SVT rapporterade · Vem ska stå kostnaderna för barnens blöjor på förskolan?

13.33
När börjar de ta betalt per portion mat? Papper och tejp?
13.34
Självklart ska föräldrarna stå för blöjkostnaden
13.35
Självklart ska föräldrarna själva stå för sina barns blöjor.
13.35
Nu har ju inte SKR den ställningen att de kan diktera vad deras medlemsorganisationer ska göra. Vore bra om ni var tydliga med det. Sen är väl inte dommar från högsta förvaltningsdomstolen prejudicerande?

(Bra om ni dessutom enhetligt skriver SKR och inte blandar in det gamla SKL. )
13.36
SJÄLVKLART ska kommunen stå för kostnaden av blöjor. Förskolorna får ju pengar av kommunerna för omsorg av barnen och blöjor ingår i omsorgen. Om föräldrar ska stå för blöjorna på förskolan själva så bör även barnbidraget ökas. Bra artikel, mycket intressant ämne.
13.40
Föräldrarna betalar blöjorna, men det bör finnas möjlighet att kunna ansöka om att slippa betala, för dem som behöver det!...
13.40
Tycker definitivt att det är föräldrarna skyldighet. Kan inte komma på en enda bra anledning till varför förskolan ska stå för det. Det är fritt val att sätta på barn blöjan från födseln. O det är helt föräldrarnas ansvar.
13.48
Det är klart att föräldrarna ska stå för blöjorna. I Sverige betalar man redan otroligt lite i avgift till förskolan. Skattepengarna står för det mesta. Dessutom gissar jag att många föräldrar har åsikter om vilka blöjor just deras barn ska ha och det är ett önskemål som jag gissar är svårt att tillgodose då det blir en större upphandling.
13.48
Är väl en fråga om avtal mellan förskolan o föräldrarna. Kan bakas in i avgiften.
14.01
Är det vedertagen nu att politiker trotsar domstol.
14.03
Hej , blöjor bör både föräldrar betala en summa ,för varje månad,delad med förskolorna och dagis inbakat i övriga kostnader i omsorgs avgifterna,plus övriga , kläder , matrial till respektive verksamheter ,kommunerna ,landsting ,socilala avgifter in bakat ,räknas ut i procent på varje besöks, närvaron och tiden ,barnen för omsorgerna tillsyns verksamhet.hur mycket tid är dagis fritids förskolor skllorns sociala om sorgerna. Vänligen till Enhetscheferna och föräldrar.
14.07
Föräldrarna kan gott själva stå för sina barns blöjor. Kostnaden för förskolan är ändå så billigt genom maxtaxan.
14.07
Självklart ska föräldrarna betala!
14.08
Många i kommentarsfältet verkar tycka att det är självklart att föräldrarna ska stå för blöjor. Är nyfiken på vad som skiljer blöjor åt mot exempelvis mat? Båda är nödvändigheter för små barn, ändå har jag en känsla av att de flesta är överens om att föräldrar inte ska stå för maten själva.
14.08
Förvånande hur många som tycker att föräldrarna ska betala. Det dröjer inte länge förrän föräldrarna även ska stå för mat, material och leksaker i förskolan.
Tycker samma personer också att patienter i sjukvården ska betala sina egna kostnader eller att anställda betalar själva för material och arbetsredskap på sina jobb?
Funderar också på hur man isåfall hanterar blöjbarn som skickas till förskolan utan blöjor. Inte så trevligt får man anta.
14.23
Väldigt enkelt egentligen. Om kommunen har tagit emot statsbidrag för att ha maxtaxa då gäller ju den. Då är det inte okej att ta ut smygavgifter, vare sig i pengar eller förbrukningsmaterial. Det står var och en kommun fritt att avstå från statsbidraget och sätta vilken taxa de vill. Det är kommunens skyldighet att se till att fristående förskolor följer reglerna om maxtaxa, om kommunen har tagit emot bidrag för det.
14.46
På förskolan så är det fullt rimligt att det ingår i tjänsten som erbjuds, precis som mat, toalettpapper och annat som föräldrar givetvis bekostar på egen hand i det privata. Alternativet skulle vara att kommuner och regioner börjar erbjuda någon slags komfortpaket för sina tjänster där den högst betalande får det annars mest självklara och övriga får gå utan vad som garanterat skulle kallas plustjänster (mat, blöjor, ordentlig omsorg). På sikt skapar det ökade klyftor, onödiga motsättningar och driver det offentliga allt längre mot en kundorienterad lönsamhetsmaskin likt det vi ser i USA. Med tanke på att amerikaner i allt högre utsträckning strävar mot den nordiska modellen så kanske vi gör klokt i att inte ta efter deras modell.

Tl;dr: Omsorg kostar. Alla verksamheter bör och ska inte motiveras av lönsamhet och drivas av vinstintresse. Tärande verksamhet bekostas av skattemedel just därför. Räcker inte ekonomin till så är det en fråga för politiker, inte en orsak att hugga efter plånböckerna på privatpersoner som nyttjar lagstadgade rättigheter.
14.46
Första steget, snart ska väl föräldrarna betala för maten på förskolan och skolan.
15.04
Kommunen!
15.15
Föräldrarna skall stå för blöjkostnaden!
Kommunala medel skall användas till annat!!
15.34
Kummunen
15.34
Varför ska jag som valt bort att skaffa barn,behöva bidra med mina skattepengar så att andras barn ska få gratis blöjor?. Nää väljer man att skaffa barn,så får man oxå räkna med sådana kostnader.
15.34
Naturligtvis ska föräldrarna stå för kostnaden
Borde tänka efter vad de har råd med innan de skaffar barn
( men det är ju grati)
16.07
Har man sattit barn till världen så får man också stå för de utgifter som är förenliga med det. Kommunerna har nog med att se till att barnen har en plats på förskola, skola och sedan på äldreboendet den dagen kommer...

Således föräldrarna skall stå för kostnaden!
16.07
Föräldrarna naturligtvis. Inte ska alla barnlösa behöva vara med att betala för de som valt att skaffa barn.
16.08
Spontant tycker jag att det är föräldrarna som ska bekosta blöjorna.
En undran är ju om samtliga barn i förskolan är blöjbarn? Om det ska ingå i taxan bör väl de som inte har blöjbarn få avdrag på avgiften, eller..?
Mat och toapapper, som någon nämnde, är ju lika för alla barn - inklusive personal. Vad därutöver behövs ...
16.09
När barn får en placering på daghem tycker jag att föräldrarna skriftligt ska informeras om vad som ingår i avgiften för barnets placering och vad föräldrar eventuellt själva får bidra med. Den tid barn behöver blöjor är ju förhållandevis väldigt kort efter att barnet har fått en daghemsplats så ur kostnadssynpunkt blir det ju inte dyrare för föräldrar än om barnet kanske hade varit kvar i hemmet med föräldrarna den tid som det eventuellt skulle ha gällt. Jag tänker även att föräldrar får barnbidrag som ger ökad ekonomi. Min tanke är att de allra flesta föräldrar idag och speciellt som barn oftast försörjs av både sin mamma och pappa har råd att betala blöjor den tid som barnet behöver sådana. Ett annat alternativ är även att man faktiskt ganska tidigt kan träna små barn som lärt sig gå att vänja bort blöjan genom att gå på pottan. Under en semester på landet tog jag bort blöjan från min dotter, då ett och ett halvt år, och lät henne gå med bar stjärt. Behovet av blöja upphörde direkt. Vi lever i en tid när förväntningar på service är väldigt höga men vi lever också i en tid när vi behöver tänka om och minska många krav till förmån för egna och kanske många gånger bättre lösningar.
16.09
Allt ska ingå i förskoleavgiften 🥰
16.09
Det borde finnas ”standard blöjor” som kommunen står för. Vill man som förälder ha en annan sort får man bekosta själv. Det är så det oftast fungerar på gyn och lasarett om du som kvinna behöver en binda, inte det modernaste eller bekvämaste men de fungerar och fyller sin funktion.
16.09
Andreas skrev:
"Varför ska jag som valt bort att skaffa barn,behöva bidra med mina skattepengar så att andras barn ska få gratis blöjor?. "

Kanske därför att andras barn kommer att betala dina blöjor när du blir gammal? De kommer också att betala för andra kostnader som samhället har när du blir gammal. Tex. din pension, dina sjukvårdskostnader, din plats på äldreboendet osv. Men du kanske tycker att de kan fråga "Varför ska jag betala med mina skattepengar för någon, som har valt att komma undan lätt, utan att behöva försörja och ta hand om några egna barn"?
16.39
Tina. Intressant att du bara nämner mig i din kritik få det finns fler än jag som tycker att föräldrarna själva ska stå för kostnaden. Och min pension den har jag ju själv jobbat ihop,och inte nån annans barn som du påstår.
17.16
"Standardblöjor" skrev Berta. Är det inte redan nu standarsblöjor som används på förskolor? (Jag vet inte, men skulle tro det). Jag tycker faktiskt att blöjorna kunde vara sådana, som känns liiite obekväma. Kanske skulle det vara en liten hjälp till potträningen. Kommunerna skulle välja de billigaste blöjorna.
17.17
Andreas. Det är inte alls säkert att pengarna, som du själv har jobbat ihop räcker till allt som du kommer att behöva när du blir gammal. Och din pension kommer faktiskt betalas av blivande skattebetalare (som nu är barn). Du vill alltså bara bidra till dig själv? Vad skulle du göra då, om dina pengar tog slut i förtid? Tänk på vad det kan kosta för samhället (=skattebetalarna) om du behöver tex. hjärtoperation, gråstarroperation, dygnet-runt-vård, osv. Jag lovar - det är INTE billigt! Men ok, om du är en miljardär, då så ...
Mina skattepengar går tex. till äldrevården. Men, mina föräldrar bor inte här. Pappan död, mamman i ett grannland. Säg mig, varför ska jag behöva betala för Andras föräldrar här i Sverige?! (Jag vet varför, men enligt din mening ska man ju inte behöva betala för andra än bara dem, som tillhör ens egna familj, och som man har VALT att ha). Du har inte valt att skaffa barn. Jag har inte valt att ha några äldre släktingar i landet där jag bor.
17.17
Föräldrar ska betala blöjor.
17.17
Klart föräldrar ska stå för blöjkostnader precis som för skor, mössa, etc etc.
Mesiga människor som alltid vill att någon annan ska pröjsa! En skam, helt enkelt!
17.18
Är det inte naturligt att behöver barn blöjor i förskolan och att detta ingår som annat. Om vi annars fortsätter i föreslaget spår så skall föräldrar betala för hur mycket mat ett barn äter och vad de äter, hur mycket tid ditt barn tar upp av personalens tid osv. Egentligen är det politikers dröm att alla står för sina kostnader utöver skatter på olika ledder och till "folkets företrädare". Jag förstår det ekomnomiska problem och ansvar som läggs ut på kommunerna men ibland verkar det inte som någon tänkt!
09.50
Var ensamstående mamma på 1990-talet, studerade, och levde på studielån, hade barnbidrag och litet bostadsbidrag. Blöjor, mat, kläder, leksaker - allt betalde jag. Släpade tunga blöjpaket till dagis. Ingen fanns där för att betala några blöjor, som det tydligen verkar vara idag. Ingen hjälporganisation räckte ut handen till mig. Levde mycket fattigt. Fattigdomen släpar med i decennier. Men idag ska tydligen allt serveras till alla föräldrar, och många därtill. Det är inte heller riktigt, för varifrån tas pengarna? Inkomstpröva istället och ställ krav på kvalifikationstid in i välfärden för den som aldrig betalat skatt i landet. Det säger sig också självt att den som är höginkomsttagare inte ska ha blöjor gratis, inte heller barnbidrag. Ensamstående föräldrar är den enda grupp som bör ha stöd. Den gruppen har alltid missgynnats, i allt.
09.50
Om nu förskolan skall betala blöjorna, tar man av alla blöjor då när föräldrarna hämtar barnen? Det kan väl knappast vara så att förskolan även skall betala blöjor på fritiden. Finns denna diskussionen i något annat land i världen?
09.50
Föräldrar ska stå .
09.50
Förskolorna ska INTE stå för blöjorna, den utgiften kan förskolan hellre lägga på att utöka personalantalet!!
09.50
Blöjor bör bekostas av resp förälder. Där inte samhället räcker till får individen ta vid. Kanske är behovsprövning en väg att gå? Barnbidraget borde vara behovsprövat. Fast det är ju administrativt billigare att betala ut till alla - även till de som har har god ekonomi. Påstås det - jag vet inte.
09.51
Jag tycker att blöjor ska ingå i avgiften som föräldrar betalar.
Vad blir nästa steg, ska föräldrar ta med sig toalettpapper till förskolan?
09.51
Naturligtvis ska brukarna betala för den tjänst de får; höj avgiften för föräldrarna som nu är orimligt låg den står ju på inget sätt i relation till vad barnomsorg verkligen kostar.
09.51
Svenska föräldrar är de största bidragstagarna i samhället. Öka avgifterna med 50 % så kommer det lite mer i paritet och så kan blöjkostnaden ingå.
09.51
klart att det sak ingå man betalar redan skatt + dagis avgift ???? men för barn som går i skolan som ska ha"datorer" så ingår det datorer men inte blöjor som är nödvändigt ?? och om det nu kostar så mkt för blöjor så kan dom väl la köpa in miljövänliga blöjor som man tvättar finns ju redan städ och tvättmaskiner på plats så var för inte ge varje barn si så många som behövs sen använder man dom om och om så är det bara en engångs kostnad per barn?
09.51
Andreas. Finns det nagot som heter mina skattepengar ? Det ar väl vara skattepengar? Vi betalar som du vet per prestation. Hög lön hog skatt. Pension är du fôdd fore 1954 baseras den pa vad du betalt in. Men du som bor i Sverige fick 2018 högre bostadsbidrag medan jag som inte bor i Sverige bidrar med att finansiera det med de 5 % extra skatt vi fick 2018. Inte ens min sjukvard betalas via svenska skatter. Jag tycker kommunen skall betala blöjor. Genom stora inköp borde det bli billgare.