SVT rapporterade · Har du drabbats av besvär efter din förlossning?

06.58
Har haft tröga tarmar under graviditeter och problem efter förlossning nr 3. Födslar (Vaginalt) 2011, 2013 och 2016. Efter 2016 tröga tarmar och under höstlovet 2019 upptäcker jag ändtarmsframfall konstaterat av gynekolog (enterocele). Ska ev opereras. Sista förlossningen gick fort krystningsvärkar 5 minuter sen var barnet ute. Gjorde jättejätteont. Åkte till sjukhuset 20.30 (värkstart ca 20.00), barnet ute 21.39.
Mvh
Sofie
07.53
För 14 månader sedan födde jag mitt första barn. Det blev en långdragen förlossning (varav krystningsfasen varade i 1,5 timme) som slutade med en riklig blödning pga att moderkakan inte kom ut hel och en stor bristning grad 3. Rester från moderkakan i livmodern skrapades bort och bristningen lagades på operation och ska ha läkt fint, men jag har idag väldigt smärtande ärrvävnad, läcker urin vid vissa tillfällen och lider framför allt av ett främre framfall som fortfarande inte har gått tillbaka. Är det vanligt att man drabbas av ett framfall, i samband med förlossning, som blir bestående?
Hej Sofia!
En viss försvagning och uttänjning av slidväggarna är normalt efter vaginal förlossning, det är dock mindre vanligt att man utvecklar ett större framfall. Som en del av försvagningen i bäckenbotten kan man också få besvär av urinläckage, ffa vid ansträngning (hosta, nysning, fysisk aktivitet). Återhämtning av såväl försvagade vävnader som uppmjukning av ärr efter bristning sker under hela första året efter förlossningen. Det har nu gått 14 månader sedan du födde ditt barn varför de besvär du nu har av framfall sannolikt inte kommer att gå tillbaka. Smärtorna i ärret kan fortfarande förbättras men vid samlag är det viktigt att partner är lyhörd samt att du gärna använder glidmedel. Vid urinläckage rekommenderas att i första hand göra daglig knipträning under 3 månader, bra knipövningar finns på Appen Tät, som kan laddas ner kostnadsfritt. Regelbunden knipträning kan också ge viss lindring av besvär av framfall, då bäckenbotten stärks och kan "lyfta upp" framfallet, men om du upplever uttalad fyllnadskänsla i slidan och framfallet buktar utanför slidan rekommenderar jag dig att kontaktar din vårdcentral eller närmaste kvinnoklinik för läkarundersökning.
08.14
Jag födde barn för 4 år sedan och drabbades i samband med det av urinretention och fick ha kateter under 9 dagar och därefter tappa mig själv med kateter hemma. En fruktansvärd upplevelse som än idag påverkar mig framförallt psykiskt. Har, vad jag tror, på grund av psykiska men fortfarande ibland svårt att tömma blåsan helt. Hur vanligt är det att drabbas av urinretention efter förlossning? Det är inget man hör talas om.
Hej Josephine!
Vad tråkigt att du drabbades av urinretention efter din förlossning och att det påverkat dig så starkt.
Urinretention drabbar i dagsläget ungefär 0,5-1% av alla kvinnor efter förlossning och vanliga riskfaktorer för urinretention är ryggbedövning, långdraget förlossningsförlopp och större bristning. 
08.37
Har en god vän som fick problem efter en förlossning för länge sedan, som fick höra att det får hon leva med. Vad har man rätt att få för hjälp idag? Vad kan man kräva? Det är framförallt urinläckage som hon tycker är jättejobbigt.
Hej H!
Beroende på vilka besvär man har efter sin förlossning så kan frågan besvaras lite olika, men grunden är att man alltid har rätt att kontakta vården för en bedömning av de besvär man upplever som jobbiga.
Vid urinläckage finns det två former av detta. Det vanligaste formen efter en graviditet och förlossning är ansträngningsläckage, vilket tex innebär svårighet att hålla urin vid hosta, nysning och fysisk ansträngning. Den andra formen är trängningsläckage, vilket innebär plötsliga och svåra trängningar som medför att man läcker urin. Vid ansträgningsiläckage rekommenderas att i första hand prova knipträning dagligen under minst 3 månader. För tips på övningar rekommenderar jag Appen Tät, som tagits fram vid Umeå universitet och vid uppföljning visat sig hjälpa 9 av 10 kvinnor med ansträngningsläckage. Vid trängningsläckage eller vid uttalade besvär av ansträngningsläckage bör din vän ta kontakt med vårdcentral för grundutredning avseende inkontinens och vid behov remiss till närmaste kvinnoklinik. 
08.44
Födde mitt första barn i början av förra året. Lillen är nu 8 månader. Sprack i nedre delen av slidöppningen och fick några stygn. Nu när jag och sambon börjat bli sexuellt aktiva igen har min njutning under penetrerat samlag försvunnit då jag får ont i samma område som jag sprack. Får även ont i min klitoris om jag exempelvis sitter på huk. Vad kan detta bero på och vad kan jag göra för att besvären ska försvinna?
Hej Erika!
På din beskrivning låter det som att stygnen sitter i ett väldigt känsligt och nervrikt område av slidan, precis i slidmynningen, eller att vävnaden läkt ihop lite för trångt. Besvär av strama/smärtsamma ärr och försvagade vävnader i underlivet efter förlossning läker successivt under hela första året efter förlossningen och kan ytterligare förbättras efter att man slutat amma, varför det finns goda chanser för att dina besvär kan gå över av sig själva. det är viktigt att din partner vet om dina besvär, att ni använder glidmedel vid samlag samt att du med fördel är den som styr penetrationen. Vid besvär som kvarstår oförändrat ett år efter förlossningen kan du ta kontakt med din närmaste kvinnoklinik för bedömning. Vad gäller smärtorna i klitoris när du sitter på huk har jag tyvärr ingen bra förklaring.
09.03
Jag har enorma problem efter att ha fött tre barn (varav de sista på 4.5 kg resp 4.8kg med 14mån emellan) att få tillbaka mina muskler både att magmusklerna inte gått ihop och bäckenbottenmusklerna. Detta har lidit till dålig hållning, ont i ryggen och att jag konstant får "läckage" så fort jag nyser eller hostar.
Svaret från BM har varit att jag ska göra knipövningar, men jag vet ju inte om jag gör rätt. Köpte en bäckebottentränare som via en app ska visa hur man spänner och jag får knappt utslag på den.
Jag vet inte vad jag ska ta mig till eller vända mig..
Hej Sandra!
Det låter som att du har utvecklat något som kallas för rektusdiastas, vilket innebär att de raka bukmusklerna har separerats under graviditeten. Därtill har du fått en försvagning av bäckenbottenmuskulaturen. Båda muskelgrupperna går att träna, för att minska de besvär de anger. De som bäst kan ge instruktion kring att man gör rätt och hur man ska träna är våra sjukgymnaster/fysioterapeuter. I första hand ska du ta kontakt med din vårdcentral för att få tid till sjukgymnast. 
09.31
Vill uppmana alla att följa @alltserfintut på instagram. Där får kvinnor med förlossningsskada se att man inte är ensam.. och hitta stöd! #alltserfintut
09.39
Nu är Hanna Östling, överläkare på kvinnoklinken vid Universitetssjukhuset i Örebro på plats hos oss! Hon börjar svara på de frågor som kommit, men fortsätt att skicka in frågor så kommer Hanna svara på dem.
09.46
Min bristning (grad 3) har läkt fint. Men ändå har jag svårt att tömma tarmen. Det har gått 3 år sedan förlossningen! Mellangården är som en töjbar trasmatta och jag förstår inte vad som har gått fel. Hur ska jag gå vidare?
Hej M!
Det kan ibland efter en större bristning uppstå en försvagning i väggen mellan slida och tarm, strax innanför slidmynningen. Det medför att det uppstår en ficka där avföringen kan bukta in i slidan och "parkera" sig på vägen ut. Tillståndet är inte farligt, men kan förstås vara väldigt besvärande. Det är i dessa fall jätteviktigt att inte blir förstoppad, eftersom den hårda avföringen lättare fastnar i fickan. Vi rekommenderar Inolaxol eller liknande medel för att reglera avföringens konsistens. En del kvinnor är hjälpta av att föra in ett finger i slidan och hålla mot inbuktningen i slidan i samband med tarmtömning, även benämnt som "tumtricket". En del kvinnor upplever dock detta som omständligt och kladdigt. Vid uttalade besvär tycker jag att du ska kontakta din närmaste kvinnoklinik för bedömning av läkare.
09.49
Jag är drabbad av förlossningsskada. Blev op direkt efter förlossningen. På återbesöket 8 veckor senare kollade läkaren med fingrarna hur jag knep... ”allt ser fint ut”. Ändå hade jag inget knip så jg fick kämpa mig till op 1,5 år senare (fick vänta) läkaren som op mig hade aldrig träffat mig eller undersökt mig innan. Han gjorde inget bra jobb och jag ville ha återbesök men det har man inte rätt till trots stor op. Efter mycket kämpande kunde jag få träffa läkaren som tidigare bedömt knipet som bra. Jag tackade naturligtvis nej eftersom han inte visste hur man känner sånt. Fick ny op i höstas av en läkare JAG valt och JAG skickat remiss till som höll med mig... det såg inte ok ut! Hon har nu op mig och det är äntligen mycket bättre. Födde 2017. Hur kommer det säg att man ska behöva kämpa och slåss för att kunna leva ett hyfsat ok liv. Jag har inte kunnat lekt med barn, kissat på mig på jobbet, inte kunnat haft sex, inte kunna knipa ringmuskel. HUR är planen för regionen att skärpa sig?
Hej Josefine!
Jag kan bara beklaga det du har behövt genomgå och kan förstå din frustration.
Varför det blivit så i ditt fall kan jag förstås inte ge svar på.
 
Inom förlossningsvården har vi under senare år arbetat mycket aktivt med att utbilda vår personal i att förebygga, diagnosticera och åtgärda skador enligt bästa kända kunskap. Alla kvinnor med sfinkterskada (grad 3-4 bristning) får träffa sjukgymnast och de flesta kommer också på återbesök till läkare. Kvinnor som får en sfinkterskada följer vi nu också sedan ett par år tillbaka via Bristningsregistret, och kvinnan själv möjliggörs besvara en enkät 8 v och ett år efter förlossningen för att ge oss en möjlighet att fånga upp kvinnor med svåra besvär som inte på annat sätt kommit i kontakt med oss. Vi kommer även fortsatt att jobba med att förbättra vårt omhändertagande och uppföljning av kvinnor med bristningar efter förlossningen. Som del av detta välkomnar vi synpunkter från kvinnorna själva. Om du vill bidra med detta får du gärna ta kontakt med vår verksamhetschef eller avdelningschef på förlossningen.
 
09.50
Födde mitt 7barn för ca 6år sedan. Har fruktansvärda smärtor i rygg o höft efter det. Läcker både urin o avföring. Sprack ändå ner till analöppningen. Blev sydd av BM men stygnen gick upp. För ca ett år sedan blev jag lovad mellangårdsplastik o lagning av analmuskeln. Hela underlivet känns som ett slappt russin och kan inte hitta knipet. BM säger att jag har ett gott knip på 3. Kirurgen sa att jag knep med fel muskler o använde skinkorna. Jag är bara så less på att bli skickad runt o inte få hjälp med mina besvär. Hade inga problem innan utan fött 6barn med bara något mindre stygn. Nu känns livet helt förstört. Ingen känsel vid samlag men svåra smärtor efteråt ända upp i magen. Vilket påverkar samlivet. Kan inte arbeta ens halvtid längre och var tvungen att säga upp mig för drygt ett år sedan. Nu är sparpengarna slut och någon sjukskrivning är inte att tänka på enligt läkarna. Kör bålträning och knipövningar men känner inte att det hjälper. Ibland känns det som om någon stoppat upp en taggtrådsklädd stång i mitt underliv. Kan inte stå eller sitta längre perioder. Får fruktansvärt ont i ländryggen och höften. Sitter jag i bilen mer än 15min får jag pulserande huvudvärk o smärtor i svanskotan. Att hälsa på min syster som bor 40mil bort är inte ens att tänka på.
Hej Alexia!
Det låter verkligen som om du har uttalade besvär och att det påverkar hela din livssituation. Det är förstås bra att du själv gör bål -och bäckenbottenträning, men det låter på din beskrivning otillräckligt. Du skriver att du är lovad operation av ändtarmsmuskeln och det ter sig helt rimligt utifrån dina besvär med avföringsläckage, men om detta beslutats för ett år sedan och du fortfarande inte fått tid tycker jag att du ska ta ny kontakt med ansvarig klinik och efterfråga hur planeringen ser ut. 
10.02
Fött en liten tjej i November 2017 och har i dagsläget fortfarande problem. Har nervskador, kronisk förstoppning, överspänd bäckenbotten inget knip, bäckenbottensmärtor etc. Jag känner en svårighet att leva ett vanligt aktivt liv utan att golvas av smärtor. Läkarna som jag träffat har egentligen sagt att @alltserfintut men att jag har en nervskada. Nervskador gör man inget åt... är det verkligen så att det inte finns någon behandling för nervskador?
Hej!
Nervskador är tyvärr svåra att åtgärda, däremot undrar jag verkligen om alla de besvär du anger kan relateras till detta. Jag föreslår att du tar förnyad kontakt med din närmaste kvinnoklinik för undersökning och bedömning. Kanske behöver du få hjälp att hitta knipet och instruktion om hur du ska knipträna -men minst lika viktigt öva förmåga att slappna av bäckenbotten för att den inte hela tiden ska vara spänd och smärtande. Avseende förstoppning rekommenderas Inolaxol eller liknande bulkmedel för att ge avföringen rätt konsistens, ibland kan man också se över kosten.
10.06
Vill uppmana alla som fortfarande har problem efter förlossning att gå med i gruppen: "förlossningsskadad? Du är inte ensam" på Facebook. En otroligt bra och stöttande grupp.
10.06
Hanna svarar för fullt på era frågor just nu och har börjat med de som kom in tidigast, dvs längst ner här i chatten.
10.10
Hej!
Fick barn i början av november. Fick en större grad 2 bristning. De gör ont och stramar i ärret när jag ska ha samlag, såpass att det måste avbrytas. Hur länge kan det göra det? (både glidmedel och förspel har varit inblandat så det beror inte på för lite glid eller brist på lust). Jag ammar.
Hej!
Besvär av strama/smärtsamma ärr och försvagade vävnader i underlivet efter förlossning läker successivt under hela första året efter förlossningen och kan ytterligare förbättras efter att man slutat amma, varför det finns goda chanser för att dina besvär kan gå över av sig själva. Vid besvär som kvarstår oförändrat ett år efter förlossningen kan du ta kontakt med din närmaste kvinnoklinik för bedömning.
10.23
Hej,
Jag födde mitt första barn 2008 och andra barn 2014. Med mitt första barn blev jag klippt, och nu till min fråga. Det är snart 12 år sedan men än idag harnesk besvär i området där barnmorskan klippte upp mig. Jag har ärrvävnad och ibland även smärta både vid samlag men även vid mens. Är detta något man kan söka hjälp för?

Tack på förhand /Sara
Hej!
Vid uttalade besvär som påverkar din vardag tycker jag att du ska vända dig till din närmaste kvinnoklinik för bedömning.
10.29
Här kommer en fråga från en kvinna (vars namn jag har tagit bort): 
 
Hej! Fött barn 2014 gick ganska snabbt. Syddes efter en grad 2 bristning. Födde mitt andra barn 2015 med sugklocka. Hade också grad 2 bristning. Blev hemskickad trots jag ej kunde ta upp benen själv i sängen. Fick ingen medicin utan fick citadon och alvedon av en vännina för jag hade så ont i benet som sitter på venusberget. Har än idag värk i benet som sitter där och knådar jag venusberget och blygläpparna lite försvinner det. Värken kommer oftast i samband med jag har släppt avföring på toa. Vad kan det vara ? Enligt gynekolog såg allt fint ut trots jag var där på grund av att det känns som om jag läcker urin
Hej!
Den smärta du beskriver verkar sitta i blygdbenet. I mitten av blygdbenet finns en fog som vidgar sig under graviditeten och ytterligare i samband med förlossningen. En del av bäckenbottens muskler fäster även in mot detta ben. De besvär du har kan nog både komma av foglossning och att någon av muskelfästena ömmar. Massage, värme och vb Alvedon kan vara till hjälp. Vid uttalade besvär kan sjukgymnast ge råd.
10.51
Hej.
Efter andra barnet så skulle dem operera mig vad dem trodde var endast en grad 1 bristning. Efter operationen upptäcktes en grad 2 bristning. Men läkaren som opererade kunde inte kolla efter bristningar längre ner så hon inte hade all utrustning under operationen. Hon låter de vara. Nu i efterhand mår jag sämre. Jag har problem att hålla emot. Måste jag till toaletten så blir de akut spring till toaletten. Det är hemskt. Dem säger allt ser fint ut. Vad ska jag ta mig till? Har börjat jobba och grips av panik när jag måste till toaletten när jag tar hand om mina vårdpacienter.
Hej Maria!
Om jag förstår din beskrivning rätt så har du problem med att hålla avföring. I dessa fall är mitt råd att omedelbart ta kontakt med din närmaste kvinnoklinik för undersökning av läkare. Avföringsläckage ska man inte vänta med att söka för.
10.52
Födde mitt första barn för ett år sen. Jag fick krysta i 3-3,5 timme då hen låg med ansiktet uppåt. De klippte till slut och pratade om någon svulst. De sydde sedan i 2 timmar. Mina stygn släppte mycket tidigare än vad de sagt. Jag upplever nu skav både i slidan och tryck i rumpan. Jag har en väldigt kort mellangård, nästan obefintlig i mina ögon, kanske 1 cm. Jag antar att jag fått framfall av något slag. När jag anstränger mig eller leker med mitt barn på golvet stramar det i slidan. Det gör riktigt ont ibland och vet inte om det är något jag ska undvika eller vad som gör ont. Sexlusten är i botten. Det gör ont och min klitoris känns skrumpen, så undviker sex för att inte bli påmind.
Varför lät de mig krysta så länge? Läser om att det inte är bra att krysta så länge. Tog det inte väldigt lång tid att sy ihop mig? Kan jag överbelastat kroppen så stygnen släppte tidigare, eller var skadan så stor att det släppte? Ingen sa något om min korta mellangård på efterkontrollen. Fick till mig att knipet var svagt så jag skulle knipträna, annars fint. Har dock haft svårt att hitta knipet och tycker det är jobbigt att knipträna. Börjar fundera på om det beror på muskelskador. Vet inte var jag vänder mig, har inte tillräckligt förtroende för att orka undersöka mig heller.
Hej!
Det låter som att du hade en besvärlig första förlossning, förmodligen en kombination av att ut var förstföderska och att barnet låg med ansiktet upp (ansiktsbjudning). Ofta när barnet ligger i ansiktsbjudning får kvinnan tidig krystkänsla, vilket innebär att krystskedet ibland påbörjas för tidigt och därmed kan bli liter mer utdraget än vid framstupa bjudning. Hur lång tid det tar att sy en bristning varierar från fall till fall, men 2 timmar är ganska lång tid. Varför stygnen släppt för tidigt kan jag inte svara på, men det har inget med att du har ansträngt dig att göra.
Vid svag knipkraft är rekommendationen att knipträna dagligen i minst 3 månader. Det kan kännas långtråkigt och jobbigt men eftersom det handlar om att bygga upp muskelstyrka så tar det så lång tid för att ha effekt. Ladda gärna ner Appen Tät, den är framtagen vid Umeå universitet och bevisat effektiv i att hjälpa kvinnor med ansträngningsläckage. Om du har svårighet att veta hur du ska knipa kan du också ta kontakt med din vårdcentral för att få tid till sjukgymnast.
10.59
Det har kommit många frågor, och Hanna svarar så fort hon kan.
11.13
Finns det verkligen någon som inte "drabbas av besvär"??
11.13
Fick en grad 3-bristning vid förlossning 2016. Besvär efteråt med inkontinens (soiling, urge, gas, bland). Nu är jag gravid i vecka 30 och besvären är värre än tidigare, trots att den enda specialisten som kunnat se kvarstående skador (defektläkt mellangård samt levatoravulsion) inte trodde det skulle bli värre. Vad kan jag själv göra för att det ska bli bättre?
Jag kan inte knipa pga den defektläkta mellangården.
Hej!
Be din barnmorska på MHV att skicka remiss till kvinnokliniken för undersökning och bedömning.
 
11.25
Jag undrar om en fissur och en förlossningskada ha samband, fick en sfinkterskada 2013 grad 3?
Hej Lisa!
Fissurer som uppstår mellan slidan och tarmen kan ha samband med sfinkterskada.
11.25
Hej! Om levatorns muskler gått av i mellangården, går de att laga då? Jag tänker på puboanalis framförallt. Eller försöker man enbart göra det om andra muskler också är av?
11.25
En vecka efter förlossning fick jag en stor blödning som resulterade i att jag förlorade 3,3 liter blod och var livshotande. Det fanns bitar av moderkakan kvar i mig, hur kan detta hända? Läkaren säger 1 på 1000 händer det. Ser man inte att där fattas delar på moderkakan när man inspekterar den?
Hej!
Barnmorskan undersöker alltid moderkakan efter förlossningen för att se att den ser hel ut. Finns misstanke om att någon del saknas går man alltid till operationsavdelningen för att hämta ut biten.Tyvärr är det inte alltid så lätt att avgöra om en mindre bit saknas och det räcker att en bit på 2-3 cm sitter kvar i livmodern för att det finns risk för stor blödning.
11.51
Heja Hanna kämpa på med svarandet🤗
Tack!
11.54
Klockan börjar närma sig 12 då vi ska avsluta den här chatten, men Hanna skriver på och svarar så mycket hon kan. Dock hinner hon nog inte svara på alla frågor, men vi gör så gott vi kan.
12.25
Tack för alla frågor som inkommit under förmiddagen!
Jag hoppas att de svar som nu finns i chatten kan vara till hjälp för er som frågat och för andra som kanske går med samma funderingar.
 
Hanna Östling
12.25
Vi tackar Hanna som stannade längre än hon lovat! Hon hann svara på de flesta frågor som kommit in. Tack till alla er också som delat med er av frågor, besvär och berättelser!