SVT rapporterade · Marmorstein svarar om det politiska läget

God dag!
 
Här kan ni ställa era frågor till SVT Nyheters politiska reporter Elisabeth Marmorstein om det politiska läget i Sverige. 
16.23
Regering har redovisat en förstärkning till välfärden på 5 miljarder. Oppositionen vill öka stödet med ytterligare 2,5 miljarder. Magdalena Andersson kritiserar KD för att samtidigt dra tillbaka 3 miljarder från kommunerna. Hur kan det förklaras och går det ihop?
Hej L-G, det oppositionen är överens om är finansieringen av de 2,5 miljarderna utöver de 5 som regeringen har aviserat ska komma i vårbudgeten i april. I det förslag som KD själva lagt fram före de gjorde upp ville man stärka välfärden med nära 6,3 miljarder bland annat genom att göra om riktade statsbidrag till kommuner och regioner till generella. Utan att ha intervjuat finansministern själv om detta så tror jag att det är det hon syftar på.
16.27
Vem omfattas av välfärden och därmed får mer pengar ?
Hej Maritha, välfärden är vård, skola och omsorg och berör därmed alla invånare i något skede av livet. 
16.29
Skulle den här utvecklingen, i förlängningen, kunna leda till att Sverige får ett likartat politiskt klimat som Finland – dvs att det bildas majoritetsregeringar långt över det vi i Sverige skulle kalla de traditionella blockgränserna, beroende på valresultat?
Hej Per, det här illustrerar hur svårt det kan vara att regera i minoritet, kanske särskilt om ett syfte med regeringssamarbetet är att stänga ute det man kallar ytterkantspartier. Därför tror jag att nästa regering kommer göra vad man kan för att se till att man har ett majoritetsunderlag i riksdagen. Det betyder ju inte att man behöver sitta i samma regering. Att M och S skulle regera ihop ser jag till exempel fortsatt som högst osannolikt, de behöver varandra som huvudfiender och är dessutom övertygade om att deras flanker, dvs SD och V skulle växa ännu mer om S och M samlades i en koalition. Med det sagt så finns det socialdemokrater och moderater som tycker att det vore den bästa lösningen, den tidigare finansministern Anders Borg är ett exempel, han tycker att alliansen och S ska bilda regering. 
16.44
Hej! Vad tror du kommer att hända med samarbetet mellan V, M och KD om arbetsrätten och marknadshyran hamnar i riksdagen?
@FrankiTäby - Hej Frank, det är väl den stora frågan. Både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor har ju sagt att de är villiga att fälla regeringen när som helst, på vilken fråga som helst men i sak tycker de som bekant att de aviserade förändringarna när det gäller arbetsrätt och marknadshyror är bra så för dem blir det svårare att argumentera för ett misstroende. Här kommer opinionsläget ha betydelse, upplever M och KD att de har något att vinna på att fälla regeringen ett drygt år före valet så kommer de förstås att försöka hitta sätt att göra det. Men man ska komma ihåg att V och M har helt skilda mål med ett sådant eventuellt misstroende, V vill ju att regeringen förändrar sin politik medan M vill ta över regeringsmakten.  
16.48
V får ju inflytande som C sa nej till eller anser dom att riksdagen inte är inflytande?
@Fredde - Hej Fredde, ja en konsekvens av att oppositionen från höger till vänster gör gemensam sak på det här sättet är ju att V får inflytande. Och just att visa att man har det, trots skrivningen i januariöverenskommelsen är ju också ett av Jonas Sjöstedts mål med det här agerandet. I förlängningen hoppas V förstås att det ska leda till att de bjuds in till förhandlingsbordet. 
16.53
Man skriver om fiender, oheliga allianser, flanker som en beskrivning. Vore det inte bättre om dessa, våra politiska partier istället för att käbbla med varann, om varann, istället skulle verka för Sveriges och dess invånare bästa? Det är ju deras uppdrag...
@alvar - Hej Alvar, just nu är det ett väldigt fokus på det politiska spelet och det beror ju bland annat på den nya situation vi fick i svensk politik till följd av januariöverenskommelsen. Men jag tror att många väljare, precis som du, tycker att våra folkvaldas främsta uppdrag är att lösa samhällsproblemen. Politik är som bekant både sakfrågor och spel och tids nog kommer sakfrågorna åter att dominera debatten. 
17.00
Tror du att det här kommer leda till ett extra val?
@Sixten - Hej Sixten, om du menar den extra ändringsbudgeten så tror jag inte det. Det är bara Stefan Löfven som kan utlysa ett extraval så länge han inte fälls av riksdagen, och jag tror inte att S vill ha en valrörelse som handlar om januariöverenskommelsen och att oppositionen kräver mer pengar till välfärden än regeringen. Opinionsläget är som bekant inte heller det bästa för S, i SVT/ Novus senaste mätning var SD största parti, dock med en högst marginell ledning över S. 
17.07
Varför ser man inte över vårt valsystem? Personligen tycker jag inte att det är klokt att en regering, oavsett vilken flank man sitter på, får sitta så länge som 4 år. Tänk vad en regering kan fördärva ett land. Borde vara 3 år mellan valen.
@Ann - Hej Ann, mellan 1970 och 1994 hade vi tre år mellan valen men det förändrades, bland annat för att tre år ansågs som en för kort tid för en regering att hinna genomföra sina reformer. Att man skulle återgå till treåriga mandatperioder är det inget parti som driver. 
17.15
Hur ser du på risken att V förlorar en hel del väljare framöver p g a sitt "samarbete" med bl a SD?
@J-Å - Hej J-Å, hittills har de inte påverkats negativt av sitt agerande, snarare tvärtom. I vår senaste mätning, som kom efter misstroendehotet mot arbetsmarknadsministern, ökade de till 9,9 procent och Jonas Sjöstedt ligger nu på tredjeplats i förtroendeligan. Det finns heller ingen intern debatt om att man kalkylerar med Sd:s stöd för att få igenom sin politik. Det kan tyckas förvånande med tanke på det höga tonläge Jonas Sjöstedt har haft mot andra partier som räknat in SD i sitt underlag. Men det beror ju på att ilskan mot januaripartierna är större än några eventuella betänkligheter över att man bidrar till att avdramatisera SD:s inflytande. 
17.19
Varför alla dessa allianser och samarbeten i riksdagen? De invalda dit är såklart inte överens om allt. Men vissa frågor skulle man kunna rösta om. T ex om ok att ha keps, mobil eller annat som stör under en skollektion. Skulle ju/väl leda till snabbare agerande och verkan.?
@Oz - Hej Oz, jag vet inte riktigt vad du menar men riksdagen röstar hela tiden. SVT Forum brukar sända både debatter och voteringar från riksdagen så om de vill veta vad de röstar om är det ett tips att titta på de sändningarna :)
17.27
Vilket parti vinner mest på detta?
@Elias - Hej Elias, alla inblandade oppositionspartier tycker nog att de vinner på detta. Vänsterpartiet - eftersom de återigen visar att de visst har inflytande i svensk politik, trots skrivningen i januariöverenskommelsen om att de inte ska ha det. Dessutom är mer pengar till välfärden en gynnsam konfliktfråga för V. För Moderaterna är vinsten främst taktisk. Dels visar man att regeringen är svag, dels avdramatiseras SD:s inflytande ytterligare när till och med Vänsterpartiet, Sverigedemokraternas främsta motpol, accepterar att ta stöd av SD. 
17.31
Hade regeringen tänkt ge något extra tillskott överhuvudtaget till kommunerna om kraven från V, M, KD och SD inte hade funnits?
@Elias - Hej Elias, ja det har de ju flaggat för länge. Att det skulle komma mer pengar i vårbudgeten hade även oppositionen räknat med men till följd av den här pressen från oppositionen gick regeringen ut redan nu och berättade om detta. Sen har man ju sedan tidigare aviserat att man ska lägga just fem miljarder mer om året på välfärden, Hur mycket det blir nästa år, nu när man totalt lägger tio i år, är ännu oklart.  
17.41
Jag undrar ...varför får Stefan Löfven bestämma själv om det ska bli omval? Det är ju tokigt..han vill ju sitta kvar vad som än händer..Går det inte att ändra denna regel så att övriga partier bestämmer istället? Inger..
@IngerHolm - Hej Inger, om du minns så utlyste Stefan Löfven ett extra val i december 2014 efter det att regeringens budget hade fallit. Det slutade som bekant i decemberöverenskommelsen. Vår grundlag stipulerar att det är regeringen som beslutar om ett extraval och för att ändra en grundlag krävs två likalydande beslut med ett val emellan. Ett extraval blir också följden om talmannen efter fyra försök inte lyckas få fram en statsminister som tolereras av riksdagen. Därmed skulle i teorin ett misstroende mot Stefan Löfven kunna resultera i ett extra val men det skulle också kunna sluta med att Stefan Löfven återkommer efter en talmansrunda.  
17.44
Kan Stefan Löfven på något sätt bjuda in Jonas och erbjuda bättre avtal, eller stoppar L och C JÖK om så sker?
@HansDahlströmÅsander - Hej Hans, det är förstås en möjlig lösning som skulle avväpna den här nya "oheliga alliansen" i svensk politik. Men det skulle vara väldigt svårt att svälja för C och L, att V inte skulle ha något inflytande var ju helt avgörande för att de skulle gå med på januariöverenskommelsen. Om regeringen bryter det får ju de som vill hoppa av samarbetet argument för att göra just det. 
17.57
Vilken kommer blir den största/viktigaste frågan för väljarna inför nästa val?
@T - Hej T, det är svårt att peka ut en enda fråga som den viktigaste i ett val om knappt tre år, det kan som bekant hända mycket i svensk politik på den tiden. Men med tanke på den kärva ekonomin i många kommuner och regioner kan vi nog räkna med att välfärden kommer vara en viktig fråga. Lag och ordning har ju också ökat i betydelse för väljarna till följd av den senaste tidens utveckling. Går vi in i en svårare lågkonjunktur än förväntat kan även ekonomin bli viktigare för väljarna igen. I det senaste valet låg sjukvården i topp på väljarnas dagordning, det gör den fortfarande enligt Novus och ingenting tyder på att den är på väg att bli mindre viktig. Sen har vi förstås invandringsfrågan som präglat svensk politik de senaste åren och sannolikt kommer vara viktig även 2022 och då särskilt integrationen. 
17.58
Nu måste jag logga ut för den här gången, roligt med så många intressanta frågor. Tack för nu så hörs vi igen nästa vecka.