SVT rapporterade · Äter du linser och baljväxter?

Godmorgon, lantbrukaren Philip Hedeng menar att intresset för Halländska linser har varit stort. Äter du linser och baljväxter? Och ser du i sådana fall någon fördel i att de är närodlade?
Tack för att ni delat med er av era vanor, nu stänger vi chatten för den här gången!
07.46
Jag äter linser i baljväxter o skulle gärna o hellre handla svenskodlade grödor. Äter mkt gröna ärtor eftersom de är svenskodlade.
07.46
Ja, men bara om de dessutom är ekologiska. Om inte spelar det i princip ingen roll hur närodlade de är.
07.58
Ja, och JA till närodlade linser och baljväxter!
07.58
Hej ja det gör jag! Och skulle absolut välja det närodlade alternativet om de är ekologiska.
07.58
Jag äter linser. Härligt med närodlat men jag äter också bara ekologiskt! Vill ha giftfri mat.
07.58
Hej! Jag äter linser och baljväxter, vill gärna att de är närproducerade och främst ekologiska
07.58
Ja! Linser är en fantastisk proteinkälla. Väljer det alla dagar i veckan före bönor.
08.11
Äter absolut linser och baljväxter och ser det som en stor fördel om de är närodlade. Dels för det goda som baljväxterna kan göra för våra åkerjordar, men också för att få ner transportmängderna.
08.11
Ja, vi äter det och har hittat många goda recept! Helst eko och svenskt!
08.11
Jag äter linser! Väljer självklart heller närodlat än tex ifrån andra sidan jorden, oavsett ekologiskt eller inte. Mindre transporter är självklart bättre. Men gärna både närodlat för att gynna svenska bönder samt ekologiskt!
08.11
Absolut, på båda frågor. Skulle vilja se utbudet växa, t ex supersmakliga gråärtor vi upptäckt i år 🌱
Hejsan Eva!
Det är inte omöjligt att det gör det framöver. Philip Hedeng tänker fortsätta odla linser och säger att han även är sugen på att testa andra typer av baljväxter. 
08.15
I Januari gav vi oss ut för att prata med några halländska konsumenter om vad de tycker om linser. Starta klippet för att se vad de sa!
08.15
Ja, jag äter gärna linser och baljväxter. Det kan vattnas i munnen när jag bara tänker på en soppa som jag gör med röda linser, tomat, gul lök och vitlök.
@Lena - Låter gott! 
08.16
Ja äter mycket bönor, brukar handla nära, jobben blir kvar i sverige...
08.26
Självklart. Nyttigt och billigt.
Kan inte bli bättre om det dessutom är närodlat 😊
08.26
Vi äter linser och baljväxter. De får gärna vara närodlade i Halland!
08.28
Javisst! Jag och resten av familjen äter en hel del linser och även en del bönor. Linserna föredras dock av barnen och vi väljer helst ekologiska. Om dessutom vore närodlade vore det toppen.
@Ulrika - Äter barnen alla linsrätter eller är det något speciellt ni lagar som de gillar? 
08.29

Stort intresse för linser odlade i Halland

2018 gick lantbrukaren Philip Hedeng utanför Halmstad med i ett projekt vars syfte är att utforska möjligheterna att odla linser i Sverige. Plantorna har skördats, skickats på rensning och nu återvänt. Flera är nyfikna på hans produkt.
08.54
Absolut varje dag med böner & linser men även Emmer (helkorn) som jag skulle vilja se mer av men är så svårt att hitta i en vanlig butik.
Hur använder du Emmer? På samma vis som linser? 
08.54
Om alla köttätare bytte ut köttet mot linser två ggr i veckan vore det en viktig räddningsinsats för dem själva, oss alla, för klimatet på vår kära planet: Kom igen gott folk!
09.05
Så gott som varje dag, mycket gott och nyttigt.
09.05

Lisa Lemke tipsar om hur du kan använda linser i köket

Sugen på att blanda in linser i matlagningen? Kocken Lisa Lemke tycker det är positivt att intresset för dem ökar och vill därför dela med sig av några recept samt tips på hur de kan komma till användning.
09.11
@ Anna Wikman Kokar de som och använder de som ris.
@M_M - Det ska jag testa vid tillfälle! Vad äter du till?
09.11
Så gott som varje dag, mycket gott och nyttigt.
09.38
Har köpt hem massa röda linser, men måste läsa på hur de tillagas och om de måste blötläggas? Blir nog gott efter lite experimenterande med recept 😀
Spännande! Här tipsar Lisa Lemke om en linssoppa du kan göra med röda linser: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/lisa-lemke-tipsar-om-hur-du-kan-anvanda-linser-i-koket
09.38
Skulle jag hitta närodlade linser skulle jag definitivt köpa, även om det skulle bli lite dyrare. Jag brukar bl.a. laga matig soppa med röda linser., men det spelar nog inte så stor roll vilken sorts linser det är...

Jag odlar alltid vaxbönor o brytbönor på min odlingslott, i år blev skörden mycket god på alla sätt och vis.
09.38
Gärna både linser och olika baljväxter men aldrig något som har med sojabönor att göra. Det har blivit en ohälsosam industri. Och gärna närodlat och hållbart.
09.59
Äter gärna baljväxter men undviker linser. Köper helst närproducerat och ekologiskt.
Odlat i Sverige är viktigt för mig, vill helst att vi ska vara självförsörjande på basvaror ifall vi hamnar i kris som land.
11.11
Tycker att det är häftigt att det finns närodlat, äter gärna linser och andra baljväxter. Gott och mättande.
17.41
Nej, jag äter inte linser och baljväxter eftersom jag mår mycket dåligt av den sortens mat. Kan vara livsfarligt att äta för den som har IBS eller kronisk inflammation i mag-tarmkanalen. Alldeles för dålig information om hälsorisker med denna typ av mat, i butiker, media och från odlare/matproducenter.