SVT rapporterade · Fyra kilo sprängmedel hittades i lägenhet – följ rättegången

Detta står de två männen åtalade för

 
39-åringen:
  • Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.
  • Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott.
  • Grovt vapenbrott.
  • Narkotikabrott.
  • Penningtvättsbrott.
  • Dopningsbrott, ringa brott.
 
31-åringen:
  • Grovt vapenbrott.
10.02
Det är säkerhetskontroll på Östersunds tingsrätt i dag, på grund av rättegången mot de två män som är åtalade efter fynden av bland annat sprängmedel i en lägenhet i Torvalla i slutet av augusti.
Rättegångsförhandlingarna börjar 10:15. I dag ska vittnen förhöras.Säkerhetsvakter på tingsrätten
 
 
10.19
Nu börjar förhandlingen. Något färre åhörare är på plats. I salen finns de två misstänkta och deras försvarsadvokater, åklagare Frida Molander och sex poliser/personal från kriminalvården.
10.22
Det första vittnet rings upp på telefon. Det är en av poliserna som deltog vid tillslaget mot lägenheten i Torvalla.
10.24
Han berättar om att de fått i uppdrag att göra husrannsakan. Han var den förste in i lägenheten. Han berättar att han ser två personer på en soffa som sover. Det är två kvinnor.
När han kommer in i vardagsrummet ser han ytterligare en person som sover. Polisen känner igen personen som den nu åtalade 31-åringen.
10.26
Han berättar att hans kollegor hittar vad de uppfattar är sprängmedel. De beslutar då att ta ut de tre personerna som finns i lägenheten och spärra av lägenheten. Nationella bombgruppen tillkallas och sedan börjar evakueringen av andra som bor i närheten.
10.29
En del av kontanterna som hittades vid husrannsakan. Foto ur polisens förundersökning.
 
Vittnet deltog även i ytterligare en husrannsakan i 39-åringens lägenhet inne i stan. Dit kom vittnet för att hjälpa kollegor att genomsöka lägenheten. I en garderob hittar polisen vakuumförpackade sedlar.
10.32
Han berättar även att han gick in i en skrubb där det var en massa kläder och påsar och annat. När han började söka i det så kommer det en stark doft av hasch.
Han hittar då en  papperspåse med flera paket i. Hans uppskattning är att det är ganska mycket narkotika. 
10.35
39-åringens advokat ställer nu frågor. Han undrar om hur det gick till när kontanterna hittades i garderoben. 
Han ställer också frågor om hur det gick till när narkotikan hittades i klädskrubben.
10.37
Förhöret med den här polisen avslutas och det är dags för nästa polis att vittna.
10.39
Nästa vittne är också en polis. Han närvarar i salen och får svära vittneseden.
10.40
Vittne två berättar att han fick uppdrag att fortsätta med husrannsakan efter att bombtekniker hade varit på plats i lägenheten i Torvalla och gett klartecken.
10.41
Han berättar att fem poliser genomför husrannsakan. Det sker grundligt, säger han. De hittar dopingmedel i köket, någon form av ammunition i vardagsrummet. En vapenhund kommer senare, hunden har tydligt markerat.
10.42
Vittnet går in i rummet och drar fram garderoben där hunden hade markerat. I ett utrymme bakom garderoben hittar man ett vapen som polisen tar hand om.
10.45
Åklagaren frågar om han reagerade på något mer och då säger han att han reagerade på att väskan med vapnet var redo för användning, allt fanns i väskan, både vapen och ammunition. "Den var helt klar. Det var bara att ta väskan att gå", säger han och fortsätter: 
"Ville man ha den snabbt var det bara att ta med sig den". 
10.46
Försvarsadvokaterna har inga frågor till vittne två och förhöret avslutas. Nästa vittne är kallat till klockan 11:00.
10.52
Under pausen så får 31-åringen göra ett toabesök. Han får handfängsel och bälte runt midjan som handfängslen sätts fast i. Tre häktespersonal följer med.
10.53
Nu är det dags för vittne nummer tre som också är polis. Hon är hundförare där hunden är specialtränad för narkotika och vapensök.
10.56
Vid husrannsakan hittade polisen en väska med ett vapen och ammunition. Foto: Förundersökningsprotokollet
 
10.57
Hon berättar att hunden fick söka lös i lägenheten. Den gjorde en markering i ett skåp. Den markerar även i en garderob. "När den gjort markeringar är det antingen narkotika eller vapen", säger hon.
11.00
Det hunden markerade på var pengar som hade hittats i 39-åringens lägenhet. Eftersom hunden markerade var pengar alltså kontanimerad av antingen narkotika eller vapen menar hundföraren.
11.00
39-åringens försvarare frågar nu hundföraren om hon tog i pengarna som hittades. Hon svarar att det gjorde hon inte. Hunden markerade och andra poliser undersökte.
Inga fler frågor ställs och förhöret avslutas.
11.01
Här går det undan. Nu är det vittne nummer fyra som ska förhöras.
11.05
Han ska berätta om den finansiella utredning som gjordes kring 39-åringen. Han berättar att man tagit ut fastighetsutdrag, tittat i bilregister och i kontoutdrag. 
"Vad hittat för konton här?", frågar åklagaren. 
"Privatkonton", säger han. 
39-åringen har haft försörjningsstöd och vissa provanställningar.
"Det finns inte så mycket tillgångar. Det som finns är kontanterna som hittades av polisen i lägenheten", säger vittnet. 
11.05
I lägenheten hittades alltså nära 400 000 kronor i kontanter varpå en stor del var vakkumförpackade.
11.07
Vittnet berättar att man kontrollerat 39-åringens spelande och det verkar som att han går med förlust i sitt spelande. 39-åringen berättade tidigare att han tjänat en del av pengarna som hittades i lägenheten på spelande på poker och kasino.
11.12
39-åringens försvarsadvokat tar nu över. "Hur pass träffsäker blir din utredning om man inte använder banker utan hanterar kontanter? frågar han. 
Travvinster till exempel, menar försvarsadvokaten kanske inte syns. 
 Vittnet säger att sådant alltså inte syns i en finansiell utredning. 
11.20
Förhöret avslutas. Nu är alla vittnesmål klara.
11.21
Åklagaren vill nu ställa några kompletterande frågor om de pengarna som hittades hos 39-åringen.
11.26
I tidiga förhör har 39-åringen sagt att han fått 200 000 kronor av sin chef och även bland annat sålt guld 
Nu under rättegången har mannen sagt att det kommer från spelande.  Åklagaren undrar varför det skiljer sig åt men det kan han inte svara på. Åklagaren nöjer sig med det. 
11.31
Frivården har gjot en utredning kring 39-åringen. Han har en omfattande historia av brott och narkotikamissbruk. Har ett umgänge som är aktiva i kriminalitet och narkotikamissbruk. Frivården menar att hans kriminella banor måste brytas och att han måste få behandling. Men eftersom 39-åringen inte anser att han själv behöver behandling så anser Frivården att han inte är mottaglig för vård i detta läge. 
 
 
11.39
Frivården har även utrett 31-åringen. Även han har en lång lista i brottsregistret. Han hann till exempel bara vara ute i några veckor efter att ha avtjänat fängelsestraff efter grovt vapenbrott innan han greps i lägenheten i Torvalla.
När han släpptes ut erbjöds han bostad via socialtjänsten men den hann han aldrig flytta in i. Han fick även en provanställning men var sjuk första dagarna och hann aldrig börja.
Frivården menar att han har en lång historia med kriminalitet och missbruk. Risken för återfall är hög. Han kulle behöva missbruksbehandling men han har tidigare avböjt det kontraktsvård eller skyddstillsyn är därför inte något alternativ nu menar frivården. 
 
11.39
31-åringen säger själv att han vill ta tag i sitt liv och att han varit i kontakt med socialtjänsten under tiden han suttit häktad nu. Han vill ordna upp sitt liv och vill ha stöd i detta.
Han säger att han inte aktivt har sökt umgänge med kriminella eftersom han vill ta tag i sitt liv. Han var bara 15 år första gången han dömdes.
11.39
Förhandlingarna tar nu paus och återupptas efter lunch med slutpläderingar.
13.18
Då ör vi tillbaka och ska nu gå igenom en ny åtalspunkt som gäller 39-åringen. Det gäller hot mot tjänsteman.
13.19
39-åringen ska ha hotat två poliser när de höll ett förhör med mannen. Han ska ha sagt att han skulle "skicka dom i luften" eller liknande. 39-åringen erkänner brottet.
13.24
Det var när de gick igenom de beslag som hade hittats som hotet ska ha kommit. Poliserna berättar att mannen blev mer aggressiv och frustrerad under förhörets gång och tillslut säger han att han "skulle skicka dom i luften sen". 
Eftersom det var sprängmedel som avhandlades så gick det inte att tolka det på annat sätt, säger en av poliserna. 
13.27
Poliserna berättar att förhöret avbröts. Senare när de skulle ta 39-åringen till cellen ska han ha sagt något i stil med "Vill ni ta det som ett hot så får ni göra det".
13.29
39-åringen säger nu att han ångrar sig. Han vet att han sa något dumt men minns inte vad han sade. Han hade inte fått sina mediciner och mådde inte så bra. "Jag ber om ursäkt", säger han och tittar på de två poliserna.
13.32
Enligt åklagaren är brottet så pass allvarligt att han bör dömas till fängelse. "Han sa det för att skrämma poliserna i deras myndighetsutövning." säger åklagaren. 
Därmed lämnar vi den åtalspunkten och nu är det slutpläderingar. Åklagaren börjar. 
13.40
Hon drar nu punkten om penningtvättsbrott. 376 000 kronor hittades alltså i 39-åringens lägenhet och det är enbart han som är åtalad för detta.
Åklagaren menar att det är brottsligt att förvara pengar som härrör från brott och där syftet är att dölja var pengarna kommer ifrån. Något hon menar är fallet här. 
De var vakkumförpackade, de fanns i en lägenhet där det fanns droger, säger hon.. 
Hon pekar även på att mannen inte haft någon legal inkomst som kan visa att han skulle kunna ha skaffat den här mängden kontanter den vägen.
Att han själv sagt att det kommer från spelande menar åklagaren är för vag och för oprecis. Han har inte uppvisat några kvitton från spelande. 
Han ska därför dömas för penningtvättsbrott menar åklagaren. 
13.44
Nu tar hon punkten om narkotika. I 39-åringens lägenhet hittade man drygt 700 gram cannabis. Även här är det enbart 39-åringen som är åtalad. Mannen har erkänt att det är hans men han har menat att det är för eget bruk. Åklagaren menar däremot att det skulle säljas vidare och att han skulle tjäna pengar på det. Värdet på den beslagtagna narkotikan ska enligt åklagaren vara 70 000 kronor.
13.46
Hon pekar även på att den mängd som togs är så mycket så det skulle det ta flera år innan en person skulle använt upp det. Därmed är det orimligt att han skulle ha det för eget bruk, menar åklagaren.
13.53
Då går hon över till punkten som rör grovt vapenbrott. Polisen fann alltså en pistol och ammunition. Här är båda männen åtalade.
Åklagaren menar att 39-åringen har hand om lägenheten där vapnet hittades. Dessutom hittade man bilder i 31-åringens mobil på detta vapen. På bilden ser man en hand i en handske som håller i vapnet. I en av handskarna har man hittat 31-åringens DNA varpå åklagaren menar att hans handskar håller i vapnet. Han har också varit i lägenheten (han låg där och sov när polisen gjorde husrannsakan). 
Detta sammantaget gör att båda ska knytas till vapnet och dömas för grovt vapenbrott, menar åklagaren 
13.56
Nu kommer vi till sprängmedlet och sprängkapslarna som hittades i lägenheten i Torvalla. Åklagaren kan inte peka på exakt vad detta skulle användas till men det behövs inte menar hon. 
"Det är hur de har förvarats, förpackats som det handlar om", säger åklagaren.
"Det har sammanställts in en väska och förberetts för något", säger hon. 
Hon menar att det skulle användas i brottsligt syfte och pekar även på att sprängmedel numera används i kriminella miljöer. "Det kan inte ha undgått någon", säger hon. 
13.58
39-åringen har tidigare sagt att han hittade väskan men att han inte visste att det innehöll sprängmedel men det ska man bortse från menar åklagaren. 
Åklagaren anser att 31-åringen ska dömas till 2 års fängelse och 39-åringen ska dömas till fem års fängelse. 
14.05
Nu är det dags för 39-åringens försvarsadvokat.
Han pekar på att mannen måste kunna ha pengar utan att det är brottsligt. "Han har förvarat pengar i sin bostad, i en garderob synligt. De är inte dolda", säger advokaten. 
Det vore annat om de var nedgrävda i skogen menar han. 
Att en stor del var vakkumförpackad spelar ingen roll och är kanske inte så konstigt, menar advokaten. "Kontanta pengar som hanterats blir knöliga och bästa sättet att hantera dom är att förpacka dom", säger advokaten som anser att 39-åringen ska frias på den punkten. 
14.08
Advokaten pekar även på narkotikan och att åklagaren menar att det skulle ha säljas. Men det finns inga bevis på det menar advokaten. Det är bara storleken i sig, att det var drygt 700 gram man hittade.
"Men man har inte hittat några kundkontakter, listor och annat", säger advokaten.
Det är inte uteslutet att han skulle kunna använda det själv, menar advokaten.  
14.12
Advokaten pekar även på att 39-åringen spelar. Så han har lämnat förklaringar till både pengarna (att det kom från spelande) och narkotikan (att det var för eget bruk) och det kan inte bara viftas undan, menar advokaten.
14.17
Vad gäller åtalspunkten om grovt vapenbrott menar advokaten Henrik Stolare att det inte heller håller. "Det enda vi vet är att det förvarats en pistol i en lägenhet som 39-åringen hade tillgång till", säger han.
14.25
Då kommer vi till sprängmedlet, förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen av explosiva varor. 
När  det gäller förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse menar advokaten att det inte finns några bevis för det. Det finns ingen brottsplan, menar han. Det finns inget som tyder på att han skulle utföra något brott, menar advokaten. 
Samtidigt har 39-åringen erkänt att han hade väskan med sprängmedel i sin ägo. Det handlar om drygt 4 kilo sprängmedel som man hittade. 39-åringen menar dock att han inte visste att det var sprängmedel. Han hade hittat väskan och tagit med den till lägenheten men inte tittat i den. 
14.27
"Man kan ju tycka att han borde ha tagit reda på vad det var i väskan men då handlar det om oaktsamhet, inte nu han åtalas för", säger advokaten. 
Försvarsadvokaten yrkar på att mannen försätts på fri fot i väntan på dom.  
14.51
Nu är det försvarsadvokaten till 31-åringen som tar vid. 31-åringen är åtalad för grovt vapenbrott, och det gäller alltså pistolen som hittades i lägenheten i Torvalla.
15.04
Han menar att 31-åringen inte haft något med vapnet att göra. Visserligen hade han en bild på pistolen i sin mobil men det menar 31-åringen är en bild som skickats till honom. 
"Man kan tycka det är misstänkt att få bilder skickade till sig på en pistol men det är inget brott i sig" säger försvarsadvokaten Erik Boberg. 
Man återfann 31-åringens DNA i en handske. Dock fann man det enbart i vänsterhandsken. På den bild som återfanns i en mobil syns en handskbeklädd hand hålla i pistolen. Men det är en högerhand. Advokaten menar att bevisvärdet därmed är försvinnande lågt. 
15.09
Advokaten anser alltså att åtalet ska ogillas. Han anser att 31-åringen ska försättas på fri fot i väntan på dom.
15.10
Nu är huvudförhandlingen avslutad. Nu ska vi bara invänta och se när dom förväntas komma.
15.25
Tingsrättens dom kommer nästa torsdag 6 februari. Till dess ska 39-åringen vara fortsatt häktad. 31-åringen däremot försätts på omedelbar fri fot. 31-åringen kunde därmed direkt gå fram och krama sina anhöriga. 
Därmed avslutas vår direktrapportering. Tack för att ni följde oss.