SVT rapporterade · Hur ska idrotten få alla ungdomar att trivas? Chatta med RF Sisus verksamhetschef om utmaningarna

Nu stänger vi chatten och tackar Micke Eriksson för den här frågestunden!
11.58
Hej!

Är detta ett fenomen i sig inom lagsporter? Jag ser inte samma kultur nämligen på innebandy,basket och fotboll. Kan de ha med att en hockeyutrusning kostar mycket mer och därför vill man som förälder se till att dessa pengar man har lagt på sitt barn används på hockeyplan och därmed mer konkurrens? Kan de också ha med att det är lättare som svensk ungdom komma in i NHL gentemot andra stora ligor i lagidrotter och därför skall man börja att prestera tidigt?

Utmaningar med machokulturer och normer finns inom idrotten såväl som övriga samhället, det är inte bra och något alla idrottsföreningar och förbund behöver jobba med.  Däremot så är bilden att ishockeyn generellt har något större utmaningar än många andra idrotter. Ishockeyförbundet och vi på RF-SISU jobbar därför mycket med frågan i syfte att stötta och hjälpa föreningarna. 
12.16
Hur motiverar man unga att vara med och idrotta om de alltid hamnar i utbytarbåset och blir sittande alla matcher?
Om det är uppenbara orättvisor, hårda ord och rasism och annat som gör det otrevligt att delta?

Såg inlägget om bla fotboll att det inte är samma kultur där.
Jag slutade i tonåren spela fotboll efter en termin. Tjejerna tacklade inte och gjorde synliga saker. De tjuvnöps! Inte alls juste spel.
Men det är säkert olika på olika orter vilken typ av folk/ föräldrar/värderingar. Och vad tränare accepterar.

Det är olyckligt att idrottsledare och föreningar ibland brister i sitt agerande, det är inte ok att det ska förekomma orättvisor, hårda ord och rasism och här behöver ledare agera och visa vad som är rätt och fel. Vi vet att många idrottsledare och föreningar gör ett fantastiskt arbete och där det bedrivs en sund barn- och ungdomsidrott. När vi har en sund barn- och ungdomsidrott så vet vi hur bra och viktig den är för både individen och samhället. Det är så vi vill att det ska vara.
12.43
Vad säger vetenskapen? Forskas det i detta ämne? Å vad säger dom insikterna?

Alla ska få vara med på lika villkor. Under senare år har en  attitydförändring skett i svensk idrottsrörelse. Allt fler föreningar står bakom principen att tävla på barns villkor. Förändringarna har tillkommit utifrån aktuell forskning om barn och ungdomars utveckling. Förbunden vill att fler ska ha roligt, må bra och utvecklas när de idrottar.

13.25
Efter våra publiceringar om kritiken mot Björklövens ungdomsverksamhet har många hört av sig till oss angående tystnadskulturen. Många föräldrar vill berätta men ingen vill att det ska gå ut över deras barn. Vad kan man göra åt tystnadskulturen?
Tystnadskulturen är givetvis inte bra, varje förening har här en viktig roll i att skapa möjlighet och tillgänglighet för medlemmar att kunna lyfta frågor som rör verksamheten när någonting inte står rätt till. Det är till föreningens styrelse som medlemmarna ska vända sig till och det kan ske på olika sätt som tex en "brevlåda" som kan ta emot tankar och idéer, att det finns en ansvarig i föreningen att vända sig till eller ett forum för dialog.  Sedan finns även möjligheten för föreningarna att kontakta oss om de vill prata med någon utanför föreningen. Vi som alla andra RF-SISU-distrikt har en sakkunig inom barn- och ungdomsidrott som kan vara samtalsstöd vid behov. Det finns även flera idrottskonsulenter som kanvara behjälpliga. Om dessa vägar inte räcker eller om det handlar om handlingar som strider mot idrottsrörelsens värdegrund i alldeles för hög grad så kan man vända sig till RFs visselblåsarfunktionen på RF.se. 

Genom visselblåsartjänsten erbjuder Riksidrottsförbundet en möjlighet att konfidentiellt kommunicera misstankar om avvikelser från värdegrunden inom idrott

Genom visselblåsartjänsten erbjuder Riksidrottsförbundet en möjlighet att konfidentiellt kommunicera misstankar om avvikelser från värdegrunden inom idrotten.

 

 

13.32
Hej är det inte också så att föräldrarna vill bli NHL föräldrar?
Tyvärr verkar det vara det största problemen som dom lägger på sina ungdomar eller?
Som idrottsförälder är det givetvis viktigt att du funderar över din roll. Du har en viktig roll som ett positivt stöd till din son eller dotter - att de ska känna att de mår bra, trivs och utvecklas med sitt idrottande. Det finns givetvis en del "överengagerande" föräldrar de som gör allt för att just sitt barn ska lyckas nå elitidrotten men det enkla rådet till dem är att barn- och ungdomars motivation till sin idrott måste få komma inifrån annars så tror jag tyvärr att de slutar för eller senare. Det är även viktigt att föreningarna och föräldrarna har en bra dialog om föräldrarollen kopplat till föreningens verksamhet..
13.38
Jag upplever att det inom hockeyn under de senaste åren har blivit mer och mer brådskande att få upp yngre spelare till de äldre lagen, trots att de inte har de fysiska förutsättningarna. I många fall är det föräldrar som trycker på för att det ska hända. Detta tror jag i längden är en dålig utveckling och det startar en stress hos de spelare som inte blir uppflyttade. Det kan också vara tufft att spela i ett lag där lagkamrater är 1-3 år äldre, speciellt i tonåren. Hur ser ni på detta?
Jag delar tyvärr din reflektion, det finns ibland de som har för bråttom och det kan givetvis ge stress hos den enskilde utövaren. Ledare och föräldrar behöver komma ihåg att tidig specialisering och att tidigt träna med äldre inte är synonymt med att nå långt i sitt idrottsutövande utan det finns många faktorer som spelar in- inte minst individens glädje och motivation till sitt idrottande. Vi vet också att det inte går att säga i tidiga tonåren vem som kommer att vara den som når hela vägen därför är det viktigt att vi erbjuder en idrott där alla kan delta och att det är  viktigt att vi ser till att vi har en sund ungdomsidrott byggd på glädje och gemenskap där alla kan vara med.