SVT rapporterade · VM-final: Schweiz-Sverige

Schweiz-Sverige 2-3 (1-1, 0-1, 1-0, 0-1) SLUT
Mål: 2' Margrit Scheidegger 1-0 (Nathalie Spichiger)
13' Moa Gustafsson 1-1 (Anna Wijk)
23' Gustafsson 1-2 (Moa Tschöp)
60' Corin Ruttimann 2-2
62' Johanna Hultgren 2-3
13.09
Sveriges innebandydamer spelar VM-final mot värdnationen Schweiz klockan 16.30 och har chans att ta sitt sjunde raka VM-guld. Följ direktrapporteringen här!
16.20
We will rock you-takten dånar i hallen i Neuchatel och det är tio minuter till VM-final. Sverige kan säkra sitt sjunde raka VM-guld och det är mot värdnationen Schweiz man kan göra det. Nu kör vi!
16.20
Kan man se på tv någonstans?
Matchen sänds i Kanal 5.
16.22
Sverige är alltså obesegrade i turneringen, även om det satt långt inne i gårdagens semifinal mot Finland. Allt talar egentligen för Sverige i finalen, utom hemmastödet då. Det är bra tryck i den relativt lilla hallen. Vi kommer att få höra mycket "Hop Suisse!".
16.24
Sverige har alltså sex raka guld innan det här. Schweiz har ett. Det här är den lilla alpnationens femte final.
16.25
Nu ljuder Du gamla du fria i hallen.
16.26
Den svenska klacken är också klart piggare idag än igår. Det måste de också vara om de ska höras.
16.27
Precis som igår är det Amanda Hill mellan stolparna för Sverige. Svenska startfemman: Moa Tschöp och Ida Sundberg på backsidan och en Mora-kedja med Johanna Hultgren, Anna Wijk och Moa Gustafsson.
16.28
Lagkapten Anna Wijk gör med stor sannolikhet sin sista landskamp i karriären idag. Hon har slagit de flesta rekord som finns och kan idag bli först genom tiderna att vinna sex raka VM-guld.
16.29
Man får också säga att Wijk isåfall slutar på topp. VM-guld och om hon gör en poäng idag så lär hon bli bästa poängplockare i den här turneringen.
16.29
Nu är det dags för nedsläpp!
16.30
Hysteriskt joddlande det sista som hörs innan matchstart, nu är vi igång!
16.30
1) Med publiken i ryggen inleder Schweiz piggt och energiskt. Sverige har inte lånat bollen än.
16.31
1-0 Schweiz!
16.31
CHOCKSTART FÖR SVERIGE! Man ligger under efter en minut.
16.32
Sverige hinner inte ens röra bollen innan det är 1-0 till värdnationen.
16.33
3) Tung start för Sverige, men nu gäller det verkligen att hålla sig lugna. Om det är något som finns så är det tid.
16.34
4) Om publiken här var högljudd innan målet så kan ni ju tänka er stämningen nu!
16.35
Även om Sverige är storfavoriter så ska det ju sägas att Schweiz är ett bra lag. De skrällde mot Finland i gruppspelet och igår stod de för bland de häftigare vändningarna man har sett då de gjorde fyra mål på de sista två minuterna mot Tjeckien.
16.35
Bra för atmosfären. Skulle sitta fint med både 2 och 3 mål.för Schweiz innan Sverige trampar igång.
16.35
Detta verkar inte gå Sveriges väg
Väldigt mycket kvar!
16.36
5) Schweiz spelar verkligen bra inledningsvis. Håller bollen igen nu. Lugnt och säkert.
16.36
5) Hill tvingas till en räddning på ett schweiziskt skott.
16.37
6) Första riktigt bra svenska lägena då Wibron får chansen gånger två.
16.37
6) Svenskorna irriterade på domarna vid ett par domslut redan.
16.38
Anna wijk har chansen att göra en riktig Markus Rosengren avslutning idag
16.39
7) Schweiziskt skott strax utanför efter att Wijk förlorat en duell. Mycket går hemmalagets väg.
16.39
Grattis Sverige 🇸🇪🇸🇪🇸🇪Nu tar vi detta igen👍
16.40
8) Wibron med skott utifrån, men den schweiziska målvakten Lara Heini är med på noterna.
16.41
8) Amanda Delgado Johanssons tur att skjuta, men går förbi.
16.41
Delgado Johansson har avgjort två VM-finaler i rad innan denna. Då på straffar.
16.42
9) Ganska nära 2-0 Schweiz där. Om man ska tro publiken var det VÄLDIGT nära.
16.44
10) Där går vi till ett första power break i den här VM-finalen och Sverige ligger under.
16.44
11) Spelet igång på planen och den klassiska Vågen rullar på läktarna.
16.46
12) Hittills kan man egentligen inte prata om någon svensk dominans, ens spelmässigt. Sett till det som räknas, alltså mål, är ju Schweiz bättre.
16.47
12) Jättenära att Schweiz gör mål! Men jätteläget går utanför. Vilket självförtroende de spelar med!
16.47
1-1 SVERIGE!
16.47
Plötsligt sitter den bara! Sverige har kvitterat!
16.49
Det är Mora-kedjan som får in kvitteringen. Gustafsson på passning av Wijk.
16.49
13) Schweiz med ett skott strax över.
16.50
14) Sverige har haft problem med den schweiziska centern Andrea Gamperli.
16.50
14) Hill med en benparad på ett schweiziskt skott.
16.51
15) Vilken intensitet Schweiz spelar med! Inget man är vana vid att se från andra än Sverige och Finland.
16.51
Lycka tillmi finalen
16.52
16) Hultgren med ett skott som Heini räddar.
16.52
16) Joelssons tur att försöka, kanske lite väl optimistiskt den här gången.
16.53
17) Och så får Schweiz frislag i bra läge nära mål.
16.53
17) Ett skott som tar i ribban eller stolpen!
16.54
Det blir inte närmare 2-1 till Schweiz än sådär.
16.54
17) Cornelia Fjellstedts skott går rakt på Heini.
16.54
Va ståre?
1-1. Står i inlägget högst upp. Det uppdateras efter varje mål.
16.55
Den schweiziska målvakten verkar, som målvakter ofta är, vara en riktig publikfavorit.
16.56
19) Joelsson försöker ta sig in framför mål, men faller.
16.56
Vi hejar på er från Gran Canaria! Tack för er liverapportering!
16.57
20) ÄNNU ett schweiziskt skott som smiter strax utanför.
16.57
FÖRSTA PERIODEN SLUT: Sverige har rejält skakade av Schweiz och vi har 1-1 efter en period.
17.06
Varför vit boll på ljust golv? Röd boll som i bandy på is hade alla sett bättre - spelare, domare, publik och TV-tittare!
17.08
Synd att det inte står vart man kan se matchen live.
Kanal 5!
17.10
Man kan se matchen på youtube. Sök bara på floorball då kommer det upp då kan man se det live G-M
17.12
Dags för period två då!
17.13
21) Schweiz med nästan öppet mål direkt, men skottet blir misslyckat.
17.13
Det är Julia Suter som inte får träff på bollen.
17.13
Sverige behöver visa upp mer än i den första perioden om det ska bli ett nytt VM-guld.
17.15
22) Schweiz med jätteläge igen! Skottet över.
17.16
23) Perioden har börjat som den förra slutade. Schweiz visar upp mer energi och vilja, medan Sverige spelar lite halvängsligt.
17.16
23) Schweiziskt skott, hårt men utanför.
17.16
23) Moa Tschöp får bollen framför mål, men kladdar lite för länge.
17.16
2-1 SVERIGE!!
17.18
23) Den här gången är Tschöp betydligt kallare och spelar ut den till höger där Moa Gustafsson finns och petar in den. Hennes andra mål idag!
17.18
Jaaaaaadåååååå
17.19
25) Cornelia Fjellstedt gör det bra och till slut får hon frislaget.
17.20
26) Tschöp med ett skott som Heini räddar snyggt.
17.21
26) Schweizisk utvisning. Suter som åker ut.
17.21
Jätteläge för Sverige att gå upp i en tvåmålsledning.
17.22
Matchens första utvisning också.
17.22
Men vad intressant, jösses
17.22
27) Wijk söker Joelsson framför mål ett par gånger, men lyckas inte.
17.23
27) Tschöp skjuter, men Heini räddar.
17.24
28) Tschöp som skjuter igen och Amanda DJ är med på returen, men får inte träffen som krävs.
17.24
28) Schweiz fulltaligt igen.
17.25
29) VAR DEN DÄR INNE?
17.25
Joelsson skjuter alltså från nära håll, bollen tar på målvakt Heini och sedan rullar den vid stolproten. Nu kollas det på målet.
17.26
Eller det kollas om det var mål eller inte.
17.26
In med den nu då
17.28
Heja Sverige!!!
17.28
Vi väntar fortfarande på ett besked om vi fortsätter vid ställningen 2-1 eller om det är 3-1 till Sverige.
17.30
DET ÄR INGET MÅL!
17.30
Efter videogranskning gör man bedömningen att bollen inte var inne. Ställningen fortfarande 2-1.
17.31
Publiken var inte direkt missnöjda med det domslutet.
17.32
30) Schweiz skapar lägen, men deras momentum avbryts av ett svenskt frislag.
17.32
Den var ju solklart inne i andraläget, undrar vad de dömde bort för?
Live här såg man inte det särskilt bra, men om du säger det så!
17.32
Katastrof!
Klart mål!
Var det så? Var svårt att se för mig utan repriser.
17.33
Årets blindbockar de där domarna.
17.34
31) Ida Sundberg med ett bra läge strax innan power break, men skottet förbi.
17.35
31) Rydfjäll skjuter från distans och Heini släpper retur, men ingen blågul är där.
17.36
Repriserna visade tydligt att den var inne. Men utan förklaring är det svårt att veta vad domarna såg som inte syntes i repriserna.
17.36
32) Schweiz med bra läge, men inget mål den här gången.
17.38
Wibron med nytt läge, men skottet strax utanför. Hög intensitet nu.
17.39
Angående det bortdömda målet: I det andra läget är bollen inne. Men det domarna kan ha tänkt är att Joelsson slår på målvaktens hand med klubban. Spekulation det här alltså.
17.39
Men att dom har finska dommare i en sådan avgörade match! Man kan ju tro att dom är sura på sverige för att dom slog ut finland.
17.40
även en blind ko går och ser målet
17.40
Schweiz har en spelar utvisad nu. Sverige i powerplay!
17.41
Ja, i både första- och andraläget!
Tydligt på repriserna. Om ej mål i andraläget skulle ju de fått frislag dessutom. VAR..?!
17.41
35) Delgado Johansson med bra läge, men får ingen bra träff.
17.41
Nu ger jag över till min kollega Erik Liljekvist som tar den här finalen i hamn tillsammans med er.
17.43
36) Bolltapp för Sverige, och Schweiz med ett farligt läge. Men Scheidegger missar mål
17.44
36) Samtidigt drar Sverige på sig en utvisning, och ger Schweiz ett kanonläge att kvittera.
17.45
37) Rasmussen med ett friläge! Men hon lyckas inte få till ett skott efter att ha dragit målvakten.
17.46
38) Sverige fem spelare igen. Mycket stabilt BP, där Sverige faktiskt skapade fler chanser.
17.49
40) Slut på andra perioden! Alltjämt 2-1 till Sverige, och det här ser ut att kunna bli en riktig nagelbitare likt semifinalen.
18.04
41) Nu kör vi igång tredje!
18.08
43) Mischler blir liggandes efter ett fall, och tar sig för axeln när hon hjälps av planen.
18.09
44) Ny videogranskning. Men den här gången kan jag garantera att bollen inte var inne.
18.11
Inget mål som väntat. Bollen räddades, och av någon anledning trodde domaren som stod väldigt bra till att bollen kan ha varit inne. Tyvärr för Sverige var bollen typ 3 meter från mållinjen.
18.13
45) Nu är det ju väldigt tidigt, men än så länge har Sverige bra koll på det här. Närmare 3-1 än 2-2.
18.15
46) Moa Tschöp tråcklar sig igenom allt från egen planhalva, men lyckas inte få bollen bakom Lara Heini
18.20
50) Skapas ströchanser åt båda håll. Men framförallt Heini dominerar i kassen.
18.24
Det är inte lika händelserikt som i andra, men det gäller att komma ihåg hur starkt Schweiz avslutade semifinalen. Så det är långt från över. Kan Sverige få in ett mål för att göra ledningen lite säkrare?
18.26
54) Schweiz lyfter fram spelet nu, men trots mycket boll långt fram får de inte till några målchanser.
18.27
54) Spelvändning för Schweiz, men bra försvarsspel från Sverige stoppar en passning genom slottet.
18.27
Riktigt nervösa sista minuter nu...
18.28
Hur mkt är det kvar av matchen.... har lite dåligt med naglar just nu!!
18.28
Det är drygt fem minuter kvar nu!
18.28
Håller Sverige undan eller inte? Just nu känns det som om Schweiz tar över mer och mer faktiskt.
18.29
Kom igen nu!!!
18.29
Tack för snabbt svar!!!
18.29
Måste svara snabbt, vill inte att du ska bita av naglarna helt!
18.30
56) Sverige med bolltapp som nästan resulterar i en farlig chans för Schweiz.
18.30
57) Sverige kontrar snabbt, men återigen är Heini där och räddar.
18.31
När borde Schweiz ta ut målvakten?
18.31
Mycket bra fråga, personligen gillar jag att vänta liiite längre... men det är smaksak.
18.32
58) Sverige håller i bollen och passar runt bra och håller den borta från Schweiz.
18.32
Heja !!!
18.33
58) Timeout av Schweiz, som har boll på Sveriges halva. Plockas Heini nu?
18.33
Nu är det två minuter kvar, och Schweiz har tom målbur!
18.34
Schweiz snurrar rejält med bollen nu... Men kommer inte till något läge.
18.35
En och en halv minut kvar nu. Hemmapubliken försöker heja fram Schweiz nu. Kan Sverige så emot?
18.35
Nu är vi nere på sekunder kvar, och det är Sverige som håller i bollen långt nere i Schweiz halva.
18.36
Nu är det nära. 14 sekunder kvar och frislag Schweiz.
18.36
MÅL FÖR SCHWEIZ MED ÅTTA SEKUNDER KVAR
18.36
Herregud, vilket drama!
18.37
Schweiz har alltså frislag på egen planhalva, och vänder snabbt och Ruttimann kan kvittera.
18.37
Åsa Karlsson skulle tagit timeout
18.39
Nu väntar förlängning. Och jag tror att det blir jobbigt för naglarna ikväll...
18.39
Sverige tror ni är borta, ni hade chans på chans på chans men gör inget mål, Schweiz har få lägen men gör iaf mål, grattis Schweiz
18.39
Är inte det här svensk standard? Alltid i slut sekunderna ska ett annat team göra mål, vare sig när det gäller fotboll eller något annat....
18.39
Ett praktfiasko på gång. Man har bollen bakom Schweiz mål och tappar bollen och släpper in i slutet.