SVT rapporterade · Äter dina barn skolmaten?

11.08
Nej. Min Theo gör allt annat än det
Hej! Vad är det som gör att skolelever låter bli att äta skolmaten, tror du?
11.22
Nej, mina barn tycker att maten är för konstig.
Hej! Vad för typ av mat skulle dina barn önska i skolan?
 
11.25
Mina barn gillar för det mesta skolmaten och även när de inte gör det så äter de.
11.30
Barnen och deras kompisar anser att det är sk vuxenmat med vuxensmak. Önskas: vanlig husmanskost, inga hopblandningar, grönsaker var för sig, ibland även fiskpinnar o köttbullar. //Varberg
12.21
Skulle det inte räcka med 2 rätter att välja på. Föräldrarna får väl tillgodose barnen med mat när de kommer hem. Tror att många barn idag får sämre mat i hemmet än i skölan
13.53
Under hela grundskolan hoppade jag för det mesta över maten i skolan och åt istället när jag kom hem. Det var mycket "experimentella" rätter som ingen åt för det smakade så dåligt och inte var det någon vidare näringsrik mat heller. Dessutom gav de rätter som "prickig ostsoppa" (som i princip är potatis, lök och matlagningsgrädde vilket inte är
näringsrikt nog för unga barn som ska växa) sju olika namn för att det inte skulle se ut som att vi fick samma mat varje/varannan vecka..

Problemet som uppstår är att det inte är alla som har möjlighet att få ordentlig mat när de kommer hem (några klasskamrater fick endast mackor hemma) så det är sorgligt när skolan inte kan räcka till och se till att alla barn på ett eller annat vis får i sig näringsriktig mat! Dessutom är det inte lämpligt att gå i skolan i nästan 8 timmar vissa dagar utan att få i sig ett ordentligt mål mat. Det har en direkt påverkan på hur konsentrationen på eftermiddagen är vilket i sin tur påverkar utbildningskvalitén.
14.46
Jag åt inte skolmat under hela grundskoletiden. Åt bara lite sallad, rivna morötter och någon knäckemacka, slängde resten. Eftersom man var tvungen at ta mat på tallriken var det ingen som märkte att jag inte åt. Det var nog en kombo av att maten inte såg ut och smakade som hemma och usel miljö i matsalen. Väldigt skrikigt och stökigt. Stress att äta innan de äldre klasserna kommer in. I gymnasiet åt jag. Vi hade samma matsedel där, men maten lagades på plats i skolan, så den var alltid rykande färsk (inget tjockt skinn på såsen osv). Jag tror att barn av naturen är skeptiska till mat de inte är vana vid, därför funkar det inte att utfodra dem som boskap. För vuxna går det nog bättre, jag skulle inte ha något emot att äta skolmaten idag, som vuxen.
15.09
Grupptryck, rädda för att bli utfrysta, dålig information om fördelar med "gratis" mat, för mycket fickpengar. Hur kan föräldrar tycka att en chokladboll o dricka är bättre? Modernisera maten- gör goda varma mackor - så att maten liknar den på ett cafe.
16.52
Min dotter har Celiaki och försöker alltid att äta. Då de åt på Kvibille Skola var det alltid bra mat och nästan aldrig klagomål. Nu under ombyggnaden går barnen på Plönninge skola och försämringen är ett faktum.. Maten är konstig och de vet inte vad de har ätit... Varför kan inte skolorna bara servera svensk husmanskost och/eller mat som barn och ungdomar känner till???
20.48
Nu stänger vi chatten för den här gången. Tack för att ni har engagerat er och chattat med oss på SVT Nyheter!