SVT rapporterade · Ställ din fråga om barns övervikt till barnläkaren

Västernorrland har bland de mest överviktiga fyraåringarna i landet. Nu svarar barnläkaren Anette Sjöstedt på dina frågor om barn och övervikt. Vad ska barnen äta, hur mycket och hur ofta? Passa på att få svar på dina funderingar! 
 
11.15
Är övervikt hos barn kulturellt betingat? Dvs man har andra matvanor i andra länder, som man tar med sig hit. Det kan t ex vara att alltid dricka läsk till alla måltider, att låta barn äta godis alla dagar i veckan etc.

Vi har olika levnadsvanor beroende på var vi är uppvuxna och var vi bor.  Vi ser t ex  skillnader i utveckling av övervikt och fetma  mellan storstäder och landsbygd men även en högre andel övervikt och fetma i socioekonomiskt svagare områden. Det blir en vana, en norm i samhället.
Vi vet även att övervikt kan ge signaler om hög status inom en del kulturer. Undervikt kan vara sammankopplat med  en skörhet och risk för kommande svår sjukdom och det kan därför vara en del av beteendet att ge söta drycker och snacks för att motverka det. /Anette Sjöstedt, barnläkare

11.24
Är det okej med fett för bebisar när de börjar äta, tex mycket Bregott på smårgåsrånet och blanda i smör i maten , många äldre ger råd att det bara är bra för barn?

Anette Sjöstedt, barnläkare: Spädbarn börjar äta fastare mat från cirka 6 månaders ålder. Det är en bra grundregel att vuxna bestämmer VAD och NÄR man äter men barnet HUR mycket man äter. Barnen vill ofta under en period slicka fett från smörgås.  Barnen får överlag , om man slår ut det på flera dagar, en varierad kost och tillräckligt med fett även när vi inte tillsätter extra i maten. En del barn kan behöva lite förstärkning i kosten och då kan man t ex tillsätta fleromättat fett som olja och margarin.

11.48
Hur viktigt är det med kroppspositivt föräldraskap? Hur hjälper ni föräldrarna så barnet förstår att man ska vara nöjd med sig själv? Tänker på förankringen som presenterades nyligen där man visar att barn som gjort GB operation fortfarande mår dåligt efter, pga av syn på kropp och hälsa.

Ja, det är inga lätta frågor men det ska förstås vara en bas i förhållningssättet. Vi ska bemöta föräldrar och stärka dem i sitt föräldraskap. Vi har anledning att gå ifrån ett tidigare tydligt rådgivande till ett förhållningssätt där vi stärker föräldrarna.

Jag har inte själv jobbat med barn som har genomgått kirurgi. GB-operation är nationellt inte aktuellt innan 16 års ålder, vad jag känner till. Det är viktigt att det finns en förberedande utredning och stöd inför ingrepp inom sjukvården och eftervården är minst lika viktig.

Det vi vet från studier är att man kan se en tydlig positiv effekt av måendet, självförtroende och självkänsla vid ökad fysisk aktivitet hos barn i skolåldrar. Jag tror också att vi inom hälso- och sjukvård generellt behöver bli bättre när det gäller bemötande av barn och familjer angående livsstilsfrågor.

11.48
På vilket sätt jobbar ni förebyggande så barnen inte får livslång ätstörningsproblematik?

Gällande ätstörning har det varit en farhåga för en del,  men man har sett i ett flertal studier att det inte finns en sådan koppling. Samtal om levnadsvanor leder inte till ätstörning. /Anette Sjöstedt, barnläkare.

11.48
Hur tänker du kring att att övervikt inte är likhetstecken med ohälsa?

Det är helt sant. Barn med övervikt är friska och det finns ingen ohälsa. Däremot är det en riskfaktor till att utveckla fetma och det i sig är en ohälsa. Det är viktigt att inte blanda ihop olika saker och det är inte fråga om en värdering av hur man ska se ut. Tidigare kunde man kanske tänka sig att barn mår bra av lite hull och att man "springer av sig det" men nu när vi ser att det inte automatiskt blir så för en del barn, då ligger det bland annat på barnhälsovården att uppmärksamma frågan vid rutinbesöken. Att bjuda in till samtal om man själv som förälder har funderingar eller har tänkt på frågan. Barnen ska växa i sin vikt. Det är inte aktuellt att prata viktminskning under förskoleåldern. /Anette Sjöstedt, barnläkare.

11.48
Hur gör man omställningen när ens barn (5 år) väger lite väl mycket? Ska man bara tvärt sluta med den mat som leder till övervikt och låtsas som ingenting eller ska man säga anledningen till barnet?

Ett barn som är fem år kan man prata med på ett sätt som blir förståeligt och man kan sällan komma undan med en tystnad. Men det kan t ex handla om att man beskriver att vi i familjen har bestämt att vi dricker vatten istället för söta drycker. Det kanske låter banalt, men att man hittar andra sätt att mysa till det, istället för fika blir det en extra lässtund med förälder o s v. /Anette Sjöstedt, barnläkare.

11.48
Vad säger forskningen om hur små barns vikt påverkar hälsan?
Vi vet att 50-55 % av barn i förskoleålder ( 2-5 år) som har en övervikt eller fetma fortfarande har det när man följer upp under skolåldern och den blir mer uttalad ju högre upp i åldern man kommer. Efter att visat sig i studien att det ökar risken för bland annat nedstämdhet och depression. /Anette Sjöstedt, barnläkare
12.24
Hur skall vikten vara för ett barn. Åldern eller längden av barnet som är avgörande att veta avvikelsen ?

Vi tittar framförallt på förhållandet mellan vikt och längd (BMI) och anpassar det efter ålder, enligt internationella mått (ISO BMI). /Anette Sjöstedt, barnläkare.

20.36
Hur ser lunchen ut för dessa barn. Äter de på förskolan är maten så länge värmd att det bara är korta kolhydrater kvar. Undersök det barnen äter på förskola/skola. Enligt centralköket är det näringsriktig mat. Räknad på råvarunäring. Men hur ser det ut, näringsmässigt, när den serveras. Den levereras kl 9 i värmekantiner, står till kl 11. Vad är det för näring kvar? Förutom korta kolhydrater??? Kolla upp det! Korta kolhydrater = socker.
20.36
Ska ett barn, som är mellan liten upp till vill säga 5 år som ni anser är överviktig,banta? Ska man verkligen prenta in i barn så så tidigt att tänk på vad du äter för du kan bli fet.? Visst man kan äta rimligt ECT men de är lite fel tycker jag.