SVT rapporterade · Hur ser dina matvanor ut? Äter du mer vegetariskt?

12.16
Naturligtvis inte för vi behöver kött men det är klart att importerar man kött och fågel som våra landsting gör så skapar det negativa rubriker.
12.40
Äter sedan flera år nu mest vegetariskt. Vardagsmaten är för det mesta veg. Hittade nyligen en helt ok vegost, så nu är vardagsosten veg också.
13.05
Ja jag äter mera vegetariskt men köttet kommer jag inte sluta att äta för den skull. Köper förresten bara svensk kött och grönt.
13.11
Jag är ingen vegan, men har provat det som var lagat av ett proffs inom veganmat. Jag kommer aldrig bli vegan, för det vi åt var inget som smakade bra... Så kött står på mitt bord. Ja nu längtar man att få tända grillen och lägga på köttet.
13.57
Jag är vegetarian. Jag anser att inget kan ersätta kött/fisk. När jag köper något vegetariskt tänker jag inte: nu ska det smaka kött och det kommer smaka som en vanlig korv. Det är också viktigt att kolla om de vegetariska alternativen kommer ifrån regnskogen eller är gjorda av palmolja. Mineraler och protein från kött är inte samma sak som ett vegetariskt!
13.58
Äter som alltid, i säsong. Viltkött, glada grisar och annat närproducerat när jag kan. Alltid bra med grönsaker och ibland en vegetarisk rätt, bl a soppor med hembakat fullkornsbröd. Mannen är ungrare så det blir en del ungersk mat och korvar och kött av korvbilen som kommer hit en gång i månaden.
13.59
Naturligtvis äter vi olika slags grönsaker, men inte linser och dylikt.Vi äter potatis, fisk. kött (kyckling, vildsvin, älg) och ägg. Proteinerna i kött hjälper kroppen att bilda hemoglobin (i blodet), som i sin tur binder järn och syre som vi desperat behöver för att leva. Undrar hur mycket i gram som behövs för att ersätta 100 gram kött?
14.00
Som föreläsare inom klimat, miljö och hälsa vet jag att det finns stora fördelar med en vegankost. Jag har varit vegan i många år utan att ta tillskott, och mina värden är bra. T ex fungerar algen purple lavor alldeles utmärkt som källa till alla näringsämnen inklusive aktivt B12. Även min D-vitaminnivå har legat på en bra nivå efter vintern. Äter man bara fullkornsprodukter, äldre sorter av olika spannmål, linser, ärter, nötter med mera. som är odlade i näringsrika jordar får man i sig mycket energi och näringsämnen. Kött ökar inflammationsgraden i kroppen vilket leder till ökad risk för välfärdssjukdomar. Dessutom är kött dåligt för klimat & miljö. Mycket mer kunde sägas, men jag vill verkligen uppmana de som inte är vegetarianer/veganer att prova på det ett par månader. Kom bara ihåg att äta bra vegetarisk/vegansk mat, det finns nämligen mycket skräpmat där också som inte alls är näringsrik.
14.24
När nu kött är det sämsta valet för oss själva, för klimatet och förstås för djuren själva finns det förstås mycket annan fantastisk mat att upptäcka. Många verkar tro att man kan få dispens eller frisedel i arbetet att rädda vår värld bara för att man "tycker om kött". Till er kan jag bara säga: kliv ut ur björngrottan och välkomna till nutiden.
Dock tycker jag SvTs fråga är lite fel ställd. Bara för att man förpassar kött till historiens komposthög så behöver man inte köpa en massa halvfabrikatsprodukter för att äta gott. Hemma äter vi sådant ibland när vi vill ha något snabblagat och enkelt. Men den bästa maten för människokroppen och för världen tillagas av en mångfald grönsaker, rotfrukter och baljväxter, gärna närproducerade.
15.05
Är lakto-ovo-vegetarian sen drygt 20 år och har ”för högt” hemoglobinvärde …
I början, när jag nyligen slutat äta kött, så provade jag att äta älgfile’ någon gång men det var inte gott …
Det finns kött som är gott, och det finns vegetariskt och veganskt som är gott, likaväl som det finns mat av olika slag som smakar dåligt. Det handlar mest om vad man är van vid. På den tiden jag åt kött tyckte jag det var gott, nu är det inte gott. Precis som mjölk - fy vad dåligt det smakar efter att jag vant mig av med att dricka det!
15.13
Jag önskar att folk kunde göra sin egen research istället för att följa "hälsotrender". Vegan-trenden har blivit en miljard industri och hundratals influencers osv blir betalade för att pusha agendan. Om du som människa vill vara så hälsosam som möjligt så är inte en extrem sida rätt. Människoarten är omnivor av en anledning, för att det är det optimala för vår kropp. Sen finns det såklart extrema fall där folk faller utanför den kategorin.
Jag äter inte exklusivt vegetariskt någon gång med mening. Jag tar det bästa från all mat vi kan äta för att få en så hälsosam kost som möjligt.
15.28
Jag var på Willys igår och brukar där köpa 20-kronorslådor med frukt eller grönsaker i samt prisnedsatta vegoprodukter..
16.59
Jag vill nog säga att de flesta som går över till vego har gjort just den research som Anonym efterlyser. Till exempel att Världshälsoorganisationen har ett enda livsmedel klassat som cancerframkallande - nämligen rött kött, i synnerhet charkuterier. Som att vi människor var i stort sett veganer fram till dess vi lärde oss tillverka jaktvapen och då var våra kroppar och hjärnor färdigutvecklade sedan årtusenden. Så detta är ingen trend utan en återgång till de sundare vanor som fanns innan köttindustrin ville få oss att tro att ständigt ökande köttkonsumtion är en naturlag.
Man kan jämföra detta med den så kallade flygskamsdebatten. Oljeindustrin pumpar in miljarder i diverse tankesmedjor för att få oss att fortsätta flyga och sluta skämmas. Verkligheten är dock att de som drar ner på sitt flygande inte alls skäms utan gör detta utifrån medvetna och rationella val.
Så käre Anonym - det finns inga lobbyorganisationer som bekostar kampanjer för morötter. Kött- och mjölkindustrin gör däremot stora marknadsföringsinsatser. En viss mjölkjätte köper dyr TV-reklam för att svärta ner de betydligt hälsosammare och klimatvänliga alternativen. Hur väl de sopar framför egen dörr såg vi i Uppdrag Granskning igår...
18.51
Äter kött från svenska djur
Då stöder jag svenska företagare o värnar om öppna landskap. Tära på andra länders miljö nej tack!
18.51
Vegeterian sen 20 år tillbaka. Bland det bästa val jag gjort. Rent Etiskt val.
18.52
Äter allt utom spenat o surströmming
18.52
Man ska nog vara försiktig med att säga att kött är cancerframkallande.Genom mitt yrke har jag sett flera fall av cancer bland de som ätit just vegetarisk kost.Ska nog vara klok nog att inte tro att man undviker cancer med denna kost +piller.Jag menar colonca.Anlagen kan man inte ta bort,utan det är nog mer att man inte vill äta kött.Det är val man gör,men klanka inte ner på oss andra.
20.20
Hey. Jeg er dansk. Jeg har spist Plantebaseret kost siden oktober 2018. Mit blodtryk er gået fra 165/90 til 125/75 mit kolesterol er gået fra 7 til 5. Jeg spiser Plantebaseret kost som vi selv tilbereder fra bunden. Vi har drukket Cellery juice i samme periode. Iblandt får vi arvings til vanlig mad, men det er mer och mer sjældent. Lycke til :-)

20.20
Vi har valt att äta växtbaserat sedan 1/11 efter att ha sett dokumentären The Game Changers för att se om det påverkar vår hälsa. Efter bara ett par veckor kunde min man se ett betydligt lägre blodtryck, minskat midjemått samt ett par kilo på vågen och hans värk i leder har minskat betydligt. Jag märkte rätt fort hur pigg jag kände mig, blir aldrig sådär ”däst” efter måltider samt orkar mer på träningspassen! Tack vare att det finns så otroligt stort utbud av växtbaserade alternativ i handeln och många appar, webbsidor, kokböcker och facebookgrupper som fokuserar på vegansk kost så har det varit både enkelt och gott att laga näringsrik och mättande mat!
20.20
Hur är min älggryta dåligt för klimatet?
20.20
Jag var på Willys igår och brukar där köpa 20-kronorslådor med frukt eller grönsaker i samt prisnedsatta vegoprodukter..
21.12
Jag och mina barn är veganer, vi lider inte av någon näringsbrist. Ingen mår egentligen bra av att bara konsumera hel/halvfabrikat men om en äter "skräpmat" då och då så är det inte farligt.
Stapelvaror är bönor, linser, nötter och fröer.
Hur många köttätare lider inte av näringsbrist då de inbillar sig att falukorv och makaroner med lite gurka till är nyttig "husmanskost" etc.
Rent generellt så har veganer mer koll på näringslära än andra.
21.37
Jag äter som jag alltid gjort, kött, fisk och fågel.
Dock undviker jag fisk och skaldjur som åkt till Kina och Japan i syfte att genomgå förädling.
Tro inte på sådana här apokalyptiska skrämselpropaganda.
Vi som bor utanför 08-området är faktiskt bortskämda med kvalitet på de matvaror som produceras. Storstadsborna kan inget om mat vilket gör att de får det vi på landsbygden ratat.
21.37
Vegan sen nästan ett år. Intressant insikt att människan faktiskt klarar sig utan att döda/utnyttja/äta djurens kroppsdelar/kroppsvätskor.
21.39
Stort tack för alla era intressanta kommentarer, åsikter och personliga berättelser. 
Det finns såklart en uppsjö av vad man väljer att äta och varför man gör så. 
Vi fortsätter följa utvecklingen i detta fascinerande ämne och önskar alla en fortsatt trevlig kväll när vi nu stänger denna chatt!