SVT rapporterade · Fusket på högskoleprovet – nu inleds rättegången på nytt

Vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten Gunilla Arph-Malmberg börjar med sin sakframställan, hon understryker att brotten som de åtalade gjort sig skyldiga till varit grova, organiserade och systemhotande.
De 24 och 27 år gamla bröderna, pappan och 22-åringen nekar till brott.
Rättens ordförande är rådman Magnus Dahlberg.
09.00
Hej och välkomna! Snart öppnar dörrarna till sal 1 i Norrköpings tingsrätt.
09.10
Värst vad det är varmt här inne
09.11
Det drar ut på tiden. Anledningen oklar.
09.15
Det lär vara problem med videolänkar som ska vara uppkopplade under förhandlingen.
09.20
Nu släpps vi in.
09.26
Rättens ordförande börjar med att dra formalia. Rättegången har 18 dagar till förfogande, varav tre är i reserv.
09.26
Sedan räknas de åtalade och deras ombud upp.
09.30
Vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten Gunilla Arph-Malmberg börjar med sin sakframställan.
09.32
Man understryker att brotten som de åtalade gjort sig skyldiga till varit grova, organiserade och systemhotande.
09.40
Bröderna (27 och 24 år gamla), pappan och 22-åringen nekar till brott.
09.43
Den äldre brodern är enligt åtalet den som varit drivande och beskrivs som huvudman i fuskupplägget.
09.44
Nu blir det filmvisning.
09.46
Rätten ska få se SVT:s Samir Bezzazis inslag om hur fuskupplägget avslöjades.
09.47
Inslagen är en tung del av åklagarens bevisning.
09.50
Alla ögon i sal 1 är riktade mot de två projiceringarna på väggarna.
09.52
Varför ansågs förra domaren jävig?
Den dåvarande rådmannen kommenterade den pågående rättegången i ett socialt sammanhang. Det var ett faktum som låg till grund för en jävsöverklagan till hovrätten, vilket hovrätten sedan biföll. Nu tas alltså denna mycket omfattande rättegång om.
09.58
Enl utsago så skall domaren ha pratat lite för mycket på ett juristklubbsmöte.
Så var det. Helt riktigt.
10.10
Nu har vi kommit till den delen i reportaget där Samir Bezzazi möter vad åklagaren menar är den åtalade 27-åringen på ett hotellrum i Stockholm.
10.13
Den 27-årige brodern antecknar lite grann under det att vi lyssnar på intervjun.
10.14
Blev lite nyfiken bara. Är samir Bezzazi på plats i rättssalen? 😀
Nej, det är han inte.
10.16
Så vad kostar domarens glapp? Hade denne inte pratat så hade domen inte behövt tas om, även om domaren hade haft samma åsikt? Är det inte rimligt att en domare kan skilja mellan åsikt och fakta, de är ju ändå människor och åsikter är ju ofrånkomligt?
Kostnaden får det väl räknas på när den här förhandlingen är klar. Men det rör sig så klart om stora pengar.
10.20
Då har vi tittat färdigt och åklagare Arho-Malmberg tar över. Hon börjar beskriva hur tillslaget mot högskoleprovsfuskligan gick till lördagen den 14 april 2018.
10.23
En ritning över lägenheten på Slottsgatan i Norrköping projiceras på väggarna. I lägenheten greps pappan, den 24-årige brodern och 27-årig man som hjälpte till.
10.25
Åklagaren går igenom vad polisen beslagtog. Teknisk utrustning och pengar. Hon beskriver också vem som äger lägenheten, dvs 27-åringen.
10.30
Bilder på alla de uppmonterade mobiltelefoner som användes visas.
10.36
En inspelning av hur det lät i lurarna hos fuskarna den 14 april 2018 spelas upp. En datorgenererad kvinnlig röst instruerar hur det hela ska gå till.
10.39
Fuskarna satte igång den mobiltelefon de fått skickad till sig av ligan under provdagsmorgonen och satte in den lilla luren i örat. Sedan kom det löpande instruktioner. Bland annat testas ljudet upprepade gånger.
10.40
En mansperson hörs läsa frågor och svar.
10.42
Foto: Polisens förundersökning
 
10.46
Åklagaren beskriver hur upplägget kring fusket fungerat, med tanke på att man betalat för olika resultat. Hade man betalat för t ex 1,9 så var fuskaren tvungen att svara fel på några frågor, och det var upp till fuskaren själv att välja vilka frågor som skulle vara fel.
10.47
Fortsatt genomgång av det beslag som gjordes i lägenheten på Slottsgatan.
10.48
Scheman och listor över testade fusktelefoner.
10.54
En blå väska är enligt åklagaren extra intressant. Den ska pappan ha haft med sig till lägenheten. I den hittades bland ett tydligt körschema för hur man skulle få ut provet inför varje provpass.
10.55
27-åringen, som jobbade som provledare, ska inför varje delprov ha smugglat ut provdelen som kunde fotas av pappan på en toalett och skickas till dem som hade till uppgift att lösa proven.
10.59
Gäller rättegången bara huvudmännen?
Beroende på utfall hos huvudmännen så måste ju fuskarnas dom påverkas? Exempelvis rubriceringen om medhjälp till osann försäkring grovt eller normalgraden
Nej, det är samma upplägg som förra gången. Undantaget en 27-årig man vars dom vunnit laga kraft. Han kommer dock att kallas som vittne.
11.03
Känner en person som fuskade sig in på läkarprogrammet men i denna persons fall var fusket preskriberat så personen slapp åtal. Tyvärr. Men universitetet slängde ut personen. Ett så grovt brott borde få strängare konsekvenser och preskriptionstiden är alldeles för kort. Hoppas den här härvan ändrar på hela HP-systemet.
11.03
Tycker svensk syn på rättsväsen är så himla snedvriden. En som döms till vållande till annans död eller våldtäkt kan få 1-2 års fängelse. I detta fall är det ju inga människor som kommit till skada utan köpen har ju varit ett eget val man tagit och då ska det ändå yrkas på långa fängelsestraff. Ett människoliv är inte värt någonting i statens ögon.
11.06
Nu beskrivs gripandet av den provledande 27-årige brodern och vilka beslag man då kunde göra i bland annat hans ryggsäck. Han hade små hörsnäckor på sig, till exempel.
11.11
Åklagaren går igenom hur man tagit sig in i de förseglade kuverten som innehöll proven och hur de var inplastade. Man hittade också mejl där 27-åringen av UHR fått information om vilka företag som tillverkade prov och emballage.
11.15
Nästa punkt är polisens husrannsakan i Skärblacka i den 24-årige broderns bostad.
11.16
Husritningen gås igenom. Åklagaren visar var säkerhetsskåp och kassaskåp var placerade.
11.17
Hur man kan anse detta som ett grovt brott och yrka på långa fängelsestraff för att man har fuskat på ett prov? Håller med om att svensk syn på rättsväsen är snedvriden. Yrka på långa straff när det gäller problem så som misshandel, våldtäkter, bedrägerier.
Det motiveras med att åklagaren menar att det handlar om en så kallad systemhotande verksamhet.
11.22
Man hittade teknisk utrustning, förpackningsmaterial och mobiltelefoner av samma slag som man hittat i de paket som HP-hjälpen skickade till fuskarna.
11.27
Säkerhetsskåpet och kassaskåpet innehöll sammanlagt 1 682 000 kronor i kontanter, sedlar i blandade valörer.
11.30
Nu påkallas 10 minuters paus.
11.47
Det blev en kvart. Nu fortsätter åklagaren med beslagsprotokollet från husrannsakan i den 27-årige broderns bostad i Norrköping.
11.49
Även där hittades en mängd mobiltelefoner och kontantkort.
11.50
På en hatthylla i hallen hittades 50 000 kronor.
11.54
Polisen hittade kvitton och annan dokumentation som enligt åklagaren bekräftar att HP-hjälpen bedrivits som en affärsverksamhet.
11.56
Åklagaren avslutar genomgången med att konstatera att vid husrannsakan hos pappan och den andre 27-åringen fann polisen inget som kunde misstänkas höra till brotten.
12.00
Utredarna har lagt upp en del av den tekniska utrustning som beslagtogs på Slottsgatan och går igenom vad man har på borden. Det är modifierade mobiltelefoner, den blå väskan, en ljudmixer, förpackningsmaterial, magväska, specialpreparerade kalsonger med dolt utrymme, instruktioner och de små hörsnäckorna.
12.05
Rätten får nu tillfälle att känna på sakerna och sedan är det dags för lunch. Åklagaren tillägger att den 24-årige broderns fingeravtryck har sedan den förra rättegången säkrats av NFC på en av de så kallade telefonplattorna, där mobilerna satt monterade.
12.11
Då tar ordförande rådman Magnus Dahlberg till orda och bryter för lunch. Förhandlingarna återupptas klockan kl 13.15.
13.19
Då är rätten och åskådarna på plats igen efter lunchuppehållet. Planen för dagen är att hålla på fram till klockan 16.
13.20
Åklagarsidan ska fortsätta med sin sakframställan en stund till och sedan är det tänkt att två vittnen ska höras.
13.23
Ordföranden rådman Magnus Dahlberg gör ett upprop och försäkrar sig om att alla åtalades ombud är med.
13.26
Åklagaren tar till orda efter lite strul med att få innehållet på sin datorskärm att synas på projektorernas dukar.
13.28
Hon går igenom den brottsanmälningar som Ekobrottsmyndigheten gjorde ungefär en och en halv månad innan tillslaget mot HP-hjälpen skedde den 14 april 2018.
13.30
Åklagaren visar upp olika exempel på den onlinemarknadsföring som HP-hjälpen använde sig av. Man hade till exempel en egen sajt.
13.31
HP-hjälpen länkade på sin facebooksida till olika mediers innehåll, bland annat SVTs avslöjande reportage i programmet Dold om hur fusket gick till.
13.34
HP-hjälpen hade också ett instagramkonto med drygt 5000 följare där man marknadsförde upplägget.
13.36
Man publicerade prislistor och hur intresserade skulle komma i kontakt med HP-hjälpen. Åklagaren noterar att priserna steg år för år.
13.38
Hösten 2018 skulle 2,0 på högskoleprovet ha kostat 180 000 kronor om HP-hjälpen kunnat fortsätta.
13.43
Det har också funnits trådar på Flashback som åklagaren menar att 27-åringen deltagit i och marknadsfört HP-hjälpens tjänster.
13.48
Åklagaren återkommer till att det handlar om en oregistrerad verksamhet som tillhandahållit en tjänst. Verksamheten genererade stora pengar vilket gjorde att det förekommit en omfattande penningtvätt.
13.50
Åklagaren visar spaningsbilder på när 27-åringen postar paket som man menar skulle till fuskare.
13.54
Ett avlyssnat samtal mellan pappan och den 27-årige brodern spelas upp. Samtalet handlar om ett eventuellt köp av en lokal i Finspång som kronofogden skulle auktionera ut. Lokalen var tänkt att användas av HP-hjälpens verksamhet, tolkar åklagaren det som.
14.04
Ytterligare ett avlyssnat samtal spelas upp där det pratas om hur problematiskt det blir att fira den yngre broderns födelsedag. En helgresa till Göteborg ställer till det. Åklagaren visar sedan bilder som ska handla om att bröderna hämtar pengar och lägger in paket med fuskutrustning i bagageboxar på Göteborgs central den aktuella helgen.
14.06
Ännu ett avlyssnat samtal mellan bröderna spelas upp. Det handlar om färgen på hörlurar och när de kan levereras .
14.10
Den 3 april 2018. Ett avlyssnat samtal mellan pappan och den äldre brodern. De pratar om en matlåda, men åklagaren menar att det handlar om en förskottsbetalning som kommit in till en postbox som pappan disponerar.
14.15
Ett samtal mellan pappan och den äldre brodern spelas upp om att posthanteringen gått fel gällande ett av paketen, som åklagaren menar skulle till en av fuskarna. PostNord får sig en känga i samtalet.
14.30
Efter en kort bensträckare samlas rätten, media och åskådarna igen i sal 1.
14.32
Åklagaren berättar om den brottsprovokation man gjorde när man agerade kund till HP-hjälpen. Märkta sedlar fanns till exempel med i de beslag som polisen sedan gjorde hemma hos bröderna.
14.33
Hon går igenom en tidslinje som visar när och hur det hela gick till.
14.39
Åklagaren berättar om den hemliga kameraövervakning man fick tillstånd att ha i farstun utanför lägenheten på Slottsgatan och vad den visade. Det gjorde att man kunde knyta de misstänkta till lägenheten vid vissa avgörande tillfällen, typ när sändningar testades.
14.44
En av testsändningarna spelas upp.
14.48
Ett avlyssnat telefonsamtal mellan pappan och den yngre brodern spelas upp. Handlar om hur HP-hjälpen några dagar innan högskoleprovet ska medverka anonymt i P4. Pappan utbrister: ”Ska ni vara med i radio?!”
14.51
Åklagare Arph-Malmberg går vidare med att visa upp mejl som redovisar förfrågningar och inköp av mobiltelefoner från olika leverantörer.
14.59
Polisens kartläggning av var alla dessa inköpta telefoner sedan använts gås igenom. Telefonerna delas upp i två kategorier, de som tagit emot samtal kallas fusktelefoner. De sändande telefonerna kallas brottstelefoner.
Fusktelefonerna har kopplats upp på nätet på olika ställen i landet. Brottstelefonerna i Norrköping och Skärblacka.
15.03
Radiointervjun med den manipulerade rösten spelas upp.
15.04
”Vi har fast anställda som jobbar för oss år efter år”, säger HP-hjälpens röst.
15.05
”Vi är så gott som experter på området.”
15.07
Rösten kritiserar det rådande systemet med högskoleprov och ifrågasätter dess vetenskapliga legitimitet.
15.07
”Se det som en spark i rumpan på UHR.”
15.08
”Kunden betalar bara efter uppnått resultat.”
15.11
”Vi välkomnar allt som kan leda till en förändring”, avslutar man intervjun med.
15.13
Advokat Lundqvist, 27-årige broderns ombud, tar upp frågan om att den här intervjun är ny bevisning.
15.14
Den hittades på den 24-årige broderns dator, samt på ett USB-minne hos 22-åringen och bifogades nu i januari till åtalet. Försvaret vill gärna ha tillgång till ljudfilen.
15.22
Formalia kring den nya bevisningen diskuteras. Dels hävdar något ombud att man inte fått informationen om det åberopade tilläggsprotokoll som hanterar ljudfilen. Dels vill försvaret få tillgång till en kopia av ljudfilen.
- Det går väl att ordna, frågar rådmannen åklagaren, som svarar ja. 
15.26
Åklagaren går vidare till de postboxar som HP-hjälpen haft tillgång till och som man anser sig ha kunnat knyta de misstänkta till. Vid husrannsakningar i boxarna har polisen hittat returnerade fuskutrustningar.
15.31
En bild som man hittade i 24-åringens dator visar på ett pedagogiskt sätt hur paket skickas från box till box för att till slut hämtas ut i Norrköping.
15.33
Ny kort bensträckare påkallas.
15.46
Då är vi tillbaka i rättssalen.
15.49
Åklagare får ordet och fortsätter med de DNA-analyser som bifogats som ny bevisning. Prover som tagits på den så kallade telefonplattan knyter bröderna till densamma.
15.55
Två kvinnliga utredare tar nu plats bredvid åklagarna. De ska läsa en KiK-chatt mellan bröderna och 22-åringen. Chatten ska enligt åklagaren ha använts vid till exempel både övningar och provtillfällen.
15.58
Tack för direktrapporten!
Tack för att du läst!
15.58
Ska det förstås som att den tekniska utrustningen inte skickades in till analys förens i mitten av förra rättegången?
Jag förstår det som att lång handläggning hos NFC är orsaken till att det tagit tid med analysen.
16.05
Chatten om den tidigare uppspelade radiointervjun läses upp. I chatten skämtar man friskt om hur själva intervjun ska hanteras och hur röstens ljud ska förvrängas.
16.17
Chatten från provdagen den 14 april 2018 läses upp. Handlar om att kunder hört av sig med problem, som oftast handlar om att man inte läst instruktionen.
”Men våra kunder är ju inte kända för att vara smarta, direkt”, skriver en av de misstänkta i chatten.
16.19
Sedan kommer man till den delen där man kommunicerar med någon med namnet ”Geniet” som löser svaren på högskoleprovet.
16.21
Chattkonversationen slutar abrupt när tillslaget mot lägenheten på Slottsgatan sker.
16.22
Därefter avslutar åklagarsidan sin sakframställan för att återupptas vid nästa förhandlingsdag.
16.23
Åklagaren uppskattar att man har någon timme kvar av sakframställan. Nästa förhandlingsdag är på onsdag.
16.24
Med detta avslutar rådman Dahlberg dagens förhandling och tackar deltagarna för idag.
16.25
Och jag tackar er som följt direktrapporteringen här!