SVT rapporterade · Vad packar du dina varor i?

Hej!
Tack för alla kommentarer. Nu avslutar vi chatten för ikväll. Mvh
07.30
Godmorgon! 
I dag chattar vi om hur vi fraktar hem varor från affären.
 
Jag brukar ha med mig tygpåsar när jag ska handla. Jag började med det när jag var student och då såg jag det som ett sätt att spara in på utgifterna. Sen har det hängt kvar.
 
Vad packar du i och varför? 
07.41
Spånkorgar
07.41
Ryggsäcken.
07.42
Ryggsäck, smidigt eftersom jag cyklar mest. Påsar som hänger på styret blir farligt och jobbigt. :)
07.50
Har flera "shoppingsbag" som jag alltid tar med till affären. Har några liggandes i bilen och resten i köket. Minns inte ens sist jag köpte en påse i affären . Har nog haft dessa shoppingkassar senaste 8 åren. Det har sparat enormt på både miljön och min plånbok :)
07.51
Har alltid tygkasse samt en gammal plastkasse i handväskan, och när jag handlar större mängder så har jag min dramaten med mig. Jag har en större samt en mindre modell, sparar både miljön och axlar och rygg.
07.54
Plastpåsar, återanvänder och slänger sopor i!! Hur ska man göra sen? Det har ingen tänkt på.
07.56
Plastkasse så klart!
Mest miljövänligt just nu!
Hur ser du på att priset kan höjas i och med en eventuell skatt?
07.56
Plastpåse flergångs, kan ha den under en lång period. Förvarar i bilen inför shopping och lägger bara ner i kundvagnen på parkeringen. Fungerar smidigt.
07.57
Jag använder alltid plast påse.
För då får jag en soppåse gratis.
Så fruktansvärt onödigt och miljöovänligt att köpa soppåsar när du kan använda den du har burit hem dina matvaror med.
Hur ser du på att priset kan höjas i och med en eventuell skatt?
08.01
Tygkassar naturligtvis lätta att hålla rena eftersom de är tvättäkta
08.01
Plastkasse som sen blir soppåse. Likaså de mindre påsarna som används till frukt. Får köpa soppåsar i plast hädanefter och ta med till affären.
08.04
Ryggan och en plastkasse som jag använder många gånger.
08.07
Ni som använder plastpåsar - hur ser ni på att priset kan höjas i och med en eventuell skatt?
08.09
Använder papperskassar som jag använt i över ett år nu, mycket smidigt.
Till alla som säger att man behöver köpa en plastkasse för att slänga sopor i så finns det självfallet påsar på rulle att köpa som är betydligt billigare men framförallt tunnare än en plastpåse från butiken. Då blir det mindre miljöpåverkan och det blir billigare.
08.11
Ryggsäck, världens bästa bärannordning! Händerna är fria
08.13
I första hand medhavd tygkasse. Tyvärr handlar vi i bland mer än tänkt och då köps plastkasse. Målet är att inte köpa plastkassar (har massor av tyg-kraftplast-kassar) så det är väl bara att ta med sig fler kassar.
08.16
Flätad korg, avfallspåse av papper. Problemet är producentvaförpackningarna i plast !
08.23
Ikea påsar, tar ingn korg hänger påsen över axeln, påsarna är då minst 5 år gamla
08.25
Fram tills nu har jag tagit med mig en plastkasse från "lådan längst ner" när jag skall handla. Det får väl bli ett slut med det nu när det aviseras att en påse skall kosta 7.-! Av ekonomiska skäl väljer jag ett miljösvins-alternativ: en bomullskasse! Är den gjord av "ekologisk" bomull och jag handlar 2 ggr/vecka så tar det 7 000 gånger= 70 år innan den är ikapp plastkassarna! Men billigare blir det redan snabbt. Ja se vad dessa "miljövänner" lyckas med, sak samma i Stockholm och Hornsgatan, först förbjuda dubbdäck och sedan alla bilar som inte uppfyller miljökraven. De skall i stället leta sig fram till sin adress via smågator, var hittar de sin miljövinst för Stockholm som helhet eller för Sverige när "plastpåse-skatten" kommer att gälla för alla påsar även de som inte är gjorda av just plast. De verkar ha ganska små näsor och förmåga att tänka längre än den når!
Lasse i Vårgårda.
08.49
En ihopvikbar vandrar-matkasse av ätervunna PET-flaskor.
Frukt & gröntpåsar från affären används för att hålla ihop lunchen till och från jobbet och som soppåsar hemma.
Sällan blir det en papperskasse från affären - som sedan agerar bärkasse för papperåtervinningen.
08.58
Det är inte vad vi bär hem varorna i som skapar plastavfall. Det är själva förpackningarna som omsluter varorna som ger det stora avfallet.
09.06
Jag har tyg kassar med mig. Men det verkar vara något alla påsar och kassar som innehåller något som inte är miljövänligt så vad skall man ha. Ska man be butiken köra hem mat varorna. Eller vad säger miljötänkarna. Kom med förslag själva.
09.09
Har köpt min kasse från Ikea rymlig o bra
09.29
Jag har alltid med mig en tygkasse vid inköp
09.40
Pappkasse...bäst för miljön
09.44
Medhavd tygkasse
10.13
Vad tänker ni kring detta? Bra eller dåligt?

Flera matvarukedjor lämnar plastpåsar – inför kompostpåsar

Under onsdagen väntas riksdagen ta beslut om att införa skatt på plastpåsar. Men redan innan skatten är på plats har flera matvarukedjor valt att fasa ut de plastpåsar som används till frukt, grönsaker och bröd.
10.13
En plastkasse från någon matbutik. Smidig att ha med, håller länge och sen avslutar den sitt liv som bra soppåse.
Är snart slut med detta då plastkassar blir för dyra i inköp. Då tar jag till tygkassar som är både miljöovänliga att tillverka och som måste tvättas ganska ofta. Soporna slänger jag väl lösa i sopkärlen...
10.27
Jag tycker det är bra att affärerna slutar med onödiga plastpåsar. Men varför ens ha papperspåsar? Måste finnas en lösning som inte bygger på engångsprodukter?
10.42
Ryggsäck
10.42
Vi packar våra varor i typ vaxklädda kassar som finns att köpa på matvaruaffärerna eller i typ nylonkassar från apotek eller ica
11.01
Tygpåse
11.20
Nylon påse från Viking Line som jag har i 12 år
11.21
Tygpåse, sådana man ändå får i andra sammanhang med reklam, och nät till frukt och grönt. Dessa påsar har jag dock köpt för att slippa skräpet som tunna engångspåsar ger.
13.12
Konstigt att politiker inte är pålästa vilken kasse som är bäst för miljön det är plastkassen som är gjord av gammal plast tygkassen är sämst sen till soppåsar ska dom ha extra skatt på dom med ?
13.12
Köpte sån flergångskasse på Willys för en tia för nåt år sen...Funkar Perfa...
Vid småhandling kör jag tygpåse från Netto i Danmark..

Men kör även plastpåsar när jag inte har med mig nåt annat...
14.52
Varför vara så noga med soppåsar i papper när frukten är inplastad en och en...? Själv har jag en flergångskasse från willys och har haft samma i många år.
14.52
Packar varorna i cykelkorg alternativt medhavd butikskasse
14.52
Jag har alltid med mig egna påsar. Det kan vara flergångs eller gamla papperspåsar. Inte köpt nya på mer än 1 år. Sedan 6 mån packar jag frukt o grönt i medhavda beg.tygpåsar.
Jag saknar att det inte finns mer i lösvikt och att ostdisken, charkdisken i butikerna slopas. Mer möjligheter för konsumenter att välja utan plast.
14.52
Dramaten på tisdagar, annars ryggsäck eller tygkasse. Drar ned så mycket som möjligt på små plastpåsar också.
15.43
Jag brukar ha med mig sopsäckar till Coop så man återanvänder plastpåsarna, annars brukar jag använda papperspåsar/kompåstpåsar när jag handlar, jag brukar även plocka upp burkar jag hittar och panta än att dom ska ligga och skräpa utomhus
16.13
Alltid i en korg av pil och om jag handlar mycket tar jag resten i tygkassar.
16.15
Jag änvända dramaten
16.41
Jaha, då får man alltså börja köpa rullar med plastpåsar till soporna...
16.41
Virkade fruktkassar och hemsydda tygkassar
16.51
Cykelkorgar som hängs på pakethållaren och ryggsäck. Cykelkorgarna ställs i kundvagnen o ryggsäcken märks inte ens.
Är det snö så är en billig pulka överlägsen, känns inte att man drar den o man slipper komma hem utmattad. Ställs också i kundvagnen medans man handlar.
16.51
I samma kasse som används i 7år.
16.51
Det som är bäst för miljön enligt Naturvårdsverket m.fl. och som tillverkas av återvunnet material. Återanvänds sedan som soppåse. Ja, plastkasse.
16.51
Är det inte dags att kräva minimiutbildning för politiker???
Tänk liiite längre än näsan räcker!
17.07
Instämmer med tidigare chattare, som skrev om förpackningar/emballage i plast. Se hur varor är förpackade i butik. Till butik. Plast finns det gott...tror att kundens plastkassar är ett av de mindre problemen.
17.08
Hej,
packar varorna alltid i gamla kassar som jag har, vissa är minst tio år gamla och jättefula :-)
Men största problemet med plastpåsar är väl alla hundbajspåsar som slängs i naturen? Ser dem ständigt och jämt, särskilt i Salem där jag bor, så kastar många hundägare sina bajspåsar på marken, på eller bredvid gångvägen samt i skogen, när de använt dem. VAD är poängen med det?
17.08
Håller med Nick! D blir rullar med plastpåsar att slänga soporna i! Källsorteringen är enormt resursslöseri! Stoppa överkonsumtionen/shoppingen, och rädda miljön! Men, just det, då blir d ju ingen tillväxt = mindre skatteintäkter!!!
17.13
Jag har ryggsäck, när den inte är full av böcker, (medhavd) papperskasse, när mycket ska transporteras och jag behöver stadga samt det är torrt väder, medhavd tygkasse med plastpåse i eller bara medhavd plastpåse (om jag inte haft plats att bära med tygpåse), när det regnar. Jag vill inte ha mina havregryn och knäckebröd blöta av regnet under cykelfärden hem.
Tygpåse är lite besvärligt, då jag inte kan ställa den/dem ifrån mig, eftersom botten drar åt sig smuts så illa.
På Åland har jag köpt nylonpåsar, men de blev alldeles blöta, när det regnade, så en del torrvaror, en bok och papper blev förstörda.
Jag har även en sådan där stor kasse i stadig plast. Problemet är att den är för öppen för regnväder. Då behöver jag ha plastpåsar inuti, för att skydda det, som behöver vara torrt.
Det kan ta en halvtimme att cykla hem, så vid regn hinner det köpta bli vått på vägen, om jag inte skyddar det.
17.48
Jag använder bomullstygkasse och har gjort det sen 2006 när jag först flyttade ut till eget boende. Det diskuteras ju hur miljövänligt tygkassen är med tanke på bomullproduktionen, och om man inte har tänkt använda den så mycket är det ju bra att fundera på vilket alternativ är miljövänligast för ens egna vanor. I vårt fall har jag och min partner använt samma tre-fyra tygkassar ända till ca 2017 i ett två-personshushåll, och då har de hängt med i alltifrån matvaruhandel, shopping, bära lunchlådan eller kursböcker i och en hel del andra äventyr. Kan tillägga att då har de även tvättats i 60 och 90 grader i tvättmaskin med jämna mellanrum när de blivit tillräckligt snuskiga. Först 11 år senare började de bli så pass slitna att de fick gå i pension, och då förvandlades de till överdrag för diverse köksprylar som ex: min bakmaskin, så jag känner mig trygg i att påstå att de har tjänat oss väl och tjänat igen sitt klimatavtryck. Nu hoppas vi att de nya kassarna håller minst lika länge.
17.54
Tygpåsar som jag sytt själv, olika storlekar, av t ex tyg jag köpt på loppis. Ger bort till vänner och släkt. Mycket uppskattat. Tar inte små "fruktpåsar", lägger frukt och grönt löst på bandet vid kassan.
Bra beslut att det införs skatt. Väntar på förbud mot plast. Räcker att se hur det är i naturen, vi förstör för allt levande.
18.32
Har alltid med förstärka plastkassar vilka håller flera år fram och tillbaka. Skulle aldrig någonsin betala fyra eller ännu värre 7 kronor för en reklampåse. Den ska vara gratis eller anonym. 30 öre för en småpåse är en principfråga och jag kommer att väga varje äpple, tomat, o.s.v. för sig och sätta prislapp på varje och lägger sedan ned alla grönsaker och frukt löst i kassen. Inga småpåsar här inte för 30 öre styck. Bara för den stackars butiken att FETT gilla liksom. Även om butiker ger sken av att de bjuder på småpåsar framöver så har de garanterat redan lagt på detta. Lägg påsskatten på kommunernas soppåsar istället så kan vi trotsigt källsortera direkt i de stora kärlen. Nu får det vara nog med minoritetsregeringstramset.
18.32
Numera alltid tygkassar som jag sparat från olika evemang och mässor alltsedan 1996. Stora papperskassar om dessa inte räcker till.
18.32
Världens bästa nylonkasse som jag ärvt efter mamma.
18.33
Plastkasse som sedan används som soppåse, vet ej hur jag annars kan slänga skräpet på ett mer miljövänligt sätt..
18.34
Till alla som kämpar på med att få hem varor i regn å rusk emellanåt: det finns en del rejälare plastkassor för flera-gångers-bruk som har dragkedja i toppen så man kan dra igen ifall det börjar regna/snöa. Lagerhaus (utbud varierar) och ikea (kolla in Knalla) säljer bland annat sådana kassar, men jag har sett att variationer på samma koncept börjar så smått dyka upp på fler ställen. En gång i tiden hade jag en shoppingkasse med kardborre i toppen så man kunde klämma åt men har inte sett en sådan på länge, men då har jag ju inte heller sökt efter fler. De rejäla plastkassarna kan tåla att ställas tillfälligt ner i snö och ändå hålla varorna torra men bör inte sättas ner i regnpölar av förklarliga skäl. De är ju int heller regntäta ovanifrån men hjälper iaf hålla varorna hyggligt torra. Nackdelen är ju att de är ofta rätt så stora så de kan vara nästan lite väl omständiga att bära omkring på. Kanske inte att ha som ens standardkasse, men kanske för de blöta gångerna man verkligen måste ut och handla och har långväga hem.
18.37
Det finns redan i Sverige en lag mot nedskräpning. Det är där problemet ligger, inte om det är plast, pappers eller tyg påsar konsumenterna använder.
Istället för denna "trams" om plastpåsar borde Sveriges befolkning för länge sedan, typ 20 år ha haft bättre samvetet och följa lagen att inte skräpa ner ute på staden och i naturen.
Vakter, polisen, osv borde se till att folket inte skräpar. Kolla hur rent det är i t.ex. Singapur. Då skulle alla dessa miljöproblem inte finnas.

I butikerna kommer det att fortsätta säljas produkter packade i plast, som kött, fruktkorgar, massor med produkter i kartong med innehållet i platspåsar innuti, osv.
Ni kommer alla att inse att det är bara statskassan som gynnas av allt denna "nya skatt".

Spåntana köp från konsumerter kommer att försvinna, butikerna kommer att ha mindre kunder. Och skräpen i naturen och stan kommer inte att minska!
Så, följ lagen, bötfäll alla som skräper i naturen, även de som kastar fimpar direkt på gatan och utanför restauranger och andra offentliga ställen. Då kommer alla att må bra av att bo i en ren stad och miljö och befolkningen kommer att följa lagen.
18.38
Detta är miljöpartistisk signalpolitik tro inte något annat. Det verkliga plastproblemet består av all förpackning runt och kring varorna samt engångsartiklar. När jag är ute och går så är det, hör o häpna, PET-plaskor, aluminiumburkar och annat plastskräp som ligger och skräpar i våra diken. Mycket sällan en bärkasse. Värst är det intill FTI återvinningsstationer. Sluta med denna totalt vansinniga och meningslösa "miljöpolitik" och ta tag i förpackningindustrin, finns hur mycket som helst att göra där. Inte helt sällan väger förpackningen flerdubbel mer än varan.
Själv använder jag plastkasse som ofta används flera gånger innan den blir soppåse och någon kommun tjänar pengar på att den blir fjärrvärme.
18.38
Antingen medhavd kasse, papperskasse när jag behöver en sådan, eller plastpåse när jag behöver något att slänga soporna i. Har sällan ett överskott på plastkassar hemma.
19.13
Har ett gäng egna varukorgar i bilen,funkar finfint.
19.13
Är jag hemma och ska iväg och handla så använder jag ryggsäck och ihopvikbar tygpåse.
Dock sker handling ofta på vägen hem från studier/jobb och då köper jag papperskasse eller plastkasse beroende på hur mycket jag handlar och om vi behöver påsar till soporna hemma.
19.18
Som någon nämde om plastflaskor, vad jag funderar på är varför behöll dom Plastflaskor och tog bort Returglas/glasflaskor som var mycket bättre för tex läsk och mycket billigare med
19.43
Jag använder plastpåsar till kattsand då vanlig avfallspåse går sönder från 4 katters kattlådor. Där har man ännu inte uppfunnit bättre lösning.
19.49
Plastpåse som alltid används för att samla in plast till återvinningen eller för att slänga saker i som sedan hamnar i soptunnan. Ett bra kretslopp som MP förstör då vi nu måste köpa soppåsar av dålig kvalitet miljömässigt från länder som Kina. Bra jobbat MP att ni förstör miljön för att få in mer skattepengar.