SVT rapporterade · Vem ska stå för blöjorna på förskolan?

Nu stänger vi chatten för ikväll, tack för alla era inlägg i debatten!
09.28
Självklart skall föräldrarna stå för barnens blöjor.
09.31
Alla föräldrar vill ha olika blöjor till sina barn, bäst är om föräldrarna står för dessa. Kommunerna kommer inte att ha råd att tillhandahålla annat än billigaste basic-blöja och det kommer ingen förälder att vilja att barnet ska använda p.g.a. läckage och eksem.
09.48
Helt rätt att kommunen får stå för blöjorna. Annars kan man som i Norge ha ett "blöjavdrag" för att underlätta för föräldrarna. Samhället behöver fler föräldrar och då måste det bli mer förmånligt att skaffa barn. Skulle bli billigare för kommunen med tygblöjor, men det lär knappast personalen gå med på.
09.52
Naturligtvis föräldrarna!
09.53
Jag vill själv kunna välja blöja till mitt barn, för det är långt ifrån alla sorts blöjor jag vill ha till mitt barn.Precis som att vi tar dit ytterkläder, extra ombyten, vagn att sova i, hjälm etc så känns det rimligt att vi också tar dit och själva står för blöjor. Om förskolan måste stå för den kostnaden till alla barn behöver ju neddragningar göras på något annat.
09.53
Utan tvekan är det föräldrarnas ansvar att fixa blöjor. Finns betydligt bättre sätt en kommun kan spendera pengar på!
09.53
Självklart ska kommunen stå för blöjor. Man betalar ju redan dagis-avgift.
Ska man i slutändan börja betala extra om barnen vill ut och leka, eller om barnen ska på utflykt , eller kanske betala extra för maten ?

Nä. Betalar man en avgift så ska ALLT ingå..
09.57
Jag har barn födda på 00-talet, 10-talet och nu 20-talet. Båda mina barn har aldrig fått blöjor på förskolan, var vi än har bott (både i Umeå och Göteborg). Det har vi heller aldrig ifrågasatt. Med tanke på dålig ekonomi och allt inom kommunen så kan vi tänka oss att fortsätta betala för blöjor, för vår minsta också...
10.00
Oavsett lösning så måste det ju finnas blöjor att tillgå. Om föräldrarna förväntas dra dit sina extra speciella blöjor, men råkar glömma varannan dag, så blir det ju extremt problematiskt. Att blöjorna redan finns på förskolan är därför självklart, och oavsett om man betalar via skattesedeln eller direkt till förskolan så kommer ju föräldrarna att stå för kostnaden.
10.09
Självklart föräldrarna. Man vill ju kunna välja vilken blöja ens barn ska ha.
10.09
Klart att Föräldrar ska stå för blöjor. Skolorna ha så pass dålig ekonomi att de är väl bättre dem få använda pengarna till att köpa leksaker åh pyssel till barnen än att dem ska köpa blojor!!!!
10.13
Höj maxtaxan i så fall!
10.31
Föräldrar ska stå för blöjor såklart!
10.31
Det ska föräldrarna stå för! Hur kan detta förslag ens komma upp? Besparningarna som ska göras på förskolorna o skolor o allt annat kommun har på sitt ansvar! NEJ FÖR FRIA BLÖJOR!
10.32
Smidigast är väl om förskolan har tillgång till blöjor. Att föräldrar skulle deponera ett antal blöjor
för en viss tidsperiod verkar kunna bli krångligt mellen personal och föräldrar. Vem skall betala?
Det borde stå i relation till taxan. Jag menar att kommun skall ange vad som ingår i taxan. Vill du ha ditt/dina barn på den här förskolan så står det här i papperet vad som gäller avseende blöjor- också därmed de ekonomiska villkoren för böjor
10.35
Så klart ska föräldrarna stå för blöjorna,var går gränsen blir väl ytterkläderna sen.
10.59
På min dotters förskola står föräldrarna för blöjorna. Alla barn har en del på en hylla ovanför skötbordet. Har fungerat jättebra! På så sätt får föräldrar själva bestämma vilka blöjor barnet ska ha m.m. förstår inte varför förskolan ska behöva tillhandahålla blöjor över huvud taget, garanterat flera föräldrar som gnäller över de blöjor som skolan har isåfall.
10.59
Självklart kommunen. Barnen har rätt till lunch och förbrukningsmaterial ( pennor, böcker mm. Vad blir nästa steg om kommunen skulle slippa. Jag ser att det är många som tycker att föräldrarna ska betala blöjorna, och den som vill, kommer väl inte att nekas. Men är ni då med på att betala lunchen och förbrukningsmaterial också.? Reglerna måste vara lika när barnen är inom kommunens omsorg. Man betalar ju för deras plats.
11.00
Tycker det är väldigt logiskt att förskolan står för blöjor. Förskolan står för alla förnödenheter och förbrukningsvaror vilket då gäller alltifrån mat och tvål till blöjor. Kläder faller självklart inte in under detta. Det är inget som "förbrukas" under förskoledagen. Samma regler gäller ju även äldreboenden... inte är det väl de äldre som måste pröjsa blöjor ur egen ficka? Där är det helt plötsligt en självklarhet att det ingår i vården. Förutom det är betydligt med praktiskt och kostnadseffektivt om förskolan köper in en större bunt blöjor till mängdrabattspris än att varje enskild förälder ska hålla på att tjafsa med att tillgodose förskolan med förnödenheter.
11.22
Tycker föräldrar ska stå för blöjor.Där jag har jobbat plus där jag haft mina barn har inte förskolan stått för blöjor.Kommer blir en rejäl konstnads ökning.
Plus att de blir inskränkningar på annat.😕
12.07
Dags att rejält höja taxan för förskolan.
12.07
Självklart är det föräldrarna som skall stå för blöjorna, vem annars?
12.07
Jag betalar för min hunds bajspåsar. Han får inget barnbidrag. Släpp mobiltelefonen en stund och värdesätt din egen unge!
12.17
Jag kanske har levt i en bubbla där jag trott det varit en självklarhet att blöjor ingår i dagisavgiften (för en sån avgift finns ju). Välfärdssverige överraskar igen!
12.17
Jag tycker att förskolan ska stå för kostnaden och inköpen av blöjorna, secondhand extra kläder , skor,overaller och idrottskläder men som extra om det behövs lånas ut av olika anledningar. Avgiften regleras av föräldrars inkomster och vistelsetid varav man tar för blöjorna av den.
12.18
Tycker att föräldrarna ska stå för blöjorna själva (är själv förälder med två barn inom förskolan). Finns flera orsaker till min åsikt, mest pga att det redan är rätt ansträngt ekonomiskt inom barnomsorgen och ytterligare en kostnad kommer äta av andra bitar inom verksamheten. Men sen är det ju också skönt att som förälder kunna bestämma vilken blöja mitt barn ska ha - då alla blöjor inte passar alla barn. Sen har inte alla barn samma storlek = förskolan måste köpa in många olika storlekar = kostar mer än nödvändigt.

”Höj avgiften, lägg det på avgiften istället”. Hur ska det funka när barn slutar med blöja olika? Är det rättvist att personer med barn som blir blöjfria tidigt (vissa till och med innan man börjar förskolan) ska betala för att andras barn ska kunna få blöjor av förskolan. Som förälder köper man ju ändå redan blöjor till sina barn. Hade dom inte varit på förskolan hade man ju ändå varit tvungen att köpa dom där ”extra” blöjorna.

Kommer det att missbrukas om förskolan ska hålla med blöjor? Säkert. 100%. ”Gratis” missbrukas alltid! Kommer folk att skicka sina barn med nattens överfulla blöja så personalen får byta det första dom gör? Säkert. Kommer gnidna föräldrar byta blöja på sina barn precis innan hemgång bara för att få en blöja gratis? Det är jag övertygad om. Men jag har å andra sidan inte så höga tankar om folk i allmänhet.

Nej, låt föräldrarna tillhandahålla blöjorna - det handlar inte om många paket i månaden - och låt förskolans pengar gå till något som är mer givande för barnens utveckling och lärande.
13.20
Föräldrarna
13.20
Föräldrar bör hålla blöjor!
13.20
Föräldrarna skall betala
13.20
Föräldrarna skall betala
13.20
Självklart är det föräldrarna som ska stå för blöjor på förskolan. Eftersom förskolan inte är obligatorisk utan ett val som föräldrar gör att placera sina barn vid. Hur blir det för de föräldrar som har sina barn hemma, får de också blöjor?
13.21
Blöjer fungerar så olika för olika barn. Troligen så kommer de som erbjuds ändå inte passa alla, Nina som haft känslig hud kommer ändå behöva de som vi vet fungerar.
Bäst och rättvisast tycker jag hade varit valmöjlighet två olika taxor om man vill ha med eller utan blöjor. Så behöver inte alla med behov av egna blöjor, alla blöjfria, alla hemma med egna barn, alla barnfri betala för blöjor vi föräldrar inte ens efterfrågat.
13.21
Föräldrar betalar sina barns blöjor. Annat är orimligt. Sedan har ju förskolan blöjor i reserv om det behövs, så klart.
Har tre barn som är i tonåren men vet alltså hur det är med att ha barn i förskola.
13.21
Jag har lillan som nyss börjat förskola och har jobbat inom förskola i många år. Har aldrig varit problem för föräldrar att ta med (inte heller för mig med mina äldre barn)
Där jag har jobbat har vi haft extrablöjor på avdelningen som använts vid nån enstaka gång då något barns blöjor råkat ta slut och där föräldrarna glömt lämna nya, men det tillhörde undantaget (extrablöjor som lämnats kvar av barn som slutat på förskolan eller barn som slutat med blöja)
Tycker att dessa pengar ska användas till verksamheten, där behovet finns, ex. pedagogiskt material eller annat som går till barnen eller miljön på förskolan.
13.21
Det är väl självklart att kommunen ska stå för blöjor och andra förnödenheter...förstår inte att det överhuvudtaget ska vara forum för diskussion! Sänk politikernas absurda höga löner istället för ge er på förskolorna och blöjor till barnen.. Välfärdssverige? Ska man skratta åt här.. svårt säga.....
13.21
Föräldrarna ska stå för barnens blöjor. Den ekonomiska situationen tillåter inte ännu mer utgifter.
13.21
Hej!
Jag tycker att det kan ingå i avgiften som vårdnadshavarna betalar.
13.22
vad kommer admin kostanden bli , är det inte bättre pedagoger gör det de ska och inte sortera vems blöjor - all inklusive - om det kostar några tusen per år under något år vad gör det gentemot peronal kostaderna , konnumens admin etc - all inclusive
13.22
Vårdnadshavaren. Eftersom de skulle behöva blöjor även de dagar de skulle varit hemma. Förskoleavgiften täcker inte på långa vägar de utgifter som förskolan kostar, då skulle personalen jobba gratis eller så fick föräldrar skicka med mat till barnen. Ofta har vissa matvaruaffärer gratis blöjor eller billigare då man handlar för en viss summa
13.27
Föräldrarnas ansvar
13.27
Betalas väl ändå så mycket till förskolan så dem kan gott betala för det
13.38
När kommunerna väl börjar stå för blöjor så väntas nog klagomål på valet av blöjor ( vi är liksom aldrig nöjda). Men det kanske ska förtydligas vad det är vi betalar för varje månad och vad kostnaden skulle bli med blöjor.
13.38
Svår fråga, vi vill ju nästan alla att det ska födas fler barn så att befolkningspyramiden förblir rättvänd och därmed vi äldre ska få ut vår pension och få omsorg. Och då bidrar allt som kan underlätta för föräldrar. Samtidigt vill ju nästan alla betala lägre skatt, och då har vi ju inte råd med detta. Men jag tycker det borde ingå i avgiften. (Min yngsta är 27 år).
14.12
Föräldrarna ska stå för blöjor. Förskola är inte en obligatorisk verksamhet och behöver därför inte vara kostnadsfri. Det blir en enorm kostnad för kommunen, bättre att låta verksamheten lägga pengar på annat.
14.12
Vi vårdnadshavare, inget snack om saken tycker jag. Det behövs ingen vidareutveckling på det. Våra skattepengar är redan så hårt belastade.
14.36
Det är föräldrarna som stå för blöjorna.Varför måste göra det kommun.
14.48
Förälder, de får ju barnbidrag,eller?
15.27
Vi föräldrar ska stå för blöjorna!
15.27
Föräldrarna. Att ta med blöjor till förskolan innebär aldrig en extra kostnad för föräldrar eftersom barnet skulle ha använt blöjorna oavsett vart de spenderar sina dagar. Lägg blöj-miljonerna på fler pedagoger och mindre barngrupper istället, som faktiskt har någon betydelse för kvalitén på verksamheten.
15.32
Vi föräldrar ska stå för våra barns blöjor helt klart!
15.43
Det är rimligt att förskolan står för blöjor, på samma sätt som förskolan står för mat, när det är en maxtaxa, som är till för att alla ska ha råd att ha barn på förskola.
Om förskolan tillmötesgår föräldrar till de barn som är blöjfria tidigt, dvs hjälper till med pottande om barnen gör det eller om det är ok att ha tygblöjor, om föräldrarna använder det, så tycker jag det är ok att föräldrarna står för blöjorna. En oro om förskolan står för blöjor är att de kommer byta så sällan som möjligt, jag som satsar på att få mitt barn blöjfritt tidigt vill inte ha bara ett blöjbyte om dagen.
16.21
Självklart är blöjor föräldrarnas ansvar likväl som ändamålsenliga kläder och ytterkläder.

Skulle inte vilja ha "vilka blöjor som helst" till mina barn. Har glatt köpt själv och ser ingen orsak till att ändra på det.
16.21
Utan tvekan är det något vårdnadshavaren ska stå för.
* Det bidrar till moroten att få barnet blöjfritt.
* Vårdnadshavaren kan välja själv vilken sorts blöja ens barn har. Miljö, kemikalier och passform skiljer sig stort mellan olika blöjor.
* Kommuner har inte möjlighet att välja blöjor efter särskilt många parametrar, det ska i princip vara billigaste möjliga. Och därmed större risk för kemikalier som irriterar barnens hud.
* Kostnaden kommer ändå läggas på folket genom skattsedeln.
16.25
Naturligtvis föräldrarna. Varför belasta kommunerna mer. Kommer bara bli högre skatt för oss och sämre för barnen då kommunen drar in på något annat inom fsk för att bekosta blöjorna.
16.48
Är det ett skämt . Tycker inte nån annan ska betala min dotters blöjor ! Pengarna kan gå till ungdomar och äldre människor som man satsar så lite på idag ! Skäms att man ens kan föreslå en sån här sak
16.48
Utan tvekan ska föräldrarna stå för kostnaden fortsatt för blöjorna! Hur kan man ens komma på tanken att kommunen ska stå för blöjor bara för att barnet börjar på förskolan? Jag bestämmer gärna själv över vilka blöjor jag ska använda till mina barn, och betalar gärna för det också!
17.06
Som att det skulle finnas utrymme i kommunernas ekonomi? Jag förstår inte hur avgifterna inte skulle höjas för att täcka kostnaderna. En blöja kostar oavsätt om socialism eller motsatsen betalar för den...
17.23
Givetvis ska inte skattepengar gå till blöjor. Olika barn behöver olika märken och modeller av blöjor för att rumpan inte ska bli röd. Nej lägg pengarna på något annat!
17.45
Självklart ska jag som förälder stå för blöjorna.
17.45
När mina barn var små på 80-talet var det självklart att blöjorna ingick, men dagisavgiften var förstås högre. Mat, hygienartiklar och lekmaterial ska ingå.
17.45
Föräldrarna, såklart! Ska andra betala för mitt barns blöja (via skatt)? Orimligt. Och ska jag (via skatt) betala för engångsblöjor jag inte ens vill att mitt barn använder? Var finns då motivationen få ungen blöjfri om den ändå "ingår" i priset? Finns väl vettigare saker att lägga skattepengar på...
17.45
Vårdnadshavarna helt klart! Barn har olika behov och vårdandshavare har även olika krav och önskemål. Förskolan klarar inte fler krav och kringuppgifter (När ska beställning av blöjor göras och av vem?) Lägg kommunens pengar på resurser i förskolan istälet! Förskolan håller på att rasa totalt!!
19.22
Föräldrarna.
Jag som förälder vill välja själv vilken blöja mitt barn har, vi har använt tygblöjor för vårt barn mår bra av det. Varför ska alla vara med och betala blöjor till fyraåringar? Motiveringen till att göra blöjfritt blir ännu lägre. I så fall är det ingår till en viss ålder, ex 2,5 år.
Lägg pengarna på annat istället inom förskolan!
19.22
Föräldrarna! För att vi vet bäst vad som passar våra barn.
19.22
Helt orimligt både kostnadsmässigt och administrativt. Jag vill inte betala för andra barns blöjor, de kanske använder mycket fler eller mycket färre än mitt barn, blir blöjfria tidigare eller senare. Och alla som inte har barn? Orimligt! Dessutom tar det bort motivationen att välja klimatsnällare alternativ såsom tygblöjor. Det kommer sluta med att föräldrarna är missnöjda pga val av fel blöjor till deras barn och pedagogerna helt knäckta av den extra arbetsbördan som de verkligen (!) inte behöver! Hoppas verkligen beslutsfattarna tar sitt förnuft till fånga!
19.22
Tycker det är okej att betala, det som är tråkigt är när andra föräldrar glömmer att ta med sig blöjor och sedan börjar personalen ta från något annat barns blöjor så slutar med att ens blöjpacket tar slut direkt
19.22
Givetvis vårdnadshavaren. Olika familjer väljer olik typer av blöjor samt att gratis blöjor knappast kommer bidra till att barn blir blöjfria tidigare.
19.28
Tycker att vi som vårdnadshavare ska stå för det. Finns viktigare saker att lägga pengar på inom barnomsorgen
19.28
Då länge maxtaxan betalar ca 6% av barnens förskoleplatser är det löjligt att någon påstår att allt ska ingå i den. Föräldrar betalar alltså knappt någonting. Det är skatter som betalar platsen. Från alla som tjänar pengar i detta land. Visst kan ”allt” ingå, men då får maxtaxan höjas eller att det blir någon procentuell summa baserad på lön med ett tak, då kanske man kan tänka då. Jag tycker att det är pinsamt att föräldrar kräver det över huvud taget. Varför skaffar man barn för om det är någon annan som ska betala allt de behöver? Blöjor, kläder och hygienartiklar borde ligga på föräldrarna. Förskolan ska satsa sina pengar på personal och pedagogiska material och miljöer. Förskolan går på knäna och ska spara in massor. Rimmar dåligt med att man nu ska spendera miljoners miljoner i landet på blöjor. Skärpning. Föräldrar ta ett ansvar. Ni har satt en människa till livet. Ta hand om den människan och inse ert ekonomiska och sociala ansvar.
19.28
Självklart skall l kommunen stå för blöjor då jag betalar skatt för att det ändamålet likväl som för maten till barnen, tycker att kommunerna skall öronmärkta pengar till just dessa utgifter så att det inte går till något annat alternativt sänka kommun skatten för om jag skall betala med mina egna skattade pengar utslaget på ett år, fortsätter kommunerna att tolka lagar/regler på eget sätt sätts rättssäkerheten på spel och medborgarna blir lidande, för de som inte tycker att blöjorna inte passar deras barn så skall det finnas möjlighet att köpa egna blöjor men kommunen skall stå för den biten oavsett om man inte nyttjar den, vad är nästa sak att vi måste betala för skolmaterial till våra barn?
19.54
Självklart ska föräldrarna stå för blöjkostnaden. Min dotter är född på 90 talet och man ordnade själv med blöjor till dagis. Inget problem alls.
19.54
Att säga till föräldrarna att nu är blöjorna snart slut och sen lägga dom på en hylla kan ju rimligtvis inte vara ett så stort administrativt arbete att det skulle ta all kraft från den dagliga verksamheten, såvida inte någon har infört att det ska dokumenteras och skriva riskanalys:-):-) ( det skulle ju i och för sig inte förvåna mig) Självklart ger vi föräldrar blöjor till dagis.
Var rädd om välfärden, den ska räcka till många.
19.54
Föräldrarna! Utan tvekan, man har ju kläder på sitt barn, inte särskilda lek-kläder som förskolan betalar. Dessutom kan man välja de blöjor som barnet trivs i och passar osv. Det gör också att man kan välja tygblöjor :) skattepengarna gör mer nytta på andra ställen!
20.24
Pinsamt! Snart ska föräldrar ha allting gratis
Har man inte råd?? Då kanske man får avstå från annat onödigt...
Avgiften man betalar är VÄLDIGT låg o tänk på vad man får redan nu...
Var nöjd ngn ggn o tacksam!
20.24
Jag tycker att föräldrarna ska betala blöjorna själva. Har du valt att skaffa barn då ser du till att det finns blöjor till ditt barn. Håller med den som sade att "då kan vi välja blöjor själva". Om skattebetalarna ska betala blöjorna kommer välfärden att bli ännu sämre.
20.28
Självklart står föräldrarna för blöjkostnaden! Vi som har valt att leva på en inkomst och vara hemma med våra barn får inte subventionerade blöjor. Varför ska barn till typexemplet två arbetande föräldrar få det?
20.54
Vill absolut INTE att förskolan ska betala blöjor. Ser inget positivt med det. Det ska ständigt sparas in vilket kommer resultera i billigast möjliga blöjor och i värsta fall att barnen få gå längre i samma blöja för att ”spara in” kanske 1 blöja om dagen per barn. Och vart ska pengarna komma ifrån? Får jag välja mellan att betala blöjor själv eller att förskolan kanske måste dra ner på en tjänst är valet solklart enkelt!
20.54
Förskolorna har ett redan kritiskt ekonomiskt läge, förstår inte ens hur det här kan vara en fråga. Ska vi dra in på ännu mer personal nu?
20.54
Föräldrarna punkt
20.54
Vi föräldrar ska stå för blöjorna på samma sätt som vi står för kläder (och underkläder när de slutat med blöjor). Då kan man ju dessutom välja blöjmärke som man vill, olika märken sitter dessutom olika bra på olika barn.
21.05
Bra! Maxtaxan kom till av en anledning och det är hög tid för en likvärdig förskola i landet.

Förhoppningsvis tar man inte billigaste blöja på marknaden och bara sväljer kostnaden utan tar denna möjlighet att föra ett systematiskt arbete för att få barn blöjfria i lägre ålder, något som skulle spara både pengar och miljö. Ett barn kan använda ca 5000st blöjor och detta är ett problem, om det kan minskas till 2000 är vi en bra bit på vägen.

I dagsläget står förskolan tvärt om i vägen för blöjfria barn och konserverar snarare det ohållbara och oansvariga blöjanvöndandet som är bland det högsta i världen.

Det spelar ingen roll hur duktigt barnet är att hålla sig om man inte byter förrän det är för sent, och på så vis lär de sig aldrig.

Vår son kissade på potta från 4 månader.
21.35
Om inte föräldrarna står för blöjorna hoppas jag att förskolan väljer tygblöjor från ett svenskt märke.
21.39
Föräldrarna självklart! Förskolan går ju redan på knäna! Har alla politiker missat förskoleupproret?! Prio borde vara att satsa på personal och minska barngrupper?! Varför ska någon annan betala för min unges blöjor?!