SVT rapporterade · Vad tycker du om fyrverkerier?

Nu stänger vi chatten om fyrverkeriers vara eller inte vara - tack för den enorma mängden inlägg!
12.58
Totalt meningslöst, förbjud helt och kör med laser istället!
13.04
miljøn
13.04
Förbjud allt, raketer o smällare. Helt önödigt att det finns.
13.04
Mer fyrverkerier! Förstår inte varför detta land alltid ska vinna i tråkighet och duktighet. Verkar som att de flesta svenskar trivs bäst med att sitta hemma i tystnad och tjura. Och ändå envisas man med att bo mitt i stan trots att man hatar ljud och folkliv.
13.07
Fantastiskt kul tradition som verkligen ger ett avslut på det förra året och inleder det nya! Fyrverkerier är nödvändigt för att upprätthålla det liv och den glädje som nyårsfirandet har!
13.07
Vårdslöst mot ALLA djur, tama som vilda. Borde totalförbjudas ÖVERALLT.
13.07
Löjligt. Klart man skall ha fyrverkerier. Bara gnällmånsr gnyr. Jag har haft fyra hundar och INGEN av dem har brytt sej om smällare. Folk har blivit så gnälliga nu för tiden. Aallt skall det klagas på.
13.07
Helt meningslöst. Bättre att spendera pengarna på något mer långvarigt... än 5 minuter!
13.07
Jag håller med om att fyrverkerier är något som ett civiliserat samhälle borde kunna växa ifrån. Dessutom borde det tas ännu större krafttag mot civil olydnad och den yngre generationen. De ska veta vart skåpet ska stå ....
//
13.09
Ser det så här. Så länge det finns amatörer som inte kan hantera pjäserna på ett säkert och seröst sätt är jag för ett total stopp för all försäljning till almänheten. Är för professionella ordnade fyrverkeri. Då blir det speciell tid på dygnet så man kan planera. Sen träffas man (inte av fyrverkerier hoppas jag) och kan umgås. Sen kostar det ingenting heller. Bara bra med det.
13.09
Förbjud all försäljning. Låt auktoriserade sköta uppskjutning av fyrverkerier.
13.09
Det hade varit tillräckligt med ett fyrverkeri i stadens regi. Förbjud all privat användning.
Det går alldeles utmärkt att fira nyår utan egna raketer och smällare.
13.09
Borde förbjudas farliga och skrämmer både djur och människor. Ljus show är bättre.
13.50
Lite magiskt är det ju, men smällen är ju ett helvete för djuren. Plus att vissa människor numera inte riktigt kan bete sig när de skjuter på polis o räddningstjänst, vars uppgift är att hjälpa människor. Inför ett allmänt förbud, men om vid ett särskilt event kan man kanske kanske kanske ha en litet, kort fyrverkeri.
13.50
Tänk på djuren, möjligen tomtebloss
13.50
Ja förbud mot åska oxså
13.50
Med tanke på miljöpåverkan, djuren och bullernivån tycker jag att det är onödigt med fyrverkerier. Det går utmärkt att fira utan.
13.50
Fyrverkeri - ännu ett bevis på att vi människor är för obegåvade för att ha hand om den planeten.
Sprida förorenande metallsalter för nöjes skull - otroligt korkat !!!
13.50
Vad som än händer i samhället är det sunt att det alltid finnas människor som tar sig tid och också verkligen bry sig, även om de små sakerna i våra liv och vågar säga till emot orättvisor, speciellt där vi lever och bor ... Vi i Sverige borde visa vägen !!!
Förbjud fyrverkerier till privatpersoner!!!

//
13.51
Ja förbjud dom. Tänker på djuren och självklart människor som kan skadas. Finns inte en vettig anledning att behålla dom!
13.52
Håller med Erik till 100%! Det är just därför jag känner att jag inte hör hemma här i Sverige, väldigt tråkiga och hatar liv. Vi kan aldrig ha kul längre! Självklarhet att vi ska fyrverkerier, varför skall vi alltid vara annorlunda med vårt beteende jämfört med alla andra länder!
13.52
Det bevisas om och om igen att folk inte klarar av att ta den hänsyn som krävs. Förbjud för privat bruk och låt kommunerna bränna av ett fyrverkeri vid tolvslaget så är det bra sen.
13.52
Jag anser att kommunerna anordnar ett fyrverkeri - sedan skall vi förbjuda alla typer av smällare och det skall vara dryga böter på om man bryter mot förbudet. Vi ser hur man hantera det idag och slänger smällare mot blåljuspersonal och detta är under all kritik. I 2019 får bli det sista året då det är tillåtet med smällare. Vi människor klara inte av att hantera dessa pjäser punkt slut . Gott Nytt år 2020
13.53
Klart vi ska ha fyrverkerier, allt ska tydligen förbjudas nuförtiden.
13.53
Mera smällare och raketer till svenska folket
13.53
Skadar mer än det tillför. Har blivit leksaker för personer som använder pyroteknik i fel syfte. Förbjud helt för privatpersoner.
13.54
Vid 12-slaget ja. Men tyvärr så missbrukas det och ungdomar skjuter 1 veckan och upp till 2 veckor efteråt. Bättre med att kommunen skjuter i egen regi.
13.54
Bra om smällarna kan avlossas utanför bebyggelsen det är nogroligast för de som smäller
13.54
Har levt i 12 år med en hund som var livrädd för fyrverkerier, trodde hon skulle dö av skräck varje nyår. Det är dessutom miljöfarligt och orsakar mycket nedskräpning samt skador på människor och djur. Tycker det är dags att lägga ner det helt och satsa på t.ex. lasershow istället. Det är även fruktansvärt att idioter skjuter fyrverkeripjäser mot folk och djur. Förbjud omgående!
13.54
Det är tradition, synd att folk vill ha totalförbud men det är väl förståeligt tack vara alla idioter som skjuter mot andra människor, att de ska förstöra för andra som vill fira med fyrverkerier!
13.54
Förbjud
13.54
Licensbelägg alla fyrverkerier. Vi ser gärna organiserade fyrverkerier vid större högtidsdagar. Inte privata kaosfyrverkerier som ofta resulterar i olyckor och okynnesavfyrningar.
13.54
Verkar 60tal tillåta metaller och kemikalier brinna upp och skita ner!!! Bort med skiten!
13.55
Är det ok att vilda djur i naturen dör p.g.a att vi människor ska roa oss? Även tama djur som lever i inomhusmiljö har dött p.g.a fyrverkerier. Människan är inte ensam på vår planet! Laser går alldeles utmärkt och räddar livet på många djur.
13.55
Fyrverkerier är en miljöovänlig och bullrig aktivitet som inte fyller någon funktion i ett modernt samhälle. Förr när vi trodde på tomtar och troll var det mer befogat.
13.55
Jag är helt emot allt sånt, fyrverkerier, smällare, thailyktor (med ståltråd) m.m, främst för alla djur och människor som tar skada av det på ett eller flera vis! Sen är jag emot det pga brandrisk och miljömässiga skäl. Det finns så mkt annat fint man kan ägna sej åt, som gör det där "lilla extra" som jag förstår att många är ute efter. Värme, medkänsla, kärlek och hänsyn till djur, människor och natur är något alla bör odla inom sej! Då kommer det "fireworks" helt av sej självt, varje dag i våra liv.
13.55
Jag skulle önska att det någon gång togs upp detta i samband med oss hörselskadade. Hur rädd jag är för att få min hörselskada sämre just pga alla som smäller av veckan innan och veckan efter nyår. Att jag alltid måste ha hörselskydd på mig de veckorna om jag vill gå ut.
Jag vill att det skall bli tidsreglerat OM det skall finnas kvar. Då skulle jag veta att jag skall vara inne under de tiderna.
Smäller någon av en smällare/bomb/raket när jag är ute nu utan hörselskydd skulle det innebära sängliggande någon vecka och sedan ett livstids långt plågande...
14.05
Professionella fyrverkerier är förvisso vackert. Men att bränna miljarder på några minuter verkar inte samhällsekonomiskt ansvarsfullt. Dessutom åstadkoms skador, bränder, trauman och lidande. Och det är inte klimatsmart heller. Man kan fira in det nya året på många andra sätt. Jag är nog med den bakgrunden för ett allmänt förbud mot fyrverkerier efter att ha sett en hel del elände.
14.20
Naturligtvis ska detta otyg totalförbjudas med lagstiftning, finns bara förlorare på det, utom tillverkarna.
14.20
Tycker mycket illa om fyrverkerier, bara när det är under kontrollerade former. Det skrämmer både tama och vilda djur. Och många gamla blir rädda.
14.20
Någonting kan man väl få glädjas åt en gång per år med fyrverkerier på nyårsafton. Att jag vissa inte kan sköta pjäserna ska väl inte behöva drabba alla.
14.20
Det var kul när man var mindre, men tråkigt för djuren.
14.23
Jag tänker på alla djur, vilda och tama, som skräms varje gång det smäller. Föredrar därför tomtebloss! :)
14.23
Det blir trist och tråkigt nyår utan fyrverkerier
14.24
Jag anser att fyrverkerier borde förbjudas för försäljning och enbart få hanteras av särskilda funktioner. Privatpersoner behöver inte använda det.
14.24
Fyrverkeri bör totalförbjudas! Detta med omtanke om miljö, våra djur och oss människor!
14.25
Under ordnade former vid tolvslaget är det okej, även om lasershow vore bättre. För privat bruk borde det vara helt förbjudet då det uppenbarligen saknas sunt förnuft hos alldeles för många.
14.25
Håller med Bosse Brandman. Lidandet för många, människor som djur, och all skadegörelse mot allmänhet och blåljuspersonal är inte värt det korta nöje man ev har med professionella fyrverkerier. Vi är väl flexibla mig att hitta och leva med nya former för firandet.
14.25
Umeå 150 000 tusen på fyrverkerier! Miljömedvetna kommun???? Verkar bara gälla klimatet!!
14.25
Förbjud! Av miljömässiga skäl!
Dessutom vill vi värma om naturen och djuren! Stoppa dessa vansinne!
14.25
Tycker det är patetiskt att förbjuda fyrverkerier.
Det är ju själva grejen med nyår

Bara i Sverige arbetar man fram såna tönt lagar
14.25
Ska vara lagligt. Smälla på hela dagen på sista dagen av året. Mina djur har lärt sig att det inte är farligt. Ansvaret ligger hos dig själv:)
14.25
Fyrverkerier, nej. Ta fram råvaror, hantering av kemikaler, tillverkning under kanske ohälsosamma förhållanden. Långa transporter. Nedskräpning och stressande för djur och människor vid användning. Vilket omodernt och onödigt slöseri.
14.25
Jag äääälskar fyrverkerier!!!!!!
14.31
Om folk inte slutar och skjuta raketer mot blåljuspersonal så ska raketer förbjudas!
14.35
Överdrivet dyrt för en vara som varar några millisekunder. Bortsett från det så bidrar fyrverkeriförsäljningen till att svarthandeln blomstrar, och det är ju inte längre bara småbarn och djur som är rädda. Även vi vuxna vill ogärna ha en raket genom fönstret eller en smällare inkastad på tomten.
14.36
Statuera exempel - ta fast de som tex skjuter med avsikt mot andra människor - låt dem då betala skyhöga böter - 50.000kr - beslag ta deras egendom - det måste få så stora konsekvenser när någon inte följer lagar och regler så stora att det ger effekt
14.36
Varje större stad kan ha ett kl 00.00 så behöver man inte sälja några och alla kan komma och vara med och fira. Djur och andra kan få det lugnt där dom bor
14.52
Självklart ska sån miljöfarlig idioti förbjudas.
14.52
Inget nyår utan egna fyrverkerier, skitkul :)
14.52
Försäljning av alla fyrverkeriartiklar till allmänheten bör helt förbjudas. Ansvar kan läggas på kommunerna att anordna eller ge tillstånd till utbildad personal att anordna fyrverkerier vid nyår eller andra speciella tillfällen. All annan fyrverkeriverksamhet bör förbjudas i lag.
14.52
Jag tycker det är viktigt för barn och ungdomarnas att få ha en kväll om året då dem får fira och ha dett trevligt. Om detta innebär vissa blir arga så måste dem förstå att det bara är en enda kväll på hela året. Det är viktigt att fira och ungdomar behöver också ha roligt. Därför anser jag som mamma att det är viktigt fyrverkeri får finnas för dessa ungdomarna.
14.53
Förbjud detta primitiva dumma nöje. Det går att göra liknande nöjen med ljusshower och musik utan att förstöra för människor djur och natur!
14.53
jag tycker att det är kul att se på dem, men lite störande när det är sent i natten!
14.53
Det finns en stor mängd anledningar till varför smällare och fyrverkerier bör förbjudas. Ett utdaterat sätt att fira på - bättre kan vi.
14.53
Förbjud det. För inget bra med sig öht. Låt städerna/kommunerna stå för ett gemensamt vid 00:00 och sen är det bra med det. Fruktansvärt otyg, skrämmer livet ur fåglar och smådjur, skräpar ner otroligt mkt på land och i haven. Förbjud skräpet och straffa svartförsäljning samt innehav som olaga vapeninnehav. Vad är bra med det förutom att några små-kids tycker det är kul när det pyser och smäller, väx upp! Vackra fyrverkerier kan städerna/kommunerna fixa med.
14.53
Härligt! Visar hänsyn till djurägare 364 dagar och 20 timmar per år. Får man be er om åtminstone fyra timmar?
14.53
Jag tycker mycket om fyrverkier, men de ska användas med respekt för miljön. Framförallt djuren, som ofta blir rädda. De som missbrukar fyrverkerier ska få mycket kännbara straff. Att skjuta raketer mot t.ex polisen eller in i lägenheter ska straffas ordetnligt.
14.53
Förbjud fyrverkerier !
14.53
All typ av fyrverkerier och rislampor med ståltråd borde förbjudas för privatpersoner.
Kommunen kan ordna ett ordentligt smällkalas (lasershow?) på exakt angivna tider på nyårsafton.
14.53
Det måste bli konsekvenser att ge sig på blåljuspersonal. Vore bra om EU kunde sätta ner foten mot fyrverkerier
14.53
Ja till fyrverkeri, det är en dag om. Året ju
14.53
Tradition
14.53
Jag tycker att man ska förbjuda försäljning till privatpersoner.
Kan det verkligen vara tillåtet att sätta upp en container på en parkeringsplats och sälja fyrverkerier? Hur är det med redovisningen av inkomsterna, moms mm?
14.54
Tycker att ett totalförbud vore perfekt!
14.54
Fruktanstvärt!!! Vad tänker vi på, varför i helvete är det inte någon som tänker på miljön på Nyårsafton? Är det helt ok att glömma bort miljön så fort vi skall ha "roligt"? Hur mycket kostar detta samhället i miljöförstöring, självskador, djur som mår dåligt och kronor. Tänker du smälla av fyrverkerier idag och visa dina små gulliga barn? Tänk då på att du också då utsätter dom för mikroskopiska partiklar som stannar i kroppen på dom och orsakar illamående längre fram i livet - jättesnällt!!!
14.54
Nej, Genesis, det är förbjudet i många länder, nu senast i Tyskland. Om du tycker att själva
grejen med nyår är att skjuta raketer, så hoppas jag för din och dina barns skull att du snart
hittar bättre värden i livet.
14.54
Förbjud allt fyrverkeri
14.54
Vackert men totalt miljö, djur och människovidrigt.
Människor skadas, djur blir sjuka och miljön förstörs..
Dessutom används de på ett märkligt sätt med att antasta rättsväsendet.
Förbjud all privat fyrverkeri och anordna de på ett seriöst och vackert sätt
14.55
Djur speciellt fåglar blir skrämda och riskerar att dö. Man kan inte lära dem att det inte är Läskigt för de flesta blir rädda. Så ta i alla fall och gör alla tystare och förbjud de som låter och låt proffessionella sköta detta. Här i Jönköping har de smällt raketer och smällare i flera veckor nu. Och bilar mm kan börja brinna vilket redan hänt i år. Och barn som ibland skjuter dem rakt på folk, har hänt mig och min mamma. Tack och lov att man måste ha tillstånd för de på pinne för sett vissa som riskerat att råka ut för allvarliga olyckor.
14.55
Tomtebloss duger fint. Gör ont i hjärtat när skräckslagna rådjur och hara springer förbi huset av allt smällande. Många djur och människor far illa. :(
14.56
jag tycker det är ett måste. för jag älskar att bara leva bland dom. och så är det så vackert. nyår skulle inte vara så kul utan färg på himlen. men man ska kunna ta ansvar. inte som i malmö 2017.eller vad tycker ni
14.56
Till nyår ska man få fyra av raketer under ansvar, dom som inte sköter sig ska bötfällas på plats. Raketer och nyår hör ihop
14.56
Så roligt det vore med nyårsdans i städer och större samhällen, istället för raketer. Musik, kanske laserljus och pjäxdans.
I övrigt bör raketer förbjudas helt. Och inte bara på nyår utan alla andra tillfällen också.
14.57
Kommunalt eller föreningsarrangerat fyrverkeri - ja.
Privat - nej.

Eller inte alls, det hela känns rätt förlegat. Dessutom är det knappast försvarbart ur ett miljöperspektiv. Förutom miljögifterna genererar alla fyrverkerier tonvis med restprodukter i form av förpackningar, avfyrnifgsboxar mm.
14.57
Fyrverkerier jajamensan. I år blir det en fet tårta.
Gott nytt år!
14.57
Förbjud dem för allmänheten
14.57
Fyrverkeri är en trevlig tradition..
15.18
Om vi nu ska värna om miljön, varför tillåta att skjuta upp så mycket skit i luften och allt avfall som ligger överallt. Nej förbjud hela skiten!
15.18
Jag hatar fyrverkerier.
15.18
Jag tycker om fyrverkerier och det är mysigt men varför smäller fyrverkerierna jättehögt?
15.18
Tycker att fyrverkeri är tradition och jag är absolut för- att använda det just på nyår. Man firar ju in ett nytt år? Det är så vackert.
Ska man verkligen ta bort detta???
Dom som inte kan hantera det bör vara dom som drabbas, bötfällas, finkan, inte alla.
15.18
Fyrverkerier är miljöfarliga och skrämmer djuren.
15.18
Jag tycker det borde vara bestämda platser som man får skjuta på. Då är det väl inte ett problem
15.18
För allmän kännedom: "Raketer" är inte en synonym till fyrverkerier. En raket är en viss typ av fyrverkeripjäs, med en raketmotor fäst vid en styrkäpp, och ovanpå motorn en effektsats som ger tex en knall eller stjärnor när motorn brunnit ut.

Att kalla fyrverkeripjäser i allmänhet för raketer är som att kalla alla fordon med hjul för mopeder, oavsett om de är cyklar eller bilar. Det är fel, och förvirrar bara för folk. Hur många har inte trott fyrverkerier nu helt förbjudits när raketer gjort det?
15.18
Om alla kunde respektera att ENDAST skjuta vid kl 00:00 och skjuta på ett säkert sätt så tycker jag de skulle vara fritt fram. Gott nytt år!
15.18
Förbjud dem för privat personer.
Dessutom inget som är bra för vår miljö.
15.18
Inga fyrverkerier för privatpersoner. Folk kan inte handskas med dem
15.18
Förlegat, risk för skador, stressigt för djur, knappast rätt mot miljön!
15.18
Det är fel med ett förbud för en så gammal tradition. Däremot borde ordningsmakten se till att beivra de begränsningar som finns, exempelvis de tider och de sätt fyrverkerier får användas på. Då skulle det bli mycket trevligare för alla.
15.18
Känns inte aktuellt med tanke på hur mkt det förstör miljön och skrämmer livet av djuren
15.19
Förbjud detta snälla!!! Skräpar ner miljön, skrämmer slag på djuren, mängder av skador på människor som ger men för livet! Lägg era pengar hos dem som har det knapert❤️
15.19
Bör förbjudas snarast möjligt. Idiotiskt slöseri.
15.19
Förbjud den barnsliga skiten ,blås upp en papperspåse o smäll ihop den,är väl kul?😂
15.19
Förbjud all försäljning till privata, låt kommunerna ta ansvaret att avfyra på särskilda område för allmän beskådning.
15.19
Slopa allt fyrverkeri, det är för många som missbrukar det. Det är inte meningen att polis och annan utryckningspersonal ska få raketer kastade mot sig.
Och ofta är det från invandringstäta områden.
15.19
Det är fyrverkeri varenda dag på löpsedlarna.
15.19
Laser show känns mkt mer 2020
15.19
Förbjud skiten bums
15.19
Jätte skadlig för hälsa och miljö-klimat Förbjud för allmänheten och testa alternativ som laser eller ljusspel via kommun.
15.20
det är jättefint med fyrverkerier o är en fin tradition,,,men tyvärr kan ju inte viss del av allmänheten
sköta det o förstör för andra,,så glädjen är ju inte lika stark längre som förr när folk hade respekt för varandra ...jättetråkigt o ledsamt hur det ser ut nu för tiden...
15.20
Borde vara mera fyrverkerier! Det är trevligt och vackert. Är det så att hundar och andra djur ska få bestämma över våra nöjen?
15.20
Visst är häftigt med fyrverkerier vid tolvslaget, MEN tyvärr är detta inte nödvändigt längre när miljön är i fokus, och när ungdomsgäng missbrukar fyrverkerierna och skjuter mot blåljus folk allmänhet och hem Björn
15.20
Vem bryr sej,!!🍾🥳🎉🤘🤘
15.20
Det borde införas ett totalförbud!
15.20
Ej tillåtet privat
15.20
Förbjud dom för privatpersoner
15.20
Jag är emot! Finns andra sätt att fira in de nya året på som inte innebär att skrämma slag på både djur och barn, förstår verkligen inte de roliga i de!
15.20
87% av alla människor i Sverige vill förbjuda fyrverkeri, så lyssna på majoriteten
15.20
Emot!
15.20
Sååå 90–tal
Lägg ner helt
15.20
Jag tycker det är jättefint med fyrverkerier och tycker att varje kommun skulle ordna ett allmänt fyrverkeri på nyår!
15.20
Alla snackar bara om stackars hundar. Det finns mycket mer djur som verkligen lider av dessa smällar. Och inte bara 4-benta utan även fåglar, katter och vilda djur. Och vem tar hand om deras skador som raketerna orsakar??
15.20
Varför slänga pengar på sådant skit. Idioti.
15.20
Jag ser gärna fyrverkerier på TV.
15.20
Jag älskar fyrverkerier men tycker ändå att de ska förbjudas för privatpersoner. Det lidande de orsakar alla djur - och en del människor gör att vi måste sluta.
15.20
Bort med allt fyrverkeri. Satsa pengarna
På nåt vettigt.
15.20
Trevligt, mera fyrverkerier
15.21
När jag var 12-20 år var det roligaste med valborg och nyår just pyroteknik. På den tiden sköts inte raketer mot andra människor.
Licens, dvs krav på kunskaper med olika behörigheter beroende på vilka pyroteknikska pjäser som ska användas.
Dessutom en lämplighetsprövning utefter laglynad.
Det skull troligen minska okynes användningen.
15.21
Kastar jag skräp är jag lagbrytare!! Skjuta raketer är ok😳dubbelmoral!!
15.25
Hela grjen med nyår är att skjuta raketer det är liksom en tradition.
15.25
Enligt medias rapportering, verkar inte allmänheten förstå allvaret i att handha fyrverkerier. Därför förbjud dem! Samtidigt gör man djuren en tjänst, så de slipper vara rädda.
15.25
HELT ONÖDIGT...
15.25
Många här säger förbjud förbjud hela tiden. Ni måste förstå ungdomarna. Dem vill fira nytt år o att dem är unga med framtiden för sig. Mina barn ofta säger det är polisen som överdriver. Man måste förstå ungdomars vilja att uttrycka sin glädje för nytt år
15.25
Borde va helt förbjudet, det finns alternativa ljusshower att använda sig av! Fyrverkerier är förlegat, gammaldags och bör begravas för gott!
Gott nytt år!
15.25
Jättefint, skjuts alldeles för lite.
15.25

Jag tycker att fyrverkerier ska förbjudas. Människor som har upplevt krig och eventuellt lever med PTSD ska inte behöva utsättas för smällar. Dessutom mår djur dåligt och det är farligt eftersom de ofta hanteras av fulla personer.
15.25
Vackert och utmärkt vid tolvslage. Gott nytt år Sverige!
15.25
Vansinne! Rätt och slätt...
15.25
Jag är EMOT!!!
15.25
Se till att folk som köper kan hålla sig nyktra och införa böter på att avfyra berusad (lite som rattfylleri)
15.25
Varför skall allt förbjudas när ett fåtal förstör?
Här i Kristanstad var en lugn stad in an dessa ungdomar från Afghanistan tog över.
Då förstår jag förbud, de skickar raketer och kastar smällare medvetet efter oss pensionärer och hundägare,,,
Senaste åren går jag ut med hunden under de ljusa timmarna,
Men nu är det livsfarligt.
15.26
Vackert, men låt bara professionella sköta fyrverkerier.
15.26
Emot! Kan inte förstå att det varit lagligt så länge. Folk skjuter ju sönder sig själva varje år. Rena vansinnet
15.26
Förbjud för privatpersoner.
Anordna gemensamma i städer och för olika föreningar istället.
15.26
Emot!
15.26
Folk gör inte lumpen längre och har ingen respekt för att avfyra en sprängladdning som kan göra dej handikapp för livet. Plus att detta ogynnes pangade , är det bara bra att det har blivit tuffare regler.
15.26
Totalförbud!
15.26
Emot allt småpangande, inte minst lider jag med min hund som är så rädd i tre dagar runt nyår. Men organiserat och planerat är fyrverkerier ett svårslaget sätt att fira!
15.26
För privat bruk, emot.
Vid stora tillställningar kan det väl tillåtas om utbildad personal sköter det hela.
15.26
Nej! Inte bra för miljön eller djur.
15.26
Det är ett enda stort problem. Förbjud omgående.
15.26
Förbjud för privatpersoner. För mycket person skador, miljöpåverkan och problem för vilt och husdjur.
15.26
Ta bara bort detta fullkomligt onödiga fenomen! Behövs inte och innebär bara skada och fara för människor och djur!
15.27
Med tanke på att allmänheten inte kan hantera fyrverkerier på ett säkert sätt så borde det förbjudas.
15.27
EMOT! Man kan göra bättre saker för pengarna än att elda upp dem!
15.27
Klart vi ska ha fyrverkerier. Kan inte förbjuda allt i det här landet.
15.27
Jag vill att alla typer av smällare samt fyverkerier ska förbjudas och inte heller säljas.
15.27
Fyrverkerier är fina, men alldeles för farliga för att små mini-ligister o wannabe-gangsters ska få ha tillgång till dem.
15.27
Det är djurplågeri!
Möjlighet för idioter och kriminal att utsätta poliser mmm...
Klimat!

Förbud skiten snälla..
15.27
Äntligen så sker minskningen. Nu gäller det att alla städer hakar på och slopar fyrverkerierna
15.28
det är kul men mina katter blir rädda
15.28
Kan inte staten låta oss få ha något kul kvar?
15.28
Om nu bombtårtor ska få sälja ska detta enbart få göras av tillverkare, inte ÖoB eller div cykelhandlare mm.
Sen borde kommuner eller förningar enbart få anordna fyrverkerier, inte en privatperson ska få handha eländet. Eller totalförbjuda skiten vore det bästa, men avårt med all egenimport via ex Polen
15.29
Förbjud allt med raketer o smällare!
Anordna ljusspel på många platser i Sverige istället, mycket vackert.
15.29
Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att fyrverkerier är helt enkelt onödigt.
15.30
Det skulle inte finnas🤬🤬🤬🤬
15.30
Förbjud! Onödiga pengar och tänk på vovvarna❤️
15.30
Förbjud privat användning av alla fyrverkerier och smällare. Låt kommunen anordna ett fyrverkeri vid ETT tillfälle, Nyårsafton, och ha nolltolerans mot all annan övrig användning. Skulle vara säkrare för blåljuspersonal (om smällare/raketer helt förbjöds) och bättre för djurlivet.
15.30
Undrar bara hur dessa sk människor tänker. När de vet om hur mycket det skrämmer djur och människor. Nu ska vi se till att de här hundarna som bor i detta kvarter får men för livet . Nää så kallat vanligt folk ska nog låta bli fyrverkerier de verkar inte fattat hur det funkar. Låt kommunen sköta sånt på en avskild plats så folk kan gå dit å titta. För som det är nu har det spårat ur fullständigt. Folk skjuter på varann å blåljus personal. Fattar inte hur korkade människor är när de gör så. Förbjud skiten omedelbart!!
15.30
Måste förbjudas, så onödigt och miljöfarlig tradition...
15.30
Nej tack, inga smällar!
15.30
För dem som vill kasta bort pengar
15.30
Låt proffsen sköta det
15.31
Vansinne! används på fel sätt av fel personer, skrämmer djur till döds, nedfallande restprodukter är miljöförstöande, det låter illa, de luktar illa, pengar går upp i rök och dessutom är det fasanfullt dåliga arbetsförhållanden för de som tillverkar dem i den fattiga delen av världen varifrån de flesta raketer kommer från.
15.31
Om smällare och raketer sköts med hänsyn och på rätt sätt är det en trevlig tradition i Sverige.
15.31
Trist åsikt kanske, men jag tycker de borde förbjudas helt och hållet. De är farliga. De skrämmer djuren. De är miljöfarliga. Lika bra att tända på tusenlapparna direkt och se dem brinna upp, det tar förmodligen längre tid än att slänga bort dem på fyrverkerier.
Varje kommun skulle kunna ordna häftiga lasershower istället.
15.31
Urdumt, hänsynslöst att skjuta, med tanke på både djur, natur, miljö o människor. Det gäller att försöka skaffa sig andra traditioner som inte går ut på "pang pang"
15.31
Förbjud dem totalt. Inte ens staten elr kommuner borde få tillstånd. Det är en totalt förlegad tradition som förutom inte bara skadar människor utan även djur. Har själv en hund som är så skotträdd att jag varje nyår blir tvungen att sitta hemma och spela hög musik o den stackarn bara ligger i mitt knä och skakar. FÖRBJUD GENAST ALLT SMÄLLANDE ÖVERALLT.
15.31
Är passé med fyrverkerier det är dåligt för miljön ( tungmetaller ) tamdjur och vilda djur skräms till vanvett, det skuts mot blåljuspersomal samt vanligt folk, och avfallet resterna ligger kvar, det skjuts in på balkonger skolor butiker osv. det vore bäst att förbjuda det kostar även sjukvården pengar alltså skattemedel och lidande
15.31
Örebro kommun skulle sluta med fyrverkeri efter år 2000 men dom hade redan köp in till
2001 sedan skulle det vara slut för miljön. Men det har tydligen glömts bort.
15.31
Totalförbud fyrverkeri och minst tio år i buren för den som befattar sig med eländet som förstör pengar miljö och hälsa. Med dagens teknik kan man fira tolvslaget på miljövänligare sätt som lasershow eller varför inte VR-fyrverkeri. Att det fortfarande är lagligt att vid nyår använda sprängmedel så här år 2019-2020 är helt vansinne.
15.31
Gärna fyrverkerier som arrangeras av professionella yrkespersoner. Då kan det annonseras i förväg och djurägare kan hålla sig borta från de platserna. Dessutom ska företagen naturligtvis ha plikt att ta bort skräp o.s.v. som fyrverkerier lämnar efter sig.

Men fyrverkerier som säljs till privatpersoner tycker jag ska förbjudas både ur säkerhetssynpunkt och miljösynpunkt.
15.31
Finns ingen anledning till att ha dem, borde förbjudas helt
15.31
Privat fyrverkeri - nej tack. Fyrverkeri flera dagar före nyårsafton, särskilt nattetid, är ett otyg.
15.31
Jag tycker att det bästa är att avstå fryverkier för djurens skull
15.32
Helt klart mer bekymmer än roligt. Det orsakar ”krig” mellan kriminella och polis med risk för tredje man.
Ställer man om frågan: Sprängmedel till allmänheten mellan 12-25 är en bra idé? Inte väldigt va? //Polis
15.33
Roligt att titta på men. Synd om djuren som är rädda.
15.33
Emot fyrverkerier! Skadar både djur, människor och naturen
15.33
Förbjud det, ser ingen mening med det.
15.33
Fyrverkerier ska skjutsas upp på en plats i varje kommun utan smällare och bomber. I övrigt ska det vara totalförbud! Positivt för djuren och samvaron!
15.33
100%för🤘
15.33
Älskar fyrverkerier. Men dom ska bara skjutas upp 00:00.
15.33
Fyrverkerier ska vara tillåtet på nyårsafton, folk som missbrukar andra dagar eller på nyår skall straffas hårt. Enkelt. Har man hund som är rädd så ska man också ta sitt ansvar som ägare att antingen åka iväg med hunden över en natt eller träna hunden att inte vara skotträdd.
15.33
Har varit hundägare i många år.Två hundar som har lidit .Det är tyvärr så få som tänker
på djuren som lever i vår natur,de mår lika dåligt som våra husdjur....Vi blir inte lyckligare för några smällare
15.33
Stad och kommun kan stå för för det. Privat kan man ropa Gott Nytt År.



15.33
Fyrverkerier är ett måste för att fira nyår!
15.33
Helt onödigt. Har sett hundar och hästar i panik trots förebyggande åtgärder.
15.33
Tycker det är till skada för husdjur o miljö, onödig nedskräpning.
15.33
På den tiden när folk kunde sköta skjutandet som man ska var det trevligt. Nu verkar ju många se det som ett nöje att sikta på folk och fastigheter/bilar. Och vi vet ju vilken del av befolkningen det handlar om... Gott nytt år!!
15.34
Emot, det är svält och fattigdom bredvid oss och ute i världen. Finns tusen bättre saker att göra med dessa pengar. Att skjuta sprängmedel upp i luften är skadligt på många sätt!
15.34
Fyrverkeriet är en trevlig tradition som bör bevaras, när ska man annars få ha lite skoj?
15.34
Tycker att lagen ska stramas åt ytterligare, tex att skjuta fyrverkeriet mot blåljuspersonal och människor ska likställas med att använda skjutvapen och ge straff därefter.
15.34
Då plötsligt finns det pengar hos folk! FÖRBJUD SMÄLLARE!!
15.34
Förbjud det så fort det går
15.34
Det är inte bara katter och hundar som blir rädda.Tänk på alla vilda djur!!!!
15.36
Förbjud det så fort det går
15.36
Ingen mänsklig rättighet!
15.36
lägg pengarna på nåt vettigare!
15.40
Kör med lasershower istället som redan görs i en del kommuner idag.
15.40
Trevlig tradition värd att bevara.
Gott Nytt År!
15.40
Förbjud fyrverkeri. Det finns andra sätt att fira ett nytt år.
15.40
Har jag fördomar när jag tror att detta är något som mest omhuldas av män i alla åldrar? Och att kvinnor är mer öppna för alternativa lösningar? Med vår ökade kunskap om allt negativt för miljö/djur och hur det missbrukas av unga mot blåljuspersonal och andra tycker jag: Förbud för privatpersoner!
15.40
Jag har alltid tyckt att det är barnsligt med raketer och smällare, väx upp!
15.40
Tycker att det är onödigt, mot djuren, miljön och de människor som klarar inte av ljudet. Det är inte speciellt vackert heller när det är så mycket negativt bakom.
15.40
Klart det ska smällas, det är tradition och den är här för att stanna!
15.40
Festligt, men så fullständigt onödigt.
Hästar som skenar, djur som mår dåligt. Raketer i trappuppgångar. Det har gått över styr för många.
Som inte inser. Det är en tribut, för det nya året.
15.46
Är helt emot. En liten översikt: Fyrverkerier smäller högt och skrämmer alla möjliga varelser, medför brandfara, innebär stora skaderisker i samband med nyårsfulla människor utan omdöme, kostar mycket pengar, varar några sekunder och påtvingas omgivningen utan vidare. Vad kan man mer önska sig? Jo, dålig inverkan på klimatet står också på listan!
15.46
Kul och jag tycker man kan "tåla" att ha fyrverkerier under en dag om året.
15.46
Javisst ska vi bevara en fin tradition med smällare & raketer på nyårsafton!!!

Vuxna människor kan hantera det på ett ansvarsfullt sätt.
15.46
Tycker det blir värre för var år & kraftigare smällar... :-(
Låter som rejäla bomber som skjuts! Och att det inte enbart är på nyårsafton, utan i staden där jag bor börjar de skjuta mer än 1mån i förväg...
15.46
Hej! Ni är väldigt många som vill tycka till i vår chatt! KUL!
Men för att lätta på arbetsbördan för oss och för att det ska bli givande för er att läsa så ber vi er utveckla era resonemang. Vi har inte möjlighet att släppa igenom kommentarer som enbart säger "förbjud" eller "tillåt".
15.46
Fyrverkerier på nyår är väl ok, men skärp straff mot dem som orsakar skada med dem.
15.47
Kan inte finna en enda bra anledning till att fortsätta med fyrverkerier. Det finns andra alternativ. Kan inte ens begära att de skyldiga betalar för skadorna som uppstår då det går inte att bevisa vem som gjorde det. Får ofta höra att det är mitt ansvar att skydda min egendom (djur inräknat i detta) även om jag själv inte medverkar för att "de" har rätt till att ha roligt. "De" har rätt till att ha roligt även om "andra" skadas/är rädda.
15.47
Helt klart emot.
Bränna upp pengar när det finns människor som behöver dom är idioti. Även hemskt för alla djur, vilda som tama, djurplågeriet är nog det värsta.
15.47
Ska totalförbjudas. Tänk på alla djur både tama och vilda.
Djurvän🐶
15.47
Har haft en rottweiler som var vettskrämd.Har nu en liten hund som också är mycket rädd.FÖRBJUD..
15.47
Förbud omgående alla fyrverkerier . Tänk på alla djur och vår miljö .
15.47
Jag tycker privat bruk av raketer och fyrverkerier ska förbjudas så snabbt som möjligt. Ska det förekomma så tycker jag anordnade fyrverkerier med proffs är att föredra.
15.47
Det fungerade förr men nu är det nya tider och de används för att hota och sätta skräck, förbjud dem helt för privatpersoner
15.47
Emot det skjuts långt innan o långt efter nyåret man använder det mot blåljus personal .
15.47
Förbjud nu!! Plåga för omgivningen och brandrisk
15.47
Det finns ju en lagstiftning. Se till att lagföra idioterna som inte kan hantera detta. Alternativet blir väl att förbjuda helt.
15.48
Förbjud smällare!!!
15.48
De ska förbjudas, ställer bara till tråkigheter
15.48
Tycker givetvis man ska kunna få skjuta raketer. Men som det på vissa håll där det är rena rama västern så är minimal användning att föredra..
15.48
Kemikalieinspektionen analyserade fyrverkerier som säljs i Sverige efter larm om giftiga raketer från bland annat Danmark och Finland. Resultatet blev att sex av åtta fyrverkeripjäser innehåller det livsfarliga ämnet hexaklorbensen. Raketer innehåller också giftiga tungmetaller. Det visar en undersökning som Kemikalieinspektionen gjorde 2011.Om du vill veta mera, kolla in naturskyddsföreningens hemsida.
15.48
Förbjud för Privat bruk men låt kommuner/städer kör riktigt maffiga fyrverkerier på nyår och valborg.
15.48
Jag tycker verkligen att forskare borde försöka uppfinna tysta fyrverkerier för att inte skräms djuren
15.48
Helt onödigt och borde vara särskilda tillstånd för detta och ingen försäljning. För mycket olyckor, oväsen och uppskrämda djur.
15.48
Bor på Fuerteventura. Här är det generellt förbjudet att sälja fyrverkerier däremot svarar räddningstjänsten i kommunen för ett formidabelt fyrverkeri på nyårsafton. Enkelt och bra men tyvärr saknar politiker i Sverige kurage att genomföra något sådant. Det är politikerna som bär hela ansvaret för det kaos som har skapats i Sverige.
15.48
Miljöförstöring enbart
15.48
Ni brinnande motståndare till fyrverkeri måste ställa er själva frågan - ÄR detta verkligen så viktigt? Ni behöver bara stå ut med detta mindre än en dag om året, det är inte så farligt.
15.48
Förbjud det för djuren mår inte alls bra av det och sedan har folk börjat skjuta mot andra människor som blåljus personal och de smäller i flera veckor innan och efter nyårsafton när lagen säger endast på nyårsafton
15.48
Eftersom utsläppen från den svenska industrin och biltrafiken har minskat, har fyrverkerier blivit en av landets betydande utsläppskällor.
15.48
Inga fyrverkerier, inget nyår. Att kommun eller stad anordnar ett ser jag som positivt.
15.48
Fyrverkerier ska var på ny år det är tradition
15.48
Totalt onödigt.
Kaxiga ljusshower som berättar historier på populära byggnader skulle vara bra mycket häftigare. Plus de andra fördelarna som bra mkt mindre skräp, olyckor, oljud och rädda djur.
15.48
förbjud, förbjud, förbjud! Miljön far illa, människor och djur far illa och sjukvården belastas extra varje år för alla skador.
15.49
Kan inte folk få bestämma själva vart dom vill lägga sina pengar
15.49
Tänk på CO2 utsläppen eller är det glömt vid nyår?
15.49
Verkar vara få som är vuxna för att ta ansvar.
Som alltid
15.49
Totalt onödigt, förbjud det helt och hållet! Det förstör miljön, är dyrt, farligt och skrämmer både djur och människor. Tänk om alla som köpte raketer också skänkte samma summa till välgörenhet....men då har de helt plötsligt inte råd... 🤔😜
15.49
Det borde förbjudas. Det skrämmer bpde människor och djur samt förstör vår miljö.
15.49
Björn. Har du inte sett hur folk skänker pengar hej vilt. Det är ju inte pengarna som är grejen.. Öppna ögonen
15.49
Förbjud! Det är dags nu. Tänka på ALLA djur o naturen.
15.49
Vackert under ordnade former. Borde vara förbjudet för privatpersoner.
15.52
Ganska förlegat och primitiv verksamhet från en tid där man inte visste bättre (miljöaspekt) och då pyroteknik var status. Idag hör den inte hemma i detta tätbebyggda samhälle och dessutom under nuvarande okontrollerade omständigheter. Mvh En person från Stockholm.
15.52
Förbjud smällare och fyrverkerier och rislampor. Det är ju allmänfarligt. Alla smällare och fyrverkerier skrämmer slag på djur, metalltrådarna i rislamporna ramlar ner när rislampan brunnit klart och hamnar varsomhelst. Sen tycker jag att med nuvarande teknik så skulle det vara trevligt om kommunerna kunde anordna ljus-, lasershow.
15.52
Vad är problemet. Det är nyår en gång om året.
Då finns det väl värre saker att reagera på.
Detta är rent av löjligt.
Ofta blir ju djur rädda för att ägaren tycket/vill så. Blir så förbannad när jag hör sånt här trams.
Åter igen. HALLÅ, det är EN gång om året.
Ge er
15.52
Bort med eländet! Djur och människor far illa. Tror dessutom att många skjuter bara för att det ska smälla och ryka och blixtra. Nyår är bara en förevändning för att de ska kunna hålla på tror suraste surtanten.
15.52
Med tanke på allmänhetens dumdristighet och oförmögenhet att hantera fyrverkerier på ett ansvarsfullt sätt, så säger jag Förbjud skiten!
15.52
Inga fyrverkerier. Skapa konstnärliga ljusspel istället som ackompanjeras av musik.
15.52
Omodernt och inte bra för vare sig vår miljö eller våra djur. Flera kommuner har lasershow istället och det ger lika fin festkänsla.
15.52
Det blir nya regler i år visst med att man måste ha tillstånd nu för att inte få skjuta fyrverkerierna på pinne. Det blir nog bra att det införs. Djuren ska inte bli skrämda.

Annars var det fint med alla fyrverkerier som smällde och sprakade på himlen innan dom nya reglerna införs om att det ska bli tystare ljudnivå på fyrverkerier i år nu?
15.52
Inför totalstopp för försäljning av smällare. Jag älskar fyrverkerier men miljön måste gå före sen så har ju hanterandet av fyrverkerier spårat ur. Gott Nytt År
Vi kör laser fyrverkeri
15.52
Kan vara helt utan. Här i Kalmar är det inställd av staden iaf, bra, tycker jag.
15.52
Förbjud skiten ,tänk på dom stackars djuren ,det är fruktansvärt när man får höra att husdjur har dött på grund av fyrverkerier
15.52
Fantasilöst att skjuta raketer vid nyår... Man kan hitta kickar på annat håll istället! Ge dig ut i skogen på en stigcykel och skänk en slant till någon bra forskning istället.
15.52
Aldrig tyckt om nyår på grund av fyrverkerier
15.52
Självklart skall det vara fyrverkerier.
Under ansvar naturligtvis,finns ju alltid dom
Som missköter sig.
15.52
Förbjud det! Man kan få söka tillstånd och köpa fyverkerier samtidigt. T ex hos kommunen
15.52
Inför Totalförbud! Tradition och rent nöje motiverar inte kostnader och skador på miljö, Människor och djur.
15.52
Helt onödigt enligt mig, man måste kunna tänka om och tycka att det är festligt med nyår utan smällare o raketer, pengar upp i rök, rädsla hos djur o även en del människor som förknippar höga ljud o tjut som något olycksbådande. Kanske en nyårsbrasa vore något !
15.53
Komplex fråga. Traditioner som påtvingar vilja på någon utomstående har alltid gått i graven historiskt sett, då bättre vetande tagit över samhället genom utbildning eller erfarenhet. Skulle kunna utveckla i en evighet men jag har ett fyrverkeri att arrangera. Gott nytt!
15.53
Smällare borde förbjudas helt, mer kluven vad gäller raketer.
15.53
Förbjud, och bötfäll de som leker med fyrverkerier och skjuter på och bland andra människor. Tungmetaller sprids i miljön. Och barnarbete förekommer ofta i Kina tex i fabrikerna.
15.53
Naturligtvis måste fyrverkerier förbjudas...finns många skäl...
15.53
Förbjud NU!! Det påverkar endast miljö, djur och människor negativt. Förorenar luften något hejdlöst. Så omodernt även om det är en tradition. Normer är till för att brytas : )
15.53
Aldrig köpt en fyrverkeripjäs under mina snart 50 år. Men fattar inte denna hets mot fyrverkerier. Varför bara se problem i allt?
15.53
Absolut för, om de används på rätt sätt. Sen går det alltid att diskutera vilka typer av fyrverkerier som ska vara tillåtna. Men tyvärr används fyrverkerierna idag mer och mer på totalt ansvarslösa sätt att jag tyvärr börjar luta mot förbud trots att jag älskar fyrverkerier.
15.53
Fyrverkerier är en tradition. Man kan inte förbjuda allt bara för att några få missbrukar pyrotekniken.
15.53
Jag tycker att fyrverkerier är roliga att se på men jag tycker synd om hundarna som blir jätte rädda av alla explosioner.
15.53
Att några tycker att det är en vacker tradition kan omöjligt vara ett hållbart argument med tanke på den baksida det har. Skräpar ned miljön. Skrämmer både djur och människor. Flera skadas varje år. Flera djur dör varje år. När det dessutom blir allt vanligare att det används som vapen måste det bli ett stopp. De som inte kommer på något roligare att göra kring nyår borde börja träna sin fantasi istället.
15.53
Förutom riskerna för skador, är det slöseri med pengar. Kommuner spiller pengar, som kunde gå till skolor och andra viktiga områden
15.53
Tänk på djuren, sluta med fyrverkerier! Det är plågsamt att se vår stressade hund när det viner av raketer och smällare utanför fönstret. Förbjud eländet!
15.55
Aldrig tyckt om de. Tar bort de totalt.
15.56
Smäll av allt mellan 23 och 01 nyårsnatten. Låt det vara dyrt. Sanera terrängen efter. Gott nytt!
15.56
Det är på tiden att det händer något både för miljön och för husdjur och vilda dito. Förbudet både för smällare och raketer utan pinne
15.56
Mer fyrverkeri åt folket! Kul och vackert att se på. Att skylla på störande av djur är underligt. Allt vi människor gör stör djur och natur hela tiden. Ska vi i så fall förbjuda all mänsklig aktivitet?
15.56
Då det blivit allmän praxis att använda fyrverkerier som vapen mot blåljuspersonal och allmänheten finns det nog tyvärr ingen annan utväg än ett totalförbud.
15.56
Det känns omodernt att skicka upp gifter i luften för sitt nöjes skull. Många djur och människor är skotträdda. En kan låta bli att skjuta av solidaritet också! Gott Nytt År!
15.56
Förbjud fyrverkeri då det inte kan skötas som det ska.
15.56
Lägg ner smällandet, massor av djur som mår skit av det.
15.57
Många av er verkar förespråka ett väldigt grått och tråkigt samhälle. Exempel på svenska traditioner som inte är praktiska, men ändå älskade:

• Julafton - Alldeles för mycket onödig konsumtion. Många barn får stå ut med berusade föräldrar och släktingar.

• Valborgsmässoafton - Tonvis med koldioxid till följd av majbrasorna!

Kommer smälla EXTRA mycket i år ! :)
15.57
Finns de som säger att det "bara" är över en kort tid, mindre än en dag. Se på nyheterna vad som händer i vårt samhälle. De är inte själva i sitt handlande utan det finns många runt om i vårt land som skjuter när de vill och inte bryr sig om sin omgivning. Uppenbarligen funkar det inte längre att ha det som tradition. Traditioner utvecklas och det är dags att nyårsfirandet med raketer/smällare utvecklas det med.
15.57
Älskar fyrverkerier på nyårs afton. Fint och rolig avslutning på året som gått. Doftar gott oxå
15.57
Mycket enkelt. Våra djur blir stressade och får hög ångest av vårt ”firande”. Om individer mår dåligt utav fyrverkerier så bör det totalförbjudas. Låt oss föra talan vidare för de som ej kan prata.

Om du vill fira in det nya året med raketer så kan du göra det på internationelltvatten.
16.01
 Så här tycker några Halmstadsbor om de nya reglerna för nyårsraketerna
16.02
Väldigt konstigt att det ha blivit modernt att skjuta raketer och smällare på människor. Verka som intelligensnivån har sjunkit i Sverige. När jag var ung så sköt vi aldrig på personer eller djur. detta var på 90 - talet.
16.03
Det är uppenbart att det finns ett antal medborgare i landet som saknar de mest grundläggande förmåga att känna ansvar för civila, blåljuspersonals säkerhet etc.. Det är självklart att all försäljning av raketer, smällare etc skall totalförbjudas till privatpersoner!
Tyvärr är det så att den sittande regeringen myndigheter etc reagerar för sent. I motsats till många av våra grannländer som handlar proaktivt så reagerar den svenska i allmänhet reaktivt eller inte alls! Något som alltför ofta gäller många andra samhällsfrågor.
16.03
Borde endast vara utbildade pyrotekniker som får skjuta fyrverkerier och tillstånd ska alltid krävas först.

Här började det skjutas tre dagar innan nyårsafton och det brukar hålla på ett antal dagar efteråt, stör djur ä, barn och vuxna. Sen så missbrukas det förmycket då det skjuts på blåljuspersonal. Privatpersoner klarar uppenbarligen inte av att hantera det. Bättre att kommunerna anordnar och håller i det!
16.03
ska finnas kvar tycker jag, det är ju just årlight det händer.
16.04
Alla talar om förbud mot smällare och raketer. Gemene man har tydligen inte koll på att både smällare och raketer redan är förbjudna. Mer fyrverkerier!
16.04
För djurens och klimatets skull: SLUTA!!
16.04
Ta bort allt.. Helt onödigt med sånt.. Löjligt att fjanta med raketer..
16.04
Förbjud husdjur; det ligger hundbajs överallt. Och man får inte fira nyår längre. Miljön? Mäniskor ta bilen mellan vardagsrummet å köket. Förbjud bilar. Folk klr för fort livsfarligt!
16.04
De som vill skjuta, gör det på landet, Tänk på att alla är inte lediga på nyårsnatten och vill sova
16.04
Jag tycker att fyrverkerier känns väldigt förlegat, det finns en lång rad med argument som gör att det inte borde säljas. Dessutom känns det som otroligt onödiga pengar, kan lika gärna bränna sedlarna ditekt!!:)
16.04
Fyrverkerier är ett säkerhetshot då folk använder dem mot polisen. Allmänheyen borde därför inte få köpa fyverkerier.
16.05
Vi har fyrverkerier året runt ! Tråkigt med tiden .
16.05
Sluta med att knalla och spränga på nyåret, totalt onödigt.
Skrämmer djur, folk skadas m.m
16.05
Fyrverkerier är en självklarhet på nyår!!!
Raketer borde inte blivit förbjudna!
🍾🥂
16.05
Jag föreslår ett försäljningsförbud av pyrotekniska varor. Endast stat och kommun får under kunnig, utbildad personal, hantera dessa varor.
16.06
Jag avskyr fyrverkerier, har gjort så i hela mitt 60-åriga liv. Det symboliserar terror. då det blivit till ett vape,; fruktansvärt slöseri med pengar; aningslöshet (vad är det eg. som ska firas, annat än ett nytt datum?), och ett stort äkta miljöproblem som innebär att både människor och djur far riktigt illa. Jag har länge önskat ett totalförbud av fyrverkerier, hoppas få uppleva det.
16.06
Jag tycker det är hemskt hundar t.x.e kan skadas och fyrverkerier förstör vår natur jag är den mest natur vänliga personen jag vet och har alltid en sop påse som jag kan plocka skräp i så sluta kasta saker i naturen för jag och flera andra blir säkert också förbannade över allt skräp som folk kastar i vår fina natur
16.06
Ni som skriver och tycker att vi hundägare ska uppfostra våra hundar,Ni vet inte vad ni
pratar om.djur uppfattar smällare mycket högre än vi människor,läs på innan ni lägger kommentarer
16.06
Inget nyår utan fyrverkeri. Hundägare gnäller bara. Är själv hundrädd och det är jag 365 dagar om året. Förbjud hundar istället.
16.07
I klippet ger brandingenjören Albin Karleberg sina fem bästa tips inför nyårsnatten. 
16.10
Tycker det är bra att det blivit regler kring användning av fyrverkerier. Främst för att vissa inte behärskar att använda dem som det ska och istället använder dem i syfte att skada andra... Utöver detta så är det bra för både djur och natur med att minska användningen.
16.10
Skänk allt som går upp i rök till alla som behöver det vi många andra har. Gott slut
16.10
Självklart ska fyrverkerier vara kvar som en del i firandet av högtider, om man önskar det.
Att förbjuda fyrverkerier pga vissa personer inte hanterar det, är fel. Lika fel som att förbjuda husdjur för de som bor i lägenhet då de inte kan ge djuren rätt förutsättningar liknande deras naturliga habitat.
16.10
Klart det ska smälla in det nya året
16.10
Har ingen som helst förståelse för att man kan njuta av något som är ytterst plågsamt för våra djur vilda som tama och förstör vår natur. Används dessutom som vapen mot ordningsmakten.
Hög tid att förbjuda detta !!!!!
16.10
Ha varit i flera städer på nyårsafton b la. Sydney, Rio etc. Väldigt fina fyverkerier som är professionella och av högsta kvalite. Borde vara professionella personer som ska skjuta raketer etc. Jag tycker att det är väldigt konstigt att det är i Sverige tillåtet att skjuta raketer och smällare i bostadsområden. I flera länder är det totalt förbjudet.
16.11
Känns tråkigt att inte fira med fyrverkerier. I min kommun erbjuds en lasershow klockan 18.00.
Jippi vilken festkänsla.
Upplever att allt roligt förbjuds. Det kan ju alltid skada någon.
16.11
Ska allt som man kan attackera blåljuspersonal med förbjudas? Lycka till med att förbjuda stenen, vad är detta för idioti?! Problemet i den frågan är uppenbarligen inte själva fyrverkerierna, utan problemet är att vi har fått medborgare som känner sådan extrem ilska gentemot myndigheter och rättsordning att de är villiga att beskjuta dem.

Gott nytt år, smällar av en speciell tårta för alla tråkmånsarna ikväll! :)
16.11
Ta bort. Men låt företag att anlita utbildade att skjuta. Då blir det mycket säkrare och är mer koncentrerat till en viss plats och tidpunkt .
Då kan dom med rädda hundar åka iväg just den tiden fyrverkeriet håller på.
16.11
Lägg ner det totalt. Det lilla minutlånga nöjet väger inte på något sätt upp det negativa.
16.11
Tycker att det ska förbjudas, det ställer till alldeles för mycket elände eftersom alla inte kan handskas med dem
16.11
Förbjud fyrverkerier. Bränna upp pengar idiotiskt 🤬
16.11
Hade gäster från New York för ett par år sedan som var på besök under nyårsafton. De blev väldigt förvånade att det var tillåtet att smälla och skjuta raketer i bostadsområden.
16.11
Sedan 1 juni 2019 gäller nya regler för användning av raketer med styrpinne. För att dessa raketer krävs en särskild utbildning och ett tillstånd från kommunen. Läs mer här: Hårdare regler för nyårsraketer – krävs utbildning och tillstånd
 

 

16.13
Dottern blev skrämd av oväntade smällare mitt på dagen som baby. Det tog flera år innan det gick över. Alla nyår och påskar däremellan måste vi fira avskurna från omvärlden: inomhus med persienner fördragna och med musik eller kul video på så hög volym vi vågade. Ändå blev hon rädd av de smällar hon hörde. Det gick över först efter flera års pina.
Och fick mig att se annorlunda på fyverkerier:
Snälla, panga bara precis kl 00.00!!
16.14
Sluta med smällare o fyrverkerier för alla djurs skull. Både vilda och husdjur!
16.14
Fyrverkerier är kanonkul och en svensk tradition!
16.14
Borde förbjudas helt för privatpersoner och kommunalt har en angiven plats för nyåraketer som sköts av kommunen.Gott Nytt År
16.14
Jag tycker det är trevligt att titta på. Så jag hoppas många barnfamiljer i området köpt fyverkerier. Själv håller jag mig inomhus med familjen och tittar. Bor ca. 50m från där de mesta av uppskjutningen i området kommer ske.
16.14
Skjuta upp raketer,sen i januari så har halva svenska folket ont om pengar,hur rimmar det
16.14

Jag avskyr fyrverkerier och lämnar alltid festen när det börjar bli dags att tända på. Det låter illa, luktar illa, känns farligt och är allmänt stressande framförallt när barn är närvarande och deltagare är onyktra.
16.15
Den dagen vi förbjuder sprit och alkohol så kan vi förbjuda fyrverkerier. Ytterst få som håller med om det antar jag......
16.17
Onödigt att skita ner vår värld🌠
16.17
Förbjud! Efter nyårsafton ligger det skräp från fyrverkerier överallt och en massa kemikalier har spritts. Husdjur blir skrämda. Inför ljusshower i kommunerna i stället stället för att bränna upp skattepengar!
16.17
Förbjud individuellt och gör lokalt! Obegränsade individuella fyrverkerier orsakar alldeles för mycket skada. Både miljömässigt, ekonomiskt och för djur. Att det fortfarande används av vissa för att beskjuta bilar, människor och blåljuspersonal är sjukt.

Gör som i många amerikanska delstater: varje stadsdel ordnar en egen fyrverkerishow.

Trött på attityden att fyrverkerier är en rättighet. Min rätt till att bostaden inte bränns ner (hände grannen två år sedan pga någons pjäs som for in i huset deras) eller samhällets rätt till blåljuspersonal som hinner göra sitt jobb och inte släcka onödiga bränder går långt före.
16.17
Hund argumentet är så sjukt dåligt, att ha hund är ett val. Samhället ska inte anpassa sig efter något som är frivilligt, ingen tvingar dig att skaffa hund. Sen är jag emot fyrverkerier för privat bruk ändå, tycker det är slöseri med resurser, miljö, säkerhet etc. och jag gillar hundar. Men argumentet "det skrämmer min hund" är ändå bland det dummaste jag har hört och jag tänker inte ställa mig bakom det även fast det går i linje med min åsikt om fyrverkerier :)
16.18
Förbjud all form av fyrverkerier. Det finns alternativ som tex laserfyrverkerier. Ja, det är dyrare men hur mycket pengar läggs inte på fyrverkerier som bara eldas upp?
Jag önskar att få skåla in det nya året med glädje och fest precis som alla andra i Sverige och världen. Istället får jag hålla mig hemma och ta hand om ett panikslaget djur som är nästintill omöjlig att lugna. Det är ingen hemlighet att människan ser sig själv som någon form av överhet och tror sig stå över allt annat här på jorden. Men vi är inte ensamma på denna planeten, utan vi delar den med flera andra levande varelser och det är dags att vi sätter vårt ego åt sidan och börjar respektera vår omgivning. Så det är väldigt enkelt.. Förbjud fyrverkerier både för vår egen, djurens och naturens skull. Det finns andra alternativ.
16.18
RÅD FÖR SÄKRARE FYRVERKERI
  1. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  2. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  3. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
 

 

16.53
Tråkigt att man bara förbjuder saker och ting hela tiden.
16.53
Vill slippa fyrverkerier och smällare
16.53
Förbjud all fyrverkeri för djurens skull!
16.53
Förbjud. Så totalt meningslöst, finns egentligen inget vettigt argument för att tillåta någon form av fyrverkerier, förutom att det skulle vara lite kul en kort stund runt tolvslaget. Vilket ju är en ganska tunt argument.
16.53
Varje nyår måste vi lägga ut många tusentals kronor på att hyra in oss på ställen där inga fyrverkerier sker. Vår hund är paniskt rädd, har så stor ångest så att det är förskräckligt. Alla djur även de vilda och många människor mår dåligt såvi vill förbjuda all försäljning och allt skjutande. Endast kommunala fyrverkerier vid själva tolvslaget ska tillåtas. Vi bor just nu i de nordliga skånska skogarna isolerade från vänner och barn, och inte i det som är och bör vara ett tryggt hemma. Förbjud all försäljning och åtala dem som bryter mot ett kommande allmänt förbud mot fyrverkerierna! 🥰
16.53
Borde vara förbjudet för privatpersoner, vill kommun eller någon organisation fira med raketer så borde de kunna söka tillstånd o göra det på EN plats som man kan undvika eller delta beroende på vad man vill. Men skjuta raketer överallt är crazy.
16.54
Förbjud gärna raketer för privatpersoner då det uppenbarligen används till annat än firande. Att man dessutom är dyngrak varje gång man ska avfyra en raket och att olyckor faktiskt händer även för de som försöker använda dem på rätt sätt tycker jag är ett argument för att förbjuda. Däremot hade jag gärna sett feta organiserade uppskjutningar i städer. Hundtjafset är ju bara tröttsamt.
16.54
Föga fantasifullt så tas det enbart upp om hundägare. Jag är själv sådan med skräckslagen hund. Jag har valt att köpa hund, jag har INTE valt att höra smällare dygnet runt i flera dagar som handhavs av minderåriga och i många fall onyktra "firare". Djur generellt, vilda som husdjur mår mycket dåligt av fyrverkerier och många dör och chockas mycket svårt. Ska vi även ta bort våra fåglar, kor, getter, får, hästar etc. Argumenten FÖR är för dåliga. Och då har jag inte ens nämnt miljön och våra gamla och dementa som skräckslaget tror att de blir beskjutna. Apropå det så är ju det en ny trend att använda pyroteknik för att med vilje skada andra inom både polisväsende liksom brandkår. Även privatpersoner blir attackerade utan minsta tanke på vad som kan ske. Det enda riktiga är ett förbud, liksom hos våra grannländer där reglerna för pyroteknik är betydligt skarpare. Att kasta bort miljoner på ljussken och smatter som inte är bra för merparten är ett slöseri med pengar, liv och människors och djurs välmående. Hårdare tag och anmäl till polis om regler inte efterföljs.
16.55
Det är vårdslöst och vedervärdigt att det kan säljas av i princip vem som helst, köpas av vem som helst utan några som helst kontroller och reprimander för hanteringen. Fyrverkerier på pinne är det enda som borde existera OCH hanteras på särskilda platser, avskilt från allmänheten och skött av utbildad personal.
16.55
Satsa på moderna ljuslösa fyrverkerier! Kan inte förstå varför djur (tama /vilda), samt folk med Post trauma stress disorder ska behöva lida. Hellre ett organiserat än en massa små som fyras av, av amatörer.
16.55
Att det skrämmer djur är väl relevant argument. Ja visst är det frivilligt att skaffa husdjur men det är också frivilligt att skaffa barn. Att småbarn skräms, att större barn blir rädda vid ”kompisars” lekar - är inte det då heller relevant argument? Varför ska t ex barn utsättas för obehagligheter för att en liten skara pojkar/ungdomar tycker det är häftigt att skrämma skiten ur folk. Böter/förbud är så dyrt och värdelöst sätt att stoppa det. Bättre sluta sälja helt till privatpersoner.
16.55
Självklart !!! ett måste man ska ha kul och firar nya året detta är ett tradition som ser till folk är tillsammans och ha kul. Det bästa jag vet .
16.56
I dagens Sverige tycks det som att allt som inte passar in i boxen för normen ska förbjudas (det onödiga rökförbudet som infördes bl.a.). Anser därför att fyrverkerier, det fåtal gånger om året det faktiskt rör sig om, ska tillåtas. Det finns betydligt allvarligare miljöproblem än fyrverkerier och djur kan skrämmas av även andra företeelser i samhället.
Det är vackert, festligt och något som helt frångår våra normala liv, om än bara för en kort stund.
16.56
Det är det verkligen miljlöovänligt, smutsigt och plågsamt för djur.
16.56
Förbjud all försäljning av fyrverkeripjäser, tänk på alla djur tama och vilda. Det är omodernt onödigt och skräpar ner. I andra delar av världen är det vanligt med ljus och lasershow, vi kan lära av dem.
16.56
Faktum är att kan det skjutas på ett ansvarsfullt sätt så ser jag inget problem med det, men när idioter rent ut sagt använder detta i syfte att skada och skjuta på blåljuspersonal så blir det ett problem.

Enligt Artikel 33 i Genèvekonventionen är det förbjudet med kollektivbestraffning i Sverige.
Men det är precis det som lett till att vi idag inte får ha "smällare & raketer" trots att krutladdningen är större i s.k tårtor och batterier.
16.56
Istället för att bokstavligen bränna upp pengarna så kan man skänka dom till de behövande i samhället som hemlösa och fattiga äldre
16.56
Jag vill förbjuda av flera skäl.
Även småbarn kan må dåligt av allt ljud som tillkommer när man skjuter . 2001 hade jag ett barn under ett år som påverkades flera år efter ett massivt skjutande av raketer. Det barnet hade svårt för ljud år efteråt. Vi var definitivt inte ute den kvällen.
Varje år behöva vara vaken för att säkra sig om att fyrverkerierna inte kommer in igenom fönster och på balkongen är inte roligt.

16.56
Total förbud. Ungdomar är utan empati när de skjuter mot polisen.
16.56
Klart det ska skjutas raketer
16.56
Klart att fyrverkerier borde finnas kvar! Det är en tradition. Fyrverkerier användes förr för att man skulle skrämma bort hexor på vägen till Blåkulla. Ni som har djur som är rädda bör ju tänka så att det är eran uppgift att få djuret att må bra. Nya bra år bör firas in med pompa och ståt! Det är ett eget val om man vill skjuta upp eller inte. Man kan inte bara lyssna på alla "djurvänner"
16.57
Totalförbud för privatpersoner! Stoppa all försäljning!
16.57
Förbjud allt fyrverkeri. Vad tog allt prat om att vara rädd om miljön vägen
16.57
Onödig för privat bruk.
16.57
Förkastligt, förlegat 😡
16.57
Fyrverkeri får gärna förbjudas för privatpersoner, hysterin med fyrverkeri får hemskt gärna bli ett minne för mig. Förvisso var jag en av de som sköt raketer och smällde mycket i unga år så jag är medskyldig.
16.57
Problemet är inte fyrverkerierna utan det är att det är privat personer som hanterar dessa saker. Man har tagit ett par glas för mycket och sen ska man skjuta raketer. detta kan bara sluta i katastrof.
16.57
dax att höja ribban, ta ett steg mot modernare fyrverkeri, ljusexplosioner och synsensationer i nyårnatten borde vara konceptet år 2020. Kunde vi resa mot månen på 60-talet så.,.Ska det inte behöva skjutas upp och eldas på smällare -lys upp himlen till ett konstverk på ett modernt sätt värdigt för 2020,
16.57
Ja jag gillar bara se ljudlösa fyrverkier med ljusspel i himlen.
16.57
Förbjud skiten. Det har skjutits fyrverkerier i mitt bostadsområde varenda natt sedan sedan Lucia och det kommer säkert att hålla på hela januari ut. Får jag inte sova om nätterna så kommer jag att sjukskriva mig från jobbet. Hur fan kan vuxna människor vara så barnsliga så att de har intresse av fyrverkerier?
16.57
Sluta att sälja fyrverkerier snarast
16.57
Förorenande, skrämmer djur, skräpar ner, störande med oljud, det finns bara lite positivt med fyrverkerier. Bör förbjudas för privat bruk!
16.57
Vackert? Jomenvisst. Festligt? Ja! Men otidsenligt.
Det finns ingen anledning att
- plåga djur (tama som vilda)
- sprida tungmetaller i naturen.
- brandrisken.
Vill se mer laser shower till musik. Kan vara nog så imponerande.
16.58
Då fyrverkerierna beräknas sprida ca tre ton bly, bara för att nämna en av alla dess föroreningar, ser jag det som självklart att vi borde ha ett totalförbud. Jag har svårt att se något vettigt argument för att fortsätta med detta oskick.
16.58
Ena stunden pratar alla om miljöförstöring i nästa avfyrar man raketer med miljöfarligt innehåll.
16.58
Dålig ursäkt att man har hund man får väl ta konsekvenserna och fostra dom därefter det är många som inte bryr sig om det smäller. Det är inget nyår utan raketer men man ska respektera lagarna och inte skjuta på blåljus personal.vad har man i skallen då. GOTT NYTT ÅR. OBS.Våra hjältar är blåljuspersonalen.och alla som räddar liv.
16.58
Bryr mig inte riktig. Jävligt surt att vissa individer ska bete som idioter bara. Är väl inte för total förbud men känns som det borde finnas ett system av något slag. Lite vilda västen just nu.

Det är min åsikt. Gott nytt år till folk och god fortsättning.
16.58
Med tanke på djur och fåglar så kan vi hoppa över all form av fyrverkeri tycker jag. Många djur är vettskrämda, även de vilda djuren. Tänd vackra ljus istället. Min yttertrapp är flera lyktor tända en sådan här dag.
16.59
Ett nöje för vissa blir en skräck för såväl barn, vuxna, äldre, husdjur & vilda djur. För mig är det inte ok att det ska vara så.
Det hade varit en annan sak att ta ställning till ifall det rörde sig om 20 minuter vid midnatt, idag handlar det om 4 veckors oro.
Ja, jag vill ha ett totalförbud, inte minst som pjäser används som attackvapen.
16.59
Inför samma lagstiftning som i våra grannländer. Tillåtet med fyrverkeri men bara under en begränsad tidsperiod. Tycker fyrverkeri är fint men tycker inte om det i händerna på barn, drogpåverkade vuxna eller hänsynslösa personer.