SVT rapporterade · Ställ dina frågor om coronavirusutbrottet här

Då tackar vi för era frågor. Tyvärr hinner Anders inte svara på alla, men fortsätt följa nyhetsutvecklingen här på svt.se!
15.02
God eftermiddag!
 
Den senaste veckan har flera medier rapporterat om virusutbrottet i den kinesiska mångmiljonstaden Wuhan som har spridit sig till flera länder. Men vad ska man tänka på kring coronaviruset? I dag har vi vice statsepedemiolog Anders Wallensten som kan svara på era frågor kring virusutbrottet. Så skriv in dina frågor här, så svarar Anders Wallensten på så många han hinner här i svt.se från klockan 16.05.
15.44
Hur stor risk är det att det kommer till Sverige, Stockholm? Bör man vara orolig?
Anders svarar att man kan säga att det visserligen kan komma enstaka smittade personer i Sverige som varit i områden med smittan, men det betyder inte att den kommer att spridas här. Men förhoppningsvis kan sjukvården ta hand om personerna. Det tycks inte vara särskilt smittsamt, så länge man tar hand om de som är sjuka.
15.44
Vad är den största oron media eller WHO har för viruset? Har det med hur lätt det kan sprida sig eller hur dödligt det kan vara beroende på den smittade individens allmänna hälsa?
15.44
Jag ska på en stor mässa i Tyskland med start söndag där många av utställarna och besökarna är från Kina och vissa med största sannolikhet från Hubei och Wuhan. Bör jag vara orolig eller tänka på något särskilt?
15.44
Kan man lita på de kinesiska myndigheterna?
Svar från Anders: Omöjligt för oss att veta, men Kina fick mycket kritik under sars-epidemin. Nu har de varit tidigt ute med uppgifter och samarbetar med WHO. Så det tycks som att man kan lita på det.
15.44
Jag undrar om alla åldersgr och alla hälso tillstånd är mottagliga för viruset? Och varför är det så farligt? Läste att munskydd inte räcker för att skydda sig mot det. Snarare tvärtom.
Hittils har man sett att det är medelålders och uppåt som drabbats. Det kan bero på hur man exponeras av viruset. Egentligen kan nog vem som helst drabbas av det, säger Anders Wallensten. Det beror också på om man har andra sjukdomar.

Varför det är så farligt är att det kan ge lunginflammation vilket är en allvarlig sjukdom som man kan dö av. Angående munskydd är det främst de vanliga munskydden man ser på bilder är det främst för att skydda andra man använder dem. Men det finns mer avancerade munskydd som kan användas.
15.44
Hur länge är en smittad sjuk och smittsam ?
Det är det man inte vet för tillfället, säger Anders Wallensten. Man väntar på de uppgifter från Kina och att de fått tillräckligt med information och kunskap från de fall de har.
15.44
Vad är skälen till att detta virus anses så farligt? Dödsfallen är ju så få och verkar omfatta resan sjuka och äldre. Vad skiljer det från en vanlig influensa, som ju också är väldigt smittsam?
15.45
Så det finns ingen anledning att vara orolig, såvida man inte är "äldre eller multisjuk"? Ifall bara "äldre" riskerar drabbas allvarligt så är det inget problem värt att bry sig om?
Finns det inte en risk att viruset muterar nu när det tagit språnget till människor?
Anders svarar att vi inte kan veta säkert om viruset kan påverka andra grupper. Men än så länge är det äldre och sköra som drabbas.
Angående muteringar säger Anders att virus ju är föränderliga. Men viruset som det sprids nu tycks inte förändras så mycket när de börjat spridas bland människor. Men man kan aldrig säkert veta.
15.45
Hej jag jobbar i södrs kina men har flytt nyåret utomlands. Jag planerar att åka tillbaka på tisdag nästa vecka. Borde jag boka om resan och ta långsemester för att vara helt säker?
15.45
Befinner mig i Thailand med min familj. Ska man vara orolig eller kan vi ha semester som planerat och även åka till Bangkok i slutet på februari?
15.45
Behöver vi i Sverige vara oroliga för att bli smittade?
Anders svarar att just nu är det en lokal smitta i Kina. Det är skillnad mellan situationen i Wuhan och i Sverige så just nu behöver man inte vara särskilt orolig.
15.45
Vad händer när man blir smittad? Varför dör vissa?
Anders svarar att coronaviruset är ett luftvägsvirus. Man utvecklar symptom som feber, andnöd och halsont. Luftvägsbesvär helt enkelt. Har man otur blir det allvarliga symptom. Men de flesta drabbas av mildare symptom. Från myndigheter i Kina säger man att det främst är äldre som redan är sjuka har dött av viruset.
15.45
Hur ska man ta sig tillväga om viruset kommer till Sverige?
15.45
Skyddar det influensavaccin många tagit nyligen - eller inte alls?
15.45
Ska man vara orolig för att bli smittad om man ska vara i Thailand i en månad?
15.45
Hej! Ska åka till Shanghai om 4 veckor, behöver man oroa sej över något
Mvh A.S
15.45
Vad är egentligen oddsen för att detta virus ska sprida sig i Sverige men också i hela världen?
Det känns som att det är mycket "Fearmongering" just nu, alltså folk som medvetet gör detta virus till något större än(?) vad det kanske är?
Anders svarade i sändningen att man från svenskt håll är ganska trygga med att om man tittar tillbaka på sars-epidemin så när smittan kom till andra länder lyckades man där stoppa den. Och man tror att möjligheterna ser likadana ut idag. Därför tror vi inte att det kommer att bli något utbrott i Sverige.
15.45
Är det troligt att WHO utlyser ett globalt nödläge? Är det troligt att utbrott kommer ske utanför Kinas gränser?
15.45
Hej Anders!

Under SARS-utbrottet 2003 var det många fall i Kanada som uppstod på sjukhus, bland personal och patienter. Hur tror du att förutsättningarna är på svenska sjukhus idag? Finns rutiner och materiel för att klara en epidemi som man ännu vet relativt lite om?

Vänliga hälsningar!
15.46
Varifrån kan viruset ha spritts till människor?
15.46
Tror du det finns någon risk att man blir smittad om man ska resa till något Asiatiskt land inom de närmsta månaderna som kommer?
15.46
Hur lång tid kommer det ta att hitta ett botemedel mot detta virus?
15.46
Vet man om det finns smittorisk mellan människor och husdjur åt något håll? Kan husdjur bli smittade? Hur smittar egentligen viruset och påminner det om några andra utbrott? Mvh!
15.46
Hej!
Reser till Vietnam på söndag.
Vad jag vet har där bara upptäckts några få fall.
Hur ska vi tänka under vistelsen?
Är två friska personer i 60 årsåldern.
15.46
Avråder ni från att resa till Kina under våren, (Peking, Shanghai)?
15.46
Hur sprider sig Coronaviruset? Ex: nysningar?
Anders svarar: Viruset sprider sig via droppsmitta. Om någon hostar på en finns det en viss risk. Men det finns smittsammare sjukdomar.
15.46
Vilka grupper som har avlidit , är det olika
15.46
Värre än Ebola?
15.46
Hur kommer viruset påverka Sverige?
15.46
Hur noga ska man vara när det gäller resemål i de drabbade länderna?
15.46
Hej. Jag har precis varit i kina i wuhan och Peking. Bör jag vara orolig?
15.47
Man är såklart rädd; hur pass försiktigt måste man vara?
Kan det komma hit ? Hur skyddar man sig då?
15.47
Hej,

Vet ni något om hur coronaviruset påverkar barn? Är det säkert för oss att åka på vår inplanerade semester till Thailand nu i februari?
15.47
Kan vi med stor säkerhet säga/anta att smittan kommer från djur? Jag tänker att hanteringen av djur inte kan ha ändrats nämnvärt - man gör som man alltid gjort. Så vad är det då som gör att smittan sprids just nu? Måste det kanske få tid på sig att mutera för att kunna hoppa, eller kan exakt samma variant som ett djur bär på också hoppa?
15.47
Hade tänkt boka resa till HongKong i vår men vet inte nu om jag ska våga boka. Vad ska jag tänka på?
15.47
Hur kan man skydda sig? Behöver man oroa sig? Har en vän som ofta åker till kina, typ en gång per månad. Så är det stor risk för spridning?
15.47
Hur lång är inkubationstiden , och lång är virusets livstid ?
15.47
Hur kommer det sig att vi i Sverige säger att det inte är någon fara samtidigt som hela städer sätts i karantän i kina? Är de okunniga i Kina eller underskattar vi det i Sverige?
Anders säger i sändningen bland annat att det är en stor skillnad på situationen i Sverige och hur det är i Wuhan där smittan för tillfället sprids. I de fall smittan påträffats i länder utanför Kina rör det sig om personer som varit i Kina och sedan åkt vidare till länderna i fråga. Men själva smittspridningen sker just nu lokalt i Kina.
15.47
Vågar vi åka på beställd resa till Thailand, 2 vuxna och 2 barn 4 resp 6 år. Avresa 13 februari, 2 veckor.
Anders svar i sändningen: Som det är nu säger varken svenska myndigheter eller WHO att man ska begränsa sitt resande. Smittan sprids inte i Thailand utan har påträffats hos människor som varit i Kina. Utifrån den informationen får man göra sin egna bedömning om vad man bör göra med sin resa. Det finns inga riktlinjer från myndigheter just nu. Men ett bra tips är att följa utvecklingen!
15.48
Finns det något vaccin eller håller det att tas fram ett. I så fall när kan det ske?
Anders svar: Jag har sett uppgifter om att företag är villiga att försöka ta fram det här. Men det är såklart en lång process. Det tar tid.
15.48
Finns det hälsokontroll på flygplatsen där flygg kommer ifrån dessa länder till Sverige?
Svar från Anders: De som åker från Wuhan verkar kolla temperatur på resenärer. Likaså på vissa flygplatser i Europa gör man det. Men i Sverige ser man inget skäl till det just nu. De kontrollerna är inte alltid så precisa.
15.48
Kan det utvecklas till en lika stor spridning som vid sars-epidemin? Och hur stor är risken att viruset utvecklas och blir farligt även för andra än endast äldre och redan multisjuka personer?
Som det ser ut nu säger Anders att det inte ser lika allvarligt ut som sars-viruset var. Men han understryker att man inte vet allt om coronaviruset ännu.
15.48
Kan man jämföra detta nya virus med R S virus i svårighetsgrad?
Anders svarar att det är svårt att säga men att man kikar på olika grupper när det gäller det viruset som är särskilt farligt för små barn. Det här i Kina är ett luftvägsvirus som inte verkar vara lika farligt som det ser ut.
15.51
Hjälper munskydd?
15.53
Klockan 16.05 sänder alltså SVT Nyheter i spelaren längst upp i artikeln dör Anders Wallensten svarar på era frågor. Han kommer troligtvis inte hinna med alla frågor som ställs här, men han försöker att svara på så många som möjligt i sändning. 
 
/Victor, reporter SVT Nyheter
15.53
Hej!
Om viruset skulle komma hit - skulle vi ha behandling att ge våra medborgare?
15.53
En del källor säger att Kinesiska staten har placerat ett område som innefattar ca 20 miljoner invånare i karantän. Finns det en möjlighet att det finns ett mörkertal på antalet smittade eller omkomna?
Enligt Anders så har WHO bland annat sagt att Kina varit väldigt samarbetsvilligt och öppet kring detta utbrott. Att jämföra med sarsutbrottet för nästan 20 år sedan då Kina fick utstå en hel del kritik från internationellt håll.
15.54
Hej
Spanska sjukan ställde ju till det rejält runt 20 talet och vad jag har förstått så var det något typ av fågelvirus som spred sig runt omkring i världen. Finns det en möjlighet att historien kan upprepa sig? Förhoppningsvis är ju svaret nej och då undrar jag Vilka förutsättningar som förändrats sedan dess
15.54
Hur lång inkubationstid är det? Jag har en bekant som är i Kina med bokad hemresa i början av februari. Bör han, om han kommer därifrån, vara isolerat hemma och i så fall hur länge?
Inkubationstiden kan vara mellan 2 och 14 dagar, det är ganska olika. Den är trolig för det nya viruset. Har man inga symptom så har man inga symptom. Börjar man få det ska man ringa 1177, säger Anders.
15.54
Kommer hygien hjälpa oss att inte bli smittade från coronaviruset?
Smittan sprids via droppar. Blir man hostad på exempelvis kan man smittas. Så det kan vara bra att vara uppmärksam på om man befinner sig i de delar av Kina som är drabbade.
15.56
Låter som att unga och friska kan vara ganska lugna men om en tillhör en riskgrupp bör en då bli orolig? Såvitt jag förstått finns misstänkta fall i Sverige/Norden även om inget ännu bekräftats...
Fallet i Finland är ännu inte bekräftad och man verkar tro att det inte rör sig om det aktuella coronaviruset. Anders Wallensten säger att det just nu verkar vara äldre som redan är sjuka som främst drabbas av sjukdomen, men att det är för tidigt för att vara säker på att även andra grupper kan påverkas av viruset.
15.57
Hej,
Räknas det som en pandemi nu? Hur går gränsen för pandemi?
Vänligen, Milli
Anders Wallensten menar att utbrottet ännu är lokalt i Kina. De fall i andra länder som framkommit är när personer kommit till det landet och tidigare vistats i området där utbrottet ägt rum.
15.59
Hej!

Hur lång tid kommer det ta innan vi vet säkert vad de 2 rapporterade människorna i Finland har smittats av?
15.59
Vad ska man tänka på om man reservia stora flygplatser (tex Bangkok)?
15.59
Vad ska man tänka på om man vill köpa ansiktsmask som skyddar mot luftburna virus? Har förstått att de vanliga på apoteket inte räcker.
De "vanliga" ansiktsskydden är främst till för att skydda omgivningen, säger Anders. Eftersom smittan tycks spridas via bland annat hostningar. Men det finns även mer avancerade skyddsmasker som kan användas som skyddar en själv.
15.59
Vad är mortaliteten och hur effektiv är spridningen? Luftburen? Inkubationstiden?
Inkubationstiden ligger på mellan 2 till 14 dagar tror man. Den tycks smitta via droppar i luften, alltså exempelvis via hostningar, säger Anders Wallensten. Det är främst äldre som är multisjuka som har dött av viruset.
16.02
Hej jag ska plugga i Shanghai från och med 13 februari. Kommer det att vara farligt att åka dit?
16.02
Eftersom många virus kommer från Kina varför tittar man inte mer noggrant på vart och hur de uppstår och försöker göra något åt det?
Anders svarar att virus kan komma att spridas när människor rör sig nära många vilda djur. Möjligtvis kan man säga att marknader där man säljer fler vilda djur på liten yta är mycket vanligare i Asien än i exempelvis Europa och att det skulle kunna vara en anledning. Det finns alltså lite andra förutsättningar för smittoöverföring i det området.
16.03
Men ingen svarar på frågorna?
Hej, Joel. Som det står i artikeln så kommer svaren på frågorna i sändningen som drar igång nu klockan 16.05. Anders ska svara på så många frågor han hinner med i sändningen. Jag kommer att försöka återge svaren här i chatten efter bästa förmåga!
 
/Victor, reporter SVT Nyheter
16.07
Hej, Anders.
Kan åkomman Ligma förvärras av Coronaviruset?
16.11
När bör man börja vara försiktig om man är multipelsjuk. Enligt smittskyddsinstitutets människoföraktande framställning här på SVT är det ju enbart multippelsjuka och äldre som avlidit...
Som det ser ut just nu är det främst äldre personer som är multipelsjuka som har påverkats mest av viruset. Men man ska också komma ihåg att det rör sig om ett lokalt utbrott i Kina runt staden Wuhan.
16.16
Hur bör man förhålla sig till resor till Sydostasien just nu?
Varken WHO eller svenska myndigheter har kommit med några riktlinjer om förändrade resevanor. Virustbrottet är lokalt i Kina. De fall som påträffats i andra länder kommer från personer som varit i utbrottsområdet i Kina. Just nu ser man alltså ingen spridning av viruset i andra länder. Men den informationen till hands kan man ta sitt beslut om man ska resa eller inte till olika destinationer. 
16.17
Hur uppstår ett sådant här virus?
Enligt Anders Wallensten kan sådana virus börja spridas om människor och vilda djur befinner sig på en liten yta. Man misstänker bland annat att viruset började spridas på en matmarknad i den kinesiska staden Wuhan.
16.19
Är det en risk att åka inom euroområdet?
Varken WHO eller svenska myndigheter har kommit med några riktlinjer om förändrade resevanor. Virustbrottet är lokalt i Kina. De fall som påträffats i andra länder kommer från personer som varit i utbrottsområdet i Kina. Just nu ser man alltså ingen spridning av viruset i andra länder. Men den informationen till hands kan man ta sitt beslut om man ska resa eller inte till olika destinationer. 
16.21
Hur farligt är det för små barn på 1 år eller gravida, räknas dom in o riskgruppen till de som viruset kan bli farligt för?
Enligt Anders Wallensten är det just nu främst multipelsjuka äldre människor som påverkats av viruset. Men det är ännu för tidigt att säga ifall det bara handlar om den riskgruppen.