SVT rapporterade · Hur kommer man till rätta med nedskräpning vid återvinningsstationer?

Hej på er! I dag pratar vi om hur det kan se ut vid kollektiva återvinningsstationer. Hur funkar det där ni bor? Är det problem med nedskräpning, eller fungerar det bra? Hur kommer man tillrätta med nedskräpningen? Dela med er av era erfarenheter här!
06.32
En återvinningsstation ska vara ordentligt upplyst, tömmas ofta o containerna ska vara uppställda så att de bara är åtkomliga framifrån (synligt för omgivningen) och inte ha oanvända och mindre synliga ytor.
07.26
Anledningen till att folk lägger soporna på marken är som jag ser det två, det ena är att dom är fulla , det andra är att när man tex slängt sina glas så finns det ingenstans att slänga påsen.
07.53
Saknar skyltar på flera språk i min no go zone. Kanske hade minskat den nedskräpning som finns här.
08.13
Dålig information till nyanlända (det är tyvärr betydligt skräpigare i de områden med fler nyanlända) om hur det funkar. Står bara på svenska o ingen tydlig hänvisning till VAR "soptippen" ligger.
08.13
Vakter dygnet runt Tyvärr är det nog det enda o höga böter
08.20
Vårt soprum är väldigt skitigt och äckligt, detsamma med kärlen. De blir överfulla fort och mycket hamnar på golvet. Jag tror att respekten inför ordningen i soprummet hade varit mycket bättre om kärlen tömdes oftare och om kärlen och soprummet hölls rent.
08.52
Det är skillnad på ÅV-stationer beroende på var i landet man bor. I Halmstad är det statliga företaget FTI AB som ansvarar för skötsel och hämtning av förpackningar från Hushållet. Tyvärr tror många att det är en filial till kommunens ÅV-central och dumpar allt möjligt och omöjligt i och utanför containrarna. Resultatet blir nedskräpning som sedan flyger omkring. Därför är det viktigt att vi som ser detta gör en felanmälan till FTI AB på telefon eller deras hemsida. Jag har gjort det ett flertal gånger och det har blivit städat oftast inom två timmar.
Kommunens sopstationer ÅV-centraler och FTI AB måste bli tydligare i sin information om denna skillnad för vi har uppenbart ett problem som behöver lösas. Bara det att båda platserna har nästan samma namn är ju förkastligt då de inte har samma funktion.
09.03
Låt alla betala för att bli av med sitt avfall. Kameraövervakning.
09.25
De som slänger kommer inte att ändra på sig för att vi som sköter sorteringen ordentligt ska betala. Tanken finns att kanske fler inte bryr sig om att sköta sig, eftersom jag ändå för betala för andra som inte sköter sig. Sätt upp kamrer och låt de som slänger få betala höga summer istället. Trött på vårt samhälles sätt att låta de som gör fel slippa ta ansvar för sina handlingar.
10.15
50 kr?! Är detta ett skämt? Drös på en engångsböter på 1000-2000 kr per kund.
Då kommer folk reagera och bli något mer proaktiv i att hitta idioterna som beter sig illa. Använd pengarna till kameraövervakning.
11.29
50 kr löser ingenting. Inte ens administreringen av straffavgiften och arbetsinsatsen för att städa upp.

Det enda rätta är tyvärr att samhället övervakas mer och mer idag. Folk tar inte sitt ansvar och Hyltebostäder borde få full rätt till att sätta upp högupplösningskameror i syfte till att identifiera nedskräpare. De ska stå för kostnaderna som i sig kommer faktureras kollektivt hyresgästerna.

En enkel lösning, men vågar hyresvärden?
11.49
Och vem säger att det är det är just de som bor i området som slänger sitt skräp där?
12.19
All form av kollektiv bestraffning är brottsligt.
13.29
Nej, den här formen av miljötyranni är inte acceptabel. Man bestraffar inte en hel grupp människor på detta sätt. Någonstans måste all denna miljöhysteri försvinna för det enda den leder fram till är att folk blir rejält förbannade och röstar därefter. Det är väl helt enkelt så att det fattas containrar/kärl, så är det åtminstone där jag bor. Och då blir det fullt i kärlen väldigt snabbt! Sätt ut flera containrar och låt arbetet med att tömma containrar bli mer effektivt. . Det finns folk som både kan och ska jobba med detta - sätt fart!
Och sluta upp att klanka ner mot allmänheten, det är oss ni ska jobba för, inte tvärtom!
14.01
Sått upp kameror. Straffa dessa stenhårt. 20 000 kronor i böter.
14.01
Vi har liknande problem i Skövde vid vissa miljöstationer. Vissa individer ställer dit alla möjliga sorters sopor runt omkring kärlen. Oftast är det saker som inte ska återvinnas på stationen så som möbler och keramik.

Lösningen är inte kollektiv bestraffning eftersom det är urskillningslöst. Kameraövervakning är en bättre lösning, då kan man binda registreringsnummer till förövare.
14.02
Vi har redan kollektiva bestraffningar i Sverige. Exempelvis Systembolaget, Det bästa är väl att kameraövervaka och lysa upp återvinningsstationen bra. Obegripligt att folk inte ens kan sköta något så enkelt.
14.07
Jag bor själv i ett av dessa områden. Jag har personligen sett hur bilar kommer körande på kvällar och nätter och dumpar av sitt skräp. Sen är det även boende som missköter. Kommer bestrida varje faktura som kommer. Sätt upp en kamera om Hyltebostäder är så "Desperata" Som de själv säger. De såg väl detta som den billigaste lösningen där de även kan tjäna pengar på det. Sjukt hur ett seriöst företag beter sig på detta sätt.
14.37
Kameraövervakning och 5000:- i böter.
Det enda som svider är när man får betala för sin dumhet.
14.37
Kanske är dags att återinföra sopnedkast och grovsoprum så att folk faktiskt har en lösning för sitt avfall i sin närhet?
14.45
Hej! Vi har det faktiskt likadant där vi bor i Eneryda i Älmhults Kommun. Folk orkar inte ens runda hörnan på huset för att kasta sina sopor. Det gör inte saken bättre att vissa hyresvärdar väljer att få tömt sopkärlen bara varnnan vecka. På återvinningsstationen ett kvarter bort är det precis likadant. Jag är absolut inte mot bestraffning, men det har en tråkig tendens att alltid drabba fel personer. För om det skall drabba oss, då kan vi ju också sluta att bry oss! Jag och min fru är väldigt noggranna och till och med kastar det andra bara ställt ifrån sig, och vi är noggranna med att sortera. Varför skall jag då straffas för att andra "sopfuskar". Det måste finnas andra sätt.
14.47
Bor i Vasastan Sthlm där vår återvinningsstation ofta ser ut som
ett bombnedslag av skräp. Är kartongcontainern full slängs
gladeligen kartongerna på gatan. Sak samma med glas.
Det är många butiker här som är "kartongintensiva" och som dumpar
sitt "lager " på kvällstid i mörkret. Sak samma med de många
restauranter och ölpubar som dumpar sitt glasavfall om kvällen.
Som hundägare ser jag detta "live" varje kväll . Säger man till
vederbörande får man ett "dra åt helvete" som ett brev på posten.


14.54
Kollektiv bestraffning är väl aldrig rätt.
Föreslår ett flertal kameror istället, helst satta så att de är svåra att sabbotera.
15.31
Ta bort dom ! Hitta på någon annan lösning .
15.31
Hur kommer det sig att debatten alltid låter som att är allmänheten som missköter sina åtaganden och aldrig handlar om att det faktiskt är komunen som misslyckas med att tillhandahålla en fungerande lösning?
15.32
Gör som övriga civiliserade länder i Västvärlden-sätt upp kameror där
brottslighet och skadegörelse/nedskräpning förekommer. I England finns över
6 miljoner kameror . Uppklarningsprocenten av brott där får Sverige att se ut som
ett skämt.
Datainspektionen måste sluta med att skydda kriminella med
motiveringen -personlig integritet. De skötsamma och brottsoffer skall
skyddas.
15.32
Varför läggs sopor utanför behållare på miljöstationer?

För att behållarna var fulla, hade för små öppningar eller på annat vis inte passade syftet. Åtgärda det.

Varför kommer det folk i bil som inte bor i området och dumpar sopor?

För att dom inte har en fungerande lösning närmare där dom själva bor. Åtgärda det.

Varför är övervakning och böter en sjukt dålig idé?

För att om man har sopor att dumpa så dumpar man dom inte på en övervakad plats där man får böter. Utan då landar skiten i skogen istället.

18.15
Hej Peter! Nybyggda lägenheten dagligen specielt på helgen är här soppor långt ut på andra större gator. Här lämnas allt från barnvagnar till annan skräp. Trotts att en del av återvingen är 150 meter max bort, då de inta finns grovsopper så ställs de ute vid sopkärlen, och de medför fårglar och allt vad de innebär. Tyvvär är de rakt utanför läggenheterna men ingen ser vem de är. Så välkommen till klubben.
18.15
Med tanke på hur vi som medborgare uppmuntras att konsumera så tycker jag att en rimlig lösning skulle vara att näringslivet får betala för att hantera det skräp som genereras, exempelvis genom höjd reklamskatt.
18.16
Uppenbarts kommentar va uppenbart bra, Är ju uppenbart att de som jobbar med sopserivce inte har någon aning hur människor slänger sopor.
18.16
Hur kan fastighetsbolaget veta att just är hyresgästerna som skräpar ned. I mitt bostadsområde har jag själv sett att det kommit utomstående sim helt frankt bara ställt skräp utanför soprummet. Några gånger har jag kunnat säga till så att de snällt har fått ta med sig sitt skräp igen. Så, hyresgäster säg ifrån och bestrid fakturorna på den grunden att de saknar laglig grund för faktureringen. Hyresvärden vill tvinga hyresgästerna att kollektivt städa området kring sopstationen.
18.16
Älskar att läsa alla klassiska sverigevännerkommenterare som tror att man kan sätta vilket bötesbelopp som helst och tror att kameraövervakning löser allt. Det är dessutom olagligt med kollektiv bestraffning.
18.16
Det finns INGA belägg för att kameror minskar brottslighet, ens i fall där det handlar om nedskräpning.
Vill du ha mer kameror kan vi väl sätta upp dom hemma hos dig istället för INGEN ska filma mig utan tillåtelse av samma anledning som JAG inte filmar ANDRA utan tillåtelse.
Är du OK med lösningar som INTE innebär KOLLEKTIV BESTRAFFNING?? För det finns gott om sådana, både år 2020 likväl som år 1990, OK?
18.17
Klockrent! Någon (oskyldig) kommer ju att städa gratis nu för att slippa böter! Mkt billigare än att lösa orsaken till problemet! (för få behållare? Ingen sopkorg? mm) o så blir det rent o fint!
18.17
Nästan alla gånger det skräpas ned, beror det på att sopkärlen är fulla,. Såg en intervju med någon inom sophämtning som på allvar menade att soporna då skulle bäras hem igen. Ansvaret för eventuellt merarbete måste tas av den som misslyckas med dimensioneringen av sophämtningen.
18.17
Misstänker att det inte är de i närområdet som skräpar ner utan folk från andra delar av kommunen som inte ids åka till återvinningen.
18.17
Skaffa modernare soptunnor där det är lås och skulle det inte funka så videoövervaka!
19.36
Sätt upp kameror och låt den skyldiga betala böter!
19.36
Att låsa sopkärlen låter inte som ett bra sätt att få mer saker att hamna i sopkärlen istället för utanför. Snarare tvärtom.
19.36
Det är ett Skräm station. Vad spelar det för roll om det ligger i Kontainer eller utanför ? Det är meningen att skräpet ska samlas där och därefter transporteras vidare. Jag förstår att sopp gubbar inte giller plocka skräp från marken men det är ok att plocka från kontainer då får dem skaffa någon form av medel på att kunna plocka även från marken.
en jämförelse med vården. Det är absolut inte ok för patienter att bajsa på Golvet eller i sin säng. Det är ingen som tycker om att torka rumpa eller tvätta bajs från patienter men det gör samtliga vårdpersonal dagligen
19.47
Tack för att ni har engagerat er i det här ämnet så mycket! / redaktionen på SVT Nyheter Halland.
19.47
Nu stänger vi chatten för den här gången.