SVT rapporterade · Chatta med Hanna Stjärne

17.32
Kommer den Stora älgvandringen tillbaka?
Ja! Du kan läsa mer HÄR
18.36
Go'kväll på lördagar var fantastiskt. Kommer det tillbaka?
Vi kommer tillbaka på lördagar igen i höst!
18.48
Kommer vem tror du att du är tillbaka?
Hej Lina
Inga konkreta planer i dagsläget men tar med mig önskemålet! 
18.48
Kommer ni fixa ett offline läge i appen så man kan ladda ner ett material och se på i offline läge?
Det är ingenting vi utvecklar, men jag tar med mig önskemålet. 
18.48
Varför kan jag inte längre få programmen textade gm 199?
Det går fortfarande. Du kan läsa mer här
18.49
Hur kommer det sig att inga kritiska frågor ställs till Jimmie Åkesson i gårdagens debatt medan övriga som är med får kritiska frågor.
Hej Martin, jag såg inte programmet själv men hör gärna av dig till kontakt@svt.se så kan de ta frågan vidare till redaktören
18.49
När ska vi slippa "jinglar" för kommande program som är irriterande ofta. Ibland t o m precis innan ett program ska visas.
Hej vi vill gärna tipsa om program som kan vara spännande men vi får en hel del synpunkter om detta, jag förstår att det kan bli tjatigt. Tar med mig din synpunkt.
18.50
Saknar ett bra program om Hårdrock/Metal Varför finns inte sådant för. Sen kommer det något nytt debatprogram som opionlive som gick på torsdagar?
Bra inspel, tar med mig önskemålet! Jo, ett nytt debattprogram är under utveckling av SVT i Göteborg och kommer under våren. 
18.50
Finns det planer i framtiden att starta en till kanal? Om i så fall vilken inriktning kommer den ha sport, underhållning etc. ?
Hej Ulf! Ingen ny tv-kanal planeras, vi satsar på att utveckla SVT Play som fler och fler människor använder.
18.50
Hanna sitter i intervju i Go'kväll just nu, men hon svarar strax!
18.55
Kan inte sporten få en egen kanal ? Så slipper vi som är ointresserade pinas.
Hej Edith, jag får mycket synpunkter både från folk som vill se mer sport och - precis som du - mindre sport. Vi har inga planer på att starta en egen kanal för sport. Men en av fördelarna med SVT Play som vi lägger mycket kraft på att utveckla är ju att man själv kan välja det man är mest intresserad av. 
18.55
Jag är 77 år och har två hörapparater. Varför måste det vara så mycket störande bakgrundsmusik i flera program? Det är omöjligt att höra vad man säger även där det är betydelsefullt för att förstå sammanhanget. Min fru har samma bekymmer trots att hon har normal hörsel. Frågan är kanske inte aktuell i detta programmen jag kan inte låta bli att höra av mig.
Med vänlig hälsning,
Evert
Hej Evert. Det är bra att du hör av dig! Det här är ett område där SVT kan bli bättre. Här kan du läsa mer om hur vi resonerar om bakgrundsmusik https://kontakt.svt.se/guide/horbarhet-och-bakgrundsljud
18.58
Varför kan ni inte ordna textning av de lokala/regionala nyheterna? Vi är många som har nedsatt hörsel och som inte kan ta del av dessa viktiga nyhetssändningar. Detta är verkligen en tillgänglighetsfråga.
Hej, det pågår arbete just nu för att försöka lösa det. Teknikerna på SVT håller på utvecklar en lösning där de lokala nyheterna skulle kunna textas automatiskt, via AI. Några test med automatiskt textade nyheter ligger ute på SVT Play. Håller med om att de lokala nyheterna är viktiga! 
18.58
Tack för att ni visar älg vandringen igen. Fantastiskt sätt att få se och uppleva djur och natur.
Vad roligt att höra Annica. Tack för att du tittar!
19.00
Om TV-licensen inte är en skatt utan en avgift då kan jag väl välja att avstå att betala?
Jag tycker det verkar vara en lek med ord.
Det går inte :-) HÄR kan du läsa mer om hur det funkar!
19.00
Hej
Gokväll sänds från Umeå men det känns inte som ett äkta Umeåprogram. Ni transporterar programledare dit från andra delar av landet för sändningens skull. När ska vi se program som faktiskt på riktigt är från olika delar av landet?
Tre av våra fyra programledare bor i Umeå och det gör flera av våra återkommande experter. Det tycker vi är bra!
Hej, SVT gör program från i stort sett hela landet. Tjuv och polis spelades till exempel in i Askersund, Eagles i Oskarshamn, Andra Åket i Björkliden, Fråga Lund i - Lund. Nyhetsreportrar finns snart på 38 platser i Sverige, en ökning från 27 för bara några år sedan, och vi har just öppnat en ny redaktion i Arvidsjaur. Men jag vill att vi ska bli ännu bättre och planen är att SVT ska ha nyhetsreportrar på sammanlagt 45 platser i Sverige om några år.   
19.08
1. Vi är många som vill ha fler reportage som handlar om yrkesutövande kreativa människor
- reportage från verkligheten !
2. Hur kommer det sig att programmet Kalifat får så stor reklamplats i ingresserna / programpresentationerna?
Hej och tack för förslaget. Nytt för i år i Melodifestivalen, som börjar på lördag, är att man kommer att få följa upphovsmännen ännu mer och få en glimt av hur de jobbar. Det blir inte reportage, men en inblick i hur låtarna har kommit till. 
Kalifat är ju en ny dramaserie, som många följer och är intresserade av, därför lyfts den fram. 
19.09
Eftersom Public Service ska förmedla information objektivt undrar jag om ni kollar upp kring journalister/reportrar som eventuellt ska anställas om deras politiska preferenser innan de får förtroendet att arbeta Public Service?
Bra att du frågar. Vi frågar inte människor vad de röstar på när de börjar på SVT. Det måste vara varje människas ensak. Journalistik är ju en metod, som handlar om att komma så nära sanningen som möjligt genom att jobba sakligt och opartiskt, alldeles oavsett vad man själv har för egna åsikter. Men man kan inte vara politiskt aktiv och samtidigt jobba med nyheter på SVT.
19.16
Det kommer väldigt många frågor just nu. Hanna svarar så fort hon kan!
19.20
Ni får inte sluta med sportsändningarna. Vinterstudion är ju bästa programmet. 👍❤️
Sen frukost framför Vinterstudion är verkligen en högtidsstund på helgen!
19.20
Hej!
Varför är det så mycket sport i svt?
Kan inte svt starta en separat sportkanal?
Hej Maria! Jag får många synpunkter just om sporten. Antingen vill man se MER eller så tycker man att det är för mycket. Någon ny sportkanal har vi inga planer på. Men vi lägger just nu mycket kraft på att utveckla SVT Play och tjusningen med den tjänsten är ju att man kan välja precis det man är intresserad av. 
19.21
Hej! Jag har en fundering, varför har man idag så mycket kultur i SVT? Mest irriterad är jag att efter nyheterna kl 18, så har ni lagt in kultur, istället för lokala nyheter. När vi direkt efter middagen sätter oss framför TVn , så vill vi se nyheterna och direkt efter lokala nyheterna, innan man sätter igång med kvällens göromål. Kulturen riktar sig till en speciell grupp, men de lokala nyheterna tror jag de flesta vill se direkt efter nyheterna.
Hej Bitte, vi försöker göra kulturnyheterna relevanta för så många som  möjligt. Men bra att du säger hur du upplever det, jag tar med mig din synpunkt!
19.25
Varför la ni ner plus, ni borde göra mer såna program.
Plus kommer att finnas kvar online, men tills vidare kommer det inte att gå i TV.
19.25
Mer ekonomiska program som lär människor om budget och företag.
Hej, håller med om att rapporteringen om ekonomi är viktig. Också program som handlar om entreprenörskap, där tittar vi just nu på olika förslag. 
19.27
Som blind önskar jag fler syntolkade program
Hej, jag förstår verkligen det, antalet program som syntolkas har ökat de senaste åren och den utvecklingen fortsätter. 
19.27
Alla dessa Galor och insamlingar till världens barn och människor. Jordens djur och biologiska mångfald behöver också hjälp. Varför kan man inte ha en Insamlingsgala för dom?
T.ex Elefanterna, Australien o koalerna nu, m.m.
Yvonne
Tack för tipset, läget i Australien är verkligen oroande. Radiohjälpen gör ofta insamlingar för att hjälpa till i olika katastrofer i världen, i samarbete med SVT, Sveriges Radio och UR.  
19.28
Kommer ni att sända språkkurser i TV, t ex engelska?
Hej, vi har inga sådana planer nu. Däremot finns det en app som heter Språkplay, där man kan få texten till program i SVT Play översatt till en rad olika språk och därmed lära sig mer. 
19.29
Varför serveras alkoholdrycker i många inspelade program tex. Mästarnas mästare ? Med jämna mellanrum kan jag läsa att idrottsstjärnor har / haft problem med alkohol. Egentligen gäller det alla program finns ingen anledning att förstärka alkoholkonsumtion i public service program .
Hej och tack för din fråga! På Go'kväll är vi ytterst försiktiga med att lyfta fram alkoholhaltiga drycker. OM de nämns så ger vi alltid alkoholfria alternativ. Jag föreslår att du hör av dig till teamet bakom till exempel Mästarnas mästare om du har synpunkter på hur det funkar i det programmet. Maila kontakt@svt.se så hjälper de dig!
19.30
4: Var finns programmen för oss som älskar transporter och som vill se mer av stora infrastrukturarbetsplatser som hamnar, flygplatser och tågstationer?

Jag kan tänka mig ett slowtv program om allt som händer på Arlanda eller Göteborgs hamn en vecka eller ett informations program om hur olika transportslag fungerar.

Johan M.
Tack för tipset, vi testar olika idéer om slowtv. Närmast blir det en ny säsong av älgvandringen och så en ny satsning från Umeå där barn - och andra intresserade - kan följa livet på en bondgård. Gården live kommer den att heta och sänds under sportlovsveckor när många barn är lediga. 
19.30
Varför är det samma människor som läser upp nyheter, det finns ju så många bra YouTubers i Sverige som ni borde ge en chans.
Hej Max, bra synpunkt - ett viktigt uppdrag för SVT är att alltid hålla ögonen öppna för nya talanger. 
19.33
Serien ”Vår tid är nu” var en fantastisk satsning av SVT.
Jag håller verkligen med, är mycket glad över julspecialen som kommer framöver
19.36
Såg dig i gokväll då du sa att du lyssnar på oss tv-tittare. Jag skulle tycka det vore väldigt roligt att få se filmer från olika arbetsplatser, typ Gissa mitt jobb. Hur kan ett träd bli en planka, hur gör man kokosbollar, hur ser det ut på en sopstation eller hur blir vattnet till dricksvatten. Det finns ju hur många yrken som helst och hälsa på hos. Kul om du svarar
Tack för dina tips! Vi gör ju reportage i Go'kväll också och jag tar med mig dina förslag i framtida planering/Moa på redaktionen
19.37
Finns det några program planer som "Staffan och Bengt" , stil ?
Nej, men det finns mycket man kan hitta i öppet arkiv
19.38
Tack för nysändninge av Hem till byn gärna Hedebyborna också....
Hej Tommy, Hedebyborna kan du hitta här https://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/Hedebyborna/
19.43
Jag undrar om Tv licensen ingår i skattetabellen eller om den tas ut som t ex fastighetsskatt? Mvh Siv
@SivAxelsson - Här finns mer info om public service-avgiften
19.44
Varför hänvisas till hemsidan för att få mer information om nyheter mm. Många äldre har varken dator eller smartphone. Orättvist
Hej Margareta, de allra flesta i Sverige har tillgång till en dator eller smartphone, men jag är fullt medveten om att det inte är alla. Jag tar med mig din synpunkt. 
19.45
Varför kallar ni de regionala nyheterna för lokala?
Bor i Göteborg och tycker inte att nyheter fr t.ex. Mariestad eller Trollhättan är lokala för mig.
Hej, förstår att du skulle vilja att nyheterna var ännu mer lokala. Vi håller på och stärker SVT:s lokala journalistik. 2015 hade vi nyhetsreportrar på 27 platser, i år kommer det att vara 38. Målet är att nyheterna ska bli mindre regionala, mer lokala och att det ska finnas lokala reportrar på 45 orter i Sverige inom några år. 
19.47
Hur motiverar ni att fortsätta sända filmen ”Leaving Neverland”? Filmen strider mot de pressetiska reglerna www.sjf.se
@Anna-Maria - Här finns motiveringen till varför den sändes.
19.48
Varför släpper ni program på Play innan de visas på TV? Jättebra att Play finns som komplement men inte som primär kanal, ibland är debatten i full gång innan TV-sändningen!
Hej, ja, det uppstår både nya problem och möjligheter när man kan titta på många olika sätt. Den som tittar via SVT Play vill till exempel ofta kunna "bingetitta" och få se alla avsnitt i en serie på samma gång. Det gör att debatten kan dra igång. Vi vill gärna hitta lösningar som är bra oavsett hur man tittar och tävlingsprogram som känns om de är live, som till exempel På Spåret, läggs inte ut i förväg på SVT Play. 
19.48
Hej vill bara säga att SVT har blivit så bra, så många bra program. Tvåans kulturprogram, UG. Vetenskapensvärld mm. Alla serier så hög kvalitet. Duktiga journalister.Bara tummen upp. Och man slipper reklam. 4:an som har reklam var 8 :de min som är 5 minuter, ingen orkar med det.
Vh Eva
Tack, vad glad jag blir!
19.51
Varför är det mest folk från södra Sverige som hörs på Svt ??? Vi vill höra andra Svenska dialekter
@TorstenAnderson - Hej! Gokväll görs från Umeå med flera programledare och kockar som bor här, till exempel Beppe, Susanne Jonsson och några av våra stylister. Älgvandringen, Jaktliv, Fråga doktorn, Sverige idag och Plus är andra program som görs här. Så du kanske bara haft otur när du slagit på tv:n?
19.52
Hej Hanna, får inga svar på min fråga om när fortsättning kommer på Min fantastiska vännina av Elena Ferrante? Jäkligt bra!
Mvh Henrik
Hej, jag håller med, det är en fantastisk serie! Skulle gärna se en kommande säsong på SVT, vi får se om det går att ordna. SVTPlay har ett nyhetsbrev, om man prenumererar på det får man snabbt nyheter om kommande program. 
19.52
Ett stort problem med fibertv är att man inte kan se sin egen lokal-tv utan bara region Stockholm och att man inte har text tv. Det här måste ni ändra så att inte lokal-tv försvinner. Annars är public service det absolut bästa.
Hej Inge, hör av dig till kontakt@svt.se eller i ett direktmeddelande på SVT:s Facebooksida. Det sitter ett gäng och jobbar där nu och de kan kolla upp saken. Och tack för de fina orden om public service!
20.09
Tack för alla kloka frågor! Det har kommit otroligt många och tyvärr kommer Hanna inte att hinna svara på alla. Har du inte fått din fråga besvarad? Det går bra att skicka era frågor till kontakt@svt.se så hamnar de på rätt redaktion!
20.17
Hej,
Tack för alla kloka och intressanta frågor och förslag! Är glad och tacksam över att ni är så många som har hört av er och över att ni hjälper till att göra SVT bättre. Nu stänger vi chatten för den här gången, lagom till Aktuellt och Antikrundan. Och missa inte På Spåret, Skavlan, Vinterstudion, Så ska det låta, Svenska Nyheter och Melodifestivalen i helgen!
Varmt tack,
Hanna