SVT rapporterade · Marmorstein svarar

14.20
Hej och välkomna! Från 14.30 kommer SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein att svara på era frågor om det politiska läget.
14.51
Om Jonas Sjöstedt menar allvar med hotet att fälla regeringen - varför vänta? Frågorna om turordningsreglerna och hyresregleringen torde Regeringen avvakta med till i slutet av mandatperioden, och på så vis också minimera riskerna för misstroendeförklaring och ett extraval. Sjöstedt borde redan NU ställa ultimatum och avkräva svar från Löfven om han tänker lägga fram dessa frågor under den innevarande avtalsperioden? Om Löfven vägrar svara NU - bör en misstroendeförklaring lämnas in redan NU och inte vänta till slutet av mandatperioden, då det ändå inte är någon idé med en misstroendeförklaring eftersom ett ordinarie val ändå ligger så pass nära.
Hej Lasse, de frågorna ska ju utredas i år för att läggas fram i riksdagen nästa sommar. När det gäller arbetsrätten är januaripartiernas förhoppning att parterna ska göra upp redan i höst så att man inte behöver gå lagstiftningsvägen. Någon sådan möjlighet finns inte när det gäller hyrorna. Men Jonas Sjöstedts och Vänsterpartiets ambition har ju i alla fall hittills varit att opinionsbilda hårt mot detta så att förslagen till sist inte läggs fram. Om de ändå gör det är V:s mål med en misstroendeförklaring att det blir en ny talmansrunda och att Stefan Löfven återkommer utan de förslagen. Sammantaget är det förklaringen till att det sannolikt inte blir skarpt läge förrän nästa år, men säker är jag inte.
15.06
Vad innebär Sjöstedts avgång för "samarbetet" mellan V och M+SD+KD? Hur/på vilket sätt påverkas det framöver? Jag förmodar att det till viss del också beror på vilken ny partiledare som presenteras, samt vilken riktning partiet bestämmer sig för att gå framöver? Vilka scenarion ser du framför dig?
@J-Å - Hej J-Å, som du är inne på så kommer valet av partiledare påverka partiets val av strategi. Men det vi kan konstatera är att det varit en framgångsrik strategi att använda sig av riksdagsmajoriteten för att sätta press på regeringen, kanske särskilt tydligt när det gäller misstroendehotet mot arbetsmarknadsministern. Jonas Sjöstedt har ju också lyckats parera kritik mot att de här manövrarna kräver stöd av SD. Hur hans efterträdare väljer att göra är svårt att sia om men något större motstånd mot strategin inom V har åtminstone inte jag uppfattat. 
15.09
Är det ett problem för Vänsterpartiet att de är så starka i välmående medelklassområden såsom Majorna, Möllevången, Midsommarkransen och Södermalm?
@Jim - Hej Jim, det skulle väl vara ett problem om man bara har stöd i dessa områden, knappast inte annars. Men om V uppfattas som ett parti bara för den grupp du beskriver är det förstås besvärligt. 
15.14
Viken finansiering av mera välfärdspengar till kommuner och regioner kan alla oppositionspartier ställa sig bakom?
@ThorstenSchütte - Hej Thorsten, av de förslag M lagt fram kan V tänka sig att stödja slopat ingångsavdrag och skrotat "friår" men det uppgår bara till två miljarder, V har som bekant krävt minst tio miljarder. Nu ska ju partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner förhandla om detta och det blir intressant att se vad de lyckas enas kring. Men mitt stalltips är att januaripartierna kommer ge sitt besked om mer pengar till välfärden före vi har en överenskommelse från oppositionen. 
15.18
Har V någon möjlighet att utveckla sin politik på brott och straff-området så att de tar tillbaka arbetarväljare som går från S till SD?
@Viktor,Märsta - Hej Viktor, V och SD står väldigt långt ifrån varandra i frågan om lag och ordning, de är varandras motpoler, och jag har svårt att se att V skulle närma sig SD i de här frågorna. Det är klart att de kan utveckla sin politik men då lär fokus ligga på förebyggande åtgärder snarare än på hårdare tag. 
15.30
Kan Clara Lindblom vara aktuell som partiledare?
@Erik - Hej Erik, hon förs fram av somliga men som jag har förstått det är hon inte intresserad. Det kan förstås förändras. Ett möjligt minus är att hon inte sitter i riksdagen men det gäller ju även andra som finns med i spekulationerna. 
15.35
Det pratas om extraval.

Vad krävs för att ett extraval ska kunna bli aktuellt ?

Hur troligt är det att det blir ett extraval ?

Vilken partiledare tror du i så fall kan bli vald till statsminister efter ett extraval ?
@Stefan - Hej Stefan, det är regeringen och Stefan Löfven som äger möjligheten att utlysa extraval så länge han inte fälls i en misstroendeomröstning. Skulle en sådan bli verklighet så blir det inte automatiskt ett extraval utan en talmansrunda och lyckas inte talmannen efter fyra försök få fram en statsminister som accepteras av riksdagen så blir det extraval. När det gäller hur troligt det är med ett extraval så skulle jag säga att det inte är särskilt troligt, i alla fall inte i år. Vilken partiledare som blir statsminister i ett eventuellt framtida extraval vågar jag dock inte sia om. Det kan som bekant hända mycket med opinionsläget på kort tid. 
15.39
Tror du att det kan hända att det blir ett nytt val där vänstern kommer få mer väljare.
Pga jag är student.
@AlexanderF - Hej Alexander, vilka partier som skulle lyckas i ett eventuellt extraval är vanskligt att förutspå, det beror ju bland annat på vilka frågor som då kommer att vara i fokus. Men V har ökat nära två procentenheter sedan valet enligt SVT/Novus och har en ganska gynnsam position som det enda oppositionspartiet till vänster. Å andra sidan ska de ju välja en ny partiledare och det kommer sannolikt ta tid för den personen att bygga upp ett lika starkt förtroende hos väljarna som Jonas Sjöstedt har, han ligger på en tredjeplats i Novus förtroendeliga. 
15.45
Nu måste jag tyvärr logga ut för den här gången. Tack för era frågor, ledsen att jag inte hann svara er alla! Hörs igen en annan gång.