SVT rapporterade · Har din hyreslägenhet totalrenoverats? Hur blev det för dig?

10.36
Bostaden har ett bättre system där man själv får välja om man vill renovera när det ligger i tiden. Gäller dock ej toa och badrum, men då antar jag att det inte gäller så sjuka hyreshöjningar som 3000.
10.52
Haft Rikshem i ca tre år och det var en nyrenoverad lägenhet. Jag räknade ut att de höjt hyran med över 60% efter renoveringen och eftersom jag varit hyresgäst hos dom i tre år har de alltså gjort en vinst genom mig som ligger på strax över 100.000 kr. Dessa pengar har betalat av allt billigt golv, färg och vitvaror som de installerat men ändå var jag tvungen att betala tusenlappar för "skador" när jag flyttade ut...
10.52
@Lisa Det är generellt underhåll där hyresgästen har den möjligheten, för även bostaden har stora renoveringar på gång har jag sett på lediga lägenheter som lagts ut där hyran idag är låg men det står att den kommer höjas senare pga standardhöjning som blir med renovering. Så man kan ju undra varför det pratas om marknadshyror när hyrorna antingen är höga pga nybyggnation eller pga renovering? Känns som hyreshöjningarna redan sköter sig självt med råge?
11.01
Varför ska hyresgäster betala renovering när de inte äger husen de betaler ju redan hyra som ändå ökar varje år. Gäller tydligen alla bolag.
11.07
*** är hemska. I Uppsala gjordes en så kallad standardrenovering och oerhört dyr hyra sen så filk måste lägga hela sin kön pö den. Renoveringen var dessutom så dåligt gjord i Gränby så att kvaliten är undermålig även om sakerna (bänkskivor och golvvärme) var dyra. Det är en bluff för att suga ur pengar från vanligt folk
11.20
Bostadsbolagen tycker naturligtvis att det är en smidig lösning att renovera lägenheterna och sedan skicka räkningen (en gigantisk hyreshöjning) till hyresgästen,. Vad har hyresvärden att förlora på det "smarta" upplägget?
11.36
Den stora frågan är väl finns behovet av renoveringar och vad är den nya gällande standarden? Känns som att bolagen och marknaden är de enda som kommer till tals. Min lägenhet behöver få sitt eftersatta underhåll gjort, inte höjd standard. Men nu stundar en renovering i framtiden och troligen hemlöshet för en själv. Inhumant hur vi hyresgäster behandlas.
15.03
Har precis flyttat in i en "nyrenoverad" lägenhet. Renovering tycker jag dock är en rejäl överdrift då man i princip bara slängt in ett laminatgolv ovanpå ett ojämnt betonggolv med massa ljud och svikt när man går på det. Hur man kan få kalla det parkettgolv undgår mitt förstånd. Det nya köket är väl fint men det är fullkomligt idiotiskt med trägolv i ett kök, det är bara en tidsfråga innan det blir fuktskador i det. Att sedan bänkar och spis inte alls har samma höjd samt är sneda är knappast förvånande. Sedan golvvärmen i badrummet. Det är förvisso behagligt men min hyra ska inkludera värme, dock går golvvärmen på hushållselen så det blir inte bara lite fel. Har vägguttag som sitter löst och en hel del annat som är riktigt dåligt gjort. Fuskjobb alltihop och det begär man en rejält höjd hyra för. Tyvärr satt jag med svarte petter då jag verkligen behövde en bostad men söker vidare efter något bättre.
15.26
Det är redan ganska dyrt att hyra även en liten etta, och att få sin lägenhet renoverad (vilket ofta inte lägger till alltför mycket) är ju helt ok. Men det är förkrossande att se en prisökning på 40%, det för de flesta kommer verkligen att äta in på lönen och ta hårt mot de redan knapra valmöjligheterna till boplats för både studenter och privatpersoner med ett ordentligt jobb. Skulle min lägenhet öka med 40% hyra skulle det kosta nästan 5000kr vilket för en student skulle vara hälften av CSN men för en vanlig inkomsttagare kanske det är närmare en tredjedel/fjärdedel av lönen.

Det är hårt nog att försöka hitta en rimlig lägenhet, höjda priser utesluter enbart fler och sätter högre tryck på aningen mindre och billigare lägenheter.
15.39
Det "normala" vid en renovering är att göra så mycket standardhöjande åtgärder som möjligt så billigt som möjligt. Att vid behov av t ex stambyte endast byta ut rören och att behålla nuvarande standard är fastighetsbolagen inte intresserade av - då får dom inte höja hyran! Stå på er att ni vill ha renoverat till nuvarande standard men räkna med att argumentet är som i filmen: "vi har valt den här metoden...", utan någon större precisering av vad det innebär, dvs så stor hyreshöjning som möjligt. Dessutom kaklas ofta hela badrummet upp till taket plus golvvärme, vilket är standardhöjande, men då slipper ju också fastighetsägaren en del underhåll samt uppvärmningen står hyresgästen för. Ofta byter man termostat till en som har maxgräns på 20 grader och vill man ha lite varmare står hyresgästen för all uppvärmning då elementet inte ger någon värme alls. Golven byts till billiga laminatgolv som kallas trägolv och som är lätt att skada. Det borde vara hyressänkande!! Dessutom rivs ofta det funktionella äldre köket ut med bra kvalitet och ersätt med ett nyare kök där hyran kan höjas. Det finns listor hos både hyresgästföreningen och fastighetsägarna vad olika alternativ kostar. Begär att få dom så ni vet vad ni kan få för höjningar vid olika alternativ.
15.48
Ja jag undrar hur en hyra på 6650 för en fyra i Luleå kommer kosta då Rikshem ska renovera och byta stammar osv... Den är ju inte så låg nu och jag undrar verkligen hur stor hyreshöjningen blir om det bara är standard man valt till sin lght vid renovering. Jag tror att det kommer bli katastrof för så många.
09.50
Att det är lagligt, att inte avsätta pengar till framtida renoveringar under tid. Och istället chokhöja hyrorna när man kört ner lägenhetsbeståndet, och stoppat vinsterna i fickorna är obegripligt, och då låta hyresgästerna betala till hundra procent. Rösta vänsterpartiet, så blir det ordning och reda på bostadsmarknaden.
16.08
Värt att koll upp Luleå. På vissa områden renoverar de successivt vartefter hyresgäster flyttar ut. Efter renoveringen har de höjt hyran ca 100%. På andra områden har de skapat korta rivningskontrakt, totalrenoverar o höjer hyran rejält.