet.
16.38
Med tanke på samhällsutvecklingen så borde mentalt bedövande droger inte bara vara lagliga utan de skulle även vara gratis och fritt utdelade.
19.21
Vi är inte drogliberala och har tidigt talat om farorna med droger hemma. Ändå står vi här idag med en 17-åring som "självmedicinerar". NPF-diagnos. Medicinerna som hen fått utskrivet har inte fungerat något vidare. Biverkningarna är många. Vi får bara hoppas att vi upptäckte det i tid och kan stämma i bäcken...
20.11
Det är skolans fel, istället för att sprida skrämselpropaganda om droger och måla upp droganvändaren som ett samhällets offer på en parkbänk. Kommer ihåg själv när man gick i högstadiet och rökte gräs för första gången och fick dementerat propagandan sen banade det iväg att man provade annan narkotika även så kallade Hard drugs. Ett bruk som varken skadat mig eller sårat anhöriga. Lär barnen i skolan dom riktiga följderna av att knarka, sköter man det snyggt så är det lugnt
21.08
Missbruk handlar ofta om att ta en quick fix för att mildra någon typ av ångest. Ångest kan också vara att ha tråkigt, ha för höga krav, känna sig eller ha rädsla för ensamhet. Stresshantering på ett sätt. Barn har också väldigt svårt att förstå konsekvenser av sitt handlande. Personligen så kom jag till insikt pga snusning i tidig ålder. Jag fick praktisk kännedom vad ett beroende kan göra och provade därför aldrig något tyngre.

Vad jag skulle göra är att lyssna. Det tror jag också skolan behöver göra. Det måste finnas forum för detta som inte bara blir prat utan leder till konkreta förbättringar. Lägga in en morot där om barnen går med på det göra drogtester och få en bonus av något slag.
21.37
Tack för alla era kommentarer. Nu stänger vi chatten för idag. Mvh
 
 
07.48
Vi fick skrämsel propaganda i skolan.
För mig mycket bra ! Har aldrig använt någon sorts drog. Men, jag har varit sockerberoende ! Samma mekanism , varför fick vi inte skrämselpropaganda för att socker förstör oss ?