SVT rapporterade · Chatt om plastskatt

Skriv gärna i chatten om dina tankar kring plastskatt och vår konsumtion av plastpåsar.
11.04
Bra finns annat som går att använda !!
11.04
Det handlar alltså om att låta oss betala allting som vanligt. Istället för att ta bort plastpåsar är det vanliga personer som får pynta ut.
11.14
Jag tycker att det är en vansinnig lagändring som belyser signalpolitik i dess rätta bemärkelse. I princip samtliga plastpåsar vi använder i Sverige är konstruerade av antingen potatisstärkelse, sockerrör eller återvunnen plast. Den här lagen riskerar att slå undan benen på den industri som värnar om miljön kring våra plastkassar.
Att plastartiklar av olika slag hamnar i naturen är så klart inte bra, men det krävs andra lösningar än skatt på bärkassar för att komma åt det problemet.
11.15
Plastskatten är dålig då det endast kommer att öka matsvinnet och göra livet krångligare för gemene person. Sverige har redan en 79% återvinningsgrad av plast och den största delen av resten slängs i sopor så väldigt lite hamnar i naturen.

90% av den uppmärksammade plasten i haven kommer från Asien och Afrika varav runt 50% är från gamla fiskenät. Satsa istället pengar på informationskampanjer och återvinningsinfrastruktur i dessa områden för att få bukt på problemen.

Det här är ett praktexempel av signalpolitik, känslan att man gör något bra går före informerade beslut och pragmatik.
11.24
Den är helt verkningslös som verktyg för att förbättramiljön. SVT borde granska hur det kommer sig att politikerna får driva igenom den här typen av skatter baserat på uppenbarliga falsarier.
11.24
Det är bara en skatt gör ingen nytta
11.24
Ett litet steg i rätt riktning, men jag förstår inte varför det inte gäller all engångsplast. I vissa länder finns redan upptappningsmaskiner för olika livsmedel där kunderna kan ta med sig egna flaskor. Plast borde vara sista alternativet--inte första.
11.26
Ytterligare ett nytt påhitt av denna regering som i slutändan inte kommer visa någon märkbar effekt för miljön!!
11.26
Varför inte plastpant på fler förbackningar? Lägg panten på priset som med läsk och man får igen det när man lämnar in sin plast igen. Varje förpackning går ju inte att sortera, så man kanske kunde väga plasten.
11.35
Jag tycker SVT ska väga den totala mängden plast i en typisk matkasse. Troligtvis kommer man fram till att de få gram som fruktplastpåsen väger är en försvinnande del jämfört med alla andra förpackningar i påsen. Om man sen ser till engångsförpackningar relaterade till färdigluncher o.d. lär det vara ännu mindre del. Locket på en Picadeli-burk motsvarar säkert 20 fruktplastpåsar och återvinns sällan då den slängs på företag där sortering inte är lika självklart som i hemmet?
11.35
Signalpolitik så det skriker om det. Politikerna skryter ju redan om hur många miljader dom kommer att få in i skatt. så dom ska få råd att driva sin nuvarande unkla politik.
11.36
Om jag tar med en egen frukt påse i plast hur ska jag bevisa för kassörskan att jag hade en egen påse med?
11.45
Ta ut skatt på företag vilka är stora miljö förstörare istället. Nu går vår regering för långt med skatter.
11.45
Har ni sett när de packar upp kläder i klädbutiker. Varje tröja/trosa i en egen plastpåse. Återvinning där? Varför tar affärer lika mycket betalt för papperskassar som plastkassar? Ingen skatt där, men vinsten för affären lika, om inte högre, som för plastkassar.
11.46
Vi samlade alla våra fruktplastpåsar under en månad.
De var många , ca 30.
Vikten var 45 gram totalt.
Jag gissar att plastskatten för vår del blir noll kronor eftersom vi köpt en rulle som vi tar med oss. Vi delar gärna med oss!
11.53
Så trött på symbolpolitik.
11.56
Håller med många nedanstående åsikter! Att höja skatten på plastpåsar är, som några redan lyft upp signalpolitik, inte nödvändigt. Nedskräpning av plast i natur är inte den stora boven utan mycket cigarettfimpar och andra plastförpackningar som inte är plastpåsar i butikerna.

Som @Kristoffer säger är plasten som finns längs havet inte ursprungligen från oss. "The Garbage Island" är en växande ö av skräp som har byggt upp av människan. Att höja priset för plastpåsar kommer inte minska vårt beteende gällande nedskräpning. Vi behöver ökad kännedom och kunskap om hur vi ska bevara miljön och dess bidragande faktoriserade ämnen.
12.19
Helt onödig och löjligt.
12.19
Jag tycker detta är ytterligare ett utslag av vad jag kallar miljötyranni. Dessa små plastpåsar är ju helt återvinningsbara och används ett flertal ggr när man kommit hem. De är dessutom hygieniska. Om man tar en återvinningspåse av papper blir det dyrare totalt när frukten vägs i den.. Jag kommer att fortsätta att köpa plastpåsar för att ha till frukt, portionsbröd, fikabröd etc. Jag blir bara förbannad av all denna miljöhysteri, och det får givetvis återverkningar på väldigt mycket, inte minst på hur jag röstar. Miljöhysteri som går ut över hygien och sanitet - det ställer jag inte upp på. Vi ska inte tillbaka till äldre tiders smuts och lort.
12.19
Bra men jag anser att man borde förbjuda plastkassar helt istället. Så är det sedan länge i flera andra länder, bl.a. i Indien och Australien.
12.26
Jäkla larv rent ut av!!! Så man storknar...!!! Vad blir nästa grej?
14.05
Det handlar alltså om att låta oss betala allting som vanligt. Istället för att ta bort plastpåsar är det vanliga personer som får pynta ut.
14.05
Fullständigt feltänk av regeringen, spec. MP. Plastkassen blir ju en utsökt soppåse och hamnar ju inte i havet. Varför ska den beskattas? All annan plast sorterar vi ju!
14.05
Jag vill veta vart dessa skattepengar går till?????
14.05
Tack Liberalerna (fd Folkpartiet). Verkligen vad Sverige behöver. Det ska vi komma ihåg i nästa val..
14.05
Förbjud platspåser istället för att beskatta dem. Det borde gå att hitta övergångslösningar där vissa typer förbjuds före andra o.s.v.
14.05
Använd huvudet innan ni tar beslut kräv att leverantörerna använder miljövänlig plast
Återvinningsbar !? !!!
14.05
Helt rätt väg att gå! Borde utökas med en hög skatt på socker också!
14.05
På matbutiken SPAR på Gran Canaria fanns inte en plastpåse att uppbringa. Där var det papperspåsar till frukt och grönt, bröd m.m
14.05
Mycket bra alla steg i rätt riktning gynnar våra nästkommande generationer, vissa har säkert problem med detta då får de se det som en IQ test 😉
14.06
Plastskatten är helt sinnessjuk i och med att plastpåsen är det som är mest miljövänligt av allt vi har att tillgå, samt att i stort sett alla recyclas.
14.06
Miljötokarna har vill ha mer av våra pengar, varför? (För att dom kan) För något som inte påverkar miljön i någon som helt praktiskt mätbar mängd
14.06
Hur ofta ser man en tunn plastpåse för frukt slängd ute? Oftare engångsmuggar och annat som ”uteätare” lämnat efter sig.
14.06
Sinnessjuka regeringspartier gör sinnesjuka beslut.
14.06
Löjeväckande. Att dessa miljöfacister får härja fritt, skandal. Var beskattas påsarna? Hos tillverkare, butiken? Parallellimport. Man skapar bara fler o fler sätt att skatta ihjäl befolkningen. Finns ingen vettig politiker som vågar sätta ner foten?
14.07
Mkt bra man kan ta med sig egna kassar. Ryggsäck är bra om man inte orkar att bära. Allt som värnar miljön är till godo👍
14.07
Bra att platskonsumtionen minskar, men hur mycket av denna plast kom egentligen ut i naturen?
14.07
Jag gillar konceptet med att använda papperspåsar som senare kan användas till kompost osv. Själv har jag jobbat som naturvårdare och vet att plastpåsar är ett stort problem bland naturen. Dock från butikens sida kan jag se att detta må bli lite "extra jobb" då kunder kan utnyttja detta genom att trycka i annat än vad som faktiskt ska vara i påsen när man handlar. Så antigen måste personalen ta tid på att kika igenom påsen vilket tar tid (med tanke på hur mycket man köper och hur många som köper) eller bara helt enkelt lita på det kunden har gjort.
Hur som helst är jag för detta ~
14.07
Många bra inlägg i debatten. Ett skatteuppror på gång? Gula västar, i plast i så fall! Kommunernas avfallshanterare vill ju att vi använder plastkassar då vi slänger våra sopor i tunnorna. Hur går detta ihop med riksdagsbeslutet?
14.07
Tycker det verkar ganska opraktiskt om man ska köpa mycket frukt t.ex. Papperspåsarna är rätt bökiga, knöliga och tar mer plats och väger mer. Vad är de gjord av för sorts trämassa förresten? Känns som det finns mer att mijlöförbättringar att hämta inom klädindustrin t.ex.
14.18
Se då till att det finns pappers påsar i butikerna
Sen kan man ta betalt för plastpåsar.
14.18
Ta bort alla plastpåsar! Många länder har tagit bort! SKATT??!!
14.18
Det är skrämmande att läsa kommentarer från människor som tror sig veta bättre - det vill säga att det är en dålig idé, sannolikt utan att ha läst varken miljö, ekonomi eller juridik för att kunna utvärdera detta styrmedel och även kunna avgöra dess positiva effekter på miljön. Jag som är utbildad inom dessa områden har själv svårt att avgöra exakt om det är just detta styrmedel som bör prioriteras, men det bör råda liten tvekan på att det är positivt för miljön att fasa ut fossilbaserad plast. Hur kan så många vara så säkra på att detta är en urbota dumt idé? Går ni på känsla liksom?
14.31
Köper givetvis mina plaskassar i 500 pack från Annat EU land, ex Polen eller Danmark till det fasila priset av 1.25kr st ink frakt 👍👍👍
14.49
Staten tjänar pengar på plast skatten!! ? Bra med papperspåsar i stället!! :) :D
14.49
bara en ny skatt för staten att ta mera pengar ifrån människor har inget större värde för miljön eftersom de
flesta kommer att betala och gnälla ett tag för att sedan bli van vid kostnaden.
precis som trängselskatten som inte minskar biltrafiken utan har bara blivit en skatte intäkt.
Det lilla mängd plastskräp som man ser är de tunna plastpåsarna och inte bärkassar
Förbjud plastpåsar istället vore bättre och mig spelar det ingen roll eftersom jag personligen använder bara flergångskassar ifrån ikea.
Det finns flergångspåsar för frukt så det är inget problem heller.
14.49
Jag tycker man borde sätta pant på plast, internationellt. Det skulle ge inkomst till fattiga insamlare och en plastfri värld.
14.49
Maria (14:18)tycker det är skrämmande med debatten om plasten och frågar hur vi tänker.
Min plastpåsekonsumtion ligger i storleksordningen 0,5 kg per år.
Jag slänger allt i sopor för vidare förbränning.
Nu vill regeringen att jag skall betala ca 600 SEK för samma mängd plastpåsar alternativt hålla mig med egna eller alternativa påsar. Dessa förvaras i bilen inte på cykeln. Därför blir valet av färdmedel till affären inte lika lätt. Tar kanske bilen nån gång. Då är hela vinsten borta för miljön.
Så funderar jag!
0,5 kg plastpåsar mot en besvärligare vardagshandel!
14.49
Varför ge sig på de som har sina egna åsikter kring plastskatt? Vi har väl åsikts-och yttrandefrihet? Det är så typiskt att dessa ’miljötyranner’ ska klanka ner på vanligt folks åsikter och allt mindre förståelse för olika slags skattehöjningar. Jag röstar emot allt som har med miljöfascism att göra. På mig har extra skatter och miljötyranni den påverkan att jag bojkottar affärer som håller på med detta, och jag verkar för att andra också ska göra likadant. Jag röstar aldrig på partier som har en miljöagenda. Allt detta småskurna beteende med att hindra vanliga konsumenter att få en fungerande vardag och några små slantar över efter alla skatter,
det är sådant som gör många ilskna och förbannade, det syns också på valstatistiken framöver.
14.53
Effekt på vad?
Har mängden plastskräp i vattnet på Västkusten minskat p.g.a. detta?
15.07
Alla som någon gång besökt en affär kan konstatera att det finns betydligt fler plastartiklar än påsar i affären.
15.16
Hur gör man med hundbajspåsar kommer de lägga 30öre extra per påse?
15.48
I Thailand from 2 /1/2020 har dom fått en Greta effekt Nu får du ingen plastpåse i Supermarket. Utan måste köpa en Miljökasse som användes flera gånger innan det hamnar i soporna men den är billig 3 till 6 bath. På marknader och lokala streetfood är små plastpåsar gratis!
15.51
Stora sopsäckar, " kanske" 15kr st? SKATT!! "Bra pengar till Statskassan"?
Byggnadsavfall påsar? "Skatt 50kr"?
15.51
Varför inte bestraffa de företag som nu gått över från pappersinslagning till plastinslagning. Senast såg jag det på det kopiepapper vårt företag köpt in till kopiatorn.
16.00
Tyvärr så typiskt: de som inte orkar ändra sitt beteende det minsta gnäller om signalpolitik och symbolpolitik! Alla åtgärder för klimatet behövs! Och alla behöver hjälpa till!
16.00
Snacka om SYMBOL POLITIK, jag tror att nästan 100% av plasten i Sverige hamnar där den ska.
Har alltid med egna påsar, och lägger frukten direkt där i.
16.13
Totalt onödigt! Staten roffar åt sig maximalt av invånarnas pengar. Det är dessutom inte lilla Sveriges uppgift att rädda hela stora världen.
16.13
Hur svårt kan det va ta bort plasten från affärerna då fattar folk.vad gjorde folk innan plasten jo folk tog med sig väskor för att ha varorna i.
16.22
Äntligen får vi betala skatt för plast påsar. Vad blir nästa.tack alla ni som slänger påsarna i sjöar och vattendrag vad ni borta när dom delade ut förståndet. Synd att man inte kan få tag i dom😠
16.25
Symbolpolitik som skadar förtroendet för oss som försöker få folk att bry sig om miljön. Nu blir detta bara ännu ett skämt och argument emot förändring. En bättre lösning hade varit att erbjuda någon av dom tusentals andra nedbrytbara påsar som finns på marknaden, till samma pris som dom gamla.
16.35
Vi kan ju inte rädda världen men vi kan ju visa gott föredöme i lilla Sverige. Det räcker med skatter i det här landet. Bort med plasten nu.
16.35
Jag ser fram emot att någon snålis som inte vill betala för en liten frukt-å-gröntplastpåse kommer lägga upp potatisarna en och en på kassabandet. Jippie! :-)

Som vanligt i dessa dagar: Korkad symbolpolitik
16.35
Wrong decision just to appeal to people ignorance. Unbleached paper bag has 43 times more environmental impact than a plastic bag, over a full
life-cycle analysis (LCA). Data here: ourworldindata.org
16.59
Hur lång tid tar det för en nedbrytande påse att försvinna är det någon som har tänkt på Det??
17.00
Hallå det finns ju papperspåsar annars men en del kanske inte vet hur dom ser ut.😉
17.00
Bra
17.00
Plastpanik. Regeringen ser en chans att tjäna pengar på skatter utan att få alltför mycket kritik. Vaddå? Vi gör det för miljöööööns skull. På samma sätt som hamburgerrestaurangerna drar in på sugrör. De tjänar pengar! Vaddå? Miljöööööön. Sorgligt att plastpanikmänniskorna är så blinda.
17.47
@Erik Persson: Oja! För att inte tala om en annan snålis som i snabbkassan har preppat en etikett per potatis!
17.47
En vanlig plastbärkasse väger mindre än 20 gram. Det blir åtminstone 150 kr i skatt per kg plast, vilket är långt, långt mer än någon tänkbar skatt på fordonsbränslen. Slöseriet med plast i t ex livsmedelsförpackningar angriper man inte alls. Platta och mest tvådimensionella förpackningar för att imponera på kunderna innehåller betydligt mer plast än den praktiskt optimala formen med en cylinder, vars diameter är lika med cylinderns höjd. Plastbärkassar är för bra för att kastas i havet eller naturen. Inte heller framgår det hur en minskning av plastanvändningen ska tolkas ur ett miljöperspektiv, men vi får kanske en ny brottsrubricering: Stöld av plastkasse.
17.47
Varför inte betala SKATT plast tandborstar, plast hårborstar, plast pennor, plast glasögon????
17.48
Hur blir det färre plastpåsar med skattepålägget. Om det skall bli färre plastpåsar så får man uppmana folk att köpa mindre.
Jag förstår inte hur mina plastpåsar hamnar i havet, det måste vara så att det är kommunens fel, eftersom det är de som hanterar mina sopor. Jag slänger alltid mina plastpåsar tillsammans med övriga sopor i soptunnan.
17.48
Regeringen vill genom detta öka sin beskattningsbas. Det har absolut INTE något med miljö att göra, bara makt. Sannolikt kommer väljarna att straffa de partier som genomför dessa tokiga idéer.
17.48
Varför inför man skatt på den lilla tunna påsen som man plockar t ex frukt i lösvikt i, påsen kan dessutom användas till annat innan den slängs, men avskaffar inte det plasttråg med plastnät som finns till färdigpackad frukt. Dessa kan inte återanvändas alls och risken är att man köper för mycket frukt som sedan slängs.
17.48
Äntligen får vi betala lite mer i skatt! Hur är det möjligt att påsar gjorda av sockerrör är plastpåsar? Hade detta skett på västerns tid, skulle varenda miljö aktivist blivit doppad i tjära och fjädrar. Nu tidens värsta kvacksalvare!!
18.30
Jag använder alltmer plast, har t ex bytt ut tallrikar, glas och bestick mot plast. Mina resväskor är av plast, bär en plastklocka, och har plast i tandfyllning och nya hjärtklaffar av plast.
Varenda pryl strävar jag efter att byta ut mot plast, i protest mot det hysteriska samhälle vi lever i, med skatter och falska larm om allt. Det är idioti med skatt på kvasiplast dvs små påsar gjorda av sockerrör. Denna hysteri är enbart till för att fylla icke ansvarstagande regeringars svällande skattefickor. Ta från de fattiga som köper sig en frukt, känns det bra? Och vad avfallspåsar av papper anbelangar så tänker troligen ingen hysterisk miljömupp på hur många träd som går åt till det. Jag föreslår en skatt på alla miljömuppar, de har förutom all hysteri de orsakar i onödan, också satt välfärden ur spel, den som inte minst alla vi äldre har slitit hela vårt liv för, och där vi får allt mindre smulor att dela på. Betala för all hysteri ni orsakar!
21.54
Tack för ert engagemang! Nu stänger vi chatten för den här gången.