SVT rapporterade · Ockerhyror – berätta om era erfarenheter

Här kan ni skriv om era erfarenheter av att ha fått betala för mycket till en hyresvärd.
11.34
Har en fråga. Hur är det med bostadsrätter isf?
När det gäller bostadsrätter gäller andra regler. Man kan generellt ta ut en högre hyra för en bostadsrätt. Se gärna i länken här: https://www.domstol.se/amnen/hyra-bostadsratt-och-arrende/bostadsratt/hyra-ut-bostadsratt-i-andra-hand/
13.56
Vill att lagen även gäller ockeravgifter vid bostadsrätter och att lagen gäller retroaktivt från januari 2019 obs 2019.
13.56
Är det för dyrt för dig? BO INTE DÄR. Det är upp till den enskilde att välja vad han är beredd att betala. Inte staten och inte hyresvärden.
13.57
Skulle flytta till Stockholm för att studera.. Betalade 6500kr för ett rum på 12kvm i Skärmarbrink/Globen-området. Vi var tre som bodde i lägenheten, misstänker starkt att jag och den andra inneboende betalade hela hyran och hon som hade kontraktet bodde gratis. Men man är i en beroendeposition och då är det inte så mycket att göra
15.16
När jag hyrde i andra hand betalade vi för möbler som inte fanns då den vi hyrde av hämtade de eftersom. Vi betalade tusenlappar för dennes hemförsäkring trots att vi hade egen, betalade för dyra kabeltvkanaler som vi hade fått borttagna och fått ber kostnaderna för, internet vi inte kunde använda, garage som denne hade saker i och så klart ett antal extra hyrespengar. Den tyckte den var snäll som lät oss hyra. När vi sen skulle flytta så hävdade personen att vi betalat i efterskott och var skyldiga en månads avgift. Trots bevis så fortsatte personen att hota oss. Vi fick byta lås de sista veckorna för att få ro och polisanmälan gjorde vi.
Otäck människa!
15.58
Fram tills för ett år sedan sökte jag lägenhet i Göteborg då jag hade blivit erbjuden jobb där. Var och tittade på en lägenhet, och kollade upp när "renovräkning" skulle ske på lägenheten som hade ett misstänkt låg hyra.
Efter det valde jag att stanna i Lidköping och jobba hemifrån som IT-konsult, så slipper jag ockerhyrorna i storstäderna. För jag tror det finns andra lösningar till problematiken på bostadsmarknaden än vad politikerna stirrar på såsom e-pendling (distansarbete) istället för att flytta dit jobbet är.
16.00
När jag sökte boende hos en fastighetsägare så krävde han att det skulle vara ett företag som stod på kontraktet och att den skulle klassas som lokal trots att det är en vanlig lägenhet. Jag betalar tre gånger så mycket i hyra jämfört med de som bott länge och har vanligt kontrakt. Kan min situation räknas som ocker hyra?
16.14
Hyrde en andrahandslägenhet under ett år i centrala Stockholm. Så småningom visade det sig att hyresvärden lagt ett påslag på över 70% på förstahandshyran. Väntade på att kontraktet gick ut. Jag ville inte riskera att bli av med bostad. Sedan skickade jag anmälan till hyresnämnden. Det dröjde ett halvt år innan förhandlingen skedde. Men jag fick tillbaka hela påslaget från början av kontraktet. Kändes rättvist. Tycker att många borde vända sig till hyresnämnden. Men det gäller att ha ett skriftligt kontrakt med hyresvärden.
18.37
Vill att lagen även gäller ockerhyror vid uthyrning av rum i villor.
18.37
Jag betalar 12000kr i månaden för min 2:a i Stockholm, som är ett förstahandskontrakt. Så ockerhyran drabbar inte bara de som hyr i andra hand...
18.37
Att lagen även omfattar villaägare.
18.43
5-15% i påslag för möblering är för tok på lite. Marknaden styr! Och det är en risk att hyra ut dessutom! Möbler och lägenhet kan förstöras etc.
21.18
2013 betalade jag 12500 för en 1:a som enligt hyresavin kostade 3843 kronor! Jobbade i innerstan och var tvungen att ha en lägenhet i stockholmsområdet. Detta gjorde jag i 6 månader innan jag gav upp jobbet (pga hyran) och flyttade till annat län