SVT rapporterade · Skulle du kunna tänka dig att bo kollektivt?

God morgon! Här ser du vad andra tänker om kollektivboende. Dela gärna med dig av dina tankar och erfarenheter!
16.43
Jag bor redan i ett kombo boende som från början var ett studentboende med korridor. Jag trivs men de andra som man bor med, är särskilt inte hjälpsamma.
16.43
Jag bor kollektivt.. Det är jättefint. Har gemensam matsal med kockar.. Frukosten ingår i priset också. Sen har vi en bar, jag har ett eget rum. Det finns pool och gym i huset också
16.55
Priset för dessa lägenheter är A och O. Badrum och kök är det som är absolut dyrast i en lägenhet. Vilken kvadratmeterhyra blir det för dessa lägenheter, där 2-6 personer DELAR på dessa utrymmen? Jag skulle ALDRIG betala samma kvm-hyra som för en vanlig lägenhet. Hyresnivån som jag skulle kunna tänka mig för att dela kök och badrum med 2-6 andra personer hamnar runt 35-50 % av kvm-hyran för en vanlig lägenhet. Då Akademiska Hus är bland de hyresvärdar som är dyrast i Sverige är det intressant att höra vilket kvm-pris de satt på dessa lägenheter. Kanske SVT kan fråga ”forskaren” Susanne Malmgren från Akademiska Hus om detta?
Det är så här man gör för att skapa efterfrågan för ”en ny produkt”. Då rabblar man alla positiva sidor utan att nämna den springande punkten = KOSTNADEN! Ren lobby verksamhet!
18.33
Hur göra med städningen, finns många som gärna smiter undan och medvetet slarvar "för det är ju inget kul..."
18.33
Nej absolut inte!
18.34
Nej, skulle inte kunna tänka mig att pröva detta. Har inte tilltro till att det skulle fungera, framförallt inte mellan olika ålderskategorier. Har tyvärr haft väldigt dåliga erfarenheter av att bo i hus med störande grannar, verksamhetslokaler etc. Det är viktigt att få ha lugn och ro i sitt boende, det prioriterar jag faktiskt högst.
21.11
Man borde kunna välja rummets storlek . De med rörelsehinder behöver ett rum på ca 20 kvm, och ett DELAT WC och dusch som är större än normalt.

De som behöver ett rum på 10 kvm borde kunna välja det också.

Viktigt att ljudisoleringen är perfekt.
21.12
Städningen för det gemensamma utrymmet :
Man köper in tjänsten eller städar en person en dag varannan eller var tredje vecka , beroende hur många personer som bor i huset.
21.12
Ja , om rummet är 25 kvm med kokvrå och en kvadrat WC. Köket och de rymliga duscharna samt handikappad WC får man dela med andra
10.17
Nej verkligen inte. Jag föredrar att ha en egen lägenhet
10.17
Jag har under flera år bott i kollektiv när jag säsongsjobbade och jag älskar tanken med kollektivt boende. En förutsättning är nog att man trivs ihop och att det är relativt strukturerat när det gäller städning av gemensamma utrymmen som kök och bad. Idén att man har sällskap vid måltider och kvällar om man vill är det som lockar. Vill man vara ensam en kväll så är det ju bara att vara på sitt rum. Har man sen liknande intressen är det ju en bonus att kanske få sällskap på gymmet eller i skogen! Mer kollektiva boenden. Tänk vad trevligt när man blir äldre, att alltid ha några omkring sig!