SVT rapporterade · Vad väljer du helst - ett mindre eller större BB?

Hej och välkommen att dela med dig kring tankar vad du helst väljer för storlek på BB – mindre eller större?
09.11
Ha fött båda mina barn på bb i Lycksele åh skulle aldrig välja ngt annat ställe!
Dem tog hand om mej så bra första gången(fick spinal huvudvärk) åh andra gången lussade dem för oss på morgonen ❤
Om vi väljer att skaffa ett till så väljer jag alltid Lycksele!
09.59
Har bara erfarenhet av mindre BB (Lycksele) och när jag tar del av berättelser från de som fått på större BB känner jag mig lyckligt lottad som fått föda på mindre BB. Fördelarna är:
Lugn miljö
Ingen stress
Familjär stämning
Personal som är inarbetade med varandra och som hinner prata med varandra om patienternas behov

Det här tror jag bidrar till en mer positiv upplevelse hos föräldrarna och faktiskt också mindre komplikationer och besvär.
10.26
Jag skulle ha valt ett mindre BB om det varit möjligt när vi fick våra barn. Eller ett BB där de har tid att se varje kvinnas behov och hjälper dem slappna av, typ med varm dusch eller massage innan förlossningen så att den blir lättare. Att man får stanna minst tre dagar efter födsel. Vilket man tydligen oftast får på små BB. Så man hinner komma in lite grann i amning osv. Slipper dra iväg sig själv och bebisen hemifrån efter tre dagar för tester och minskar risken för komplikationer tex mjölkstockning. Har man dessutom lång resväg så är det inte roligt med en nyfödd.
Små BB är mänskligare känns det som. Inga bebisfabriker där man får stämpel in stämpel ut. Inom samma dygn.
Min mamma fick stanna upp till tio dagar på BB när hon fick oss. Hon fick till och med hemhjälp. 👍 ☺ mina äldre systrar fick också stanna längre när de fick sina barn på 80 och 90 talen..
10.49
Mindre BB alla dagar i veckan. Födde i Lycksele, det var lugnt och personalen kändes inte alls stressade. Tog bara 10 minuter för narkosläkaren att komma upp och man behövde aldrig vara ensam om man inte ville det.
10.51
Jag har fött båda barnen i Lycksele och är så tacksam för den fantastiska personalen, mottagandet och uppehållet där. Ingen stress. Eftersom Lycksele ligger närmast (25 mil) så var valet självklart.
11.47
Jag har fött båda mina barn på NUS i Umeå och skulle välja det alla dagar i veckan.
Det var lugnt, personalen var fantastisk, jag hade två drömförlossningar, fick inga förlossningsskador alls och fick jättebra hjälp med amningen efteråt.

På BB fick vi eget rum, stannade i två dagar och pappan fick sova över i egen säng.

Och om någon form av experthjälp hade behövts akut för mig eller barnen så finns allting på NUS, det tycker jag känns jättebra.
11.49
Vårt barn kom med planerat snitt på NUS. Vi kunde inte ha varit mer nöjda, så bra bemötande och personal på förlossningen och operation. Allt kändes mycket tryggt och säkert. Det var också skönt att nära hem. Nu har de bestämt att planerade snitt ska göras i Lycksele. Jag tycker att alla blivande mammor borde ha rätt att välja om det ska var i Lycksele eller Umeå. Det känns tråkigt när man drar ner på vård som rör kvinnor och barn.
12.04
Vi hade en mardrömsförlossning men personalen på NUS var helt fantastiska hela vägen. Dom gjorde allt dom kunde och de slutade väl tack vare dom så vi är inte annat än super nöjda. Även på BB och eftervården för mig var fantastisk. Fick stöttning och hjälpen som behövdes. Nu när vi är gravida igen hinner vi flytta söder över innan bäbis är beräknad och jag är livrädd för att föda någon annan stans. Hade allra helst velat föda på NUS igen. Iom våran första förlossning så hade jag nog inte vågat välja ett mindre sjukhus såvida jag inte visste helt säkert att dom klarar av större komplikationer.
14.51
Mindre BB. Fött 3 barn på lycksele och blivit bra bemött, 1 barn på Huddinge där det var kaos och okända kom in på rummet. Nu med 5e så föder jag i Lycksele igen.
18.17
Mindre BB eller BB där man får stanna längre än 21 timmar och pappan får sova kvar.
Ett BB där man får hemgångsinformationen när man är något så när utvilad och kan behålla den.
Ett BB med personal som alla vet hur man på olika sätt kan lösa smärtproblematik och avslappning särskilt för förstföderskor som själva har närmast noll koll.
Att de inte per automatik klipper utan hjälper med avslappning, smärtstillande , varmt bad eller varmdusch mm.
Att de faktiskt läst papperna mamman skrivit innan förlossningen till personalen där.
Ett BB där amningen får komma igång ordentligt innan hemgång.
Eftervård är ett måste och att de kollar upp förlossningsskador ordentligt särskilt vid klipp och sprickor.

Har hört mycket gott om Lycksele och Sollefteå.
Fick våra två på BB i Örnsköldsvik vet inte om det räknas som stort men det var snabbt in snabbt ut. Ingen pappa fick stanna på natten. Personalen var jättetrevlig men alla kunde tydligen inte samma saker. Första förlossningen var hemsk och drog ut på tiden utan rätt smärtlindring förrän sista timmen(efter 10 timmar), mycket personal och ordentlig klippning. Samt att okänd kvinna svepte in och ropade ut könet på barnet innan barnmorskan hunnit berätta för oss och försvann.
Nr 2 gick bra för då visste jag vad jag behövde och trots att det var lite personal gick allt snabbt och bra. Då fick jag dessutom stanna 3 nätter pga urinvägsinfektion hos mig som de behövde se om bebisen fått något ifrån. Guld värt trots att jag då var en någorlunda erfaren mamma. Men varje bebis är unik.
19.38
Födde i Lycksele. Helnöjd trots att det verkligen var fullproppat när vi var där. Trots det hade personalen tid och vilja att hjälpa (och var glada och snälla) både före och efter födseln. Trots litet ställe har dem ju kirurg också vilket jag behövde efter födseln. Har över 20 mil till l-sele och det är närmast så lär ju bli där nästa ggn också. Vilket jag inte klagar över.