SVT rapporterade · Chatta om manlig sterilisering

Anser du att sterilisering är ett alternativ till preventivmedel? Och vad tycker du om manlig sterilisering? Skriv gärna till oss om dina tankar kring fenomenet.
12.20
Inför ettbarnspolitik i Sverige! Tvångssterilisera alla män! Så att vi föder mindre barn, det är ett överskott av barn
12.35
Det är ju super att dessa "feministiska" män väljer att sterilisera sig. Då blir vi snart av med dom, när dom inte längre kan föröka sig och sprida vidare sina gener!
12.35
Kanon... Står i kö till sterilisera mig, inga fler barn för min del!
12.36
Bra att dessa så kallade män inte fortplantar sig.
12.36
Jo, jag tycker det låter bra för jag tittar mycket på TV.
12.36
Varför göra ett så dramatiskt ingrepp och sedan ångra sig? Har ni killar inte råd med kondomer eller?
12.36
Gjorde denna enkla operation för 18 år sedan då vi fått vårt tredje barn. Har aldrig ångrat det.
12.52
Skit snack. Varför skulle jag vilja sterilisera mig?? Vill ju inte dö ensam utan avkomma. Sunkigt liv enligt mig. Kanske de som är pensionärer
12.52
Låter bra på våltäktsmän
12.53
Dessa ”moderna” möjligheter är emot alla biologiska och mänskliga faktorer. Män som väljer detta har en vek syn på detta som är allvarlig. Hur kan man göra något så allvarligt och betydelsefullt i ens liv? Lägg ner tramset
12.53
Jag tycker att ingrepp som dessa är bra så länge individen vill det och själv står för notan. Det skulle även kunna nyttjas som en straffmetod för våldtäktsmän m.m.
12.53
Har två barn. Ville inte ha fler efter separation och sterliserade mig. Inga problem med det och har aldrig ångrat mitt beslut.
12.53
Fick tvillingar och tyckte det räckte med två barn. Man måste ju kunna ta hand om dom också
12.54
Helt okey. Men borde kosta att återställa.
12.54
Jag är själv steriliserad sedan 25 år och tycker det är ett utmärkt alternativ till andra preventivmedel. För mig handlade det om att jag själv ville ha kontroll istället för att överlåta det till mina partners. Jag anser dock att förutsättningen skall vara att man beslutat sig för att inte vill skaffa biologiska barn efter ingreppet. Skulle man, efter en sterilisering, ångra sig så bör man själv stå för kostnaderna.
12.54
Jag tycker inte man ska tycka så fruktansvärt mycket om vad andra väljer att göra eller hur många som gör det. Det är inget tvång att fortplanta sig i detta landet, även om jag vet att många blir provocerade av frivillig barnlöshet. Skulle själv inte sterilisera mig då jag är emot onödiga ingrepp på min kropp, men det är mitt val, vad andra gör skiter jag högaktningsfullt i.
12.54
Män bör sterilisera sig betydligt mer för att ta sitt ansvar i ett partnerskap. Kvinnan ska kunna uppleva njutning utan att behöva oroa sig för icke-önskvärd befruktning
12.55
Bra men för ökad jämställdhet för männen och att ansvaret inte enbart ligger på sin partner. också bra att män får en till möjlighet till preventivmedel. Dock är två alternativ för lite i min uppfattning och det bör komma fler för de män där vasektomi eller kondom inte är något de vill ha
12.55
Kirurgiska ingrepp som saknar möjlighet att ångra sig bör begränsas. Däremot ska varje individ få välja vad de vill göra med sin kropp - förutsatt att de själva står för notan.
13.00
Tvångssterilisering av alla män som inte klarar 1,5 poäng på högskoleprovet. Då löser vi alla Sveriges problem i ett svep. Å andra sidan skulle vi inte ha några högerpartier i riksdagen lmao
13.01
Ett feministiskt Intiativ . Tycker också att det bevisar det mesta som är fel med Sverige när vissa grupper får sitta på alldeles förstor makt
13.08
Sterilisering är ett utmärkt alternativ till preventivmedel i en fast relation. Jag är själv steriliserad och upplevde att vården inte gjorde ingreppet för lättvindigt - utan de tog sig tid att säkerställa att jag förstod konsekvenserna. Jag hade två adopterade barn innan ingreppet, och ville helt enkelt ta eget ansvar för att jag inte skulle kunna få biologiska barn - varken i min nuvarande eller eventuellt framtida relationer.
13.08
Funkar ju bara som preventivmedel men inte mot könssjukdomar så jag har svårt för att förstå syfftet? I ett förhållande där båda är överens är ju nåt helt annat tycker jag. Är själv stetiliserad efter tre barn.
13.20
Jag tycker det är positivt. Jag är 30+, har två biologiska barn och jag överväger själv att göra ingreppet.
13.20
Säger väl det mesta om feminist Sverige....
13.20
Bra alternativ. Bör ingå i vanlig sjukvård men kosta att återställa. Planerar själv att göra det när tiden är inne.
Leg. Läkare
13.20
Helt rätt att folk får betala själva för det. Samma sak borde göras med aborter, varje par betalar ur egen ficka så kanske folk lär sig den hårda vägen att sluta ha sex ansvarslöst. Låt sterilisering finnas som alternativ för de som vill, men samhället ska inte bekosta sånt.
13.43
Sterilisering bör absolut vara frivillig
13.43
Helt underbart, Darwin fick åter igen bekräftat att han hade rätt.
13.43
Bra med barnbegränsning,inte bara i Sverige utan globalt.Vår gemensamma planet tål inte mer belastning av oss människor. Jag (kvinna) har själv valt bort att skaffa barn. Tycker det är bra om fler män tar ansvar och väljer sterilisering.
13.45
Har steriliserat mig och bekostat det själv. Bättre att resurserna läggs på mediciner än att samhället ska stå för stereliseringskostnaderna. Samma för aborter om dom inte är medicinskt betingade (fara för moderns liv r.ex.)
13.46
'Family planning' kallas det för och skulle vara bra om det var propagerade i hela världen!!
14.13
Det är isf ett alternativ för de som inte önskar att ha barn. Är det inte bara lättare att avstå från samlag och nära relationer? Lägga ner tiden på annat nyttigt isf
14.34
Jag fick gjort ingreppet för 26 år sedan. Är nu 58 år och helnöjd :)
14.34
Bra alternativ. Bör göras på egen bekostnad plus en obligatorisk extra försäkring som täcker ev komplikationer (så att inte kostnaderna belastar annan sjukvård). Om mannen senare önskar återställa ingreppet bör det också göras på egenbekostnad med obligatorisk extra försäkring.
14.34
Det är väl upp till var och en, men för egen del "No Way Jose".
14.35
Fler borde sterilisera sig, men sjukvårdens pengar ska först gå till de som är sjuka. Jorden är redan överbefolkad och hur kommer de som föds nu få det när klimatet och miljöförstöringen blir ännu värre? Vi borde tänka mer på det!

14.36
Det vore bra om det blev vanligare i Sverige. I England är det mycket vanligare att män steriliserar sig när man fattat det beslutet i livet. Mycket enklare ingrepp på män än kvinnor, samt att kvinnan slipper äta P-piller för att skydda sig.
14.36
Darwin says hello
14.36
Man borde knipsa alla sexuella förbrytare. Andra ska inte behöva lida för deras hemskheter.
15.05
Min man har gjort det eftersom vi inte önskade fler barn. Han mår bra och jag slipper p-piller. Bör vara en del av vården så att dom som önskar göra det får möjlighet oavsett plånbok.
15.05
Jag är singel och har två barn. Kommer absolut att göra en sterilisering.
15.19
Får transar som ångrar sig gratis reoperation?
15.19
Vad kommer ett återställande att kosta nu?
Hej Elisabet,
enligt uppgifter till SVT kommer det att kosta ungefär 40.000 kronor.
15.19
Sterilisering borde vara gratis. Dock inte ingreppet för dom som ångrar sin behandling.
17.06
Steriliserade mig efter 4e barnet, bästa jag gjort. Nu slipper frugan käka hormoner
17.07
Den som ångrar sig ska såklart betala kalaset själv. Frågan är om steriliseringen inte borde kosta för den som vill ha det ingreppet utfört också. Det finns viktigare saker våra skattepengar behövs till.
17.07
Vill man återställa sig så får man betala allt själv
17.07
Sterilisering är väl knappast en behandling mot någon sjukdom, oavsett vad en anser om barn... Så jag har svårt att se varför det borde vara skattefinansierat, inte minst för att det skulle kunna uppfattas som politiskt sanktionerad hämning av befolkningstillväxt.
Att somliga vill sterilisera sig har jag inte problem med, det är deras liv och kropp.
17.39
Så IDIOTISKT med sterilisering, för något kön! Man ska inte ta våra skattepengar till att förstöra folks kroppar och göra att de inte kan reproducera sig, och få det att låta som något bra! Bland annat när vi har underskott på barn i landet samt att det är en av de bästa/ mest centrala saken av människans natur att kunna föröka sig!
17.39
Om de är svenska män har de förmodligen betalat in tillräckligt med skatt för att de ska vara värda att få sädesledaren återställd. Dessutom kanske de steriliserade sig när det var gratis återställning och de räknade med det.
18.36
Värden är bra konstig, med tanke på alla argument för eller emot. Mitt måtto är så här. Låt individen ta beslutet men håller med om men ångrar man sig får man stå sitt kast och betala själv. Sen tycker jag att ni som förespråkar sex stopp eller stora barnfamiljer ni lever i både fel årtal och i fel världsdel.
20.33
Säger bara en sak hur kan det komma på tal överhuvudtaget finns viktigare saker att lägga pengar på.låt dom betala själva om dom vill sterilisera sig.då kanske det inte är lika intressant.
20.33
Sterilisering p.g.a. sjukdom etc. bör betraktas som vanlig sjukdomsbehandling och vara gratis. Sterilisering utan sådan orsak liksom återställning vid ånger skall inte belasta den allmänna sjukvården. Kan utföras på privat sjukhus och på patientens bekostnad.
20.33
Man skriver på papper innan man steriliseras och vet konsekvenserna......✔️
20.33
Dom kan betala själv
20.57
Jag tycker det är självklart att vården ska fokusera på sjukvård till folk som är sjuka/skadade.
Män som steriliserar sig som preventivmedel ska inte bekostas av skattebetalare givetvis!!!
21.56
Preventilmedel är väl gratis och ska vara könsneutralt 2020
22.02
Jag gjorde mitt ingrepp våren 2019. Anledning var att jag o min fru använt kondom i 15 år och eftersom hon inte vill äta hormoner så valde jag att göra ingreppet. Det var mest mitt beslut, och visst tänkte jag på att det var pga slippa kondomerna. Nu bor jag i ett landsting som har en låg avgift för ingreppet men jag hade betalat mer om det hade kostat det. Men ångra sig och vilja återställa. Det vill jag inte. Här får man nog stå sitt kast. Tänk igenom noga innan...