SVT rapporterade · Iran attackerar amerikanska mål

DETTA HAR HÄNT
• Strax efter midnatt den 8 januari avfyrade Iran flera robotar mot amerikanska mål i Irak.
• Attacken uppges vara hämnd för att den iranske generalen Qassem Soleimani dödades av USA, skriver den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars.
• Exakt hur många robotar som avfyrats är oklart. Enligt iransk statlig tv var det 15 stycken, medan irakisk militär uppger att 22 robotar sköts mot flygbasen, skriver Reuters. USA:s försvarsdepartement uppger "minst ett dussintal" 
• Även uppgifterna om skadeläge och dödsfall går isär.
 
01.55
USA:s försvarsdepartementet Pentagon uppger att "fler än ett dussintal raketer har avfyrats från Iran mot två militärbaser i Irak, där det finns amerikanska soldater".
02.03
USA:s president Donald Trump talar nu med sina rådgivare. Presidenten kommer snart komma med ett uttalande.
02.15
Iran hotar nu att gå till attack i USA om landet svarar. "Den här gången kommer vi att svara i USA", säger revolutionsgardets specialstyrka i ett uttalande, enligt CNN
02.15
Vad kommer Trump att säga, förklara krig mot Iran?
Hej John! Tack för frågan. Svårt att spekulera i det. Men han väntas snart tala till nationen. Jag återkommer då.
02.32
Flera raketer har avfyrats mot militärbasen Ain al-Asad utanför Bagdad i Irak, men raketer har även avfyrats mot en militärbas i närheten av Erbils flygplats, skriver nyhetsbyrån Reuters.
02.38
Bilden från iransk tv visar attacken mot Ain al-Asad.
 
02.50
Har det kommit uppgifter om skadeläget?
Hej Adde! I nuläget har vi inga uppgifter om att någon ska vara skadad fysiskt. 
02.54
Ungefär 70 svenska soldater befinner sig i Irak. Enligt Försvarsmakten är de oskadda.
03.04
Vita husets presstalesperson Stephanie Grisham säger nu att det inte kommer att komma något mer skriftligt uttalande tisdag natt, amerikansk tid. En källa i Vita huset säger också att Trump inte kommer att uttala sig än, skriver CNN
03.09
I och med attackerna har guldpriset skjutit i höjden. Två timmar efter attacken hade priset stigit två procent, till över den magiska gränsen 1 600 US-dollar, drygt 15 000 kronor, per uns. Vid klockan 02, svensk tid, kostade ett uns guld 1 603,21 dollar, det högsta priset sedan 2013, skriver nyhetsbyrån TT.
03.22
Vad påverkar om de 70 svenska soldaterna skickas hem eller ej?
Hej Jonas!
De svenska soldaterna ingår i en USA-ledd multinationell insats i Irak. Men just nu är det inte aktuellt att avbryta uppdraget, vilket skulle vara ett politiskt beslut. Däremot har Förvarsmakten möjlighet att ta hem svensk personal om säkerhetsläget bedöms bli sämre.
03.31
Hur stark är Irans krigsmakt?
Hej Bertil! 
Hoppas du får svar på din fråga där.
03.36
Har oljepriset redan gått upp?
Hej Micke! 
Nyhetsbyrån Reuters skriver att priset på olja gått upp och att det nu är det högsta på flera månader. 
03.49
Så här skriver Irans utrikesminister Javad Zarif ​på Twitter: "Iran agerade självförsvar. Vi söker inget krig":
03.58
Efter att ha varit tyst i flera timmar skriver nu USA:s president Donald Trump så här på Twitter: "Allt är bra. Vi har den starkaste militären i världen. Jag kommer att komma med ett uttalande i morgon".
04.04

Börshandeln i Tokyo påverkades av Irans raketattacker. Nikkei 225-index sjönk 2,4 procent under de första timmarnas handel. Det bredare Topixinidex sjönk 2,2 procent.
 
04.21
Finns det kännedom om några irakiska offer?
Hej Sara! I nuläget finns det inga rapporter om skadade alls. 
04.43
Flera flygbolag kommer inte att flyga över Iran och Irak efter attackerna.
05.34
En militärkälla säger till CNN att man fick en tidig varning om attacken och att personer hann ta skydd. Det finns fortfarande inga rapporter om att någon ska vara skadad. 
05.38
Finns det någon koppling mellan flygkrasch och USA?
Hej Osama! 
Precis som du säger så har ett ukrainskt Boeingplan kraschat i Iran: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ukrainskt-boeingplan-har-kraschat-i-iran. Jag känner i nuläget inte till någon koppling. Men vi fortsätter rapportera om de här händelserna.  
06.10
SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt är med live i Morgonstudion angående attackerna. Se det i sändningen ovan.
06.12
Stämmer det att Iran har hotat med att attackera Dubai och Haifa med en tredje raket attack om dem två första attackerna vedergälls?
Hej! Ja, Irans revolutionsgarde har hotat med det. 
06.16
Enligt SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt vill majoriteten av amerikanerna inte ha krig.
06.33
Iransk statlig tv uppger nu att 80 "amerikanska terrorister" har dödats i attackerna mot amerikanska mål i Irak, skriver nyhetsbyrån Reuters.
06.54
Enligt en källa inom revolutionsgardet har Iran 100 andra mål i sikte om USA väljer att hämnas, skriver Reuters och hänvisar till iransk statlig tv.
07.23
Det finns olika uppgifter om hur många robotar som Iran faktiskt avfyrade.
 
Enligt iransk statlig tv avfyrades 15 ballistiska robotar. Medan irakisk militär uppger att 22 robotar sköts mot flygbasen Ain al-Asad, rapporterar Reuters.
 
Under natten uppgav USA:s försvarshögkvarter Pentagon att minst ett dussintal raketer avfyrats mot amerikanska mål i Irak.
07.28
– Irans utrikesminister twittrade i natt om attacken och skriver att man ansåg att man hade rätt att attackera flygbaserna. Han skriver i samma tweet att Iran inte vill eskalera ett krig, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt i Morgonstudion. 

SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt om Irans robotattacker mot amerikanska flygbaser

SVT NyheterStrax efter midnatt avfyrade Iran minst 15 ballistiska robotar varav elva träffade två amerikanska militärbaser i Irak. – Irans utrikesminister twittrade i natt om attacken och skriver att man ansåg att man hade rätt att attackera flygbaserna. Han skriver i samma tweet att Iran inte vill eskalera ett krig, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt i Morgonstudion.
07.32
Finns det någonting nytt kring flygkraschen? Tycker det hela tyder på iranskt sabotage.
Hej Leif! Här kan du läsa om de senaste uppgifterna kring flygkraschen: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ukrainskt-boeingplan-har-kraschat-i-iran
07.41
Uppgifterna om skadeläget går också isär under onsdagsmorgonen. 
 
Vid 03.30 svensk tid uppgav amerikanska källor för Reuters att inga dödsfall inträffat till följd av attackerna. Men enligt iransk statlig tv har minst 80 så kallade "amerikanska terrorister" dödats. 
 
Irakisk militär uppger i sin tur att inga irakiska soldater dödats. 
 
 
08.16
Finns det några bilder från nedslagsplatsen?
Hej! Det finns en video med de bilder från attacken som vi har tillgång till i denna artikel: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/raketattack-mot-amerikansk-flygbas-i-irak
08.26
Flera internationella flygbolag uppger att de kommer undvika att flyga över iransk och irakiskt luftrum, uppger Flightradar24. Det gäller bland annat Kuwait Airways och British Airways.
08.27
En av baserna som ska ha beskjutits är Taji, norr om Bagdad i Irak, där 70 svenska soldater befinner sig. Enligt Försvarsmakten har samtliga klarat sig utan fysiska skador. 
 
08.30
Tidigt i morse uppgav den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA att alla amerikanska flygbolag kommer stoppas från att flyga i luftrummet över Iran och Irak samt Omanbukten.
08.35
Enligt nyhetsbyrån AP har också flera andra flygbolag lagt om rutterna för att undvika iranskt luftrum, som till exempel Qantas, Malaysia Airline och Singapore Airline.
08.42
Irans högste andlige ledare Ali Khamenei kommenterar attackerna i ett tv-sänt tal och kallar det för ett "slag i ansiktet" för USA.
08.43
"Det är ett allvarligt läge så klart, och det fanns någonstans i bakhuvudet på de flesta av oss. Det var något som vi förväntade oss", säger Jan Thörnqvist, insatschef på Försvarsmakten i SVT:s Morgonstudion. Basen Taji, där flera svenska soldater finns, är en av militärbaserna som besköts strax efter midnatt. 
 
 
08.44
Irans utrikesminister Javad Zarif twittrade i natt ut att Iran agerade i självförsvar och "inte söker krig".
 
 
08.46
Jan Thörnqvist har varit i kontakt med de svenska soldater som är på plats i Irak. De ska ha hört detonationerna och gått in i ett skyddsrum. 
"De har suttit där i skydd stora delar av natten. Vid femtiden i morse var faran över."
08.52
Jan Thörnqvist, insatschef på Försvarsmakten, menar även att de har rutiner och beredskap för att skydda deras personal både på plats i Irak och hemma i Sverige vid den här typen av händelser.
"Den säkraste platsen att vara på i Irak just nu är i anslutning till de här baserna, för där finns det möjlighet att skydda sig", säger Thörnqivst i SVT:s Morgonstudion. 
08.53
Försvarsmaktens utbildningsinsats i Irak har pausats med anledning av attacken.
08.59
Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver i ett mejl till TT att "Nattens raketattacker i Irak är den eskalering som jag och omvärlden har varnat för" samt att "Våldsspiralen och hämndaktionerna måste upphöra".
 
Enligt Linde har inga svenskar som ingår i styrkan mot IS skadats i nattens attacker. 
 
 
 
09.04
Hej.
Bår familj är på semester i Dubai. Bör vi försöka resa hem?
Förstår att det är en svår fråga men hur skall man tolka utvecklingen i regionen
Med vänlig hälsning,
Magnus
Hej! Vi kan inte ge några rekommendationer om säkerhetsläget, men svenska utrikesdepartementet kan säkert ge er ett bättre svar. Allt gott.
09.47
Irans president Hassan Rouhani säger att den riktiga hämnden för general Qassem Soleimanis död är att sätta stopp för amerikanskt inflytande i regionen, rapporterar den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Fars.
 
"USA har kapat av armen av vår älskade Qassem Soleimani. Svaret blir att kapa av USA:s ben i regionen", säger Hassan Rohani, som även uttalar sig på sitt Twitter-konto:
 
Skärmdump från Twitter.
 
09.54
• Spanien kommer att minska antalet trupper i Irak, enligt biträdande premiärministern Carmen Calvo, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Delar av de spanska trupperna skickas till Kuwait.
 
• Frankrike har däremot inga planer på att ta hem soldater från Irak. Det uppger en myndighetskälla för Reuters. Inga franska militärer ska ha skadats i attacken, enligt en talesperson för den franska militären. 
10.04
Nu kommer besked från flera kommersiella flygbolag världen över som antingen ställer in flygavgångar eller ändrar sina flygrutter med anledning av Irans attack i Irak.
 
• Air France ställer in sina flygavgångar i irakiskt och iranskt luftrum. Det säger en talesperson för flygbolaget, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Lufthansa ställer in sin flygtur mellan Frankfurt och Teheran på onsdagen, skriver Reuters. Det tyska flygbolaget ställer även in sin planerade flygning mellan Erbil i Irak på lördag, uppger en talesperson.
Malaysia Airlines säger att "med anledning av de senaste händelserna" kommer deras flygplan att undvika iranskt luftrum, enligt AP.
• Även Singapore Airlines kommer att lägga om sina turer till Europa för att undvika Iran. 
• Det australiensiska flygbolaget Qantas ändrar även vägen för deras flygturer mellan London och Perth, skriver AP.
 
SAS har ställt in ett flyg till Beirut som skulle ha avgått på onsdagseftermiddagen – med anledning av flygkraschen i Iran, berättar Kristian de Place Gamborg Hansen, tillförordnad presschef på SAS för TT.
 
12.44
SAS ställer in flyg till Beirut. Vad har Beirut med Irak och Irans luftrum att göra??
Hej Freddi! Enligt SAS ställer man in det flyget på grund av flygkraschen i Iran. Mer om det här: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ukrainskt-boeingplan-har-kraschat-i-iran
12.46
När ska us president hålla talet
Hej Sus! Donald Trump twittrade i natt om att han skulle göra ett uttalande på morgonen lokal tid, vilket i sådana fall blir eftermiddag svensk tid. 
 
 
12.50
Hur ser det ut i flygkorridoren Iran/Irak? Bör vi som är på semester förbereda oss på att fastna?
Hej Lucas! Flera flygbolag har antingen ställt in flyg eller lagt om sina rutter. Bäst att kolla med det flygbolag du reser med för exakt och uppdaterad information. 
12.56
– Iran säger själva att det var en vedergällning för USA:s attack mot Soleimani på irakiskt territorium. Soleimani var en militär person, inte civil. Då angriper man ett motsvarande militärt mål, säger Erika Holmquist, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI.

Analytikern om Irans attack: Ett logiskt och symboliskt svar

SVT NyheterKlockslaget, platsen och de militära målen. Irans attack i Irak var ett noga genomtänkt svar på USA:s dödande av Qassem Soleimani. Det menar Erika Holmquist, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI.
13.13

Flygsäkerhetsmyndigheterna håller på att se över om det är säkert att flyga över iranskt luftrum efter flygolyckan i Teheran, berättar Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen, till TT.

13.44
Reaktionerna från omvärlden fortsätter att strömma in. Här är ett urval: 
 
• Den syriska regeringen uttrycker sin solidaritet med Iran efter attacken, enligt nyhetsbyrån AP, och säger att Teheran har rätten att försvara sig mot amerikanska hot och attacker. 
 
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fördömer attacken och varnar Iran för att upprepa "hänsynslösa och farliga" attacker, rapporterar BBC. Johnson ska diskutera situationen i Iran i ett möte med Ursula von der Leyen, ordförande i EU-kommissionen. 
 
• Benjamin Netanyahu, premiärminister i Israel, varnar Iran för att attackera israeliska mål, skriver TT. 
 
• Den tyske försvarsministern Annegret Kramp-Karrenbauer säger: "Det är avgörande att vi nu inte tillåter att denna spiral får fortsätta", rapporterar TT. 
 
Turkiets utrikesminister kommer att besöka Iran på torsdagen, i ett diplomatiskt försök att  "lindra den eskalerade spänningen", enligt ett uttalande som AP tagit del av. 
13.58
Enligt uppgift har 5 raketer slagit ner i Camp Taji där Svensk trupp är stationerad, finns uppgifter om läget och ev skadade ?
Hej, exakt hur många raketer som slagit ner är oklart, men vi har rapporterat om den svenska trupp som befinner sig på Taji här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/militarbas-med-svenska-soldater-beskjuten 
Inga svenska soldater har skadats, enligt Försvarsmakten. 
14.01
Hu kommer det funka med flyg ut ur landet? Kommer det gå att flyga?
Hej Victoria! Det finns en rad olika flygbolag som flyger in och ut ur landet, så jag kan inte svara för alla. Vi håller koll på vad respektive flygbolag tar för beslut och uppdaterar så fort vi har information, några exempel på dessa kan du hitta längre ner i direktrapporten. 
14.03
Bör man avstå resa till Dubai idag?
Hej Anneli! Det kan vi inte uttala oss om, men prova att kontakta svenska UD. Hoppas du får svar där! 
15.25
Klockan 17, svensk tid, kommer USA:s president Donald Trump att uttala sig om den iranska attacken, uppger nyhetsbyrån AP.
15.27
Men har det störtade planet i Iran med oroligheterna i landet att göra? Eller är det två helt orelaterade händelser?
Hej Elias! Tack för din fråga. Det har i dagsläget inte kommit några uppgifter som tyder på att dessa två händelser har något samband. 
16.33
Klockan 17 kommer USA:s president Donald Trump att hålla en presskonferens med anledning av de iranska attackerna på amerikanska mål. SVT Nyheter sänder direkt med start 16.55.
16.43
Försvarsminister Peter Hultqvist säger till Ekot att svenska soldaterna i Irak blir kvar trots det osäkra läget.
17.00
Nu börjar SVT:s sändning
17.03
Vi väntar på att USA:s president Donald Trump ska börja sin presskonferens.
17.17
Donald Trump har fortfarande inte dykt upp för presskonferensen som han har bjudit in till kl 17.00 svensk tid.
17.21
Varför är trump sen?
@Kasper - Det är oklart. 
17.28
Nu har flera ur Donald Trumps stab kommit ut.
17.28
Så länge jag är president kommer Iran inte tillåtas att ha kärnvapen, börjar Donald Trump med.
17.29
Amerikaner ska vara glada. Inga amerikaner dödades på grund av attackerna, säger Donald Trump.
17.30
Inga amerikaner eller irakier dödades på grund av ett varningssystem, säger Donald Trump.
17.30
USA:s militär dödade världens främsta terrorist  Qassem Soleimani på mitt beslut, säger Donald Trump.
17.32
Han skadade och mördade amerikanska soldater. Soleimani låg bakom attacken på amerikanska ambassaden i Bagdad. Han planerade nya attacker, men vi stoppade honom. Amerikanskt och iranskt blod fanns på hans händer, säger Donald Trump.
17.32
Irans fientlighet mot USA har ökat efter att kärnenergiöverenskommelsen skrev på, säger Donald Trump.
17.33
Missilerna mot oss i går och våra allierade betalades för med pengar från den förra administrationen, säger Donald Trump.
17.34
Kärnenergiavtalet kommer att gå ut oavsett snart. De övriga länderna som slöt avtalet borde lämna det.
17.35
Iran kan vara ett bra land, men fred kommer inte råda i Mellanöstern om Iran fortsätter att skapa oreda i regionen, säger Donald Trump.
17.35
I dag kommer jag be Nato att inblandade sig mer i Iran, säger Donald Trump.
17.35
Vi behöver inte Mellanösterns olja, säger Donald Trump.
17.36
Våra missiler är stora, dödliga och snabba. Faktum att vi har militär utrustning betyder inte att vi måste använda den, vi vill inte använda den, säger Donald Trump.
17.37
USA är redo att omfamna fred med alla som vill, avslutar Donald Trump.