SVT rapporterade · Alkohol eller inte under julen? Vad tycker du?

08.53
Glögg på sin höjd!
Alltför många är beroende av att dricka alkohol varje helg!
Satsa på en vit ju, för allas skull.
09.35
Julen är barnens högtid! Ingen alkohol under julen!
09.35
Vit jul när barnen är vakna, möjligtvis en liten vinskvätt sen på kvällen. Men att va bakis ger inte heller en vit jul
09.35
Absolut inte alkohol tillsammans barnen, inge alkohol när barn finns i huset.
Otryggheten som ett barn känner när vuxna är alkohol påverkade är inte rolig och dom ser och känner av förändringar på de vuxna redan efter ett glas, en snapps eller en öl.
09.35
Fast som alla andra jular så handlar det inte om alkoholen utan att "alla barn har rätt till en "normal"jul". Det inte alkoholens fel att det finns dysfunktionella familjer.
09.35
Julen är barnens högtid. Så länge det finns barn umder 18 så blir det ingen alkohol på julbordet.
09.35
Nej
09.46
Julen är allas högtid. Jag orkar inte längre höra tjatat om att det är barnens högtid. Alla ska få må bra. Alla förtjänar att känna glädje, omtanke och kärlek.
09.58
Ingen alkohol
10.12
Ingen alkohol
10.12
Barnens högtid ingen alkohol
11.18
Om man är medveten om att konsumtionen inte är under kontroll SKALL man icke dricka alls.
11.18
Ingen alkohol, måste det drickas så finns det 364 andra dagar att göra det på året.
11.18
Har aldrig varit alkohol under julen den hör inte julen till
11.18
Alkohol brukas året om. Julen är barnens högtid som kommer en gång om året. Klarar man inte av att avstå alkohol den helgen så har man problem.
11.31
Prata inte bara om barnens högtid, det är allas högtid. Finns inget mer patetiskt än att som nykter vuxen iaktta de vuxna och "nästan vuxna" som inte klarar av att vara måttliga med alkohol under högtider som ex. vis julen. De hittar alltid en anledning till att fylla på glaset och därmed procenten i de interna ådrorna. Och tycker man till om detta så är man en tråkmåns. Ingen, varken barn eller vuxen, imponeras senare på kvällen av fyllesentimentaliteten som ska genomlidas. Tänk till - före!
11.31
Jag tycker att man kan skippa alkoholen alla dagar
11.56
Jag har sett så mycket att jag är förvånad att frågan överhuvud taget ställs. Helvit Jul.
Mvh Bengt Ekholm
12.53
Växte upp med en missbrukande pappa och han var alltid stupfull och bråkig på julen. Julen är barnens högtid och alkohol hör inte hemma där!!!! Firar själv inte jul pga det men kanske jag gjort det om jag inte haft de erfarenheter jag haft. Vi pratar så mycket om tyngre droger hela tiden hur vi skall stifta lagar och bestraffa missbrukare men glömmer alltid bort att prata om alkohol eftersom det är lagligt!!!Medans många familjer har ett rent helvete med drickande anhöriga som inte vet när det är nog så tänk på barnen på julen och ge dem en positiv syn på den. Det önskade jag att min pappa gjort när vi var små!!
12.54
Att ens föräldrar tar en julöl till maten har aldrig varit någonting konstigt. Tycker att föräldrar absolut ska få göra det.
Däremot så såg vi aldrig våra föräldrar onyktra, och då har vi aldrig sett det som ett problem att de druckit en öl eller två. Man som förälder har ett ansvar själv att känna till sina gränser, om man kan ta en julöl till maten och sedan är man nöjd är det inga som helst problem för barn eller vuxna. Sunt förnuft.
13.13
riktigt bra namn på projektet :) Alkohol går bra sålänge barn inte är med. Men såklart är det lugnt om man tar en julöl eller två.
14.46
Det finns så mycket annat man kan dricka. Alkohol skapar allt annat än trevnad.
15.52
Första gången jag kom i kontakt med alkohol på julafton, va hos min dåvarande pojkvän. Jag var 21 vid tillfället. Minns att jag blev väldigt paff när jag erbjöds ett glas vin. I mitt huvud fanns det inte att man skulle dricka alhohol då.
Alltid nykter jul, oavsett barn eller ej.
16.36
Alkoholfri.
16.36
Alkoholfria alternativ finns det massor av, jag dricker sällan alkohol och skulle absolut aldrig göra det på julen! Barn märker direkt när de vuxna druckit nån eller någon öl!
16.53
För hela familjens trevnad ingen alkohol på jul. Många vuxna är inte riktigt ”vuxna”. Många barns jular har blivit förstörda p.g.a. spriten. Beklagansvärt och sorgligt.
17.02
Är du t ex ensam på julafton serveras julbord m.m. i vissa kyrkor. Där är julen alkoholfri.
08.18
Alkoholfri
08.18
Nej låt barnens ögon tindra i juletid
Utan denna dryck drick julmust iställe
08.18
Nej alkohol hör inte hemma på julen. Jag dricker julmust och låter julen vara till för barnen.
08.18
Vuxna tror ju inte på tomten så ingen alkohol endast jul för barnen
08.18
Jag är långt ifrån en som spottar i glaset men har aldrig ens tänkt tanken på alkohol under jul när det funnits andras el mina egna barn med i bilden. Så är jag uppväxt och vill att mina barn ska ha det minst lika bra. Dricker iofs aldrig mer än 1öl framför mina barn. Det kan jag göra nån annanstans. God Jul! Trevlig helg, inge sup å svälj!
08.18
Det är inte viktigt alls med alkohol under julen. Måste man ha det, så tror jag att det är något annat som är problemet egentligen.
08.19
Nej absolut ingen alkohol det är barnens jul /hälsningar Anethe
08.19
Nej absolut ingen alkohol till jul
08.19
För mej är det helt klart en vit Jul utan alkohol.
09.01
Givetvis både julöl ock en snaps! Barnen får såklart julmust.
09.12
Alltid alkoholfri jul!
09.12
Nej den är helvit
12.12
Firas julen med barn närvarande så har alkohol inte där att göra!
12.36
Ingen alkohol på julafton,julmust ska det va!