SVT rapporterade · Har du erfarenhet av barn med förstoppning - hur hanterar du det?

07.55
Färska blåbär är extremt laxerande och går att köpa i frysdisken vintertid. Obs, det måste vara dom svenska och inte amerikanska som inte innehåller samma ämnen. Det fungerar på såväl vuxna som barn. Ger man ca 1 dl släpper förstoppningen på några timmar. Detta är en glömd huskur som fungerar. Tyvärr tror folk att blåbär är bindande men det är torkade blåbär som är det. En sak som också är bra att känna till är att vissa vanliga allergitabletter skapar förstoppning för dom som äter det.
09.06
Jag hade en tsk linfröolja i vällingen till mina barn Jag har fortfarande linfröolja i min yoghurt på morgonen eftersom jag har också problem med min tarm.
09.06
Min man blev hjälpt av " den Gotländska barnmorskeknäpet " efter en långvarig, smärtsam förstoppning i samband med en sjukdom . - Man tog fett, ljummet mjölk och injiserade det 'där bak'. - Inget annat hade hjälpt men denna mirakel metod satte tarmen igång.
09.06
Av egen erfarenhet (Som vuxen) vet jag att Alternativ medicin kan hjälpa. Zonterapi, Akupunktur o Klysmatic (framtagen av Birger Ledin) Sistnämnda min räddning när jag får kramper! Lycka till!
09.14
Plommonpuré varje dag, tyvärr.
09.14
Min son hade samma problem när han var liten. Det började vid 5 års åldern och höll på till han var nästan 12. Han röntgades och det gjordes gastroskopi och vi fick träffa dietist, men vården hittade aldrig någon orsak. Vi fick veta att det skulle växa bort, vi kämpade med olika typer av kost, lavemang och sjukhusbesök för tarmtömmning i många år. När han var nästan 12 fick jag nog och letade efter alternativa lösningar. Efter behandling hos en homeopat så blev han frisk på bara ett par veckor. Har ingen aning om varför och bryr mig egentligen inte heller, det funkade och hans liv blev äntligen normalt.
10.36
Kroppen behöver vatten (källvatten kolsyrefritt) ett glas före måltid så avföringen blir mjuk. Regelbundna mattider, sovtider. Kroppen är som en klocka. Bort med vitt mjöl bröd socker sött tillsatser. Svensk kokt mat grönsaker. Prova vegetarisk kost. Kolla upp hur mediciner påverkar förstoppning. Avslappning med skratt sagor och lek gymnastik rörelser, aktiverar rörelsen i tarmen. Hela linfrön lägges i blöt under natten, äts till frukost. Kostråd hälsokost Livsmedelsverket Läkemedelsverket. Lycka till !
10.37
Hej, jag har varit med om en liknande situation där det var en liten pojke som var förstoppad hela tiden, det visade sig att han hade ett för litet rumphål och han fick därefter operera så hållet blev större och nu är allt bra med pojken, det är väldigt ovanligt att detta händer men tänkte bara att jag kunde dela med mig om situationen.
10.37
Hade samma problem. Vår son kunde inte bajsa själv från att han kom hem från BB till runt 3 år. Lavemang dagligen var helt normalt. Till slut kom tarmarna igång och han började bajsa själv. Än idag (10 år senare) så har han mer ofta än oss andra i familjen förstoppning där man behöver hjälpa till med lavemang ibland. Vi fick aldrig heller någon förklaring på problemet men sjukvården var i alla fall alltid behjälplig när vi hade frågor eller behövde stöd på något sätt.
10.37
Efter många år av förstoppning och mycket laxermedel, viktminskning opererades tjocktarmen bort då den inte hade ng rörelse, tunntarmen kopplades till ändtarmen, har mått bra nu i snart 20 år kan äta allt som inte är för laxerande men ett stort ingrepp för ett barn, jag var vuxen då.
10.37
Min mor har berättat att hon blandade i vanligt messmör i vällingen och gröten när jag var hård i magen.
Intressant nog har jag själv lagt märke till, nu när jag blivit gammal och tänker på det, att min mage blir lättare resp. hårdare när jag äter, eller inte äter, messmör på frukostmackan.
10.38
Vi ser detta relativt ofta i vårt arbete med föräldrar som pottränar med sina barn. Dels att aktiv potträning hjälper många barn att få en normal och regelbunden tarmtömning - till föräldrarnas stora lycka. Det andra vi ser, och ofta får upplysa föräldrar om, är att "förstoppning" inte vanligtvis innebär att det är stopp i tarmen. I många fall är det snarare så att en klump av hårt bajs byggts upp i ändtarmen, och att den klumpen ligger och trycker på blåsan i tid och otid. Men bajs kan ändå komma förbi klumpen. Det som händer då är att barnet upplevs inte vara förstoppat, "för det kommer ju ut bajs", samtidigt som barnet börjar kissa i byxorna "hela tiden" på grund av att när klumpen trycker på blåsan så bara kommer kisset utan förvarning. Jag vet inte hur många föräldrar som efter rekommendation från oss, fått hjälp av barnläkare och kunnat konstatera förstoppningsklump, och därefter fått hjälp att få bort klumpen.
10.58
Har en son på 10år som inte bajsar själv utan måste klyxas varje dag. Pinsamt dålig hjälp av sjukvården.
10.58
Eva Lund! Hur mycket linfröolja har du i din yoghurt, som du nämnde?
11.05
Har man uteslutit megacolon, Hirchsprungs sjukdom?
11.05
Har skrivits flertalet bra inlägg bl.a. om psykiska funderingar vilket är extremt viktigt att lyfta fram även om det inte är säkert att det berör de i klippet ovan - varför tas dessa bort? Psykisk ohälsa är vår tids troligtvis största problem och påverkar även små barn.
11.05
Kontrollera om han tål mjölk via ett blodprov. Vi har två som är dokumenterat förstoppade av mjölk där en är utredd laktos intolerant och en mjölk protein/soja. Blir totalt förstoppad och även haft blod i avföring. Vi har detta genetiskt i arvsmassan.
11.06
Ja, mitt barn från 1 1/2 år. Det var flera akuta besök till sjukhus. Ändring av kost till mycket fibrer och vatten. Bajsskola på vårdcentralen. Liten pall att ställa fötterna på vid toabesök plus att besöken på toa fick ta lång tid. Vi läste många barnböcker. Idag är barnet tonåring och nu vet vi att mycket hade att göra med ASD samt IBS. Önskar familjen all lycka och hoppas de får den hjälp de behöver.
11.06
Har haft samma problem med mitt barn som nu är fyra år. Absolut inget gehör alls från BVC utan enligt dem är det normalt att barn inte bajsar på tio(!!!) dagar trots gallskrik, vakennätter, kaskadkräkningar och ett barn som är febrigt av förstoppning. Efter en egenremiss till barnmottagningen och vidare remiss till östra mag- och tarm började en lång väg med undersökningar och daglig medicinering och laxering men det gav oss och ffa vårt barn livet åter. På östra har de varit helt fantastiska!! Idag efter tre år bajsar vårt barn själv!!!
Okunskap och gammal vetenskap är problemet i den vård man möter i första ledet
11.13
Hörde detta från en 90-årig fd barnmorska (Norrbotten): förstoppning lindras bäst med massage över nedre delen av buken framförallt vänster sida. Oslagbar metod enligt henne, och den brukades på sjukhus då hon arbetade. Värt att prova tycker jag.
11.17
Eloge till er kämpande föräldrar. Ordvalet att mamman ”valt att vara hemma” är missvisande... lika liter valet att sondmata...lider med er och vet hur fruktansvärt det är att se långa listan på sk. goda råd.(”har ni prövat grädde alla barn äter grädde.?”...kreverade!) Dotter med ovanlig diagnos- inget sugbehov o drog åt magmunnen för att sluta kräkas. Ingen matlust eller hunger. Alla dessa råd kopplade till majoriteten trots man försökt så mkt mer än alla andra!! Kräv att få komma in på ett nutritionsteam 1v-2v (Lund Uppsala?) för ätovilja- inga snabba lösningar men vi fick vår kamp sedd o bekräftad. ”Alla barn kräks..inte 2dl/5ggrdahligeb...magkramper...” vår tjej har knapp 11år gammal och äter en del vanligt upptill. Fantastisk tjej likt Bastian, fin kille.
Hej! Tack för din kommentar. Vad gäller ordvalet med "valt att vara hemma" så är det en formulering jag funderat ycket kring. Det finns en möjlighet att utreda assistans från ex kommunen även för möjlighet att vara i förskolan. Det är en sten som föräldrarna inte lyft på, av många olika anledningar. Deras lösning var istället att mamman hade större möjlighet att vara hemma. Men jag förstår din synpunkt på att det inte är ett val av helt fri vilja.
Med vänliga hälsningar Lisa Johansson, reporter
12.36
Min dotter hade problem med förstoppning i många år. Jag fick tips av min mamma att prova med laktosfri mjölk. Det blev som natt och dag. Så jag bytte ut bordsmargarin, mjölk och grädde till laktosfria produkter och sedan dess har hon aldrig haft förstoppning igen.
12.43
Hej! Min son var förstoppad i många år. När han var åtta år uppdagades diabetes. Jag har en känsla att dessa två har ett samband därför att lite högt blodsocker gör att man kissar mer och tarmen och avföringen torr. Lycka till med allt!
13.00
Vi har också en treåring som sedan han bara var några månader haft problem med mage- och tarm. Reflux och förstoppningar. Vården skriver ut Forlax, Movicol, Resulax, Microlax... De löser tyvärr inte orsaken till problemen. När varken förändringar i kost eller mediciner fungerar känner vi oss som föräldrar handfallna till detta elände. Vi ser vår son ha ont, äta sämre och vägra sitta på toaletten eller ens höra ordet Toalett. Varken BVC eller BUM har lyckats lösa detta.
13.00
Vissa folk som lider av olika tarmsjukdomar, har man börjat med avföringstransplatationer. Man tar anföring från en frisk människa och transplanterar det in i en person som kan lida av förstoppning, diarré eller andra sjukdomar. Detta är än så länge en väldig ny behandlings form. Vet inte om det skulle kunna hjälpa, men det är värt ett försök.Många vanliga läkare har inte uppdaterat deras kunskaper när det gäller magen och vet oftast inte så mycket. Själv hade jag en läkare som påstod att man bara kunde få magsår en gång i livet, trotts att jag har haft det fyra gånger.
Hej Gabriel! 
Bara så du vet så har jag tagit bort länken då vi inte godkänner externa länkar. /Erika 
16.28
Man får ju fundera på olika orsaker: Är det verkligen bra att svenska barn går så tidigt på dagis eller förskolan? De är sönderstressat! Ett barn behöver först sin mamma och sen familjen! Med 2,5 till 3 år blir det för tråkig hemma. Staten kan inte ersätter familjen! 2. Tittar vad barnet äter . Först är det modersmjölk som är bäst om det går och sen självlagad mat och inte skräpmat i burken! En tarm som ska fungera behöver viss fiber för att mata tarmbakterier som kallas mikrobiom. Som barn absolut inte behöver är godis, läsk och glass! Tänk lite på Anders Hansen: Vi är gjort för savannen!!!
16.28
Min barn hade sama problem i ett år, löste problemet med kivi, 6 st per dag.
16.29
Hirschsprungs sjukdom!?
16.30
Skrev ett inlägg i morse, men det verkade stoppas. Varför?

Jag skrev då att jag tycker det tyder på Intestinal pseudo-obstruktion. Det finns en 200 fall konstaterade i Sverige, så det är en ovanlig åkomma.

Med vänlig hälsning Lena
Hej Lena, jag kan tyvärr inte se ditt förra meddelande så det verkar som det har blivit ett tekniskt fel. Vi ber om ursäkt för det.

Hälsningar,
Per
16.31
Probiotikan "Holistic LactoVitalis Pro 30 kapslar" blev vår räddning. Det finns "Holistic LactoVitalis kids" också men vi använder den för vuxna då det är fler stammar i den och den är mer effektiv. Vi testade ALLT, men detta probiotika tillskott är det enda som gjort skillnad. Jag hoppas allt blir bra.
16.31
Färskpressad morotsjuice !
16.32
Min dotter hade stora problem som 2-åring. Det som gjorde att problemet löste dig var rågflingegröt varje morgon. Det har sedan följt henne genom livet i 50 år. Hon äter en portion varje morgon. Prova det med lingonsylt.
16.33
En väninna sökte hos barnläkare i åtaral utan resultat. Sonen var förstoppad. Hon ringde Vidarkliniken i Järna som fanns då, beskrev problemet för sköterskan som tog samtalet.

Jag tycker du ska pröva sesamfröavkok.

Min vän gjorde det och två dagar senare tjöt han av glädje.

Mamma, jag kan bajsa!

Sen höll det i sig.

Att tugga en halv tesked linfrö om dagen är också effektivt.

Lycka till alla kämpande barn och föräldrar!
Hej och tack för tipsen Viveka! Innan man börjar experimentera med linfrön tycker jag att man bör läsa igenom Livsmedelsverkets kostråd:
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/notter-och-froer/linfro/

Hälsningar,
Per, webbredaktör
16.35

Kinesisk barnmassage är också effektivt. Lägg barnet på rygg, massera med handflatan medsols några varv. Dra upp knäna till axlarna (på barnet), håll i trettio sekunder. Då kommer gaserna ut. Tarmen har satts i rörelse och sen kommer det igång. Bra på kolikbarn. Och sig själv. 🤓
22.17
Tack för ert engagemang i vår chatt under dagen och kvällen! Nu stänger vi ner chatten och välkomnar er åter.