SVT rapporterade · Spridningen av coronaviruset

11.33

Hej! Här rapporterar vi löpande om spridningen och utvecklingen av coronaviruset (2019-nCoV).

Döda: 170 personer.
Smittade: 7824 personer.
Drabbade länder: USA, Kanada, Kina, Indien, Sydkorea, Thailand, Taiwan, Singapore, Malaysia, Nepal, Vietnam, Filippinerna, Sri Lanka, Förenade arabemiraten, Japan, Australien, Kambodja, Frankrike, Finland och Tyskland.
SVT använder statistik från EU:s myndighet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) när det gäller antalet smittade och döda. Därför kan uppgifterna vara lägre än i andra medier under vissa tider på dygnet. 
 
11.37
Tyskland har fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset som sprids i Kina, en 33-årig tysk medborgare.

Första coronavirusfallet i Tyskland

SVT NyheterTyskland har fått sitt första bekräftade fall av det nya coronaviruset som sprids i Kina. Det rör sig om en person i Bayern, som övervakas och får vård på en isolerad avdelning. Det står också klart att Hongkong begränsar möjligheterna att resa till Fastlandskina.
11.42
Även i Japan misstänks ett första fall av coronavirus där smittan har spridits från en människa till en annan människa som inte har varit i Wuhan, Kina. Det meddelar landets hälsominister på tisdagen, rapporterar CNN.
11.44

Medianåldern för de som har drabbats av coronaviruset är 49 år och de flesta (73 procent) är män, enligt en analys av de första fallen.

Första virusfallen kartlagda

SVT NyheterOron för coronaviruset sprider sig över världen, men många av de smittade människor som behövt sjukhusvård har även lidit av underliggande sjukdom. Det visar analysen av de första fallen som nu är klar.
12.05
Utrikesdepartementet avråder från resor till områden i Kina som är drabbade av coronaviruset.  

UD avråder från resor till drabbade områden i Kina

SVT NyheterUD avråder från resor till områden i Kina drabbade av coronaviruset. Sedan tidigare har Norge och Danmark ändrat sina reserekommendationer och avråder nu från resor till Hubei-provinsen i Kina rapporterar TT. Avrådan från svenska UD kommer i första hand inte på grund av risken att bli smittad av coronaviruset, utan till följd av belastningen på sjukvården i provinsen.
12.09
Hongkongledaren Carrie Lam meddelade på tisdagen att tågtrafiken mellan Hongkong och Fastlandskina stoppas. 

Carrie Lam: Tågtrafiken stoppas mellan Hongkong och Kina

SVT NyheterTågtrafiken mellan Hongkong och Kina stängs nu av på grund av coronaviruset. Det meddelar Hongkongs politiska ledare Carrie Lam på tisdagen, rapporterar Bloomberg News.
13.03
Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom har under dagen mött Kinas president Xi Jinping i Peking. De har diskuterat hur människorna i virusdrabbade områdena kan skyddas från smitta på bästa sätt samt möjliga alternativ till evakueringar, säger en talesperson för WHO, enligt Reuters.
13.03
Spridningen av viruset är snabbare än vad forskarna har räknat med, enligt Andy Pekosz, professor i mikrobiologi vid Johns Hopkins University i amerikanska Baltimore.
13.11
– Det gör det väldigt svårt att begränsa, säger Andy Pekosz till TT.
13.31
Ett fyrtiotal personer som den tyska medborgaren med coronavirus har varit i kontakt med testas nu för viruset. Det gäller bland annat barn och personal på den förskola där den smittade personens barn går, skriver DN.
13.42
Det finska flygbolaget Finnair ställer in sina flygningar mellan Helsingfors och Peking (Beijing Daxing International Airport) från och med den 5 februari till den 29 mars. Även flygningarna mellan Helsingfors och Nanjing ställs in under perioden 8 februari till 29 mars.
 
Däremot fortsätter Finnair att flyga till Pekings internationella flygplats, Shanghai, Hongkong och Guangzhou. 
14.21
SAS har i nuläget inga inställda flygavgångar mellan Kastrup och Kina (Hongkong, Peking och Shanghai). 
"Vi följer utvecklingen noggrant och de rekommendationer som kommer från WHO och lokala myndigheter avseende resor till Kina", skriver SAS:s presschef Freja Annamatz i ett mejl till SVT Nyheter.
14.25
Frankrike kommer att skicka ett plan till Wuhan för att evakuera franska medborgare, meddelar landets hälsominister Agnès Buzyn på tisdagen. Planet landar i Wuhan på torsdag och åker tillbaka antingen på fredag eller tidig lördag morgon, rapporterar CNN. 
Agnès Buzyn, Frankrikes hälsominister.
 
Tre personer har smittats av coronaviruset i Frankrike.
14.42
– Människors liv och hälsa är alltid första prioritet för den kinesiska regeringen, och förebyggandet och kontrollen av epidemin är den viktigaste uppgiften just nu, säger Kinas president Xi Jinping i den statliga tv-kanalen CCTV på tisdagen. 
14.48
Kinas president Xi Jinping träffade WHO:s chef Tedros Adhanom i Peking under tisdagen för att diskutera kommande åtgärder för viruset.
15.38
 – Vi får avvakta och följa utvecklingen. Det som blir extra tydligt i ett sådant här läge är hur otroligt beroende vi är av vår handel med Kina, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren till SVT Nyheter Väst.

Tusentals västsvenska företag påverkas av coronaviruset

SVT NyheterUppåt 5 000 västsvenska företag kan påverkas av utvecklingen i Kina. På sikt kan ekonomin för en stor mängd företag drabbas. – Vi har en avvaktande inställning och allt beror på hur situationen utvecklas, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren.
08.02
Ett flygplan med 240 amerikanska medborgare som evakuerats från staden Wuhan har landat i Alaska, rapporterar nyhetsbyrån AP. Där kommer en medicinsk kontroll att göras av passagerarna, innan planet fortsätter mot Kalifornien.
08.45
Fler länder som kommer att evakuera invånare är Frankrike, Sydkorea, Kazakhstan, Tyskland, Marocko och Spanien. Australien kommer också att flytta några av sina medborgare till Julön för karantän. Storbritannien, Ryssland och Kanada för diskussioner med Kina och andra länder om evakuering av medborgare.
08.55
British Airways ställer med omedelbar verkan in samtliga sina avgångar till Fastlandskina, skriver bolaget i ett uttalande.Svenska flygbolaget SAS kommer däremot att fortsätta sina direktflyg till Peking och Shanghai.
-Vi följer såklart utvecklingen väldigt noggrant och följer de rekommendationer och instruktioner som kommer från myndigheterna avseende resor, säger Freja Annamatz, pressansvarig på SAS till TT.
10.47
Även det indonesiska flygbolaget Lion Air meddelar att man stoppar alla sina flyg till Kina från och med februari. Bolaget har även tidigare stoppat flera turer.
10.53
Antalet smittade i coronaviruset är nu uppe i 6 072 och antalet döda är 132, enligt de senaste officiella siffrorna från Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC).
Samtliga dödsfall har skett i Kina. Åtta personer i Europa är smittade, av dem fyra i Frankrike och fyra i Tyskland.
10.58
Fyra personer i en kinesisk familj i Förenade Arabemiraten har smittats med coronaviruset, rapporterar Reuters. Det är de första rapporterade fallen från landet.
12.34
Kinas premiärminister Li Keqiang säger enligt statlig kinesisk media att situationen kring utbrottet är "dyster och komplex", rapporterar Reuters. Viruset sprids fortfarande, och att hantera och förhindra spridningen förblir en svår uppgift, enligt ministern.
12.38
Italien kommer att skicka ett flygplan på torsdag för att evakuera medborgare från Wuhan, meddelar Reuters.
12.43
Ikea stänger tillfälligt hälften av sina 30 varuhus i Kina. Alla medarbetare får stanna hemma med bibehållen lön, meddelar bolaget. Sedan tidigare har Ikea förbjudit affärsresor till och från landet.
13.05
Coronaviruset påverkar också flera internationella sportevenemang. Internaionella Hockeyförbundet har skjutit upp Pro Leauge som skulle ha hållits i Kina . Uttagningarna till OS i fotboll, basket och boxning kommer att hållas i andra länder. I Australien har det kinesiska landslaget i fotboll satts i karantän i Brisbane eftersom de passerade Wuhan för en vecka sedan. Ingen av de 32 spelarna har visat några symptom på att vara smittade.
13.15
Storbritanniens regering planerar att flyga hem 200 brittiska medborgare från Wuhan under torsdagen, rapporterar BBC. Dessa kommer att placeras i karantän i två veckor efter att de landat.
13.20
Studenten Amanda Wall är en av de svenskar som hoppas att hon ska få möjlighet att evakueras med något av de plan som skickas till Wuhan.
-Det betyder att jag måste sitta i karantän i två veckor men det kan jag ta. Jag vill gärna komma hem, berättar hon. 
Karantänen kommer antingen att hållas i en annan provins i Kina eller i Sverige. Men just nu diskuterar och planerar man från ambassadens sida och det finns inga konkreta planer, säger hon.  
- Jag känner mig säker där jag är nu eftersom jag har mat varje dag och vi har personal på skolan som kan ta  hand om mig. Men när man är i en stängd stad och man inte vet hur länge man ska ha det så här så vill man hem, säger hon.
13.46
Elva Volvoanställda har satts i karantän efter en affärsresa till Kina, rapporterar SVT Nyheter Blekinge. Det finns inget som tyder på att de anställda ska vara smittade, men som en säkerhetståtgärd får de jobba hemifrån de närmaste två veckorna.
 

Elva Volvoanställda i karantän efter Kinaresor

SVT NyheterElva anställda på Volvofabriken i Olofström har satts i karantän efter att de nyligen befunnit sig i Kina, där coronaviruset har fått kraftig spridning. Det sker som en förbyggande säkerhetsåtgärd, enligt fabrikens tillförordnade kommunikationschef.
16.19
Det tyska flygbolaget Lufthansa ställer in alla flygningar till Kina med hänvisning till coronaviruset, rapporterar tyska Focus.
16.36
En kinesisk turist i Finland har bekräftats ha coronavirus, rapporterar svenska Yle. Mannen lämnade Wuhan-området i Kina förra veckan och sitter nu i karantän på Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi. Fallet är det första i Norden.
16.50
Vi får flera frågor om hur många smittade som tillfrisknat från coronaviruset. Amerikanska Johns Hopkins-universitetet kartlägger viruset, vilket kan följas via denna länk. Enligt deras senaste siffror har 110 smittade personer återhämtat sig.
17.13
Världshälsoorganisationen (WHO) klargör i ett pressmeddelande att den särskilda kommitté som bland annat beslutar om ett internationellt hälsonödläge ska utlysas ska samlas på torsdagen, rapporterar TT.
Beslutet att samla kommittén är taget av WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Hittills har WHO sagt att det är för tidigt att utlysa ett sådant nödläge.
17.13
Michael Ryan, chef för WHO:s program för hälsonödlägen, pekar på varför kommittén ska träffas, skriver TT.
- Det är baserat i huvudsak på bevisen om ett ökat antal smittade och bevisen på smitta mellan människor, säger han på en presskonferens i Genève.
 
17.45
Vilka fakta finns gällande hur lång inkubationstiden är och huruvida smittan kan spridas under inkubationstiden?
Hej! Inkubationstiden är 2-14 dagar och viruset kan smitta under denna tid. Läs vår intervju med Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/coronavirussmittade-dubbleras-vartannat-dygn-fortare-an-sars-1
17.59
Hur är det med han i Danmark som dom testa igårkväll
@Niklas - Hej! Han visade sig vara frisk.
18.02
Finns det uppgift på hur många som tillfrisknat efter sjukdom?
@Patrik - Hej! Över 100 personer har tillfrisknat, enligt en kartläggning av amerikanska Johns Hopkins-universitetet.
08.01
Tre av de japaner som på onsdagen evakuerades från staden Wuhan var smittade med coronaviruset. Två av dem hade inte visat några symptom, rapporterar Reuters.
08.16
Hej! Hur stor är spridningen av viruset i Japan? Jag ska faktiskt åka dit den 19 mars i år. Finns det någon lösning? Har de utfärdat någon varning för resor till Japan?
@Kim - Hej! UD varnar för icke nödvändiga resor till Hubei-regionen där smittan brutit ut, men inte till andra delar av Kina eller andra länder. I Japan har sju fall med coronavirus konstaterats. Det senaste dygnet har  206 personer från Wuhan evakuerats och på dem görs det hälsokontroller. 
08.20
Vi får många frågor om coronaviruset och svarar i den mån vi kan. Kika gärna in på Folkhälsomyndighetens sida med utförliga svar på de flesta frågor som rör viruset och eventuella risker. 
 

Ett nytt coronavirus har upptäckts i Kina. Här samlar Folkhälsomyndigheten frågor och svar om det nya viruset 2019-nCoV. Senaste information och aktuella siffror från WHO om coronaviruset finns på WHO:s webbplats 

08.26
Frankrike är det första EU-land som kommer att evakuera medborgare från staden Wuhan. Det första planet som väntas återvända i dag kommer att ta med sig personer som inte visar symptom på smitta. Vid hemkomst kommer de att sättas i karantän. Vid ett senare tillfälle kommer Frankrike att skicka ytterligare ett plan för att hämta personer som visar symptom på smitta. De kommer att få vård i Paris.
08.28
Även Tyskland, Nederländerna och Storbritannien planerar att evakuera medborgare men när och hur det kommer att ske är inte bestämt.En talesperson för det brittiska utrikesdepartementet uppgav i dag att evakueringen blivit fördröjd eftersom tillstånden för att lämna Wuhan inte är klara.
08.28
Jobbar på kryssningsfartyg och skulle anlöpa Guangzhou i södra Kina nu på fredag enligt plan men fick för några dagar besked att alla kryssningsfartygs anlöp till kinesiska hamnar ställs in tillsvidare. Blir Taiwan Taipei för oss istället.
09.40
Filippinerna har fått sitt första fall av det nya coronaviruset, rapporterar Reuters. Den smittade är en 38-årig kvinna som rest från Wuhan till Filippinerna. Hon sökte vård den 25 januari för en mild hosta men har i dag inte längre några symptom, enligt landets hälsominister.
09.56
Är coronaviruset i paris?
Frankrike har konstaterat fyra fall varav minst en upptäcktes i Paris. Men de som är smittade har varit på besök från Kina. Det finns inga rapporter om att det skett smittspridning i Frankrike. 
10.00
Smittar det genom postpaket från kina?
Om man utgår från tidigare utbrott av denna typ av virus sker smittan mellan sjuka människor och inte genom paket och postförsändelser.
10.20
Sydkorea planerar att evakuera 700 invånare som i dag befinner sig i staden Wuhan. Men planerna på att isolera dem i ett område ett par mil utanför Seoul har väckt ilska hos lokalbefolkningen. När inrikesministern Chin Young träffade demonstranter möttes han av äggkastning och fick polisen skydda honom med paraplyer. Andra demonstranter har använt traktorer för att blockera vägen till byggnader som ska användas för att isolera de som återvänder. President Moon Jae-in uppmanar till lugn och anklagar "fake news" för att skapa onödig oro i landet. -Vårt vapen för att skydda oss mot coronaviruset är inte rädsla och ilska utan tilliti och samarbete, sade han i ett tal.
10.35
Finns det något bekräftat fall av coronaviruset i Storbritannien?
Nej, det finns inga fall av coronavirus i Storbritannien. De fall som har rapporterats inom Europa kommer från Tyskland, Frankrike och Finland.
10.41
Ryssland kommer tills vidare inte att utfärda några visum till kinesiska medborgare, enligt den ryska nyhetsbyrån Ria som citerar utrikesministern. Enligt norska Verdens Gang stänger man även sin östra gräns mot Kina.
12.37
Ett kryssningsfartyg med ungefär 6 000 passagerare har lagt till i den italienska hamnen Citavecchia efter misstankar om att ett kinesiskt par ombord kan bära på coronaviruset, rapporterar Reuters. Innan hälsokontroller är gjorda får inga passagerare lämna skeppet, vilket beräknas ta ett par timmar skriver BBC. Fartyget lade ut från italienska Savona den 25 januari och dess gått i hamn i Marseille, Barcelona och Palma de Mallorca.
13.05
Flygbolaget SAS ställer in alla sina flygningar till och från Kina fram till den 9 februari, meddelar bolaget.
13.10
Flygstoppet gäller alla turer till Shanghai och Peking från och med fredag den 31 januari och till den 9 februari. Turerna till Hongkong kommer att fortsätta som planerat.
14.09
USA kommer att skicka ytterligare evakueringsplan till Wuhan i nästa vecka. I går hämtade USA nästan 200 medborgare, många av dem diplomater och deras familjer, från Hubeiregionen.
14.11
Även Norge kommer att hämta hem medborgare från Wuhan, uppger utrikesdepartmentet enligt NRK. Evakueringen sker i samarbete med andra europeiska länder.
14.12
När kommer uttalande från WHO
@Bengt - WHO inledde sitt möte vid 13.30 men det går inte att säga hur länge mötet kommer att pågå. När de har fattat ett beslut kommer en presskonferens att hållas. Vi följer naturligtvis utvecklingen här på svt.se och rapporterar när vi vet mer
14.28
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab uppger för Reuters att man fått godkänt att lämna flygplatsen i Wuhan på fredag morgon. Sedan tidigare har Frankrike ett flygplan på plats i Wuhan som väntar på återresa.
14.56
Smittar coronaviruset mellan föremål sompapper plast mm?
@alflarsson - Nej, viruset smittar mellan människor. I de allra flesta fall har de som fört vidare smittan haft tydliga symptom som hosta och snuva.