SVT rapporterade · Skulle ett förlossningskontrakt vara ett alternativ för dig?

06.24
Hej och välkomna till chatten om förlossningskontrakt! Är det en bra idé, eller är du skeptisk? Vad har du för erfarenheter? 
Dela gärna med dig av dina åsikter och funderingar - men tänk på att hålla god ton.
07.25
Jag lider inte själv av förlossningrädsla, gjorde 3 kejsarsnitt på 2 år och 10 månader pga stora barn. Men jag vill att man ska vara medveten om vilka risker det är och vilka komplikationer man även kan få av ett kejsarsnitt. Många utnyttjar detta för dom tycker det är bekvämare och man slipper "riskera" att förstöra underlivet, vilket också många har som rädsla. Jag har flera väninnor som velat ha snitt bara för att, dom tror det är en lättare väg att gå. Min mage blev helt missbildad m.m efter snitten och jag fick bekosta mig min egna bukplastik för att få tillbaka en "mage" som såg normal ut. Jag tror att rädsla alltid funnits men förr i tiden fanns inte samma förutsättningar och man fick nog bara föda även om man var rädd, och jag tror att det är viktigt att man även utmanar sina rädslor och ist kanske ser till att det finns bra stöd för mammor att få under hela förlossningen. Alla pappor är inte alltid det bästa stödet så att ge kvinnorna med rädsla någon som hela tiden är med och pratar och lugnar, vägleder en igenom smärtorna så tror jag vi flesta kvinnor klarar detta. Min förlossning var hemsk, jag försökte i så många timmar att föda vaginalt för jag ville det, men det gick inte, tillslut blev det akutsnitt och då är det bra att möjligheten finns, men ska alla börja ha "förlossningsrädsla" då blir detta ett problem för jag vet att det utnyttjas, annars måste man verkligen se till att den som påstår sig ha detta verkligen får bevisa det på flertalet sätt. Vi är grymma vi kvinnor och klarar mycket mer än vi själva tror. Jag tror på stöd och hjälp att bearbeta rädslorna och testa. Ett kejsarsnitt kan ge så mycket komplikationer tänk på det tjejer. Kram från en 3 barnsmamma med förstörd mage efter kejsarsnitt.
08.21
Nej verkligen inte! De försökte övertala mig till det men jag vägrade eftersom jag vet att de inte kan hålla några löften. Under min första förlossning hade jag blivit lovad att inte bli tvingad till värkstimulerande dropp men de tvingade mig till det! Vilket ledde till att det slutade med akutsnitt. Andra gången fick jag planerat snitt.
08.56
Nej, inget alternativ för mig. Förlossningskontrakt är enligt mig inget riktigt kontrakt eftersom det bara skrivs på åt ett håll. Kvinnan som ska föda får skriva på att hon kan tänka sig "testa på" att börja föda vaginalt. Men vården skriver inte på och lovar någonting åt andra hållet, utan ger bara snitt om inte ditt eller datt skulle inträffa. Dessutom blir det ett så kallat akut snitt som har högre risker än ett planerat snitt och det får man ju höra på alla Aurora-samtal, att kejsarsnitt skulle vara så mycket högre risker, så varför skulle de vilja styra det till ett akut snitt? – nej förlossningskontraktet är bara ett sätt för dem att föra in kvinnan i någon falsk trygghet i förhoppning om att hon ska ändra sig in i det sista eftersom snitt är dyrare än vaginal födsel. Det är det som det handlar om.
09.29
Tror du att det står ett helt team bestående av läkare, operationssköterska, undersköterska, narkosläkare, narkossköterska och barnpersonal bara och väntar på att du ska bestämma om du vill föda vaginalt eller bli snittad? Nej, dom gör andra operationer och räddar liv på barn och mammor som inte kan vänta med sin operation för annars dör dom. Så, sorry du är inte först i kön och så länge du och ditt barn mår bra får du vänta på din tur. Är det inte logiskt tycker du? Vakna!
09.29
Varför ställer reportern i inslaget inte en motfråga till läkaren? Hon påstår ju att kontrakt enbart erbjuds till de som vill testa att föda vaginalt - men så var ju inte fallet här?! Kvinnan nekades ett planerat snitt. Nu blir läkarens ord någon slags sanning och får stå oemotsagd. Pinsamt SVT, ni borde bedriva bättre journalistik än så!
Hej! Den frågan ställs inte till verksamhetschefen i inslaget eftersom hon inte var ansvarig för Emelies förlossnings då, 2017. Inslaget handlar om att förlossningskontrakt var en dålig upplevelse för Emelie, INTE om varför hon inte blev beviljad kejsarsnitt. Med vänlig hälsning Helena, reporter.
09.31
Mellan 1926 och 1930 dog 10% av alla mammor som fick kejsarsnitt. Därför utfördes det bara när mammans liv var i akut fara. Sedan blev kejsarsnitten säkrare, och man började utföra dem även då barnets liv var i fara. Och ännu säkrare, så att man började utföra dem då alternativet var en komplicerad förlossning, så som när barnet låg i säte.

Idag är kejsarsnitten så säkra att de på många håll i världen betraktas som förstahandsvalet för den som har ekonomisk möjlighet. Skillnaderna i risk mellan kejsarsnitt och vaginal förlossning är oerhört små, men det är olika risker.

Om man planerar för en vaginal förlossning ökar risken att barnet ska dö eller få hjärnskador. Planerar man in ett kejsarsnitt ökar risken att det senare i livet ska drabbas av astma eller allergier. Om man planerar in ett snitt ökar risken att mamman drabbas av sammanväxningar i magen. Planerar man för en vaginal förlossning ökar risken att hon drabbas av framfall och inkontinens.

Det som kallas för ”förlossningsrädsla” är många gånger en högst rationell önskan om att få gehör för vilka risker man själv upplever som värst. Kostnaderna i en sjukvård som finansieras av allmännyttan är svåra att jämföra. Det man sparar in på operationsteamet under själva förlossningen förlorar man i framfallsoperationer och uteblivna skatteintäkter från den som går ner i tjänst för att kunna hantera sin inkontinens.

Idag saknas det studier på de som vill föda med kejsarsnitt, men nekas. Ett förslag är att börja lotta de som nekad snitt i två grupper, där den ena gruppen får föda vaginalt och den andra gruppen får de snitt de önskar. Jämför sedan utfallet. Är det verkligen gynnsamt för den som önskar snitt att tvingas föda vaginalt?
10.40
Förlossningskontrakt erbjuds kvinnor som nekas att föda med planerat kejsarsnitt. Det är ett övertalningsmedel. Många kvinnor (inte alla) som sedan vill avbryta en påbörjad vaginal förlossning i enlighet med kontraktet får vänta onödigt länge, får veta att det är försent eller får i slutändan ett nej. Sen undrar man varför kontrakt är en dålig upplevelse? Kanske för att det är en psykisk påfrestning för någon som egentligen önskade en annan förlossningsmetod från början men blev överkörd i livets mest känsliga och utsatts skede. Att ställa frågan till verksamhetschefen varför kvinnor istället inte får ett kejsarsnitt enligt önskemål istället för att plåga de psykiskt och fysiskt med ett värdelöst kontrakt skulle vara en högst relevant fråga att ställa från SVT:s sida. Verksamhetschefen är ansvarig för ALL verksamhet på förlossningsavdelningen.
10.40
Helena: det är väl ändå en högst relevant följdfråga att ställa i det läget? Ni får ju en story till på köpet? Köper inte er förklaring, och har svårt att tro att journalister tackar nej till att fånga upp fler nyanser i en historia.
Hej! Frågan ställdes inte, eftersom det nu handlade om förlossningskontrakt. Fokus är inte varför man får/inte får kejsarsnitt beviljat. Det har vi rapporterat om i andra inslag. Med vänlig hälsning, Helena
10.54
Helt otroligt. Det låter ju som att hon fått ett alternativ. Hon skrev ett inlägg på Facebook men där så berättar hon att hon inte får några val. Utan endast en förlossningskontrakt. Tycker det är otroligt dåligt hur ni vinklar det jänt emot henne. Det spelar ingen roll om hon inte kan svara för Emelie då ska hon inte svara alls för henne i så fall. Pinsamt dåligt av er!
11.08

Lite tråkigt att det verkar framstås som att hon hade ett val av att antingen välja snitt eller förlossningskontrakt när det faktiskt handlade om att hon blev nekad. Det går ju ihop med ett förlossningskontrakt. Hela historien ska ju fram. Tycker väldigt synd om kvinnan i detta inlägget faktiskt. På er låter det som kvinnan i inslaget fått ett förlossningskontrakt som hon ville ha för hon ville testa detta. Så var det ju inte. Hela sanningen ska fram. Riktigt dåligt reportage!
11.09
Som medpassagerare för både vanlig förlossning och kejsarsnitt måste jag ändå säga att kejsarsnittet var en riktigt tung belastning för frun. Även om hon vrålade som ett odjur vid vaginal förlossning så var hon uppe och promenerade samma dag. Kejsarsnittet innebar en lång återhämtning och det var ingen positiv upplevelse alls. Tycker mig höra liknade historier från andra.
11.31
Skulle aldrig lita på ett kontrakt, har väldigt lågt förtroende för förlossningsvården generellt och det finns ju unga nackdelar för sjukvården att gelt enkelt strunta i kontrakten.
Folk och journalister förfasar sig över hur många ks som görs i sverige men tittar man ur ett europeiskt perspektiv så har vi minst andel. Och då är alla sorter inräknade.
11.31
Och till moderatorn: ovanligt dåligt reportage, håller helt med Mathilda i kommentarerna nedan. Så sjukt vårdvänligt vinklat.
12.36
Det är så otroligt sorgligt hur lång väg vi har innan vi har ett jämställt samhälle.
Just i förlossningsvården blir det extra synligt. Se alla kommentarer och hur många kvinnor det är som gör sitt bästa för att trycka ner andra kvinnor! Oftast försöker man även framstä'lla sig själv som så otroligt bra och lyckad.
Men just det här att framförallt kvinnor sparkar på andra kvinnor - HÅRT - det har jag så jäkla svårt för.

Har bekanta som haft svår förlossningsrädsla och ända in i det sista försökte de få dem att föda vaginalt - TROTS kontrakt. Man sätter bara ett fint namn på ett papper som i slutändan betyder... ingenting.


Det man aldrig pratar om är hur barnet påverkas av mammans psykiska ohälsa. Man VET att foster påverkas starkt. Och det är oförlåtligt att vården blundar för det faktumet att sådan påverkan kan få livslånga följder och endast tittar på själva förlossningen!

Vill se ett seriöst reportage när man tar upp denna jämförelse!
12.36
Det kan gå värre än i reportaget. Jag skulle få snitt, men fick vänta på det i 14 timmar istället för fyra. När de öppnade såg de att barnet låg helt fel. Till och med läkaren sa: "det barnet hade aldrig kommit ut". Och det kommer de på efter 14 timmar och påtvingad värkstimulering. Några timmar till, och barnet hade dött. Har jag förtroende för förlossningsvården? Nej.
13.58
Jag har blivit erbjuden ett förlossningskontrakt på Östra trots min enorma rädsla då min mammas barn (min storasyster) dog i en vaginal förlossning på Östra. Grät mig igenom hela mötet med läkaren så förstår inte hur de ändå kunde besluta sig för ett kontrakt. När rädslan grundar sig i ett faktiskt dödsfall dessutom. Känner mig överkörd och att min kropp inte är min. Hemskt. Vet inte vad jag ska göra. Är i vecka 34, och känt ingen idé att be om att träffa en annan läkare, känns som hela Östra är överens i dessa beslut. Har alltid velat ha ett kejsarsnitt, och har kampats så hårt hela graviditeten. Känner mig ärligt bestulen på både graviditet och min kropp. Jag har ingen erfarenhet från förlossningskontrakt men känner mig oerhört orolig efter allas berättelser om att de fått vänta flera timmar eller inte fått ut sitt kontrakt allt. Det är såpass få kvinnor som önskar ett kejsarsnitt, ge dom det säger jag. Detta är sinnessjukt.
13.58
Förlossningskontrakt är inte för kvinnor som "vill" föda vaginalt, det är en utpressningsmetod för kvinnor som absolut inte vill föda vaginalt men blir nekade planerade snitt in i det sista. I Göteborg och Varberg erbjuds tydligen endast förlossningskontrakt nu. Fattar ni inte att det är så jävla illa att svenska kvinnor söker sig till länder som Grekland, Spanien , Österrike och öststatsländer för att få igenom sina snitt? Är man så desperat att man betalar hundratusentals kronor och lämnar sitt hem och sitt skyddsnät och reser till ett annat för att man inte kan föda vaginalt och inte får någon hjälp av svenska sjukvården så är det bara ett hån att höra att "vi tvingar ingen att föda vaginalt" Det är riktigt skrämmande och skamligt hur man kan göra så här emot kvinnor i Sverige idag, det finns ingen humanitet eller jämnställdhet i det!!

Ser fram emot hårdare bevakning och mindre vinklade reportage i framtiden!
13.59
Låt den som ska föda bestämma om hon vill ha kejsarsnitt. Respektera sedan beslutet villkorslöst. Det här att kvinnor inte ska få bestämma över sin egen kropp, och vad som ska hända med den, det är inget annat än en förlegad övergrrppsmentalitet. Jag själv tvingades till att föda vaginalt under 16 timmars fruktansvärda smärtor och dödsångest. Det har förstört mitt liv. Så ska ingen behöva lida i ett modernt samhälle. Och kvinnor som får kejsarsnitt är precis lika mycket värda och lika kapabla som alla andra kvinnor!
16.45
Nej. Blev erbjuden det men stod på mig att de här kejsarsnitt som gäller, inget annat.
16.45
Hela tiden hörs gnäll om allt i Sverige.
Var tacksamma att Ni bor här med alla resurser. Vad har kvinnorna i U- länder för vård? Inget.
Är inte de kvinnorna värda lika mycket som kvinnorna här?
18.47
" Var elfte sekund dör en gravid kvinna eller ett nyfött barn någonstans i världen. /.../ Det handlar om rent vatten, sanitet, näring, vaccinering och grundläggande sjukvård ". Källa: Unicef.

Tänk på detta så uppskattar Ni att vi bor i Sverige trots allt.
18.47
Till "Var tacksamma". Men den inställningen så ska ju ingen i i länder få någon som helst vård överhuvudtaget för att dom i u länder inte får der? Då kan vi strunta i att behandla cancer, benbrott, infektioner m.m.
20.17
Till Viktoria
Tack för din synpunkt. Jag menade inte att såra någon. Ville bara påtala att vi har ändå en bra vård här och fina människor som vill arbeta med att vårda oss i alla tider på året. Dem ska vi vara rädda om.
Ingen vårdanställd vill ju jäklas med patienter.
De gör så gott de kan.
Ha det gott!
20.17
Som svar på att man ska uppskatta att man bor i Sverige. Jag fick barnsängsfeber, dvs blodförgiftning med GA Streptokocker i förlossningssåret på 2010-talet. Hoppas utvecklingen fortsätter på samma sätt som den gjorde på 1800-talet. Då blev sjukhushygienen bättre. På mig gjordes hinnsvepning och toalett fick man dela i korridoren efter förlossningen.
20.17
Förlossningskontrakt! Men snälla nån! Har man sån förlossningsskräck föreslår jag adoption.
20.18
Har själv fött två barn på Östra. Första var med förlossningskontrakt eftersom jag var otroligt förlossningsrädd. Fick gå på aurorasamtal och kände mig överkörd innan förlossningen. Jag fick hjälp, men kände ändå inte att jag blev riktigt lyssnad på då de sa direkt nej från början till att få snitt. När min förlossning drog igång så gick det verkligen jätte jättebra! Tänkte bara vid ett tillfälle under förlossningen på förlossningskontraktet. Jag är glad i efterhand att jag fick föda vaginalt (men jag hade antagligen haft lika positiv upplevelse om jag fått snitt!). Min andra förlossning var utan att behöva samtal eller terapi öht och gick också jättebra. Bättre än första till och med.

Jag tycker dock att en kvinna själv ska få välja själv hur hon vill föda sitt barn. Att bli tvingad till att föda på ett sätt som man inte vill är ingen bra inledning på en förlossning. Skitsnack att ”kvinnor fött barn i alla tider” och i ”u-länder finns ingen hjälp” etc. Jag är tacksam för att kvinnor innan mig stått upp för rätten till smärtlindring, abort, etc. Annars skulle vi inte haft detta heller om ingen sagt ifrån. LÅT KVINNAN VÄLJA SJÄLV!
20.18
Med mitt första barn låg jag 56 h med allt från värkstimulerande och det ena med det tredje. Slutade i akut snitt där jag under tiden fick sådana kraftiga kramper att jag knappt kunde hålla mitt barn. Fick ligga och bita mig själv i tungan för att inte tänderna skulle gå sönder. Med mitt andra barn var jag helt livrädd men trots upprepad vädjan fick jag endast träffa en psykolog som sa att det nog skulle gå bra. Efter 52 h den gången sliter de ut mitt barn med sugklocka och jag går sönder massa. Med mitt nu absolut sista barn så kom det 1 månad för tidigt och slutade i akut snitt men har verkligen inget stort förtroende för förlossningsvården.
21.21
Förstår ärligt ingenting. Ja rädd för att föda vaginalt men alltid resonerat som så att vill man ha barn så hör det till. Fött 8 barn varav ett dog
21.21
Jag är glad för alla goa och snälla vårdanställda som vårdar oss trots alla begränsningar och olika besparingar. Som jobbar när vi är lediga. Ni arbetar när vi firar Jul, Nyår, påsk mm.
Tack alla Ni fina som kämpar trots all skit ni måste utstå. Ni får skit när inkompetenta politiker skär ner på budgeten.
Ni är fantastiska!
Om ändå fler kunde se det positiva som finns i vårt land!
21.21
Jag kan undra, efter att ha läst alla kommentarer, varför det finns så många ’präktiga’ personer (oftast kvinnor) som tar sig friheten att slå ner på de kvinnor som vill föda barn med kejsarsnitt, och därmed slippa smärta och ångest? Vari ligger det storslagna i att slitas sönder i underlivet under outhärdliga smärtor? Och hur övh. män kan blanda sig i diskussionen är bortom allt sans och förnuft. Jag kan se tydliga, unkna tendenser till att alla de rättigheter som kvinnor under hård kamp, under lång tid, undan för undan sopas bort pga diverse moral-religiösa förtecken. Det är otäckt att bevittna. Smärtlindring, fri abort, preventivmedel - detta borde vara en självklarhet kring allt som rör kvinnors rätt till sina egna kroppar, sin egen hälsa.
22.04
Förra gången jag var gravid så fick jag ett förlossningskontrakt, vilket inte verkställdes. Förlossningen avslutades med akut kejsarsnitt för att min son inte mådde bra. Detta efter 4 dagar!!!
Jag litar inte på vården och det kanske spelar in att jag i slutändan inte kunde föda vaginalt. Denna gång kommer jag inte kontakta Aurorakliniken för att den inte ger något, förutom tid och oro.
22.04
Min erfarenhet är att endast ett fåtal inom kvinnovården förstår innebörden av förlossningsrädsla. Vad den medför och vilka alternativ dessa patienter behöver. Därför är det svårt som patient få rätt sorts hjälp. Jag skulle baserat på mina erfarenheter inte lita särskilt mycket på ett sådant kontrakt. Jag fick för övrigt vänta på besked om kejsarsnitt under hela graviditeten och det var helt oklart fram till 1,5 vecka innan beräknat förlossningsdatum. Något som medförde mycket lång och utdragen oro. Helt i onödan om vården hade fungerat. Somliga tycks tro att kejsarsnitt är ett bekvämt val. Det finns inga bekvämligheter med en bukoperation. Men jag är väldigt tacksam för alternativet.
22.12
Jag trodde att vi kvinnor hade lite empati för andra kvinnor även om dessa bor i U länder.
Äck såfel