SVT rapporterade · Hur firar du jul i år?

08.03
God jul ute i stugorna! Här på SVT jobbar vi på nästan precis som vanligt. Hur firar du/ni jul? Skicka gärna in era bilder (tipsaoss@svt.se), eller dela med dig av dina berättelser och bästa jul-anekdoter direkt i chatten!
08.11
Nu när ni alla börjar vakna till liv runt om i landet, så är väl det första ni tänker på, vad blir det för väder idag? Behöver jag snöskor eller funkar mina sneakers? 
Här får ni därför det senaste vädret från SVT:s meteorolog: 
08.22
Under dagen kommer vi att ha en livesändning här på webben där vi kommer ta tampen på hur världen firar jul, men vi vill också ha in era bästa tips! Har ni någon fin, knasig, annorlunda eller bara alldeles underbar jultradition? Ja men dela med er här eller maila in till tipsaoss@svt.se!
08.22
Firar jul och nyår i vackra Budapest. Lite mindre hysteri här men desto mer julstämning på stan med dekorationer lite överallt
Låter underbart! Har en dröm om att besöka Budapest, har du några tips på vad man bör se och göra i staden för de som vill ta en resa dit över mellandagarna eller nyår? 
08.25
Eldar färsk ved och firar jul med min kompis i Berlin
Låter härligt! Frohe weihnachten! 
08.27
Börjar julafton med lukas2 om Jesu födelse som är anledningen till att vi firar jul! Sedan umgås vi i släkten med mycke kärlek o värme!
08.28
Jag är ensam eftersom alla mina släktingar är borta. Det får gå men visst är det tungt. Jag försöker låta bli att titta på TV och sådant där familjer och glädje visas upp, för jag känner mig mest nedstämd.Böcker har blivit en del av mina "familjemedlemmar". God Jul
Vad tråkigt att du känner dig ensam, men fint att du hittat tröst i böcker! Finns det några böcker som du skulle kunna rekommendera oss andra som vill koppla av med en god bok under jul?
08.29
Julen firas bäst i kyrkan - som kyrkomusiker börjar strax tre dygn av arbete med kyrkomusiken i olika kyrkor !
08.29
Denna jul har jag jour så det är att vara redo att åka in om något akut kommer in.
08.31
I år firar vi väldigt traditionellt med min mans släkt. Vi samlas strax före 15 för att se Kalle, samtidigt stökas det på i köket för att fixa till julbordet som vi alla bidrar till. Vår familj kommer att starta dagen med frukost på ett av stans hotell.
08.31
Tar det som en vanlig dag. Sitter hemma och spelar tv-spel. Lär mig lite engelska ord. Har inget emot att andra firar. Men jag gillar att ta det lugnt. Har inte ont av ensamheten.
08.31
Firar julen i Åre med min partner. Idag blir det skidor och en massa julmat.
Där uppe lär det finnas en hel del snö misstänker jag, har du någon uppfattning om hur mycket snö ni har? 
08.31
Det blir jubb
Menar du jobb Sven? 
08.32
God morgon och God Jul! Jag sitter på mitt jobb här i Oslo, jobbar till 12:00 i dag. Sen hem och äta svensk Julmat, som mamma ordnar!
08.35
Varit på gymmet en sväng. Snart Jullunch hos förälder, sedan choklad hemma ikväll och en klassisk julfilm 👍 Önskar en lugn och skön julafton ❤️🌲❤️
08.35
Jag kommer arbeta på mitt arbete som är ett inackorderingshem och ta hand om mina klienter på bästa sätt så det blir god mat och stämning som alla vill ha. God Jul.
08.36
Jag firar lugnt och stilla utan stress med de allra närmaste 🙏💚🕯
08.36
Morron å God Jul alla.
Här blir vi 25st i blandad kompott från både Sverige, Kina och Finland, så julmaten blir inte direkt traditionellt svensk, annars som vanlligt, granris vid dörren (enligt gammelfarmor viktigt på jul) eld i spisen, levande ljus, glögg, glada skratt, massa mat och tomte förstås, men bara ett paket per näsa🎅
08.36
Ensamhet och jobb. Det är lätt att glömma att julen för många är en tung tid.
08.36
Vi åker till Madeira och firar jul.
08.37
Vi är på Puerto de la cruz på Teneriffa och kommer att bada i de enorma konstgjorda saltvattens bassängerna idag och njuta av grönskande omgivning.
08.37
Fick vinterkräkan från jobbet. Eftersom mina 48h inte gått ska sambo och barnen snart åka utan mig. Kommer nog gråta en del.
Det var ju typiskt! Du får krya på dig! 
08.38
God morgon! Jag ska fira jul hemma med min son och min mamma. Så det blir lugnt å skönt. Ha en riktigt god jul allesammans!
08.41
Här kan vi snacka dopp, men inte i grytan utan i sjön! Någon som brukar vinterbada? 
 
08.42
Jag har inga släktingar här, brukar boka tvätt på julafton så jag håller mig sysselsatt. Döttrarna brukar börja fyra hos mamman och vidare hälsar på mig och får sina julklappar.
08.42
Godmorgon
Jag, min fru och hennes 9 årige son bor i Uppsala. Vid lunch kör vi till Solna och firar julafton i dotterns lägenhet med alla mina tre vuxna barn samt deras respektive. Det blir ett smockfullt julbord, julklapps spel, julklapps öppning, Kalle anka och sällskaps spel. God Jul SVT :-)
God jul till dig med Jennifer! 
08.42
Ligger i en sjukhussäng efter att ha blivit påbackad av en bil i fredags. Det var en av de första dagarna jag var ute efter två höftoperationer. Höften klarade sig men det blev fyra revbensbrott och lite pyspunka på ena lungan. Idag är första dagen jag kunnat gå upp och dusch. Vilken lycka! God Jul.
Ååå nej! Vad tråkigt, men skönt att du tagit dig upp för en dusch i alla fall! Krya på dig, och god jul! 
08.43
Vi lämnade ett regnigt blött Stockholm och kom igår till ett vintrigt Skellefteå. Här firar vi jul med min sambos familj men i år utan våra egna respektive barn som är hos sina andra föräldrar. Jag kommer iaf sakna mina tonåringar idag trots att vi fick en härlig ”julafton” i lördags. God jul alla där ute i stugorna.
08.43
Tycker "Sven" uttrycker sig så bra....Jubb=jobb under jul.
Ja så blir det....Jubb här oxå:)
Go Jul på på er
Ja det är sant! Kanske ett nytt ord för Svenska Akademiens ordlista? 
08.44
En lugn och vilsam helg.
08.44
Jag och kompisen kommer att fira julafton med kräftskiva och sällskapsspel iförda pyjamas.

God jul 🎄
08.45
Vill skicka en extra julhälsning till ni som är ensam! Har själv firat jul ensam ett par gånger å vet hur det känns. Önskar er en riktigt extra god jul😍
08.47
Sauna. Öl. Äta. Sauna. Öl.
08.47
Vi ska åka till Hälsingland och fira jul. Det blir lugnt och skönt 🙂
08.48
Vad kul att ni delar med er! Det finns uppenbarligen olika sätt att fira och jag tycker alla sätt verkar mysiga!
08.49
Inget för det e onödigt😂
08.49
Vi ska till sambons far idag på julafton. När man är stor familj måste man turas om var man spenderar julafton.. 🙂 sen imorgon åker jag själv ner till min far i Västervik, mor hon är i Thailand för de ville komma ifrån julstressen så henne blir ju lite svår att besöka. 😁
08.49
Har tagit mig ett julbad ute på Smögen - Gôtt...🤠
08.53
Sover, så mycket jag kan
08.53
Umgås med familjen och gå på julbön i Trollhättanskyrka
08.53
God Jul till alla. Jag väntar på min flyg från Madrid till stockholm, jag har varit som utbytesstudent nu i 4 månader. Längtar efter hem
08.53
Min jul är ensam med min bästa vän Bella (katt) Har diagnos social fobi och adhd så jag har svårt att träffa andra människor.
08.54
Jobbar skall köra spårvagn idag.
08.55
Jag firar julen i Dublin tillsammans min dotter. Idag julmiddag på restaurang sen förhoppningsvis Bono och och hans vänner på Grafton Street. God jul på er!!!
08.55
Ska till lucköppningen i Gamla Stan och en sväng förbi Fotografiska. Sen hem och kolla Kalle med saffransbullar och citronglögg. God Jul alla!
08.55
Sitter på Lembongan beachclub & resort utanför Bali och dricker cappuccino.
08.55
Tillsammans med familjen. Måttligt med julmat och klappar. Mycket julmusik och tända ljus. Julevangeliet läser vi också och några i huset tittar på Kalle medan jag mfl tar en tupplur.. Önskar er alla en God Jul!
08.56
Bara vi två, gubben och jag. Men efter fyra förändras jag, skägget (?!?) börja växa, kläderna rodnar, jag får djupare röst och det bär av till ett litet hus i en liten by där två små pojkar väntar på besök. Sen bums hem och ner i TV- soffan.
08.56
Firar Jul i ett vitt vinterland med mina 2 underbara barn och mina barns kära Mormor,som väntar med lyriska ögon på att tomten äntligen kommer idag🎅🤶. Sen så äter vi självklart ett svenskt tradionellt julbord och bara njuter av att julen är här.
Önskar alla i vårt avlånga land en riktigt God Jul och gott nytt År.
08.56
Äta o fira med våra tre söner deras fruar o 6 barnbarn det brukar vara gemytligt o fullt hus god o fridfull jul till er alla hälsningar från Skaraborg o mett på schlätta
09.00
Grötfrukost, uteaktivitet (pulkarace & skidor) kallskuret/ gröt till lunch, öppna en klapp till, Kalle Anka, promenad och tända ljus på kyrkogården, varmt mat till middag, resten av klapparna öppnas, spel & tv. Bara familjen firar i år)
09.00
Genom att jobba som volontär på en julfest för personer och familjer som har det mindre bra. Ser fram emot det :)
09.06
Vi träffas kl 11 ca och fikar ihop. Sedan hjälps vi åt att göra lite julmat. Min 85åriga lilla mamma är hos oss. Och fyra av barnen och barnbarn.
Det viktigaste är att alla trivs och att det inte blir för mycket för någon. Ta hand om varandra på Jul.
09.09
Fler av våra lokala sajter har gjort artiklar om vart man kan fira jul om man vill fira men inte har någon att fira med. Här är till exempel några ställen i Södertäljes:
 
 
09.12
Lugnt och fridfullt tillsammans med min franska bulldog Gideon. God mat till oss båda och så finns förstås SVT med oss i bakgrunden. Midnattsmässan i Domkyrkan som vanligt.. önskar alla en riktigt God Jul!
09.17
Vi får in väldigt många kommentarer och kommer inte hinna publicera alla, men vi efterlyser lite bilder? Har ni några fina bilder på er pyntade julgran eller på en livslevande tomte, eller kanske ett gnistrande vinterlandskap? Skicka in dessa till oss på tipsoss@svt.se!
09.18
Sitter i en fotölj hemma, med en kopp kaffe och lyssnar på knastret från en brasa på youtube.
Alldeles solo. Pga svår allergi är julen sämsta tiden på året att hälsa på, å i år kom ingen hit heller.
Rätt fridfullt ändå 😊
09.29
Vi äter mackor till frukost, öppnar julklappar, promenerar, äter sill, träffar släkten, öppnar fler julklappar, äter middag, kollar Karl-Bertil. Vi skippar Kalle Anka sen några år tillbaka, men Karl-Bertil är helig
09.29
Vi väntar fortfarande på fibrer så vi får skippa Kalle i år igen. Det har blivit lite av en tradition nu att inte titta på Kalle Ankas Julafton. Istället brukar vi titta på It's A Wonderful Life och Nightmare Before Christmas. Sedan äter vi lite skinka och sill och sådär och går en långrunda i skogen med hundarna.
09.35
Jag håller mig hemma, med mig själv, slipper andras måsten och stökiga julprojekt. Njuter fred och ro. Läser. Äter ungsbakad lax med wokgrönsaker/frysta och saffranspannkaka.
09.35
Hoppas alla fpr en riktigt god jull där ute, särskilt ni ensamma som inte har någta att fira med.
09.40
Varje år anordnas julhjälpen runt om i Sverige. I år har närmare 2000 gåvor skänkts till behövande familjer i Gävle. Hör vad anordnaren Sabina Bär säger om julhjälpen:
 
 
09.48
Åker runt och tomtar hela dagen som man gjort dom senaste 5-6 åren. God jul Önskar Ludvika Tomten
09.50
Förhoppningsvis ensam om inte morsan kommer och hämtar mig. Innan dom gick bort så brukade jag fira julen med min mormor och morfar i nästan 10 år så att dom inte skulle behöva vara ensamma på julen. Ena dement den andra hypokondriker. Vore underbart att bara få slöa och slappa hela dagen i lugn och ro.
09.55
En hel del morgonpigga Eskilstunabor sprang under morgonen juljoggen som gick av stapeln för 46:e året i rad! Någon som varit lika pigg och hurtig? 

 

 
09.55
Oavsett hur eller var du firar önskar jag dig en God Jul! 🎅
09.55
Äntligen Jul🤶🎅🙏
Firas med "gamla" & "nya" familjen tillsammans. Trots separationer etc fira vi alla tillsammans. Glöm det som har varit och tänk att det går att: Lär dig älska, glömma och förlåta. Det är dessa tider som det verkligen märks.
Ha en riktigt God Jul 🙏🎁❤
09.59
 
10.05
Inte alls, men det där vinterbadet såg skönt ut. Kanske vore något.
10.13
Firar jul i Australien som utlandssvensk. Räkor och ostron på julbordet. Skogsbränderna i vår delstat South Australia är nu under kontroll, men många vingårdar har brunnit upp och djurlivet skadat
10.25
Va ute o sprang på morgonen så man kan äta massor med gott samvete, såg sista avsnittet av julkalendern. Nu inväntar jag Kalle och senare iväg för att fira jul med familj.
God jul.
10.26
Det är ingen fel på Jul mat men vi äter flera ggr per år bl a till påsk och midsommar . Så vi fira Jul i vår familje med en Jul middag med en porchetta och jullunch dagen efter. Visa år ger vi pengar till välgörenhet i ställe för julklappar till varandra utom till dem minsta.
Julen kommer hur som helst så vi försöker låter Julen komma till oss och inte stressa oss till den.
10.26

Skånes största julfest är öppen för alla

SVT NyheterIngen ska behöva sitta ensam på julafton. Det är tanken när volontärer ordnar en stor julfest med mat, paket och gemenskap på Moriskan i Malmö.
10.35
Här kommer en vintrig julhälsning från Christine i Bergslagen! God jul önskar hon! 
 
 
10.36
Börjar dagen med jobb på akuten. Därefter bär det av till föräldrarna för julmat och paket. Det är rätt lugnt här för tillfället, tror inte folk har tid att vara sjuka för tillfället!
10.45
Ingen jul sen många år. Har inte familj så att fira ensam blev till slut lite patetiskt.
Brukar äta något lite extra. Och en ask choklad.
Saknar inte det längre.
Önskar alla julfirare (ensamma eller i storfamilj, vänner och bekanta) en fin helg! Ta hand om varandra.
10.47
Hej och god jul.!! kommer kalles sändas på SVT play??
Kalle kommer absolut att sändas på SVT play men bara för de som befinner sig i Sverige! Här hittar du en länk till var du kan se SVT:s kanaler live: https://www.svtplay.se/kanaler
10.53
Varje jul under 70 års tid har vi, sångare och musiker i alla åldrar åkt runt till äldreboenden och närvårdsjukplatser och försökt sprida julglädje till de som behöver det. I år gör vi vår 70:e turné och tänker inte sluta!!!
10.59
Här kommer en hälsning från ett tomteland i vårt grannland Finland. Foto: Christian Nylund
 
11.01
"Vi firar en stilla julaftons morgon utan gran. En kopp kaffe lite skinka, gotlandslimpa med lite dopp i grytan och senap förstås. Ljusstaken är från 1947", skriver Katarina Nilsson. Foto: Katarina Nilsson
 
11.19
Välluv Kyrka Skåne - Kimning (gamal ringningsteknik) ringer in Julen. Trumpetsolo från kyrktornet. Hörs över omnejden. Vacker gammal plats. Sedan hem och iordningställa julmiddagen. Paket och Karl-Bertil Jonssons Jul. Tänker på alla ensamma, sjuka och dem som på olika sätt är utsatta. Glöm dem inte! Den mytomspunna Fanny & Alexander-Julen finns inte. Skogspromenad, tystnad, stillhet. Andas in Frid och Harmoni! GOD JUL, alla i detta land!
11.19
Jag och katten Busan.
Lite mat och Kalle kl 15:00
🙋
11.19
Fick skippa jul i år pga influensa. Jag bryr mig inte så mkt bor ensam men tänker på alla barn som inte får ngn lugn och trygg jul pga spriten som flödar i detta land den här helgen. God jul Sverige å skåla i glöggen.
Krya på dig! /Klara, reporter SVT
11.23
Hej,
20e December var sista dagen i skolan och jag kläder ut mig och firade Jul med alla barnen. Det var mitt val och ingen tvingade mig att göra det. Jag köpte presenter till alla barn och gav presenter till mina arbetskamrater men det var ett lotteri istället. Inte så dyrt men det gick jättebra och alla var glada. Jag tycker om att sprida Julgjädje därför att Julen är en tid då man ska sprida kärlek och vara med familjen. Nu ska vi fira jul med släkten och efteråt åker vi på en midnattsmässa, Christmas is time of giving, love and sharing the spirit of Christmas💞
God Jul och Gott nytt år till alla🙋🏻‍♀️🎁
11.24
Det verkade i morse som om folket i den lilla staden sov lite längre än vanligt. Själv tog jag en promenad. Ingen snö ute. Men det var och är vackert för det. Både i sinnet och minnet. Julen har många lager. Julklapparna till barnen är inhandlade. Bara en snow-racer är kvar att packa in. Familjen är nästintill frisk och hel. Jobbskavanker gör sig påminda hos dagens gäster. Men jag hoppas att julfriden och glädjen kring julmaten ska ge fristad och glädje så att det överväger vardagens elände och motgångar. God jul!
11.24
Dags att börja plocka fram julmaten? Då kanske det inte blir kokt tunga och potatiskorv...
 
Här är maträtterna som försvunnit från svenska julbord, enligt måltidsforskaren Richard Tellström
 
11.27
Firar som vanligt jul i kyrkan mitt i stan med julbön kl 12 och efterföljande julgröt och smågott som bjuds där. Det kommer massor med folk (>300?) och förra året dök Carola upp helt otippat och sjöng några julsånger och man fick en pratstund med henne. God jul på er alla! :)
11.35
Det är lugn jul när alla är vuxna. Jullunch med julgröt, Kalle kl 15, sen klapputdelning och därefter vankas julmiddag. Sist men inte minst avrundning i tv-soffan framför någon film man sett för 100e gången. Idag blir det nog Love actually. God jul till er alla från Norrland!
11.52
På tåget till Hongkong för att möta upp min pojkvän. Hotell och fest till sena kvällen blir det! God jul Sverige!
11.52
Vi ska åka in till Tranås , till min dotter ock hennes kille , ock svärsonens släkt ❤️
11.53
Jag äter gott med släkt och familj. Frossar godsaker och dricker en julöl. Precis så som en hednisk tradition som jul bör vara.
12.02
Vi firar jul i Skövde och har det fint. Nu gör mor julmat och själv har jag precis skrivit rim till mina julklappar.

Hälsningar

Henrik
12.24
En stilla promenad i en så gott som öde Norrköping. Duggregn kan också vara skönt i väntan på tomten! 😎
12.25
12.44
Blir julbord. Fokus på köttbullar, julkorv, prinskorv och potatissallad. Julmust till det.
12.47
Efter en promenad blev det dopp i grytan. Senare blir det en norsk/svensk/ukrainsk julmiddag. En tanke till min syster som inte kunde komma med tåget idag pga sjukdom.
En norsk/svensk/ukrainsk julmiddag låter ju toppen! Vad är det bästa från de tre länderna? 
12.55
Det bästa från sverige är julskinkan, från norge delar ribbe o pinnekött första platsen och från ukraina är det surkålen, eller kapusta som vi säger. God Jul :-)
13.13
Min sambo arbetar på barnsjukhuset i jul. Så vi firar när han kommer hem ikväll.

Vi har båda yrken som kräver att vi vissa år jobbar hela julen, men det känns meningsfullt och viktigt.

I år blir det vila framför granen, kattgos och vörtbröd med skinka och en god senap.

Tack för alla fina svar och kommentarer som skrivs här, och en varm hälsning till er på SVT som arbetar i jul!
13.18

Befann du dig i Kallinge under julaftonsmorgon och fick syn på en udda tomteparad? Då var det nog den här exotiska julparaden som ägde rum! 

13.19
I år blir det Moussaka hela dagen på Julafton. Efter tre Julbord tre dagar på raken, Lördag, Söndag och Måndag så kände jag att det fick va nog.
13.34
Min mor kommer förbi om en stund och min man jobbar till kl 14.00. Jag är gravid och illamående dygnet runt men ska försöka att äta lite julmat om det går. Ska kolla på Kalle Anka och ta det lugnt.
Hoppas du får en lugn och fin jul ändå! 
13.36
Vi firar som vanligt hela familjen (3 personer) hela helgen. Soffhäng och god mat, kanske en julnattsgudstjänst i kväll om vi hållit oss vakna,. Sedan blir det mer soffhäng och kanske försöker vi hitta något att titta på på TV, som tur var har man ju play kanaler för tvtablån innehåller bara en massa repriser speciellt så här i juletider. Även ett biobesök får det nog bli och slutar det regna kan det nog bli en eller flera promenader. GOD JUL 🎄 🎀 🤶
Vad blir det för bio eller film? God jul! 
13.38
13.46
Idag skinka ned lite tillbehör o potatis. En dag köttbullar, nästa dag spjäll osv. Allt för att minska på matrester och inte behöva äta samma mat i dagar. Litet hushåll kan inte stor fira med 20 saker på julbordet!
13.47
Jullunch??? Lediga dagar äter vi aldrig lunch då tar vi sovmorgon och äter en sen frukost dagens frukost fick bli en vanlig helgfrukost med smörgåsar, yoghurt och kaffe. Någon gång på eftermiddagen kanske efter Kalle Anka får det nog bli middag, idag med julskinka, Jansson, kalvsylta, sill och del annat gott🤶
13.53
Kent Olsson och hans familj bestämde sig för att göra en annan slags jul i år. Därför bjuder de nu in alla som vill komma till en bystuga i Mora.
13.54
Här i Nederländerna har de inte julbord med överdåd som i Sverige, men folk brukar ha knytkalas med släkt och vänner. Mycket vegetariskt är populärt. Imorgon (juldagen) kommer ”tjocka släkten”, då blir det bland annat mustig pumpasoppa med smårätter ikring. En kväll blir det ostfondue. Vi ska gå långpromenader och spela spel, har vi tänkt.
13.54
Även Marielle Jarlinius och Hanna Hartvig ordnar julfirande för andra. "Många har klump i magen inför julen", säger Marielle. 
14.02
För info! Just nu befinner sig Tomten i nordöstra Australien! Så än är det ett tag kvar tills han kommer till oss här i Sverige. Vill ni följa hans färd så har ni länken här: https://santatracker.google.com/ 
14.35
14.51
Hälsade på en sjuk vän på sjukhuset. Firade lilljulafton igår med julklappsspel. Idag blir det julfirande med kompisar i byn. Imorgon blir det mer julfirande i Olofström och elleholm.
14.51
Jag har precis tagit julaftonens bastu bad - tradition. Snart skall vi äta litet julmat, skinka, sill och gravad lax. Sedan skall min man vara tomte i grannhuset. Våra barn och barnbarn hälsar på oss de andra juldagarna, men idag är det vi två och katten, lugn och ro. God jul till er alla🌟
14.54
Någon mer än jag som skäms över sin ensamhet? Undrar vad som krävs för att man ska kunna få höra till i något som helst sammanhang, någon som sitter inne med svaret? Det bästa med alla "familjehelger" är när de är överstökade och vardagen återvänder. Trevlig Helg, alla ensamma i ensamhetens Arvika!
14.55
Visas " Kalle Anka på Svt Play ?
@Tomten..=) - Ja, programmet sänds även på SVT Play men du måste vara i Sverige för att kunna se det.  
15.08
Alltså....var är Kalle på svtplay??
15.08
Hej jag och min fru firar Jul I Warszawa med varan goda van. Julskinkan ar I ugnen och vi borjar ata julmiddag Ca 18:00 det ar verkligen viktigt att vi tar hand om varandra nar det ar stothelger vi hade minijul I Brugge i Lordags God Jul Sverige och Polen Svennis och Beata
15.10
En del av mitt hjärta, får det bli vid Bio besöket, vilka filmer det blir i TV soffan är inte planerat. 😊
15.18
Många firar jul ensamma av egen fri vilja också. Inte bara ofrivilligt julfirande.
15.33
Jobbar som tidningsbärare varje natt nästan. I år är min andra jul jag jobbar och mina föräldrar har åkt iväg. Det är helt okej för mig. Två lediga nätter och mycket vila är just vad som behövs. Skönt att slippa stress och press. Har man ingen större familj så tycker jag det kan vara en skön paus. Jag är inte mindre ensam idag än andra dagar och TVn finns där precis som alla andra dagar
15.44
Är det någon av er som inte brukar titta på kalla anka här?
15.50
Ni som är ensamma under jul bjud hem någon annan som är endam så blir det två färre som är ensamma på julafton.
16.00
Ensam och ensam. Har tre katter som sällskap. Det duger alldeles utmärkt. :-)
Kalle Anka på jul är tradition. Men när det nya "datoranimerade" kommer så är det sluttittat. Det ska vara de gamla hederliga tecknade...
God Jul alla. :-D
16.13
Underbart att vara ensam under jul, slippa allt julstök, alla bortskämda barn och jobbiga släktingar som ska kallprata. Sitter och jobbar för fullt och drar in mer pengar istället för att bli av med dem!
16.16
Vi kan tipsa om att även Fråga doktorn har en chatt där man man ställa frågor till läkaren Karin och prästen Maria. 

Fira jul med Fråga doktorn

SVT Nyheter Du är välkommen att fira jul med oss direkt efter Kalle Anka! Karin chattar från 16:30.
16.17
Marianne Mörck, vilken ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
16.33
Marianne Mörck, härligt chosefri och humoristisk! Gärna fler jular.
16.43
Har sovit till kl 11.00 idag, ska unna mig att vända på dygnet efter en höst med mkt hårt slit.
Sitter i fåtöljen och äter praliner, ganska normal helgsysselsättning för mig. Jag firar inte jul, det är både frivilligt och påtvingat. Men min högsta önskan är att julen så som den urartat sig med köphets, falsk godhetsiver, och all annan ytlighet, överges som den onödiga och odemokratiska helg den är., där så många utesluts. Och är det någon företeelse som borde ifrågasättas ur miljösynpunkt (jag är annars reserverad inför miljöalarmism), så är det julen med sin köpkonsumtion och stora negativa miljöpåverkan.
16.43
Inte sett ett dugg. Tillhör dem som håller igång samhället då andra tittar på TV. Färdtjänst och sjuktransporter fram till 18:00, sedan hemresa 5 mil. Då är väl allt slut. 🙄
God jul allihop.
16.45
16.46
Vi befinner oss i San Francisco där vi hälsar på dottern. Vi har precis vaknat och vår julafton börjar nu🎄☃️🎅🏻
16.58
Här i Småland är det just nu klappjakt. :)
God jul
16.58
Sitter och kikar runt på datorn. Blir väl lite enklare Julmat senare. Prinskorv, rödkål, vörtbröd, kryddost och kanske en Julöl till det. Kommer att fira lugnt och stila här hemma. Har köpt mig själv ett par DVD-filmer som "Julklapp", så det blir nog någon filmstund under Julhelgen eller i mellandagarna.
16.59
Firar jul med familjen. Julbord är ett måste. Presenter är mindre viktiga. Gillar egentligen inte julen men det är en bra stund att reflektera året och vad som väntar en. God jul och gott nytt år.
16.59
Ska fira jul med ett gäng i ett hunddagis
17.05
Ingen jul utan Karl-Bertil Jonsson. 😊 Det är nästan än viktigare än Kalle & Co. Och I väntan på det tittar vi på Trolltyg i Tomteskogen.
17.05
Tidigare jular har varit fulla med stress men denna jul är det mor och dotter som i lugn och ro firar jul tillsammans, äter gott och myser :)

God jul och Gott nytt år
17.07
Jag sitter själv med vovven.

Skickade maken på firande med sin familj, min dotter firar med sin och min son, ja han firar med änglarna och sin morbror.

Andra får gärna njuta av julefriden, själv är jag som Ferdinand, trivs bättre här... fast i soffan och slöar framför tvn.
God Jul alla
17.19
Firar jul med min ryska flicka, ryskt underbart julbord, vegetariskt så klart och med den den bästa bordskamraten i världen!
17.20
Jag firar genom att hålla mig uppdaterad på er sajt svt.se. Den bästa nyhetssajten som finns.
17.21
Magont. Efter all julmat.
17.21
Spenderar tid med make och mina små två barn. Vid maten , tv och blöja 🙂lite julklappar samt Janssons och Julskum God Jul till Alla från Sollefteå
17.23
Dottern, helvegetarian, kom från Tokyo i söndags kväll. Min fru pillar just ihop vegetarisk julmat, i år avstår jag faktiskt från sillen. Vi ska hinna äta före Karl-Bertil! Dottern har fnittrig jetlag, men Karl-Bertil är ett julmåste. :-) Dottern är 46 år och doktor i teoretisk fysik, Jag är bara knappt matematiker.

Efter Karl-Bertil blir det ett fåtal julklappar under 50 cm-granen med LED-slinga, sedan vet vi inte Sannolikt stor slöhet. :-)
17.23
Ja sitter ensam o först nu slog ja på datorn!!

Men ja vet många som mår väldigt dåligt av samma liv som mig,
er skänker ja en extra varm kram o hälsning:)

Go Jul från Micke:)
17.23
Dricker kaffe och äter palmoljefria pepparkakor. Ska äta god vegansk mat och dricka ohälsosam julmust senare.
17.24
Vi läser julklappsböcker och spelar spel allt medan kalkonen steks upp ch rödkålen syras.
17.25

Snabba nedslag: Jorden runt på julafton

 

Snabba nedslag: Jorden runt på julafton

SVT NyheterMorgonstudions reporter Daniel Ulfvarson guidar tittarna genom olika julaftonsinslag runt om i världen. Austronauter, Julgran av petflaskor, världens största lotteri, julparad med elefanter och världens minsta ”pepparkakshus” är några av punkterna.
17.26
God jul Alla er på SVT 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
17.26
Första julafton någonsin som jag faktiskt jobbar. Underbara kollegor och massor med julmys.
17.26
Vad tyckte ni om Mariannes kupp? 

Julvärdens ljuskupp inför svenska folket

SVT NyheterNär årets julvärd, Marianne Mörck, skulle tända traditionsenliga ljuset så passade hon på att skoja till det.
">https://www.svt.se/nyheter/inrikes/julvardens-ljuskupp-infor-svenska-folket 
17.36
Klockan är bara 11.30 här på Jamaica så här är mycket kvar av julafton. Natten har haft tropiskt regn och än är det molnigt och kvavt fast uppehåll. Laddar för julaftonsträning innan alla festligheter tar vid. 😊🎅
17.36
God jul 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
Arash
@Niat - God jul!
17.41
Det traditionella julfirandet med familjen har fått en utmanare i Malmö:

Alla är välkomna till julkalaset i Malmö

SVT NyheterI Malmö har den traditionella familjejulen fått en allvarlig utmanare – det stora kalaset ”Jalla jalla en jul för alla”. I år väntas runt tusen deltagare till Moriskan i Folkets park, där arrangemanget hålls för tredje julen i rad.
18.00
God jul alla! Min mamma,96 år, fick bältros imorse. Underbara svenska välfärden: hemtjänsten kom och tog kort, skickade till vårdcentralen, en läkare konstaterade bältros, skickade ett recept på medicin till apoteket som jag hann hämta innan de stängde för helgen. Så nu ska väl mamma slippa långdragen nervvärk. Tack alla!❤❤❤
18.01
God Jul alla från Örebro! 🎄🎅🏿🏰🤶🏼🎄
Speciellt till Snubbegull som firar jul långt upp i norr🥰
18.05
I morron är det fem timmar "Fanny och Alexander" Det ser jag fram emot.
18.06
Jul hos familjen i Skåne
19.21
Så här firar svenska soldaterna vid Camp Nobel i Mali jul:
r firar svenska soldaterna vid Camp Nobel i Mali jul
Så här firar svenska soldaterna vid Camp Nobel i Mali jul 
19.23
Efter 5 år som vegan tycker jag äntligen julbordet blev riktigt bra och alla smaker satt som dom skulle. God jul allesammans 🎄
19.44
Låt oss vara tacksamma för varje dag vi får vakna upp, Att vi lever är den största gåvan. Morgondagen är en ny gåva för dom som vaknar upp.
19.45
Kan vi vuxna ta det mer lugnt? Vuxna beter sig mer barnsligt än barnen. Julen liknar black friday. I bland undrar jag om julen är mer till för dom vuxna lol
19.46
Firar julafton med sambon i en stuga i skogen.
20.19
Svår mix mellan de som vill fira, pynta o presenta. Och de som alltid har julångest o väntar på nästa dag. Som är som vanliga dar. Alltför många regler o förväntningar...
20.34
Började dagen med Samling vid krubban i kyrkan. Härliga barn som sjöng! Mat med vänner, Karl-Bertil och snart julnattsmässa. Det blir det bästa!
God jul alla runtom vår jord! ❤️
20.35
Julafton blev väl inte riktigt som vi hade tänkt oss, vi skulle i väg till släkten. Men istället blev vi hemma med vårat barn som ligger med hög feber.

Så vi hoppas att febern har gått ner i morgon och vi får fira julen i morgon istället.
20.51
God Jul på er alla! Här firas det på jobbet för att de andra ska kunna få en God Jul :)
20.53
 Tanken med islyktorna är att öka på julstämningen i byn och göra folk extra glada.

Hundratals islyktor lyser upp Junosuando – finansieras med bybornas pant

SVT NyheterDan före dopparedan lastade tolv personer i Junosuando tre släp fulla med islyktor och placerade ut dem längs landsvägarna. – Vi har en idé om att öka julstämningen, säger arrangören Mikael Alskog.
21.35
Firar själv med maken. På kryssning runt i Caribien tills nyår som vi ska fira i New York. Många på båten firar i morgon då dem flesta är från andra länder, men jag och Stefan firar med Champagne på vår hörnbalkong utanför Saint Richards huvudstad med det passande namnet ''City of Christ.''
21.36
God jul till alla i vårt vackra land
21.37
Liggandes i soffan med ett diskbråck, maken sympati-insjuknade i ischiasvärk, så här ligger vi och tycker rätt så mycket synd om oss ....hoppas på en bättre jul 2020! God Jul!
22.02
Här har far varit tomte både åt vänner och hos oss, hoppas han fortsätter till alla andra snälla barn. God Jul!
22.07
Jenny
God jul 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
22.07
Marianne Mörck , den bästa programledaren hitills. Klart i klass med Arne Weise 🙂
22.07
Tänk på de som knappt klarar sin vardag inte bara denna dag. Julen borde handla om att glädja de som är utanför i kylan, även i Sverige. Varför ge till de som redan har tillräckligt?
22.19
Eftersom vi är farmor och farfar och vår son är skild får vi aldrig fira julafton 24 dec med våra barnbarn för då ska mamman till barna fira jul med hennes släkt. Därför firar vi alltid julafton före i år lördag den 16 dec. Men det går också bra. Man lever bara en gång så man får alltid göra det bästa vid varje tillfälle. Och barnbarna är glada för dom spelar dagen ingen roll. God Jul på er alla!
22.19
I de norrländska skogarna smög tomten förbi och lade all klappar under granen medan vi gick hem till mormor och tittade på kalle anka. Succe när vi kom hem igen. Måste också säga att Marianne gjorde en jättefin insats som julvärd! GOD JUL!!
22.26
Nu kommer vi strax att avrunda den här chatten. Stort tack till alla som har varit med här under hela dagen och delat med sig av sitt julfirande till varandra – och oss här på SVT! Från oss alla, till er alla, önskar vi nu en riktigt god fortsatt jul!