SVT rapporterade · Är det rätt att ta ut straffavgift för uteblivet besök inom sjukvården?

Bör vården ta ut avgift för att patienten inte dyker upp? Eller kan det finnas naturliga orsaker bakom de flesta fall vilket gör att vården bör räkna med bortfall? Vad tycker du om reformen?
08.24
Det är bra, men jag tycker även att det ska fungera åt båda hållen så att om läkaren behöver lämna återbud så kan det inte ske inom 24h av besöket. Hur det ska fungera praktiskt vet jag inte :)
08.32
Alla kan bli sjuka eller få förhinder av plötslig anledning. Det ska det verka åt båda håll då persons resa och tagit ledighet från arbete eller liknande också kostar!
08.32
Det faller sig naturligt att betala för en tid man inte avbokat, däremot ska man absolut inte ta ut större avgift än vad själva besöket annars hade kostat.
08.32
Generellt bra, och inte svårare att avboka än att boka. Undantag skulle kunna vara motiverade i vissa speciella situationer, t.ex. om personen inblandad i trafikolycka på väg till kliniken
08.32
Absolut! Har man fått tid så är de självklart att hålla den.
08.32
Visst. Straffa skattebetalarna ytterligare för vårdens oeffektivitet och oflexibelitet.
09.01
Har man bokat en tid och väljer att inte dyka upp eller i god tid meddela att man inte kan komma, så är det helt naturligt att man skall betala.
09.01
Ibland bokar vården själva in tider (som till mammografiscreening till exempel). Dessa borde inte kunna ge avgifter om någon uteblir.
09.01
Det är ett bra förslag, resurserna måste användas. Det finns andra verksamheter i samhället där man får betala om man inte kommer så varför inte här. Har också en känsla o erfarenhet av att det ofta är samma personer det handlar om. Som så ofta är det få som förstör för många.
09.01
Helt rätt, man ska avboka besöket om man får hinder.
09.01
Självklart ringer eller mejla man återbud, någon annan kan då ta dennes plats. Det har funnits länga i Östergötland.
09.01
Helt ok, så länge som man erbjuder en rimlig chans och ett flexibelt sätt att avboka besöket utan straffavgift.
09.02
Ja, självklart.
09.02
Nej! Helt vansinnigt, detta med anledning av att Läkare/Sköterskor bokar in patienter på tider utan deras vetskap.
Anser ni att man skall få en höjd straffavgift när man varken får en brevkallelse, sms kallelse eller meddelande via 1177?
09.14
Jag arbetar inom vården och ser vilka resurser uteblivna patienter tar. Oftast finns det individer som upprepade gånger inte kommer på sin tid. Kostnaden 400 kr motsvarar dock inte den faktiska kostnaden för uteblivet besök utan är synnerligen låg. 1200-1500 kr är mer rimlig kostnad för upptagen tid för administratör, undersköterska, sjuksköterska, läkare och i många fall tolk!
09.14
Principiellt så låter det rimligt att ta ut en straffavgift för uteblivet läkarbesök. Vet inte hur stort problemet är dock eller om det beräknas bli värre.
09.14
Har uteblivit pga inställt tåg och insjuknande i magsjuka. Har då meddelat att jag kommer att utebli, men av naturliga skäl inte 24 h innan besöket. Med det sagt, en avgift är rimlig, men den kommer slå fel ibland. Kanske kommer den också locka en och annan magsjuk till väntrummet.
09.14
Självklart,någon djävla ordning måste det vara.
09.14
Absolut
09.14
Hur straffar vi Starbrink för det hon gjort mot vården i Stockholm, NKS, inhyrda konsulter, total tondövhet inför de som faktiskt jobbar på golvet o.s.v.? Jag är övertygad om att problemet inom vården mer handlar om vem som styr än om patienter inte klarar av att komma till en tid de har fått. Kanske tunnelbanan, som högern i regionen också sköter, blev sen?
09.14
Självklart, men då ska patienten också kompenseras när sjukvården är försenade, sällan man ser att patienters tid är värd någonting även då de flesta måste ta ledigt från jobbet för att träffa en läkare.
09.14
Helt rätt. Vården har inte obegränsade resurser! Har man en tid bokad men skiter i att gå dit så ska det givetvis kosta.
09.14
Ja, om det kan få ner köerna i vården så absolut. Kanske ordinarie vårdavgift + 10%?
09.15
Givetvis ska en avgift tas ut för uteblivet besök.
Det fungerar likadant i många andra verksamheter. Får man förhinder ringer man givetvis och då ska ingen kostnad utgå.

Den tid du bokade men inte kom på skulle kunna gått till någon annan patient.
09.15
Och när vården avbokar och bokar om min tid på samma dag jag ska träffa läkare? Då har man redan tagit ledigt från jobbet och liknande. Betalar Regionen mig då?
09.15
Absolut
09.17
Klart man ska utnyttja sin bokade läkartid. Den kostar ju skattepengar. Stor straffavgift är rimlig om man inte har mycket goda skäl att utebli. Ett problem är att postgången inte är hundraprocentig vid kallelse till vården. Skulle kunna lösas med SMS om att en kallelse är på väg.
09.17
Ett bra förslag men då måste det finnas möjligheter att meddela återbud.
T.ex mail, direkttelefon, samt att möjligheten även ska finnas på helger och kvällar.
09.17
Självklart att det ska finnas konsekvenser ifall man inte kommer till ett läkarbesök, ifall det inte finns ett giltigt skäl för uteblivet besök så borde en straffavgift vara rimlig
09.17
Tycker det är rimligt att ta ut en straffavgift.
09.18
Då borde alla som fått/får vänta längre än vårdgarantin garanterar få ersättning. Ska då gälla åt bägge håll!!!!
09.18
Bra
09.18
Har jag bokat tid och inte kommer, då ska jag naturligtvis betala!
09.18
Det är inte så konstigt när kallelsen ej kommer fram med posten.
09.18
Helt rätt att ta ut straffavgift.
09.18
Är det inte redan så i Skåne? varför är det inte redan så i Stockholm?
09.19
Tycker det är helt rätt att ta ut avgift, då förlorad tid är förlorad intäkt och effektivitetstapp inom sjukvården och är uppriktigt å innerligt trött på hur våra skattepengar hanteras av riksdag och lata människor som bara skall ha, men ingenting prestera, så förtstår alla som skatteplanerar.
09.21
Ja, men bara om det är fråga om uttalat slarv. Vården måste säkerställa att det inte är vårdens eget fel först. Om t ex en äldre person pga glömska, sjukdom etc. inte orkat eller kunnat ringa återbud, då bör man fria hellre än fälla. Straffavgift med omdöme, alltså.
09.21
Bra inställning om det finns regler gällande besök. Snabb akut tider där man ringer samma dag straffavgift
Tider som beställts och vänte tiden är flera månader skicka påminnelse om tid 1 vecka förre inget hörs om återbud straffavgift
De som lider av Någon form av minnesstörning tex demens, orolig, stresssyndrom dessa skall kunna vara utan straffavgift även äldre 70 plus.
Innföra system så om man är matförgiftad kräksjukan endast få liten straffavgift man vet ju ibland ej om det kommer otur kan vara på natten innan besök inte 24 timmar före.
Även förslag vid viktiga läkarbesök få patient avgift tillbaka även om man har frikort om läkaren är sjuk när man tagit ledigt från jobb.
Tack för mej.
09.21
Självklart,
09.21
Det bör bli ännu dyrare än de föreslagna beloppet.
09.21
Om man inte avbokar eller hör av sig är man nonchalant. Man kan höra av sig efteråt och förklara sig. Eller be någon göra det.Höj gärna avgiften till 800. Se det som böter. Besök som inte blir av förbrukar tid som andra sjuka behöver.
09.22
Nej, verkligen inte!! För att avboka sitt besök i Stockholms landsting så måste man göra det MINST 24 timmar innan besöket. Så får du då förhinder samma dag som besöket är så skall du nu straffas med 400kr! Det här kommer att slå hårt mot de som redan är utsatta och har dålig ekonomi t.ex. psykiskt sjuka. Verkligen ett skitdåligt förslag! Ska något sånt här införas så måste vården bli mer flexibel med återbud, att man tillåts lämna återbud t.ex 5 timmar innan besök utan straffavgift och att man tillåter patienter att vara sena till sitt besök utan att det räknas som uteblivet.
09.33
Bra förslag som kräver att det är enkelt att avboka inom 24 tim. Avgiften bör vara faktisk kostnad dvs. 1000-1500kr
09.33
Ja. OCH att det finns tydliga telefonnummer man kan ringa återbud till och inte denna snårskog av röstbrevlådor som inte leder rätt.
09.33
Det är bra som det är nu. Systemet finns ju redan. Tyvärr gäller det inte åt båda hållen, jag har åkt över halva stan bara för att i receptionen upptäcka att vårdgivaren bokat av besöket utan att meddela mig. Fick jag ersättning för mina utlägg? Nej.
Har läst om problemet där folk uteblir från planerade operationer, då skulle kanske en högre avgift vara lämplig - om man inte uteblir pga plötslig sjukdom eller livskris förstås.
Det måste göras en bedömning av varje fall.
09.34
Hade varit bättre om investeringarna gick åt att bättre ta tillvara på återbud (pushnotis till dem som är extra angelägna om att få snabb tid?) så att vårdens arbetare kan ha 100% beläggning. Men visst ska folk också inom rimlig mån hindras från att lämna återbud på kort varsel.
09.34
Ja, men då måste vården verkligen kunna påvisa att vårdtagaren fått kallalsen. Postnord tappar bort alldeles för mycket brev och paket för att det skulle fungera i dagsläget. Bättre om vården går över till att använda t.ex. MinMyndighetsPost där sändaren faktiskt får bekräftelse att mottagaren öppnat brevet.

Sen tycker jag även att vårdtagare ska få ersättning när de dyker upp på en tid som vården inte lämnat återbud på, detta har hänt mig ca 10 gånger bara förra året och det kostar mig både pengar och tid att ta ledig och åka in till sjukhuset. Inte roligt att sitta och vänta flera timmer i ett väntrum på ett besök som aldrig.
09.47
Ett problem är onekligen att vårdcentralerna inte svarar ens när man försöker avboka. Känns som att de kommer att bli ännu mer nonchalanta om de dessutom blir belönade med en straffavgift.

För övrigt har 1,8% minimal betydelse för köerna.
09.47
Man betalar redan för uteblivet besök. Svårt att gå till läkaren om man fått kräksjuka några timmar innan.
Säger som flera här; jag vill också få ersättning när jag får ett meddelande på morgonen att läkaren är sjuk/upptagen. Kostar mig förlorad inkomst då jag avbokat arbetspass för läkarbesök.
09.47
Man kan väl inte säga att dementa inte skall betala för uteblivet besök? Antingen bor sådana på demensboende , har tät tillsyn o hjälp eller har man god man / anhörig som sköter om det dagliga inklusive planerade hälsobesök.
09.54
Jättebra att ta straffavgift, absolut.
09.54
Ingen från vården som svarar?
Vi hade inte sådana där problem på M&M (idag: Capio).
Bokningssköterskorna såg till att vi inte hade håltimmar. Uteblev patient fick den en räkning för det tid den hade, inga straff. Blev det fel åt andra hållet såg vi till att göra rätt för oss gentemot patient.
Den fråga som ställts här har -enbart- med Landstinget, "kolossen på lerfötter" att göra, inte, med vård som allmänt begrepp...
10.09
Hur hög straffavgift ska åläggas ansvariga för de långa vårdköerna? Och att man blir tilldelad en ny läkare för varje besök? Med mera.
10.10
Vi har förlorat mycket av det enkla faktum att rättigheter alltid är kopplat till skyldigheter. Ömsesidig respekt är viktigt för att våra gemensamma resurser skall fungera. Men STRAFF-avgift är ett dåligt ordval.
10.10
En fråga om er frågeställning, det finns ju redan en straffavgift i Sthlm? Vid uteblivet besök debiteras du om du ej anmält återbud 24 timmar före besöket.

För övrigt instämmer jag i att vårdgivarna måste se över så dom har en fungerande telefonservice så man kan komma fram och anmäla återbud. Idag är det på många ställen jättekrångligt. Lättare anmälanförfarande skulle ge fler återbudsanmälningar.
Hej Maria,
I dagsläget gäller att vårdgivare i Region Stockholm kan – men måste inte – ta ut en avgift för uteblivna besök. Kostnaden motsvarar patientavgiften för det aktuella besöket. Sjukhusen tar ingen avgift av patienter som inte kommer till operation i sluten vård. För att det ska bli lika för alla föreslår hälso- och sjukvårdsförvaltningen nu samma avgift för alla typer av besök samt att alla vårdgivare ska ta ut avgiften om det inte finns giltigt skäl till att patienten uteblivit.
10.13
Har dement släkting på långt geografiskt avstånd från anhöriga som trots daglig tillsyn av hemtjänst och god man inte får hjälp med hantering av läkarbesök. Som vissa i tråden tycks tro ingår. Här får man bara hoppas att lokala vården inser det orimliga i straffavgift.
10.14
Vårdcentraler har normalt bara drop in ett par timmar på fm. Om de hade drop in i mån av plats även övriga tider skulle de kunna helt enkelt fylla tomma tider med väntande patienter, och slippa straffa patienter som multisjuka Maria 09.53. Har själv många gånger undrat hur man kan avboka tiden 24 timmar i förväg om man råkar bli akut sjuk.
10.14
Självklart
10.27
God idé. Skandal att så mycket pengar går till spillo. Informera via tv o tidningar regelbundet vad som gäller.
10.27
Naturligtvis skall man infinna sig på bokat besök. Men detta med straffavgift blir en början av många motkrav från oss patienter.
• Enkla, tydliga och väl fungerande kallelse och avbokningssystem.
• Straffavgift för vården för sena avbokningar.
• Straffavgift för vården för förseningar.
• Straffavgift för vården då väntetiden är längre än vårdgarantin.
Kanske är det bättre om regionen börjar med en varning om straffavgift för patienter med upprepade uteblivna besök? Och slutligen, tro inte att vårdpersonalen rullar tummarna under tiden för det uteblivna besöket. Självklart har de full sysselsättning även under denna tid.
10.35
Jag tycker inte om straffavgifter . Och hur mycket tid kommer att läggas på att skriva och skicka ut fakturor . Bokföra och kolla upp om personen betalt ... lägg tiden på andra patienter i stället och förläng dropp in tiderna
10.35
Tillägg: Om vårdcentraler hade drop in även andra tider och kunde fylla tomma tider med väntande akuta patienter skulle detta troligen även avlasta jourcentraler kvällstid och även akuten. Har själv flera gånger uppsökt vård kvällstid och även akuten för ärenden som enkelt kunde ha lösts på vårdcentralen, men som blev svåruthärdliga att vänta med till nästa dags drop in (bältros i örat / akut uppblossande öron- / bihåleinflammation). Om det står tomma tider och kostar landstinget eller sjuka straffas med avgifter för en tid då någon annan lika gärna kunde fått hjälp till lägre kostnad dagtid än kvällstid etc är det här en planeringsmiss av uppenbart slag. Flexibilitet!
10.36
Det som jag undrar är ju vad händer då deras fordon (SL) inte kommer otid så jag missar en tid? Åh kom inte med ett svar om reseersättning. Man kan inte ta en taxi från banvallen mellan Bro och Bålsta
10.36
Mycket bra, dels för att korta köer samt så ser inte jag varför mina skattepengar ska gå till vård som inte blir av
10.48
Man får ju redan betala besöksavgiften (ofta 150 kr i Stockholm). Med tanke på olägenheterna med uteblivet besök, nytt besök m.m., är det rimligt med en högre avgift än så.
10.48
Nej, inte straffavgift. För många skäl som borttappade kallelser, språkföbistringar, krånglande kollektivtrafik, multisjuka, personer i behov av stöd för att komma till vård, där stödet krånglar. Men som många har skrivit - viktigt med påminnelsesystem per sms (funkar bra där jag bor), tydliga vägar till avbokning, Sena Avbokningar möjliga, fyll med akutbesök.
10.55
Det är det samma som att beställa en pixza som inte hämtas vem ska då betala,jo det får ju pizza bagarn stå för
Har kommit fram nu på . Så nästa gång får kunden aöltid betala dubbla avgifter
10.55
Det är ens plikt tycker jag Alla har i dag förmodligen möjlighet att ringa ett samtal och avboka vid förhinder, om det nu gäller försenad trafik eller annan orsak. Hur stor är kostnaden att debitera straffavgiften?
10.55
Det är oftast läkare som uteblir på avtalet tid. Eller så ändra de tider utan samråd med patienten. Händer på VC Skärholmen.
10.56
Att skapa ännu mer byråkratiska kostnader när grundproblemet inom vården är underfinansiering är inte rätt väg att gå.
11.21
Absolut. Ett problem är att man nekar till kallelse per post. Bor ibland på olika adresser.
Bäst med Sms vid ett par olika tillfällen. Ex dagen innan och samma dag alternativt kvällen innan.
Ibland ett telefonsamtal innan till notoriska uteblivarr
11.21
Det kan finnas många olika orsaker till uteblivna vårdbesök: allt från nonchalans, svårigheter att få livet att gå ihop till psykisk ohälsa. Om alla ska betala straffavgifter, så drabbas även de som redan har det svårare än att de skulle kunna klara av sin situation.
11.21
Det är helt rätt med straffavgifter. För varje gång någon uteblir från ett besök är det någon annan som fått stå tillbaka p g a brist på tider.
11.47
Naturligtvis ska det kosta ordentligt att inte dyka upp till ett inbokat vårdbesök med tanke på hur svårt det är att få tider idag.
11.47
Ja det är ett bra förslag. Självklart att boka av bokade tider du inte kan nyttja!
11.49
Jag tycker patienterna bör upplysas om vad ett besök egentligen kostar! Och vilken förmån det är att det kostar så lite, relativt sätt, att besöka läkare. Det finns någon slags gammal föreställning att vård inte skall kosta något. Går man till en privat mottagning är det självklart att ersätta sena återbud. Det borde det vara även inom landstinget. Gärna enligt förslag,
Bo
11.49
Absolut straffavgift. Ingen regel utan undantag dock, drabbas man av akut sjukdom t ex maginfluensa bör man slippa, eller när kommunala färdmedel strulat.
12.00
Om en multisjuk patient med krångligt tidskrävande ärende av ett (sannolikt fullgott!) skäl uteblir från ett bokat besök på vårdcentral, men tiden i stället fylls med två snabbt avklarade drop in akutärenden typ öroninflammation, som båda betalar full avgift för besöket, borde det ju snarast löna sig för vården. Dubbel avgift för samma tid.
12.00
Straffavgift är väl OK men de behöver ju inte överdriva. En del människor kan vara så sjuka så att de inte ens orkar ta sig till vårdbesöket den aktuella dagen, som inte ens har färdtjänst & övrig hjälp som de bör ha , det tar knappast regionen och diverse myndigheter hänsyn till. Sen ringa återbud emellan 4 timmar och upp till 1 dygn, jag menar precis allt kan inträffa på den tiden, alltifrån kaos till sämre mående, som yrsel exempelvis. Ska människor behöva bli straffade även för det. Som om inte sjukdom/skador är ett tillräckligt straff nog för en individ.
12.00
Nej, som en person med funktionsnedsättning som kan vakna upp med extremt smärta eller andra symptom som skulle gör det omöjligt för mig att åka buss till vården, jag tycker inte särskilt om en straffavgift eftersom jag kan inte planera 24 timmar i framtiden att jag kommer få akut svårigheter med min kropp.
12.00
Helt rätt , det är så ont om tider till läkare.
Dom flesta kan ringa / Anette
12.12
Jag trodde att det redan var så att man fick betala för uteblivet besök.
Hej Nina,
I dagsläget gäller att vårdgivare i Region Stockholm kan – men måste inte – ta ut en avgift för uteblivna besök. Kostnaden motsvarar patientavgiften för det aktuella besöket. Sjukhusen tar ingen avgift av patienter som inte kommer till operation i sluten vård. För att det ska bli lika för alla föreslår hälso- och sjukvårdsförvaltningen nu samma avgift för alla typer av besök samt att alla vårdgivare ska ta ut avgiften om det inte finns giltigt skäl till att patienten uteblivit.
12.13
Håller med Carina.
12.13
Postnord. Vård är nåt man vill ha, inte blir tvingad till. Man uteblir inte frivilligt. Ta reda på orsakerna istället för hot oct straff! Är kallelserna kvitterade? Att skicka ut kallelser till gamla email eller via post är inte OK eller seriöst.
12.13
Varje slösad skattepeng är stöld.
12.13
Absolut, är man så nonchalant att man inte bryr sig borde man få en straffavgift på minst 200:-! Sen kan det naturligtvis finnas förmildrande omständigheter.
12.13
Man tror inte det är sant att man inte utnyttjar en bokad tid i vården? Det skall straffas!
12.13
Dom säger att dom ska skicka ut kallelser via sms, men det kommer inga, systemet funkar inte, och äldre kam ej heller se eller förstå sms. Unga omogna pojkar som leker med tekniken som saknar livskunskap o respekt för äldre o människor.
12.16
Helt OK med straffavgift om det gäller åt båda hållen.
Håller inte vården an avtalad tid så ska patienten ha kompensation bl.a. för förlorad arbetstid och reskostnader.
12.16
Om man själv bokat en tid och inte kommer är det befogat att man betalar om man inte är så sjuk så att man inte kan ringa och avboka. Ex vid mammografi är det vårdgivaren som bokat tiden och inte man själv och då är det tveksamt om man ska krävas på avgift. Frågan är om vårdtagarna dvs medborgarna också borde kunna kräva kompensation för långa väntetider.
12.16
Dåborde det vara straffavgift när bussarna inte kommer eller går på rätt tider eller när färdtjänst inte kommer eller kommer försent pga överbokningar!
12.16
Straffavgift absolut!
Nonchalant att inte nyttja sin tilldelade tid på bekostnad av skattebetalare och andra vårdberoende!
12.16
Hur vore det att slopa alla avgifter i sjukvården, som tex i Danmark. Då minskas en gigantisk administrationskostnad.
12.48
Avgift för uteblivet besök bör ske inom alla instanser, även BMM och BVC där både besök och uteblivna besök idag är gratis. Ofta får man sms-påminnelse inför besöket så länge man själv ser till att uppdatera telefonnr när man byter nr. Borde också finnas bättre system för ”sistaminutentider” där de tider som avbokats med kort varsel läggs ut.
Som vårdgivare håller jag inte med om att ett uteblivet besök frigör så mkt (effektiv) admintid då tiden går åt till att gå fram och åter till väntrummet för att leta efter patienten och även journalföra, kassaregistrera(detta görs oavsett om kassan sätts på 0kr eller 150kr eller vad det nu må vara), försöka få tag på patienten/skicka ny kallelse. Orsaker till sena återbud/uteblivna besök kan vara många, men många gånger är det helt enkelt pga ignorans. Extra tydligt blir det då patienten själv bokat sin tid via mina vårdkontakter men glömmer bort. Det finns ju system för att lösa det- kalender kallas det. Många har även smartphones där man kan lägga in egna påminnelser. Däremot kan tiden för sena återbud användas effektivt till admin! Men inte uteblivna besök där jag arbetar!
12.48
Det är helt rätt att ta ut en straffavgift för uteblivet besök ,kanske 400kr är för lite.(Har man giltig orsak ska man inte betala)
12.48
Förbannat bra
12.49
Ett uteblivet vårdbesök kostar betydligt mer än 400 kr. Det är dessutom inte enbart i ekonomiska termer, andra patienter riskerar att dö p.g.a. en allt större grupp som missbrukar de övergenerösa systemen. Dagsböter bör i vissa fall utdömas, och-/eller avstängas från sjukvården för gott.
12.49
Absolut!
De kan ju inte vara särskilt sjuka och tar en tid från någon som verkligen behöver den.
13.20
Självklart skall betala om man uteblir från bokad besök, ingen tvekan om det.
13.20
Självklart ska man betalar om man inte kommer alla kan ringa. Annars straffavgift
13.20
Den som lämnar återbud för sent men har skäl straffas då alltså. Och detta kan leda till skulder. Har man IBS som slår till plötsligt o måste avboka, ja då straffas man för att man är sjuk.
13.20
Det primära är väl att jag är ansvarig själv för min bokade tid? Vem är annars det? Jag vet inte om detta är ett växande problem? I så fall beror det nog iinte på att vi blivit sjukare utan snarare mer oansvariga?
13.37
Folk har ofta rimliga skäl till att missa en tid och nu har vi 1,8% uteblivna besök. Tror man att högre avgift ska pressa ner siffran till noll, eller vad? Naivt tror jag. Det är klart att det i vissa fall kan handla om nonchalans, men ofta kan det vara patienter med nedsatt funktionsförmåga som har svårt att få sin planering att gå ihop och därför missar en läkartid. Mot bakgrund av den omfattande kritik, som de blågröna regionpolitikerna som styr i Region Stockholm fått för den fortsatta nedprioriteringen av och besparingar på av primärvården i budgeten, är det svårt att komma undan känslan av att detta bara är ett osmakligt sätt för politikerna att skjuta ifrån sig ansvaret och flytta fokus till att det är patienterna själva som gör fel och som bär ansvaret.
13.37
Om nu ordet "straffavgift" upplevs som stötande så kan det väl döpas om till "uteblivningsavgift". För det är det vad det handlar om. För övrigt kan man alltid kontakta vården efteråt och föklara. Själv har jag avbokat tid för annat besök under pågående infarkt.
14.23
Det vore i dagsläget betydligt mer motiverat med en straffavgift för utebliven vård!🤔
15.02
Inför straffavgift för vårdgivarna att tillägnas de som inte får hjälp inom ramen för vårdgarantin!!!
15.02
Självklart, ska uteblivet/ej avbokat besök betalas!!! Alla har möjlighet att på ngt sätt meddela sig.
15.02
Ja absolut om inte väntetiden varit över en timme.
Då måste man hitta andra lösningar.
15.02
Lägg till KRAV på bevis att kallelsen har gått annan väg än de digitala. Många miss görs av just detta, alla har inte nåtts p g a digitala kallelser.
15.03
Snälla rara svenska folk - väx upp och ta lite ansvar för den välfärd era förfäder lyckats skrapa ihop. Snart är det över.
15.54
Det finns många skäl att utebli. Jag har fått betala för läkarbesök då jag ringt på morgonen och meddelat att jag är sjuk (ja, om man har ett inplanerat läkarbesök kan man få en förkylning eller magsjuka som gör det olämpligt att gå dit). Jag har också varit med om att jag fått betala när jag försovit mig till läkartid där jag sökt för mina sömnstörningar. Jag har glömt, skrivit in fel i kalendern, missat vilken dag det är, råkat dubbelboka. Vad räknas som "giltigt skäl"? Jag är inte nödvändigtvis emot en högre avgift men det är nog risk att det drabbar redan utsatta sjuka personer., Det är i perioder när jag varit som mest sjuk jag har haft som svårast att hålla reda på allting, och det är också då jag har haft som mest olika besök på olika ställen att hålla reda på. Det är också i dessa perioder jag haft som sämst ekonomi. En högre straffavgift hade inte gjort någon skillnad på min närvaro under de perioderna, snarare hade jag behövt hjälp och stöd med att hålla reda på allt.
15.54
Det är hänsynslöst mot alla som väntar på att få besöka en läkare, att bara strunta i att gå dit. Ta ut den faktiska kostnaden för dessa personer, så lär de komma nästa gång.
15.54
Naturligtvis
15.54
Ja, men inte på kallelse som skickats per post. Osäker postgång.
15.54
Ligger helt i linje med Moderaternas privatisering och utförsäljning av sjukvården. Du är inte längre patient utan kund till sjukhuset. Om du t.ex. bokat en elektriker till dig och inte är hemma, så får du följaktligen betala för inställelse och utebliven arbetstid. Allt skall kosta! Humanpolitik och förståelse för personliga förutsättningar är inte Moderaternas ideologi.
16.05
Har man en tid så går man eller avbokar i tid. Annars straffavgift som är dubbelt så stor. Ska kosta att slarva. Respektera att det är många som behöver sjukvården och att då inte dyka upp till sin tid. Skäms och betala.
16.08
Det här med straffavgifter rimmar illa med hur en vårdgivare ska bete sig. Visst, man ska inte strunta i att avboka tider som patient, men, det kan vara så olyckligt att man inte har kunnat avboka sin tid pga akut sjukdom hos ett barn, sig själv, arbetskollega etc. eller annan olycklig oförutsedd händelse. Jag hade t ex ett läkarbesök som jag missade pga att jag körde min kollega till akutmottagningen, hon hade fått en stroke - det prioriterade jag. Men jag fick ingen straffavgift. En gång i tiden så fick jag en extra ’avgift’ av en tandläkare. Orsak: jag var inte där 30 min. före min patienttid. Jag anmälde honom. Jag fick rätt och han förlorade så småningom legitimationen för oegentligheter. Så, nej, det här med ’straff’ gentemot patienter, det ställer jag inte upp på. Sjuka och utsatta människor ska inte straffas, det är väl ändå grundläggande.
16.16
Vad kostar det att administrera hanteringen av straffavgifterna...? Titta på hur de privata tandläkar- och läkarmottagningarna gör och lär av deras erfarenheter.
16.33
En självklarhet. Sådant ansvar får folk ta. Sen borde landstinget få ersätta förlorad arbetstidsförtjänst för de flertal gånger man fått så sent återbud att man redan hunnit lämna jobbet
16.38
Men tanke på hur långa köer vi har så borde någon form av straffavgift hjälpa.
16.40
Så länge räkningen inte dyker upp hos kronofogden eller växer. Då många har rörelsehinder och andra hinder som de vill hålla för sig själva.
Man kommer då att betala så småningom. Många ggr bokar någon annan som tex föräldrar tid åt dig som hos tex psykologen och man vågar inte säga nej. Även när första besöket sägs vara gratis så kan en räkning hamna i brevlådan då man uteblir. Förfärligt.!
16.54
Om problemet är så pass stort att det kräver andra konsekvenser än själva väntetiden och kanske lite skämsludde så är det väl ett bra sätt. Dock behöver vårdens bokningssystem ta klivet in i 2020talet. Det saknas flexibilitet som möjliggör ökad självservice. Hör finns möjligheter att både frigöra resurser och samtidigt minska andelen uteblivna läkarbesök.
16.55
Bra, om man inte avbeställer.
16.59
Ett stort problem så självklart måste det kosta att utebli. Angående återbud från vården. Även vårdpersonal blir sjuka, måste vaba med kort varsel. Hur ska vårdpersonal kunna veta innan att de eller barnen ska bli sjuka ?
17.02
Det gäller ju alla yrke. Har man fått tid eller bokad det själv så ska man komma och ta inte det från andra som behöver. Höjd avgift löser inte hela frågan, prova att förklara patienter och alla behöver få konsekvenser- höjd avgift, försena andra bokningar framöver och det gäller vården också. Det gäller båda sidor. Försenade tider till primärvården när man man har fått tid och kommit i tid borde också återbetalas från vården till patienter. Respekt och förståelse för varandras arbete borde vara i fokus.
17.04
I dagsläget ska man ju betala för besöket om man avbokar sent, även om man blivit akut sjuk och omöjligen kan ta sig till vårdbesöket. Jag antar att detta ska räknas som giltiga skäl för avbokning och att man slipper straffavgiften. Det vore såklart bra om man kunde få färre som uteblir i onödan, det är respektlöst och skadar andra patienter som får vänta onödigt länge. Jag väntade t ex 20 månader på mitt årliga besök på endokrin Huddinge, vilket gjorde att jag var mycket sämre än förväntat och har behövt genomgå ett antal extra undersökningar m.m.
17.07
Det låter väldigt ohälsosamt. Inte sällan ligger kognitiva nedsättningar (nedsatt minne, förmåga att planera etc) NPF och psykisk ohälsa bakom att tider missas. Eller språkförbistring.
Ska det straffas? Vad gör vården för att underlätta?
Om vården tex utökar drop-in tider så går det ju inte att missa en tid. Vi har redan ett samhälle som håller på att stressa sönder oss, varför pressa på ännu mer? Förslag som detta har sin grund i ekonomiska system och inte i humanism.
18.19
Bra men också mindre bra. Den patientgrupp som, enligt artikeln, verkar utebli mest är psykiatripatienter - kan de vara en grupp som behöver hembesök?
18.21
Naturligtvis måste det kosta att bara utebli utan att meddela, jag tycker att det skall svida ordentligt eftersom det är oskyldiga som drabbas, minst en tusenlapp måste det kosta, första gången och vid upprepad nonchalans eller slarv skall det bli dyrare, t.ex. dubblad avgift så att folk lär sig
18.22
Kan bli lite konstigt när en äldre person går på utredning hos minnesmottagningen och missar ett möte och får böta.
18.24
Självklart ska man betala för uteblivet besök. Det hjälper till att vården kan ha bra planering både ekonomiskt och resursmässigt. Annars blir det mycket inkomstbortfall för Landstinget som redan går på knä.
18.27
Man måste se till vilken patient det är; t.ex en patient inom psykiatrin men ångest, social fobi etc. kan ju inte rå för om denne får en ångestattack och inte kommer iväg, denna person lär ju inte heller lyfta luren och meddela sin frånvaro. Denna person funkar troligen inte i arbetslivet heller och har ingen stadig inkomst.
18.27
Jag arbetar på en VC i Sthlm och tycker detta är ett bra beslut!
18.27
Ja, absolut för alla som glömmer eller struntar i besöket. Men om man blivit för sjuk för att kunna gå och ej kunnat lämna återbud 24 timmar före besöket bör man få slippa betalningen.

Tex om man har en bokad tid hos sjukgymnast men blir sjuk samma dag är det inte möjligt att lämna återbud 24 timmar före som krävs. Eller om man har ett läkarbesök bokat på vårdcentralen, men blir akut sämre och är tvungen att åka in till akuten går det inte heller att lämna återbud i tid, särskilt som vårdcentraler bara har vissa tider dom tar emot samtal eller kräver att man väntar i tel.kö vilket är svår när man är på sjukhus. Och jag talar av egen erfarenhet som multisjuk.
18.28
Absolut för straffavgift lika lätt att boka så kan man avboka det är bara bekvämligheter att inte göra det.slöhet skulle jag kalla det. och så har en del mage att klaga på sjukvården.det skapar onödiga köer.
18.28
Helt rätt. Om man avbokar kan en annan få tiden.
18.30
Ja. Högre avgift och någon form av prick-system där den som upprepade gånger uteblir ska flyttas ned i kölistan för framtida besök.
18.30
Självklart ska uteblivet sjukhusbesök betalas,500kr tycker jag 👍
18.32
Det är fullständigt självklart att ta ut straffavgift. Man har tagit plats från någon annan och man gör det sannolikt bara en gång om det kostar.
18.58
Absolut inte ta bort avgiften istället det där ska skattepengarna täcka.
18.58
Det är som det var i skolan förr; utevaro utan giltigt förfall ska självklart kosta så att det känns!
18.58
JA! Folk är så nonchalanta!
18.58
Mitt barn har kronisk migrän (2-3 anfall/vecka) och behöver ofta avboka med kort varsel! Ska en sådan avgift införas måste de med den typen av kroniska sjukdomar undantas
19.03
Jag tycker det är ett bra beslut. När man vet att man måste betala - då kommer man.
Det är min erfarenhet efter åren som jag jobbade i sjukvården.
19.03
Jag har missat flera ggr pga färdtjänsten har inte kommit
19.04
Mycket bra! Höj straffavgifterna ännu mer! Uteblivna läkarbesök kostar Stockholm en halv miljard av våra skattepengar som kunde användas mycket bättre!!!
19.11
Fullt rimligt att det kostar att utebli från bokat läkarbesök.
19.11
Det vore bra om siffrorna verifieras av SVT, så att siffrorna stämmer med verkligheten! Det ligger nära i tid med all den kritik som ansvariga har fått för hur sjukvården i Stockholm leds! Klassig metod att ändra fokus i debatten!
19.11
Hej !
Det är så svårt att få en tid med en läkare och att strunta och inte komma det är så nonchalant !Borde straffas ! STRAFFAVGIFT
19.24
Ja det borde vara ännu dyrare. Samtidig måste man vara lyhörd när POST NORD inte uppfyller sina uppdrag. Har själv varit utsatt för att kallelsen inte kom fram. Den andra gången var terminen förbi hos läkaren med en vecka innan jag fick brevet.
19.38
Helt ok med avgifter för uteblivet besök knnom sjukvården, men det borde i så fall vara ömsesidigt, att sjukvården också meddelarom avbokning 24 timmar innan.
19.40
Väldigt svårt svar. Ett senario, du har ett bokat möte om 4 timmar men ditt barn blir extremt sjuk. Kommer du kunna ringa och avboka? Eller: Du kom inte i tid p.g.a färdtjänst eller kollektivtrafiken strula eller var försenad. Hur löser man det?
Jag håller med tanken att göra det svårt att avboka för folk som kanske vill göra annat än att träffa läkaren, vilket i de fallet tar plats för en annan som kunde ha fått den platsen. Då ska det vara en avgift som svider. Sen så är det svårt att bedöma just anledningen, vem som helst kan skylla på vad som helst och personen som ger up notan kan inte veta om man ljuger eller inte.

Ja, för att minska att folk utebli från bokat läkarbesök och tar besöket på störst allvar.
Nej, just för att det är svårt att peka ut sanningen och för att avgiften är redan hög för dem flesta.
19.49
Har en nära vän som är kirurg och jobbar privat en dag i veckan för att minska operationskön. Har hänt att patienten uteblivit. Operationssal, kirurg och narkosläkare är bokad. Läkaren får betala men inte patienten. Man kan ju fråga sig hur patienten tänker egentligen, eller rättare sagt inte tänker alls. Här får patienten ställa sig i annan kö. Är inte välkommen åter. Helt rätt beslut. Inför etik och moral och allmän värnplikt. Ställ krav! Är enbart akut sjukdom som accepteras för uteblivet besök. Tider är till för att hållas och där har föräldrar och skola skyldighet att fostra. Tyvärr har det sunda förnuftet försvunnit hos ett flertal. Hur svårt kan det vara?
19.57
När jag jobbade på en barnläkarmottagning var det en stor del av patienterna som uteblev från sina besök, upp till 1/4. Då kostade det ingenting för uteblivet besök för barn. Men där sitter man och väntar på patienter som inte kommer. Slöseri med resurser och köerna blev längre för alla när man skulle boka om tiderna. Om det blir kännbara konsekvenser när man inte kommer tror jag att man drar sig för att utebli utan att lämna återbud och vi kan använda resurserna på rätt sätt.
Sen skulle jag önska att kallelser skickades ut i god tid med A-post så man inte får dem med kort varsel före eller i värsta fall efter bokad tid. Man måste få en chans att boka om ifall tiden inte passar. SMS-påminnelser är bra också.
20.00
Ja!
20.00
Helt rätt ta ut en kostnad för att man inte tar sig tid att boka om eller av eller bara slarvar
20.00
Full support för detta, skattepengarna ska gå till vård - inte till kostnader för inställda läkarbesök och som resulterar i ännu längre väntetider. Naturligtvis ska detta hanteras på ett ansvarsfullt sätt - personer med demens och liknande kan undantas.
20.42
Nej ta reda på orsaken först, och ge en varning för uteblivet besök. Finns ofta en anledning😢
21.03
Absolut!
21.04
Alldeles korrekt att ta ut en avgift!

Många (vet jag säkert) bokar tid och sedan struntar i det utan någon som helst godkänd anledning
OM någon inte kan komma på ett bokad besök och inte själv kan avboka, har dessa personer oftast en ass eller anhörig som kan hjälpa till.
Omöjligt att så många som nämns, 100 000, inte har möjlighet att avboka ett besök

Tänk också vad mycket tid det blir ledigt för de som verkligen behöver vården


21.15
Ni tror att alla bara uteblir av lathet. Har man kroniska sjukdomar så kan man inte förutse att man inte kan ha ett besök dagen efter!😡
21.28
Helt rätt med straffavgift för uteblivet besök!
21.47
Det är inte alltid patientens fel. Uteblivna besök beror Enligt min erfarenhet inte på att patienten inte vill. Några exempel på vanliga orsaker: Ofta skickas tider ut per brev. Postnord slarvar bort kallelser.
Patienten är skör, lyckas inte lista ut hur hen ska orka ta sig till mötet. Och vården missar ofta sitt ansvar i att boka sjukresa.
Tiden bokas så nära inpå att brevet ibland kommer fram efter tiden har ägt rum.
Breven kan vara så snurrigt formulerade så Man inte begriper vad som gäller.
Jag arbetsr som ssk in hemsjukvård och hjälper fagligen patienter att lista ut/boka sjukresor/ringa upp enheten som kallat p.
De som inte ”vill/kan” betala kommer inte göra det även om avgiften höjs är min åsikt. En patientavgit är i dom fallen inte derad största bekymmer
21.52
Tack för ert engagemang! Nu stänger vi chatten för idag.