SVT rapporterade · Januaripartierna håller presskonferens

Enligt uppgifter till SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein planerar Januaripartierna (S, MP, C och L) att skjuta till 5 miljarder kronor extra till välfärden i helgen. Detta efter krav från oppositionspartierna.
- Man är överens efter förhandlingar i helgen. Detta kommer i vårändringsbudgeten den 15 april vilket innebär att kommunerna får de här pengarna till sommaren.

Partierna har också enats om att skjuta till ytterligare pengar till rättsväsendet, enligt Elisabeth Marmorstein rör det sig om 750 miljoner kronor som framför allt ska gå till domstolarna.
Enligt en debattartikel på Aftonbladet som undertecknats Januaripartierna framgår följande siffror:
  • Statens institutionsstyrelse (SIS) tillförs 250 miljoner kronor för att kunna sänka avgifterna till kommunerna vid placering och behandling av ungdomar med psykosociala problem, däribland kriminalitet.

  • Domstolsväsendet stärks sammantaget med drygt med 400 miljoner för att kunna för att kunna minska handläggningstiderna, kompensera för ett ökat antal inkomna mål och korta tiden mellan brott och dom. Beloppet inkluderar 180 miljoner kronor till Migrationsdomstolarna för att kunna minska handläggningstiderna.

  • Också andra delar av rättsväsendet tillförs ytterligare resurser för att möta den grova och organiserade brottsligheten. Det handlar bland annat om förstärkningar av Säkerhetspolisen, Kriminalvården och Rättsmedicinalverket.

  • Datainspektionen får ett tillskott för att bättre kunna hantera ansökningar om och tillsynen av övervakningskameror. Vi föreslår även att ytterligare medel avsätts till Tullverket, bland annat för att öka myndighetens närvaro vid gränserna.

70 procent av de 5 miljarderna går till kommunsektorn och 30 procent till den regionala nivån. För en genomsnittlig kommun innebär det ett tillskott till 12 miljoner kronor.
- Detta är pengar som gör skillnad, inte minst eftersom det adderas till redan existerande tillskott, säger Emil Källström.
Miljöpartiets ekonomisk-politisk talesperson Karolina Skog säger att budgetsamarbete mellan Januaripartierna är väl fungerande. Hon riktar också en känga mot oppositionen.
- Vi som står här förutsätter att Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna respekterar den budegetprocess som har tjänat Sverige väl. Moderaternas agerande den senaste tiden bryter mot väl etablerad praxis som i praktiken gällt i riksdagen sedan 1997. För att långsiktigt säkra de offentliga finanserna och förtroendet för svensk ekonomi behövs en ordnad budgetprocess. Och det är inte genom att riksdagen sliter i anslag för innevarande år som vi säkrar en långsiktig och trygg finansiering av välfärden.
10.49
Hej och välkomna, här kommer vi att liverapportera från Januaripartiernas presskonferens.
10.58
- Alla har räknat med att välfärden skulle få mer pengar i vårbudgeten. Vad M och V gjorde var att man försökte förekomma regeringen samt sätta press på Januaripartierna, säger Elisabeth Marmorstein.
10.58
Januaripartierna vill förhindra att oppositionen föreslår en annan annan budget än deras.
10.59
- Vänsterpartiet har krävt minst 10 miljarder så jag skulle bli oerhört förvånad om de inte säger att det här är för lite. Moderaterna har krävt 2,6 miljarder till rättsväsendet, om det inte är mer pengar till polisen i den här presentationen tror jag att Moderaterna kommer lyfta fram det, säger Elisabeth Marmorstein.
11.00
- Frågan är om de kommer göra en poäng över att pengarna kommer för sent.
11.01
- Jag tror inte att det finns en enda socialdemokrat för att fokus skiftar från lag och migration till välfärden, säger Elisabeth Marmorstein.
11.02
Beskedet kommer alltså efter Vänsterpartiets hot mot regeringen.
11.02
Det är alltså oppositionen från vänster till höger som har gått ihop.
11.03
- Så länge oppositionen gör gemensam sak kan de pressa regeringen, säger Elisabeth Marmorstein.
11.05
- Vi ser väldigt stora behov i kommunsektorn, säger finansminister Magdalena Andersson på pressträffen.
11.05
Enligt Magdalena Andersson har regeringen under flera års tid pratat om att kommunsektorn behöver mer pengar.
11.06
Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson för (C) berättar om tidigare satsningar på välfärden, bland annat till de kommuner som tagit extra ansvar för integration.
- Det gjordes ordentliga satsningar redan under hösten, säger han.
11.07
Enligt Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för (L), ska pengar bland annat gå till att anställa fler sjuksköterskor.
11.08
- En viktig del av det vi gjorde i höstas handlade om satsningar på rättsväsendet. Det var den största anslagsökningen till polisen i modern tid. Vi ser att den satsningen innebär att polisen inte har gjort av med alla de pengarna, vilket visar att det var ett väldigt kraftigt tillskott, säger Mats Persson.
11.09
Miljöpartiets ekonomisk-politisk talesperson Karolina Skog om satsningarna på skolan:
- Lärarbristen är stor, samtidigt som de ägnar arbetsuppgifter åt annat än undervisning vilket kan göras av andra. Lärarassistenterna kan avlasta lärarna så att de kan ägna sig åt undervisning.
11.10
 Magdalena Andersson igen:
- Vad har då hänt i ekonomin sedan vi la budgeten för innevarande år? De senaste prognoserna vi har nu visar att tillväxten har reviderats ner från 1,4 till 1,1 procent. Den ekonomiska utvecklingen är något svarare än vi trodde. Det vore olyckligt om det vore så att kommuner och regioner behövde strama åt när vi går in i en sämre utveckling.
11.11
- Mot den här bakgrunden är vår bedömning att det är lämpligt att redan nu ger kommuner och regioner om att vi redan nu vill se 5 miljarder kronor.
11.11
De extra fem miljarderna kommer ligga kvar 2021.
11.12
- Vår tanke är att lägga in det här i vårändringsbudgeten snarare än att komma med en extra ändringsbudget. Bakgrunden är de samtal jag har fört med SKL, de anser att det viktiga är beskedet om att pengarna kommer och inte när de kommer.
11.13
Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson för (C) säger att Januaripartierna nu sätter ner foten efter en vecka av önskemål.
11.15
Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för (L) talar nu om det grova våldet:
- Det är klart att det här är en utveckling som vi måste kunna möta och hantera. Vi ser att det finns insatser vi kan göra här och nu som skulle kunna få viktig effekt för brottsbekämpningen.
11.15
Enligt Miljöpartiets ekonomisk-politisk talesperson Karolina Skog skjuter regeringen till pengar till migrationsdomstolarna för snabba upp processerna där.
11.16
Pengar kommer även att gå till Säkerhetspolisen och Kriminalvården.
11.16
Även Tullverket får er pengar.
11.17
Datainspektionen får mer pengar för att korta handläggningstiderna så att fler övervakningskameror ska kunna sättas upp snabbare.
11.17
Även ungdomsvården får mer pengar för att kunna hantera unga kriminella.
11.23
Karolina Skog säger att de kommuner som planerat neddragningar och varsel nu kan ställa in det.
11.25
På frågan om varför regeringen skjuter till något mindre pengar än de som Sveriges Kommuner och Regioner efterfrågat svarar Magdalena Andersson:
- Det är inte helt ovanligt att regeringen gör en något annorlunda bedömning än SKR. Jag tror att skillnaderna ofta brukar vara större än så här.
11.26
På frågan om hur det här ska betalas svarar Magdalena Andersson:
- Vi kommer att återkomma med en samlad bedöming av finansiering och andra åtgärder i samband med vårändringsbudgeten. Då kan vi presentera helheten. Det kommer ytterligare förslag i vårändringsbudgeten.
11.26
Om varför satsningen kommer nu:
- Vi har jobbat med de här frågorna under en lång tid, under förra mandatperioden tilfördes 35 miljardert till kommuner och regioner.
11.27
- Skeendena den senaste veckan har tydliggjort behovet av att visa vad som ändå var på gång. Det kommer pengar, säger Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson för (C).
11.29
På frågan om regeringen är beredd att lägga en extra budget svarar Magdalena Andersson:
- Vi är naturligvis beredda att lyssna på riksdagen, vi har ingen prestige i vad som är avgörande för riksdagen. Däremot när vi talar med våra tjänstemän på Finansdepartementet och i våra kontakter med SKR så menar de att det viktiga är beskedet, inte exakt när riksdagen trycker på knappen eller när pengarna betalas ut.
11.30
Jonas Sjöstedt Twittrar att pengarna inte räcker.
- Vi vet att det här är Moderaterna krävde men Vänsterpartiet krävde. Det är väl känd materia. Vi fyra partier har förhandlat för det är vi som har ett budgetsamarbete tillsammans, säger Magdalena Andersson.
11.32
Då var presskonferensen slut. Tack för att ni har varit med oss.