SVT rapporterade · Kött, vegetariskt eller mjölbaggar – vad kommer du äta i framtiden?

Frågan om framtidens klimatsmarta proteinkällor är het och inom det närmaste året kan EU komma att godkänna insekter som livsmedel. Vad tänker du om framtidens proteinkällor? Dela med dig i chatten – tänk på att hålla god ton.
06.40
Absolut inte mask och larver iaf. Vegetariskt och ekologiskt kött ibland
08.25
Vegetariskt kam jag absolut äta mer av men insekter Nej tack!
08.25
Kommer alltid att äta kött
09.10
Varför ta omvägen via insekter i den ena eller andra formen när man kan servera bönor/linser, gröna bladväxter, en smörgås och potatis plus en och annan morot? Gott och näringsrikt.
13.02
Helst vegetariskt men om insekts-protein går att omvandla till en mer aptitlig form, varför inte - som komplement.
13.02
Kor och får kan äta gräs,det kan inte vi. Från djuren får vi kött, mjölk, ost mm. Miljövänligt och bra. Nej tack till insekter.
13.02
Bönor, Linser och Soja räcker bra, varför blanda in animalier? Låt ungarna lära sej att laga Vegan mat i skolan.
13.02
Jag kommer definitivt att fortsätta äta kött. Har väldigt svårt att tro på att co2 skulle vara boven v g en eventuell uppvärmning, tror mer på solaktiviteten, och var ska vi odla grödor till hela befolkningen? Hugga ner mer regnskog?
Dessutom är vi inte gjorda för veganism, då denna kost måste utökas med diverse vitaminer
14.14
När kalorierna ska ta omvägen via ett djurs mage innan vi får i oss dem så krävs det 10 gånger så mycket odlingsmark i jämförelse med om vi åt växterna direkt. Folk verkar tro att "boskapen" äter luft...

Gräsbetande djur producerar dessutom MYCKET mer metan än den konventionella boskapen.

Tusentals forskare säger alla samma sak, vi måste gå över till växtbaserad kost om vi vill fortsätta leva på planeten. Dags att vakna upp till verkligheten nu.
14.14
Kött så klart+ngt grönt, men glöm insekterna
15.08
Jag kommer att äta det som bjuds 😉
16.49
Insekter är inte människoföda! Vegetariskt och något kött emellanåt blir det.
19.11
Aldrig,glöm det snuskig,jag kommer aldrig acceptera slinger bultarmask farligt äckligt.
20.23
Varför äta insekter när vi slänger tonvis med mat dagligen. Typiskt yttersta vänstern och veganmaffian.
07.12
Välnärd ko tak!
07.12
Jag tycker det är fullt tillräckligt att man själv blir föda åt maskarna någon gång i framtiden.
Tills dess äter jag med förtjusning svensk husmanskost (dock ej med kött), princessbakelser och kaffe på helgen, samt dricker gärna en och annan god öl till maten. Inga hotande normer biter på mig, jag lever med insikten om att livet bara inträffar en gång, och det är nu.
09.53
Växtkost - utan tvivel! Har levt på huvudsakligen råkost i 60 år. Så många år vet jag hitintills att det går. Är en jobbande, pigg 85+-åring.
07.37
kött
08.24
Detta utmanar ens tänk om vad som är mat. Intressant och klimatsmart.

Jag undrar vad de smakar, hade själv ödlor som åt mjölmask och minns att burken med mask luktade lite.
08.24
Kommer äta lite extra kött då många i kommentarerna är veganer.
08.51
Protein av insekter är nog jättebra.
Om man kan göra proteinpulver likt det man framställer av vassle el baljväxter, så har jag svårt att se några nackdelar.
Smaken möjligtvis, men det måste ju gå att processa bort?
08.52
Varför inte testa ”insektsmat” i fiskodlingar?! Det är ju en katastrof med rovfisket som blir fiskmjöl/föda i laxodlingar.
08.52
"Mjölbaggarna Åsa Martén och Nils Österström". Jag skulle nog valt en annan ordföljd för bildtexten. :)
08.53
Intressanta resonemang om att inte ”tro” på forskning och vetenskapen, skulle vilja följa med dessa personer till tex lökar och tandläkarbesök, i kontakt med myndigheter och bank osv hehe..
08.53
Sov den journalisten på biologitimmarna? Är en stor skillnad på maskar och larver, eller är allt som är avlångt maskar?
08.53
Kommer fortsätta äta kött och tänker då föda upp sonen på det åxå. Går det att få tag på lokalproducerat kött så köper jag det alla dagar i veckan för att gynna närområdet. Den här miljöbluffen håller på gå för långt
08.59
Jag kommer att äta lagom med kött och vegetariskt men aldrig mjölbaggar. Jag skulle må illa varje gång.
08.59
Själv äter jag alltid blandfärs. Då kan vara säker på att minst två djur har dödats.
10.28
Sverige - landet där man hatar traditioner och är besatt av att hela tiden prova nya saker (vare sig de är bra eller inte). Det stämmer bra överens på detta.
10.29
Själv jobbar jag natt och föredrar vegetarisk kost innan jobbet, för jag mår bättre av det. På helgerna äter jag gärna kött. Men klart villig att prova insekter också.
10.29
Insekter används redan i vår mat i pulverform och man vet redan att det blir mer av sådana produkter.

insekts-protien: Mer protein per kilo än kött.
Lokalproducerat, mindre sopor, bra för fiskodlingar.
Finns i bland annat: korv, bröd, godis, kosttillskott.

Jag kommer kommer ha en fortsatt blandad kost,
Kommer inte äta insekter i dess naturliga form, enbart i form av pulver och smaklöst.
10.29
Klappa djuren, få mjölk och ät vegitariskt kost. Det räcker. Inga kosttillskott behövs!
10.29
Märkligt hur triggade alla blir av andras kommentarer och vill vara sitt värsta jag bara för att provocera andra som tycker olika. "ska äta extra mycket bara för att.. " eller "djurmördare" Väx upp. Vi kan väl enas om att det är bra om vi ser till att vi rättar våra utsläpp och vårt avfall efter hur mycket vi kan städa undan efter oss. Det är våra barn och barnbarn som får städa upp efter oss.
10.29
Kan man äta ko och gris så kan man likaväl äta insekter, hundar, katter och annat. Den ända skillnaden sitter i huvudet på trångsynta människor. Jag äter allt men föredrar växtbaserat då jag tycker det är en onödig omväg och slöseri med resurser att äta animaliskt. Jag kan lika gärna ta ett vitamin tillskott själv i stället för att djuret ska få det innan mig.
10.29
Varför är alla så hätska? Gillar man det inte måste man inte narra andra.
10.30
Kostnaden för att odla maskar till mat i dom enorma kvantiteter som behövs , kommer att bli
Så stora ,med tanke på elåtgång,hygienhantering(!!! ), livsmedelsinspektion m.m.,så att lön-
Samheten blir noll,som så många andra ogenomtänkta projekt ,jag avstår !!!
10.30
Den enskilt största faktorn är pengar och insekter är så pass billiga att de kommer konkurrera ut kött som en baskälla för protein. Om någon tror på något annat så vill jag gärna höra det!
10.57
Intressant alternativ till kött. Belastar planeten ofantligt mycket mindre med avseende på energi- och vattenåtgång, och koldioxidutsläpp m.m. att tillverka 1 kg insektskött än motsvarande för t.ex. nötkött.
11.53
Om man sluttar slänga ätbar mat slipper man denna debatt, suck
15.12
Haha komigen, varför göra det så svårt. Växter finns oändligt av. Plus slipper man uppfinna hjulet igen. Grödor är framtiden för människor. Bara kolla qinoa tex.
15.12
Luzern är ett högvärdigt proteinfoder som främst används till foder åt ex hästar. Sorgligt att ingen talar om att det lika gärna kan ätas av människor. Själv blandar jag det i soppor, grytor och pajer sedan ett år tillbka. Spar pengar och får bättre hälsa. Kokar te på det innan jag använder växtmassan eftersom den har stark bismak. Oçh blir då lite urlakad. Avkoket blandar jag nmed annat te. Främst yerba. Luzern är en fullt utväxt frö från alfagtrodden och so m sagt extremt näringsrikt.
15.12
I debatten bör det diskuteras kring all import av även grödor. Hur miljövänligt är det kontra att äta närodlat och närproducerat inklusive kött? Hmmm
15.12
Det är väl närmast belagt att människan alltid ätit kött, oj det kommer jag också att göra. Jag äter en varierande kost bestående av kött och grönsaker/rotfrukter. Insekter kommer för mig aldrig någonsin att bli sedda som mat på något sätt.
17.53
För er som säger att "vegetariskt räcker gott": En av fördelarna med insekter är att de även kan äta de delar av växterna som vi och våra kor och grisar inte kan äta. Alltså, insekter kan omvandla restprodukterna från jordbruket till mat. Alltså växtdelar som annars bara plöjs ner i marken igen, eller slängs vid matberedningen så som skal, stjälkar och blad. På sätt kan vi producera mycket mer mat per kvadratmeter åker. Det innebär även mindre utsläpp per producerad matmängd, alltså mindre utsläpp än en helt vegansk diet.

Men det förstås, om vi istället ser till att minska befolkningen till vad Jorden klarar så behöver vi inte äta insekter. Forskarna är ganska eniga om att jorden klarar ca 3 miljarder människor, om alla skall ha en modern levnadsstandard. Men vid ca 2 miljarder skulle vi ha den högsta levnadsstandarden.
20.44
Känns ju motbjudande. Men om de små krypen innehåller bra näringsämnen och blandas i något som smakar gott så kanske man vänjer sig. En del godis innehåller löss t ex Ahlgren bilar har löss i färgämne E120.
20.44
Varför vräka ut pengar på detta? Det finns faktiskt rent barbariska inslag i att äta insekter, maskar och allehanda kryp. Och vem vet vilka virus som kan komma att mutera i sådana här odlingar? Vill själv slå ett slag för svenska rotfrukter - mycket gott, alltid billigt, lättillgängligt. Den goda, enkla men näringsrika maten vi har på nära håll i landet, den glöms bort. Varför?
20.45
"Kittlar dödsskönt i kistan!"
09.55
Mm, vad gott att äta bajs! Att människor är så desperata efter att äta likdelar är verkligen sjukt - men i ljuset av all ny vegansk mat som kommer (se t.ex. Solein!), och som är ännu effektivare, så kommer det ändå konkurreras ut. Inte jättesmart heller att satsa på djur som lever alltför nära varandra, och oss, när smittorna kommer - se hur det gått i Kina nu och deras vidriga djurmarknader!