SVT rapporterade · Rättegång mot tre Knutbypastorer

De åtalade är Peter Gembäck som åtalas för ett fall av misshandel och ett fall av olaga tvång, Åsa Waldau åtalas för sex fall av misshandel samt ytterligare en pastor som åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
Beslutet: samtliga förhör i det här målet kommer att hållas bakom stängda dörrar. Åklagarens sakframställan och större delen av den bevisning hon anger kommer däremot att vara öppet.
09.13
Hej och välkomna till vår livebevakning av rättegången mot de tre pastorerna i Knutby. Vi har precis satt oss ner i sal 11 i Uppsala tingsrätt och nu börjar rättegången.
09.16
I dag ska sakframställan göras. Men först ska rätten besluta om huruvida rättegången ska ske bakom stängda dörrar eller inte.
09.16
Anledningen till att åklagaren har begärt stängda dörrar är för att skydda brottsoffren.
09.17
Åklagare i målet är Liselott Herschend. Elisabeth Massi Fritz är målsägarbiträde. Även hon vill ha stängda dörrar för sin sakframställan.
09.18
- Jag tycker inte vi ska riskera att de båda målsägandenas identitet kan komma att avslöjas, det skulle få förödande konsekvenser för dem, säger Elisabeth Massi Fritz.
09.21
Två av målsägarbiträdena har inte begärt stängda dörrar.
09.22
Åsa Waldaus advokat Ester Zandvoort ser ingen anledning till att rättegången som rör Åsa Waldau ska hållas bakom stängda dörrar.
09.25
Nu kommer vi få lämna rättssalen under en period och så får vi se vad rätten beslutar. Kan dock redan nu säga att det är ett massivt medieuppbåd på plats här i Uppsala tingsrätt.
09.36
Finns det någon koppling till det förra Knutbydramat? Var samma personer med i församlingen då och finns det någon misstanke om delaktighet (kanske skyddande av brottsling, inte direkt morden) i de brotten?
Hej Mats, det finns kopplingar då de tre åtalade pastorerna, inte minst Åsa Waldau som är känd som Kristi brud, var med i församlingen 2004. Det finns ingen sådan misstanke med i det här åtalet. Här kan du läsa mer om bakgrunden:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/nu-borjar-rattegangen-i-det-nya-knutbydramat-sa-radd-att-jag-kissade-pa-mig
10.11
Vänner, om ni undrar varför det är tyst här så beror det på att rätten fortfarande överlägger huruvida det ska vara stängda dörrar eller inte. Vi journalister är lika otåliga som ni är.
10.22
Nu har vi tagit plats i rättssalen igen. Åsa Waldau har hittills inte velat svara på några frågor från pressen.
10.24
Den största delen av sakframställan från målsägarbiträdena och pastorernas advokater kommer att vara öppet.
10.29
Att föhören sker bakom stängda dörrar beror enligt tingsrätten på att det finns risk att brottsoffrens namn råkar yppas. Detta då flera av de åtalande och målsägande är närstående.
10.29
Nu kommer åklagare Liselott Herschends sakframställan.
10.40
Åsa Waldau åtalas bland annat för att ha bitit och sparkat en målsägande. Hon ska också dunkat hens huvud i en vägg. Hon ska också ha slagit en person i ansiktet med en flugsmälla.

Åsa Waldau kan varken erkänna eller förneka flera av åtalspunkterna. Några förnekar hon.
 
Samtidigt erkänner hon att hon slagit en målsägande i ansiktet med öppen hand.

Peter Gembäck erkänner en av handlingarna. Den andra minns han inte.

Den tredje pastorn, som står åtalad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, bestrider ansvar för brott.
10.41
Peter Gembäcks advokat säger att pastorn är beredd att ta ansvar för sina handlingar.
10.42
Åsa Waldaus advokat bestrider krav om skadestånd från Elisabeth Massi Fritz målsägande.
10.42
Den tredje pastorn stirrade ner i bordet när åtalspunkten mot honom lästes upp.
10.44
Kvinnan, som var 17-år vid tillfället, vill ha 75 000 i skadestånd av pastorn som står åtalad för sexuellt utnyttjande. Advokaten bestrider detta.
10.45
Åsa Waldau krävs på 85 000 kronor i skadestånd av ytterligare ett brottsoffer. Det bestrids.
10.45
Hon krävs också på 7600 kronor av ett annat brottsoffer
10.46
Ett nytt skadeståndskrav på 26 200 kronor riktas mot Åsa Waldau
10.47
Skadeståndskraven gäller sveda och värk. Samt kränkning av personlig integritet.
10.47
Nu ska åklagaren göra sin sakframställan.
10.49
Åklagaren tar nu upp mordet på Helge Fossmos hustru 2004, vilket ledde till att Knutby uteslöts ur pingstörelsen.
10.49
- Hon betraktades av en inre krets i den här samlingen som "Kristi brud", den Jesus skulle komma tillbaka och gifta sig med, säger åklagaren om Åsa Waldau.
10.50
- Vem som egentligen har bestämt att det var så tänker jag inte ens göra något försök att utreda men det ska vara en uppfattning som har funnits sedan tidigt 2000-tal.
10.50
- Det har gett henne en väldigt hög ställning i församlingen, den högsta.
10.51
Åsa Waldau sitter ihopsjunken på sin stol.
10.51
- Det här är en frikyrkoförsamling och då har man ibland många pastorer till skillnad från svenska kyrkan där man kanske har en pastor i församlingen. Pastorerna var personer man skulle lyda och lyssna på. De var förmedlare av Guds ord.
10.52
- Om en person som hade hög ställning i församlingen sa att Gud vill ha det på ett visst sätt så var det så. Församlingen var hierakiskt uppbyggd och ju närmare man var Åsa Waldau desto viktigare var man.
10.52
Tolv personer utgjorde "bordet", Åsa Waldaus inre krets.
10.54
Åsa Waldau sitter med läsglasögon och antecknar det som sägs.
10.55
Vid "Bordet" sitter bland andra de två åtalade pastorerna samt Åsa Waldaus exmake.
10.55
- Medlemmarna i "träffades" väldigt ofta och åt middag hos Åsa Waldau varje lördag. De hade också vardagsfika på kvällarna.
10.56
Flera av målsägandena och vittnena finns i den inre kretsen kring Åsa Waldau.
10.56
- Om man inte gjorde som Åsa Waldau sa blev man "fel" och utstött.
10.57
- Om det var lugnt vid bordet kunde Jesus återkomst skyndas. Gjorde man tvärtemot något fel eller om det var oro i kretsen närmast henne kunde det i värsta fall helt förhindra Jesus återkomst. Därför blev det en väldig press på att man skulle vara "rätt" och stark i tron.
10.57
- Åsa Waldau hade inte längre någon offentlig roll i församlingen utan hennes roll var att förbereda sig på Jesus återkomst.
10.57
- Hon var helt uppassad av församlingsmedlemmarna. De hjälpte henne med tvätt och matlagning.
10.58
Åklagaren säger att det förekom fysiska bestraffningar som "hjälp" för den som var "fel" eller "svag i tron".
10.58
Även medlemmarna vid bordet misshandlade varandra medelst örfilar och dylikt.
10.58
- Man kan naturligtvis diskutera frågan om samtycke. Falll av ringa misshandel är preskriberade och är inte med i åtalet. De gärningar som är med i åtalet är inte av den arten.
10.59
Andra former av bestraffningar kunde vara att man inte fick sova tillsammans med sin familj, gå långa promenader eller sova utomhus. Men utfrysningen och rädslan att hamna i helvetet ska ha varit värst.
10.59
- Eftersom det fanns en stark tro i församlingen var man rädd för att hamna i helvetet.
11.00
Åklagaren liknar det hela vid mekanismerna vid våld i nära relationer.
11.00
- Man vågar inte protestera. Våldet är ett sätt att hjälpa dem.
11.00
- Målsägandena har accepterat att de har blviit slagna och sjävla tagit på sig skulden. Man fick inte heller streta emot eller försöka försvara sig. Man var tuvngen att stå stilla och ta emot bestraffningarna. Man fick till exempel inte sätta upp händerna som skydd.
11.01
- Det var också viktigt att inte berätta för andra att man blviit utsatta för våld eller visa sina skador. Det var synd om Åsa Waldau som behövt använda våld därför skulle hon inte behöva se skadorna eller höra talas om det.
11.01
- Därför sminkade man över skador eller dolde de på andra sätt. Man fotograferade inte heller skadorna eller pratade om dem.
11.02
- Den här församlingen har varit en sluten krets, det har inte tillåtits att man har en social krets utanför församlingen. Därför blir man väldigt beroende av församlingen.
11.02
- Eftersom man har den här starka kristna tron har man inte ifrågasatt det som är Guds ord.
11.02
- Våldet har eskalerat över tid, möjligen värst tiden 2013-2016.
11.03
- Målsägandena beskriver att Åsa Waldau har blivit väldigt lynnig under den här tiden. Det har varit svårt att veta vad som skulle utlösa hennes missnöjde. Alla har gått på tå.
11.03
- Det är vardagliga saker som utlöser de här vredesutbrotten.
11.04
- I mars 2016 berättar Sekretess A om vad som har hänt mellan henne och pastor NN. Det leder till vissa samtal och turbulens inom församlingen när det kommer fram. Det räcker inte till en kris. Men under resan i Kanada pratas det om att det används för mycket våld. Det här sammantaget gör att man konfronterar Åsa Waldau och pastor NN hösten 2016.
11.05
- Händelserna i åtalet är sådana som har stuckit ut, därför minns man den. Den här gruppen har gjort relativt många utlandsresor i olika konstellationer.
11.06
Åklagaren förklarar att det är svårt att säga exakt när i tid de olika åtalspunkterna ska ha ägt rum. Därför är tidsangivelserna svepande och ofta kopplade till händelser som ägde rum samma tid såsom utlandsresor och renoveringar.
11.08
Händelsen 2016 mellan pastor NN och sekretess A är alltså åtalspunkten om sexuellt utnyttjande.
11.11
Flera av de inblandande i målet är släkt med varandra.
11.12
- Åsa Waldaus rutiner har varit sådana att hon har varit vaken vid nätterna. Hon målar tavlor och vaknar vid 14-17 på dagen.
11.12
- Sekretess B kommer och serverar frukost.
11.13
Morgonrutinerna innebär också att Sekretess B hjälper till i badrummet. Vid ett tillfälle ska Åsa Waldau ha bitit Sekretess B i ansiktet.
- Det svullnade upp direkt, säger åklagaren.
11.13
Sekretess B är den person som även ska ha blviit sparkad i maken, fått sitt huvud dunkat mot en vägg och fått en gaffel stucken i sin hand.
11.14
Målsäganden har räknat ut när misshandeln i badrummet skedde då hon var sjukskriven från jobbet dagen efter.
11.15
Åsa Waldau sitter med huvudet på sned och tittar på åklagaren.
11.17
- Sekretess B gör i princip varje morgon en frukostbricka till Åsa Waldau som serveras i badrummet. Även den här morgonen. Åsa Waldau har en gaffel som hon äter frukt med, hon blir arg på någonting och tar tag i hennes hand och hugger med gaffeln i ovansidan av handen.
11.18
Åsa Waldau anklagas för att ha misshandalt ytterligare en "uppassare", bland annat för att hon inte klarat av att gå ner i vikt.
11.19
Här rör det sig om 5 fall av misshandel. Bland annat ska målsäganden ha lagt sig ner på mage, sedan ska Åsa Waldau ha sparkat henne i ryggen. Målsäganden uppsökte sjukhus men ljög om orsaken.
11.21
Åklagaren visar nu upp en journalanteckning från läkarbesöken. Där står det att målsäganden har halkat utomhus och slagit sig. Målsäganden sjukskrivs i tre veckor. Målsäganden misstänks ha fått en revbensfraktur på höger sida.
11.22
I vissa av fallen finns vittnen.
11.23
Åklagaren visar nu upp semestrerbilder för att visa när en av resorna, där målsäganden ska ha blivit misshandlad, ägde rum.
11.24
I sitt hem ska Åsa Waldau ha dunkat målsägandes huvud i en vägg upp emot tio gånger.
11.25
- Åsa Waldau vill ofta sitta i sin trädgård när det är fint väder. Vid ett tillfälle slog hon målsäganden med en flugsmälla flera gånger på båda sidor.
11.25
Hon ska också ha släpat målsäganden in till toaletten genom att dra henne i håret.
11.26
- Beteendet att släpa i håret fram till spegeln för att visa att man på något sätt är fel ska ha hänt flera gånger. Det är kopplat till något som kallas anti-brud-andan, någon som Åsa Waldau tror flera uppvisar.
11.27
Målsäganden fick inte följa med på en resa då hon inte lyckades gå ner i vikt på ett sätt som Åsa Waldau ville.
11.28
Pastorn som står åtalad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning tittar ner i bordet.
11.29
Under resan till Kanada fick en annan målsägande agera uppassare. Hon var rädd för att "göra fel".
11.29
Åklagaren berättar att medlemmar i församlingen ibland har gett hela sin lön direkt till Åsa Waldau.
11.30
En ilska angående pengar är det som leder till misshandeln i Kanada, där Åsa Waldau står åtalad för att ha bitit och rivit målsäganden över kroppen.
11.31
Målsäganden blir så rädd att hon kissar på sig. Dagen efter känner hon skam.
- Hon lägger all skuld på sig själv och känner att hon har förstört allt igen. Hon skickar därför meddelanden till pastor NN via Whatsapp. Hon gör det därför att hon vet att han kommer förmedla det här till Åsa Waldau, därför blir det en förtäckt ursäkt.
11.34
Åklagaren visar nu upp sms-konversationen mellan brottsoffret och pastorn.
11.35
Pastorn ber brottsoffret att "lita på gud".
11.37
- Peter Gembäck ser att det lossnar hår från målsäganden när han sitter och pratar med henne, säger åklagaren.
11.41
Flera av misshandelsfallen har enligt åklagaren slutat med att Åsa Waldau hållit upp offrets ansikte framför en spegel för att visa "hur ful" hen är.
11.42
En annan målsägande ska ha misshandlats genom att Åsa Waldau hoppade på hennes kropp när det låg på golvet. Offrets mamma ska ha varit närvarande.
11.44
Åklagaren beskriver nu hur Peter Gembäck ska ha misshandlat ett offer, en yngre pastor, genom att dra honom i håret och tvinga honom att krypa fram till Åsa Waldau och be om nåd.
11.44
Åsa Waldau ska ha örfilat målsäganden flera gånger så att dennne får näsblod.
11.45
Det är som sagt tämligen osäkra tidsangivelser vid de flesta av tillfällena.
11.46
Peter Gembäck kliar sig på ögonbrynet när åklagaren läser upp stämningsansökan, där det framgår att han ska ha slagit målsäganden. Detta ska ha skett vid ett annat tillfälle under ett möte som syftade till att målsäganden skulle bli "rätt".
11.47
Nu är det lunchpaus fram till kl 13. På återseende!
13.10
Hej vänner, nu har den här reportern fått i sig lite kinabuffé och kaffe. Nu har rättegången börjat igen.
13.11
Åsa Waldau kommer att begära att hennes terapeut får sitta med vid rättegången. Två av målsägandena har också stödpersoner på plats.
13.12
Vilket straff kan Åsa förväntas få om hon döms?
@David - Hej David, åklagaren har ännu inte yrkat på något straff.
13.14
Åklagaren berättar nu om åtalet mot pastor NN, som står åtalad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Pastorn har även haft sexuella relationer med andra personer i församlingen. Kvinnan var vid den här tiden 17 års ålder. Åklagaren säger att pastorn har varit en fadersfigur för målsäganden.
13.14
- Hon uppfattar NN:s ord som att det är Guds eller Jesus ord.
13.15
- Relationen börjar sommaren 2015 med smekar och pussar och övergår sedan i augusti i handlingar som är att likställa med samlag.
13.15
Det rör sig också om ett fullbordat samlag vid ett senare tillfälle, enligt åklagaren.
13.15
Pastor NN sitter med huvudet i handflatan och blundar när åklagaren läser upp gärningsbeskrivningen.
13.17
Vi läsare är inte alls så otåliga som ni tror. Det är nog bara ni som vill tro det, ni är lite som hökar, ursäkta uttrycket, men journalister tror alltid att vi vill veta allt helst innan allt har börjat/hänt. Ta det lugnt o gör rätt från början o var sakliga.
@BrittMari - Tack för ett intressant inspel BrittMari. När det gäller vår nyhetsbevakning förstås alltid sträva efter korrekthet och saklighet i kombination med att vi levererar informationen snabbt. Jag har förberett mig för den här rättegången en längre tid, därför är jag säkert mer otålig än dig :) Trevlig dag!
13.17
- Det finns en grupp kvinnor runt pastor NN. Förutom att han hade en sexuell relation med Åsa Waldau hade han också en sexuell relation med flera kvinnor i församlingen.
13.18
Pastor NN har utkämpat en strid för att ta hand om det "sexuella och smutsiga" inför Jesus återfödelse, enligt åklagaren.
13.19
Varför talar ni om ”Knutby församling”? Det är ju Filadelfiaförsamlingen. Normalt används ”församling” om Svenska Kyrkans dito.
@Anna - Hej Anna! Den hette tidigare Filadelfiaförsamlingen i Knutby men efter Knutbydramat uteslöts församlingen i Knutby från pingströrelsen.
13.20
Det är nu dags för målsägarbiträdena att göra sin sakframställan. Vi börjar med en av de kvinnor som vid upprepade tillfällen har misshandlats av Åsa Waldau.
- Det finns inget samtycke till misshandeln, säger målsägarbiträdet Leif Erickson om den misshandel som Åsa Waldau ska ha utsatt hans klient för.
13.20
- Att protestera mot Åsa Waldau var att protestera mot Gud. Att hindra henne från att straffa var som att hindra att straffa Gud. Ytterst hamnade man i helvetet. Så det var inte av någon fri vilja som min klient utsattes för misshandel utan av rädsla.
13.22
- Det var nästan vardag att någon var "fel" och att det skedde misshandel. Särskilt bland de som passade upp på Åsa Waldau. Redan på morgonen kunde man nästan se vilket humör Åsa Waldau sa. Alla var livrädda för att göra något fel. Det är också talande att ingen har polisanmält misshandeln skulle göra, det var ingen som vågade. Det krävdes att Peter Gembäck gick till polis.
13.23
Åsa Waldau slängde precis en blick mot åhörarbänken där vi i medierna sitter.
13.24
Målsägarbiträdet berättar att hans målsägande har varit sjuksriven i ett år på grund av brotten som har begåtts mot henne.
13.26
Offret ska ha drabbats av posttraumatiskt stressyndrom, depression och sömnsvårigheter med hemska mardrömmar.
13.26
När målsägarbiträd Leif Erickson läser upp psykologens utlåtande blundar både Peter Gembäck och Åsa Waldau.
13.28
Bryr sig det Svenska folket längre om den här historien, egentligen? Torde finnas händelser som är av större intresse, sådant som händer dagligen i vårt land...
@alvar - Hej Alvar, det här är ett mål där det finns många brottsoffer som, enligt åklagaren, ska ha drabbats av brottsliga handlingar dagligen. Jag skulle säga att det här är ett fall med stort allmänintresse. Men vi bevakar ju även mycket annat på svt.se. Trevlig dag!
13.31
Nu är det dags för nästa målsägarbiträde, Kristian Ahlberg. Han beskriver hur hans klient kommer in den närmre kretsen, det så kallade "bordet".
- Förutom rädslan för att bli bestraffad är det också en mycket stark oro att man ska bli förskjuten. Att bli förskjuten av Åsa är att bli förskjuten av Gud.
13.32
Ett av brottsoffren, en kvinna, grät innan rättegången började. Hon har återigen svårt att hålla tillbaka tårarna.
13.32
@alvar Jättestort! Lockar tydligen även dig som är här inne och håller dig uppdaterad :)
@Maria - Hoppas du gillar liverapporteringen Maria :)
13.34
Finns det några delar av rättegången som media kommer att kunna bevaka på plats? I så fall, vilka?
@SL - Hej SL! Media, mig inkluderad, är på plats i dag och bevakar sakframställan från åklagare och målsägarbiträde. Rätten har dock beslutat att samtliga förhör kommer att hållas bakom lyckta dörrar vilket innebär att allmänhet och media inte får vara på plats i rättssalen under majoriteten av rättegången. Detta för att rätten vill skydda identiteten på några av brottsoffren. Däremot kommer vi att kunna vara med vid slutpläderingen.
13.36
Martin Sjöqvist, ett av målsägarbiträdena, säger att hans klient har levt i "fullständig skräck".
13.36
- Även min klient har fått sova under ett vindskydd.
13.37
- Värst har den psykiska misshandeln varit. Vid "bordet" växte det fram en kultur om att man inte fick motsäga sig bestraffningarna för det var ända sättet att bli förlåten av Gud.
13.37
- Det har inte funnits något samtycke från min klients sida.
13.39
Peter Gembäck som även han står åtalad för att ha misshandlat Martin Sjöqvist. I rättssalen utbyter de blickar.
- De har rett ut det här och är vänner i dag. Det är inte med några lätta steg mina klient har gått till tingsrätten i dag. Men han har stannat vid att en rättegång är det enda sättet att sätta punkt för Knutbyåren, säger målsägarbiträdet.
13.40
Nu är det advokat Henrik Stolares tur, han företräder pastor NN.
- Den här huvudförhandlingen tar sikte på de enskilda händelser och brott som åklagaren påstår att hon kan bevisa kan ha begåtts. Mycket som gör den här rättegången så intressant för media har inte med målet att göra.
13.42
- Min klient har inte varit drivande eller någon upphovsman till någon slags våldskultur som åklagaren nämner. Förutom den osedvanliga uppmärksamheten kring den här huvudförhandlingen är att det finns ett tydligt nu och ett tydligt då där de flesta personerna nu mer ser helt annorlunda på saker än vad man gjorde där och då när den här kretsen i församlingen fortfarande fungerade. Det finns anledning för tingsrätten att vara uppmärksamma då. Det finns en annan verklighet nu och en annan verkligen som uppfattades då.
13.42
Advokaten säger att hans advokat, som har bytt namn, är en annan person i dag.
13.42
Det nya namnet ska visa detta.
13.43
Pastorn, som blundar, bestrider via sin advokat ansvar.
13.43
- Han hade position som pastor i församlingen. Han har varit en pastor bland flera andra och han har inte haft någon närmare kontakt med målsägande.
13.44
Peter Gembäck lyssnar noga på vad pastor NN:s advokat säger.
13.44
- Pastorn menar att han inte har förmått målsäganden till sexuella handlingar. Enligt hans uppfattning är det målsäganden som är drivande i hur relationen har utvecklats.
13.45
Hörde precis tydliga suckar från åhörarbänken när advokat Henrik Stolare lägger fram sin sakframställan.
13.46
Det råder viss förvirring kring vad rätten ska kalla pastor NN. Det slutar med att det blir hans "gamla" tiltalsnamn.
13.46
Det advokaten lyfter fram, att han är en annan person idag. Vad har det med saken att göra? De står ju åtalade för vad som hände DÅ, inte nu?
@Maria - Har svårt att uttala sig om det, men det är ju en del av hans försvar.
13.47
Det är nu Peter Gembäcks advokat Bengt-Göran Hugosson som gör sin sakframställan:
- En viktig anledning till att Peter anmälde sig själv var att han ville bryta den tystnadskultur som rådde i församlingen en gång för alla. Så att samhället skulle kunna bedöma ansvaret hos de inblandade personerna. Han vill åstadkomma en rättslig prövning kring det han själv och andra han hade gjort. Peter är beredd att ta ansvar för sina gärningar.
13.48
Ester Andersson Zandvoort företräder Åsa Waldau:
- De tidsangivelser som finns i åtalet är vaga och ska ha inträffat för många år sedan. Det har gjort det svårt att förebereda ett försvar. Det Åsa kan säga att det sällan har rört sig om upprepat våld. Det har inte funnits något uppsåt att skada, snarare att "väcka".
13.49
Vad menar han med den kommentaren? "Mycket som gör den här rättegången så intressant för media har inte med målet att göra"
@Ellen - Det var lite svårt att hänga med i det resonemanget Ellen.
13.49
En av målsägandena tog handen framför munnen.
13.49
Det är fullständigt vidriga förhållanden med misshandel av människor som sökt en tro son livmening, och allt ska fram i ljuset - därför är det riktigt och viktigt att medier rapporterar!
Tack för att du följer vår liverapportering Anita!
13.50
Ester Andersson Zandvoort:
- Åsa började arbeta i Knutby församling i början på 90-talet. 1997 anslöt Helge Fossmo. Jag tror inte han behöver någon närmare presentation men det var Fossmo som först födde på tal att Åsa skulle vara utvald och att Gud hade en särskild plan för henne. Att Kristi brud kanske inte var ett utryck för den kollektiva kärleken vilket många andra församlingar tolkar det som utan att Kristi brud är en människa, närmare bestämt Åsa.
13.51
- Under den här tiden var det inte ovanligt med en tro på att alla kunde höra Gud.
13.52
- Fossmos teorier om Kristi brud sammanföll med en del händelser som man kom att tolka som profetiska budskap. Flera personer, varav några är målsägare är här idag, berättade att Gud har talat till dem genom tal och drömmar. De bekräftade, och Åsa kom att tro på det här.
13.52
Advokaten säger att Åsa hade en skyldighet att lyda.
13.53
- Det var en ständig rädsla för att behöva offra allt, lämna allt, dö och lämna sina anhöriga. Åsa levde i en verklighet där det här kunde ske vilken dag som helst.
13.54
- 2004 mördades Åsas syster. Hennes och församlingens värld skakades om. Man kan fråga sig varför man ändå fortsatte tro på Fossmos ord om Kristi brud. Men med det mediedrev som följde efter mordet blev gruppen närmast Åsa ännu mer sammansvetsad. Så småningom ledde det allt mer till att Åsa blev isolerad. Gruppen beslöt så småningom att Åsa skulle stänga sin dörr och göra sig klar för Jesus. Gruppen samlades kring Åsa i hennes hem, man arbetade aktivt för att se till att hon var klar, att hon hade fina smycken och kläder. Steg för steg togs Åsas personliga integritet ifrån henne. Så till den grad att Åsa inte tilläts gå på toaletten själv. Hon kände sig trängd i sitt eget hem.
13.55
- Varje dag kunde vara den sista dagen och då blev allt viktigt. Åsa blev rädd för att göra fel inför Jesus. Och hon upplevde att den rädslan delades av den övriga gruppen. I sin strävan att inte göra fel kom bibelord och händelser i omvärlden att tolkas som Åsa i dag kan förstå var direkt felaktiga.
13.55
Tror Åsa Waldau fortfarande att hon är den utvalde "Kristi brud"? Trodde hon ens då på det? Tror hon på det i dag? Vad har hon uttalat i frågan?
@J-Å - Hej J-Å. Se inläggen nedan.
13.56
Advokaten talar nu om åtalet mot misshandel:
- Syftet var aldrig att skada, tvärtom. I den situationen hon trodde man befann sig trodde Åsa att hon hjälpte. Åsa är beredd att ta sitt ansvar om rätten finner det så, men detta är inte en ensam kvinnas verk även om det framställs så i dag. Försvaret vill lyfta fram att det finns ett kollektivt ansvar i hur den här destruktiva miljön har kunnat upptstå.
13.57
Nu ska Elisabeth Massi Fritz göra sin sakframställan. Den kommer dock att ske bakom stängda dörrar. Därför är vår liverapportering slut i dag. Stort tack för att ni har hängt med mig i dag.
15.15
Ni är några som har undrat varför vi inte namnger den tredje pastorn. Beslutet kommer från vår ansvarige utgivare och här kommer svaret på er fråga:
 
 "De två namngivna är sedan tidigare kända och publicerade både lokalt och på riks, den tredje är ej namngiven är relativt okänd utanför Knutby".
 
Återigen, tack för att ni har hängt med mig i dag. Trevlig kväll!