SVT rapporterade · Hur tänker du kring hållbar konsumtion – handlar du second hand? Kommentera i chatten!

Tack för i dag! Nu stänger vi chatten.
07.47
Jag kan absolut handla second hand, älskar fina retor möbler och krukor. Tycker dock att priserna, speciellt på kläder, är nästan lika dyra som att handla helt nytt på exempelvis lågprismärken som på IKEA eller hm.
07.48
En sak som Returbutiken Viva resurs kan göra för att fler ska kunna handla deras produkter är att förbättra öppettiderna. De har öppet tre dagar i veckan 12-17 (två dagar)och 12-18 (en dag). I normalfallet stängt på lördagar. Det här begränsar verkligen möjligheten att handla där för folk som inte är pensionärer och inte lediga på vardagar. ”Det ska vara lätt att göra rätt.”
08.08
Det som jag tycker är att priserna är för höga. När priserna ligger bara några kronor under vad det kostar att köpa en ny likvärdig vara, så väljer många att köpa nytt. Sen finns det fortfarande än stämpel att "vara fattig" om man handlar secondhand, även om det är lite "inne". Sänk priserna så kommer kunderna.
08.26
Bättre öppettider o lägre priser. Det funkar inte att bara ha öppet mitt på dagen som en butik där jag bor. Jag har även sett högre priser i en annan butik!
08.45
Sen sparar folk en himla massa skrot som de tror att någon en dag vill ha. Vem vill ens köpa porslinssouvenirer från din Turkiet-resa '93? Eller alla nedslitna skor? Eller solblekta leksaker i nött plast? Allt är inte skatter, så jag tycker det är helt okej att second-hand butikerna rensar.
09.00
Lägre priser, bättre öppettider och lokaler mer centralt eller i anslutning till annan handel. Resurscentrum ligger visserligen vid Strömpilen, men ganska off. Jag vill se lokaler i Utopia, i Avion, i centrum. I de stora städer ligger secondhand affärer åtminstone med kläder och mindre varor centralt och i gallerior. Vem ska betala de högre hyrorna? Ja det är en svår fråga. Omställningen måste göras, men kapitalismen kommer inte underlätta för den. Balticgruppen kunde gott sponsra lokaler för secondhand i sina stora byggen. Istället för att börja bygga nya handelsområden som på Umedalen
10.51
Det är ingen vits att köpa second hand om det endast lättar samvetet för fortsatt ”slit-och-släng”-konsumtion. Hur mycket prylar kan vi behöva!?
10.51
Det är väl inte tänkt att butikerna ska ta nypriser för beg prylar, som är skänkta
Det har blivit dyrt i second butikerna ,det var väl inte tanken.
Sänk priserna !
10.52
Hej, ni som driver butikerna! Jag kan bara hålla med det flera skrivit- det är för dyra priser. Ofta samma priser som det en affär rear ut eller som deras billiga priser. Det går inte att konkurrera på så sätt med de andra affärerna, där man lätt kan gå till rätt affär och hitta precis den vara och storlek man önskar. Till second hand går nog de flesta för att a) fynda b) man har inte råd med annat. Är då priserna för höga förlorar ni båda de grupperna. I mindre städer, t.ex. Piteå är ett bra exempel är de flesta priser hälften av vad de är här. Ring kupan i Piteå och kolla deras prissättning ☺ (de här även öppet lördagar en stund). Bästa affären! Ps. Har helt slutat gå på second hand i Umeå pga för dyrt, men går gärna när jag är på någon annan ort.
10.52
Det är så mycket rea i butiker. Så behöver jag något handlar jag billigt där och då är det nytt och oanvändt.
10.52
Många anmärker på priset här i chatten, men det är lite det som är grejen. Vi behöver inse att valet att köpa även ett redan använt plagg bör ses som en investering! Det är inte som att en ska kunna se secondhandshopping som ett kryphål till att fortsätta med slit och slängkulturen. En bör fortfarande välja sin SH-vara med omsorg. Status på framförallt klädesplagg måste bli högre.
Men absolut, jämför en t.ex. röda korset i stan med myrorna på Ersboda är det stor skillnad i pris. På myrorna kan en bra kvalitetströja kosta dig 75 kr, jämfört med ett hipsterplagg på röda korset för 320 kr. Men då får en ju ta en runda i stan och se vilka priser de olika secondhandbutikerna har och själv ha lite koll på var en handlar för vilket pris. Jag håller dock med om att öppettiderna är rätt kassa, speciellt när det gäller Returbutiken och PMU.
10.52
Second hand butiker lever och utnyttjar arbetslösa som tvingas dit. Utan dessa skulle de inte överleva. Verkligheten minst 75 % procents slängs som skänks. Räknat med hyra transport arbetskostnad. Så skulle secondhand saker vara dyrare än nya grejor. Men som sagt bidrag från staten att utnyttja arbetslösa gratis gör att de kan existera och konkurrerat ut aktionister. Miljövänligt det kan man fråga sig efter alla transporter fram och tillbaka. Sen fantasi över priser vanligt på second hand . Ofta bara skräp som skänks . folk tror saker är värda något. Är ofta personligt värde ej på verklig ekonomisk värde.
10.52
Varför kasta? Skicka till fattiga länder och länder i kris/krig.
Det finns massor med läger där barn och vuxna saknar kläder o skor. Det är ett slöseri att kasta när det kan komma till nytta där.
Med vänlig hälsning, dabia
10.52
På vårat Röda Korset i Valdemarsvik. Är dom jätte dyra.
10.53
Vilken ynnest dessa affärer är... Jag har hittat småsaker jag använt för att reparera dyra saker med. Ordet ”reparerat” tycks vara fult att säga...
10.53
Man aktar sig numera för varor som kan innehålla vägglöss. Vi reser ju så himla mycket...
10.53
Sänk priserna! Så enkelt.
10.53
"Samhällets överkonsumtion", ge er nu för f-n.
10.53
Slutat köpa second hand då priserna blivit löjeväckande höga. Håller med övriga skribenter; second hand butikerna har orealistisk prissättning och måste sålla bättre. Aldrig att jag köper en sliten plastskål med repor i botten för 25kr! Eller en blus med svettringar för 79kr. Det är endast ting av god design och kvalitet som kan prissättas på det sättet. Allt annat ska kosta några kronor, eller skickas till tippen
10.53
Jag tycker att kommunerna ska ta ett större ansvar. Kräv t.ex. att ägare av köpcentrum ska erbjuda minst en lokal för secondhand försäljning till halva lokalhyran för vanliga kommersiella butiker. Second hand shopping måste bli mer tillgänglig.
10.54
Kostnaderna är för höga många gånger, märker skillnad på pris mellan olika butiker. Myrorna dyra medan röda korset och läkarmissionen har bättre pris . Bättre öppettider behövs - inte mitt på dagen vardagar 3 ggr/ v tex. Tyvärr är det väl så att för att få det gå runt ekonomiskt så behövs billiga lokaler vilket ofta gör att de hamnar utanför centrum otillgängligt för många ( kräver bil).
10.54
Jag kollar alltid second hand först hellre än att köpa nytt. Nu har jag lyxen att bo i Stockholm, där det finns en mångfald second hand-butiker (Myrorna, Stadsmissionen, Läkarmissionen, Röda Korset + diverse mindre) med bra öppettider och bra utbud.
Det jag önskar fanns är butiker som först fräschar upp, lagar, tvättar artiklarna innan de säljs. Blev mycket besviken då jag provade att köpa från Sellpy och kläderna var direkt ofräscha. Jag är även mer intresserad av att köpa dyrare, mer hållbara material och märken (jag behöver inte köpa ett begagnat HM-plagg som knappt är billigare än att köpa ny) men får då ofta leta länge för att hitta den där tröjan från Filippa K eller Levis-jeansen. Myrorna i Stockholm City har en särskild avdelning för lite dyrare kläder - då får man betala 300kr och uppåt men det tycker jag det är värt för ett hållbart plagg!
Strunta i stigmat att det är "fattigt" att handla second hand och gör vad DU kan för att bidra till cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion!
10.54
Öppettiderna är största anledningen till att jag inte handlar mer på second hand. Att stänga 17 på vardagar och ha stängt på helgen som vissa har gör ju det till ett projekt att besöka.
10.54
Ta bara inn bra grejor som folk vill ha och håll priserna nere. Jag handlar nästan bara second hand. Prioriterar affärer med bra service och kvalitetsurval. Viktigt också att det är städat och översiktligt.
10.54
Jag älskar second hand och har fyndad fina grejor seciellt kläder.
Men priserna har stigit enormt på andrahandsmarknaden.Man vill tjäna så mycket som möjligt.
Det är fel väg!!!!
10.54
Ja absolut. Känns meningsfullt. Jag tänker varje dag på miljön.
10.55
Second hand eller loppis måste sänka priserna för att få sålt sina prylar. Jag bor i Västerås och brukar ofta gå till Läkarmissionens och Stadsmissionens secondhandbutiker. Jag har sett att den senaste tiden har priserna ökat nåt kopiöst. Det må vara klimatsmart att handla begagnat, men icke till priser som tangerar nypriset. Jag betalar inte 100 kr för en repig glasskål, 50 kr styck för dricksglas av lågpriskvalitet. Sänk priserna så kommer fler att handla.
10.55
Köper en hel del på Second hand men har märkt att många kan inte sätta priserna korrekt. Ser ofta butiker som försöker sälja varor för mer på second hand än vad de kostar nya i butik. Ett intressant koncept jag sett nyligen var att varor som stått i mer än 1 månad i butik sattes automatiskt ner med 50% i kassan (datummarkering på prislappen). Detta verkade ha ökat omsättningen på äldre varor en hel del så nya kan ta dess plats.
11.59
Läget gör det ofta svårt för de utan bil att komma och handla, och är nog en stor kundbas.

Sen är priserna viktigt, det är tänkt att man ska göra en stor vinst ekonomiskt genom att handla begagnat. Med tanke på hur man får nytt billigt idag så måste second hand lägga sig ännu billigare. Om det ändå trillar in massor med produkter som skänks varför inte lägga upp dem så billigt som möjligt? Då blir de sålt snabbt och ni kan fylla på med nytt snabbt.
11.59
Av min erfarenhet säljs begagnat till ett överpris och detta är en konsekvens av detta. Basal mikroekonomi. Det säljs dyrare än vad folk är beredda att betala för andrahands
11.59
Jag köper endast second hand och jag kan köpa mycket mer kläder för ett billigare pris samtidigt som jag vet att det är bättre för miljön och att affärerna skänker en stor del av pengarna till behövande! Och det här med att de ska sänka priset. De kanske inte alltid kan sänka priset eftersom de också har kostnader. Som lön så att de kan ha öppet längre och hyror.
11.59
Det har blivit relativt dyrt att köpa på Second hand, jag kollar alltid först på Second hand om jag kan hitta grejerna som jag behöver. Ibland hittar jag en begagnad vara som kostar lika mycket om jag skulle köpa den på rea. Det är mycket bättre att sänka priserna på varorna än att slänga dem. Jag är ensamstående mamma med tre barn som behöver ganska mycket grejer, att köpa begagnade barns kläder eller leksaker borde inte kosta som den gör idag i Returbutiken.
12.01
Använder mycket gamla kläder som jag inte haft "mage" att kasta. Tycker det är bra att vissa butiker även säljer begagnat. Mina jeans jag just nu använder köpte jag i början av åttiotalet.
12.02
Mycket skräp produceras. Jag har jobbat med sortering av gåvor till secondhandbutiker, vi fick t.ex in drivor av leksaker som hamburgerrestauranger ger gratis till barn och som därmed inte går att ta betalt för i secondhandbutiker. Många av leksakerna var inte uppackade ur påsen ens. Leksakerna är dessutom av dålig kvalitet, meningslöst tråkiga, och har ofta batterier vilket tär ännu mer på miljön. Jag tror snabbmatsrestaurangerna skulle behålla sina kunder lika bra utan skräpleksakerna, de skulle till och mer kunna ses som ett miljövänligare val utan skräpet.
12.02
Jag tycker det är roligt att gå i secondhand butiker, men vissa av dem är bra, andra inte.
Röda korsbutikerna Kupan är bra på det sättet att de har kompletterande sortiment av nytillverkade saker, t ex sockor, vantar, halsdukar och schalar. Erikshjälpen, där har jag handlat några fina lampor och billiga böcker. Östhjälpen har riktigt fint sortiment på några ställen i landet. Kläder handlar jag sällan, utom då det är nytillverkat, t ex en stickad halsduk. Men någon enstaka gång har jag fyndat även där, kanske ngt exklusivt märke på vintagekläder i bra skick. För mig är det mer nöje än medvetet val, det är ju kul att besöka en second handbutik. Men priserna måste ligga på en rimlig nivå, inga nyprisnivåer, då försvinner kunderna!
12.02
Man får kanske tänka att spara pengar.
Med tanke på klimatet samt så handlade inte våra föräldrar eller deras föräldrar innan. Konsumtionen har gått överhuvudet på folk. Många saker folk köper slängs efter 1 månad eller 2 då är det gammalt. Så tänker folk måste köpa nytt. Människor måste tänka 3 gånger innan man köper nåt och se om det är verkligen vad de behöver
12.03
Älskar second hand. Har köpt mycket inredning genom åren. Att köpa kläder har jag dock inte varit lika bra på, men det håller på att ändras nu med Tradera och köp och sälj-grupper på sociala medier.
12.03
Tänk på att slänga all gammal plast, det kan släppa små partiklar, som det är ohälsosamt att ha nära sig. Detta gällar då särskild gamla plastleksaker som små barn bitar i.
12.03
Sänk priset i stället för att höja, jag har sett att dom höjer, då är det klart att det blir sämre
12.04
Här är det sjuka. Samma personer som vill beskatta drivmedel för inlandsbor är de som vill ”öka tillväxten”. Straffbeskatta allt skräp från Kina med 30% då spar vi miljön!!
12.08
Tack för alla inlägg! Tänk på att fatta er så kort och kärnfullt som möjligt så är det större chans att det inlägg publiceras.
12.13
Bra att medier skriver om detta. Vi ”alla” behöver vakna och inse konsekvenserna av vår konsumtion.
12.13
Jo en del secondhand är väldigt dyra.
Dom slänger hellre än att sänka priserna.
En del secondhand skickar iväg saker till andra secondhand med samma namn om det inte går att sälja och det är ju inte hållbart med tanke på den extra transport.

Loppis och secondhand är inte samma sak.
Loppis kan man förhandla men inte secondhand.

12.25
Tyvärr är det inte lönt i fara dit på returbutiken, personal får handla före kunderna, stammisar köar lngt före öppning, så då skippar man hellre att gå på returbutiken i umeå
12.26
Som jag ser det måste vi börja tänka om kring pris och inte fortsätta se second hand som att det nödvändigtvis bör/ska vara billigare än reavaror hos de större kedjorna, utan snarare fundera över vad vi som konsumenter verkligen vill/behöver ha. Personligen tycker jag att det känns bättre att köpa ett par fräscha byxor second hand även om jag kan köpa likvärdiga nya byxor till samma pris. Då slipper jag bidra till slöseriet med jordens resurser :)
12.26
Sänk priserna! Många varor på second hand är dyrare än nya!
12.31
De har absolut för höga priser. Det är ju begagnade saker och de får det till skänks. Alla kunder vill ju göra fynd så sänk priserna och få omsättning på alla prylar. Roligare för alla.
12.33
Second hand ökar risken för spridning av bl a vägglöss, och är numer dyrt. Bra att återanvända, men begagnade varor måste vara billigare än rea-varor.
12.33
Det många glömmer är att det inte är gratis att driva en second-handbutik - även om varorna är "gratis" behövs en lokal och personal som ska avlönas.
12.33
Öka öppettider så man kan åka dit vardagskvällar efter jobbet.
Annars toppen ni finns!
12.38
Undviker att handla det mesta förutom mat. Jätteskönt!
12.39
Vissa secondhandbutiker har blivit modebutiker, t.ex. Myrorna. De är alldeles för dyra.
12.42
Flera second hand butiker drivs genom att utnyttja personer som är i rehab, s k arbetsträningsplatser, som de inte behöver betala en krona för. Sedan finns det många andra varianter av statligt stöd som lönebidrag etc. De här verksamheterna är inte friska, ändå är priserna på varorna många gånger för höga. En del hävdar, som i artikeln, att det är bra om fler köper second hand istället för nytt. I så fall måste vi göra om det ekonomiska systemet först, för den ekonomiska aktiviteten skulle minska så mycket att det skulle bli depression och massarbetslöshet. Gamla varor är per automatik inte heller bättre än nya, de kan vara giftiga eller skadliga på andra sätt, eller dra mer ström etc. Så det är inte så enkelt som många glatt hoppas, hade det varit det så hade vi redan löst miljö- och klimatkrisen.
12.42
Ja sänk priserna!
12.43
Jag handlar en del på second hand. Jag anser att cirkulär ekonomi är ett måste utifrån hållbarhets mål. Konsumtionen måste förändras och minska om vi ska lyckas med att rädda klimatet.
12.43
Det man inte köper blir aldrig sopor.
12.54
Jag gillar min lokala Myrorna mycket, men sorry, vad ska jag köpa där när hyllorna är fulla av gamla souvenirer från Grekland som folk köper utan att tänka? Det är allas individuella ansvar att tänka vad vi köper och varför och tyvärr retail terapi är
svaret på andra problem i livet som svenska har men är rädda för att möta, som ökande problem med ensamhet. Och vad som inte säljs kastas bort? Kan vi inte bara donera direkt till hemlösa eller ge bort till familjer som lever i fattigdom?
13.07
Det har blivit för dyrt på Second Hand! Om man vill hjälpa så får man sälja billigare och mer! Hur svårt kan det vara är ju inte antikrundanpriser som gäller. De som prissätter tror att de gör klippriser men det blir tvärtom, grejerna blir osålda! Enkel matematik.
13.32
Det har gått girighet i marknaden, handlar ofta på secon hand o ser hur allt blir dyrare. Tråkigt
13.33
På Myrorna får man köpa Ikea-grejer DYRARE än nypriset. Varför ska man köpa begagnat då?
13.33
Vår lokala ” Erikshjälpen ” har fått hybris, priserna gör att vi lika gärna handlar i nån galleria..
13.33
Tillgängligheten bör öka, genom online försäljning tror jag betydligt mer skulle säljas
13.33
Har handlat secondhand i många år Både kläder, prylar och böcker men bara sådant jag behövt. Men när secondhand blev årets julklapp för två år sen så höjdes plötsligt priserna många gånger till orimliga priser och då har iallafall mitt intresse svalnat rejält Säger som i många andra inlägg, priserna är för höga för det är ju trots allt begagnat

13.34
Slulle aldrig köpa mågon beg. möbel eller textil efter att risken för ohyra blossat upp, vägglöss m.m. Dessutom är det ofta för dyrt i förhållande till priset på nya saker
13.48
Det stämmer riktigt många secondhand butiker har blivit löjligt dyra. T ex second hand butiken i Mölndal säljer väldig slitna herr skjortor för 150kr, men på dressman kan du köpa helt ny skjorta för 99kr.
13.48
Vad menas med "hållbar" har alla samma definition på vad hållbar är, kollar man i ordboken så får man bland annat följande mening av "hållbar" (stadig, stabil, robust, varaktig, slitstark, durabel, beständig, stark, seg, oöm, bastant, som håller, som står sig; välgrundad, bärkraftig)

Så vad menar ni när ni skriver "hållbar konsumtion"? Hållbar är i era texter mera ett ord utan mening som låter bra, för vem vill inte att det jag handlar håller och gärna håller länge?

Att varor säljs i sekond hand gör dem inte mera hållbara ur något perspektiv, minst av allt på det långsiktiga vädret (klimatet)
14.01
Har varit in på myrorna och dom tar nästan ny pris på vissa varor fast dom se ordentligt använda ut.
Sänk priset och fler kommer att handla.
14.01
Blivit alldeles för dyrt på många ställen. Många Second Hand butiker säljer gamla HM-kläder för samma nypris som på HM... Själv handlar jag majoriteten av mina kläder och möbler på second hand, men det är sällan man gör fynd nu för tiden.

Slås varje gång jag är på Second Hand vad OFANTLIGT mycket skit och prylar som finns där. Heminredning från Dollarstore som ska byten ut bara efter någon månad, som då hamnar på Röda korset. Önskar att folk kunde sluta med överkonsumtionen.
14.02
När det gäller kläder så är det för mig svårt att hitta rätt storlek på secondhand. Tycker även att kläderna brukar lukta illa. Finns även risk för att man får hem vägglöss med vissa secondhandvaror. Det enda jag ibland köper är glas, porslin, och krukor.
Har arbetstränat på en secondhandbutik för länge sen, där var vi noga med städningen och att kläderna skulle vara fräscha. Böcker var svåra att få sålt så vi brukade sälja tre för en krona.
Minns en gång när någon lämnade in en kasse med otvättade trosor … urk!
14.02
Böcker, prydnadssaker och framförallt barnkläder är väl något som är jättebra med second hand! Barnkläder därför gifterna är urtvättade och babykläder är inte så slitna. Alla föräldrar borde tänka på det att second hand barnkläder är ett bättre val än nya. Svenskarna är ett slösande folk som vill ha det senaste därför slängs det så mycket. Det borde propageras mer för stopp på slit och släng i Sverige!
14.03
Tyvärr har priserna gått upp till nästan lika dyrt som nytt eller ibland dyrare än nytt - då får det vara för min del.
Tidigare har jag köpt mkt second hand; möbler, skor, kläder, inredning.
14.09
Kläder, möbler och husgeråd med hög kvalité och bra design går alltid att sälja. Mitt soffbord är över hundra år gammalt och min garderob består av märkeskläder från 70-80-talet. Mitt hem är fyllt av designklassiker från loppis som kommer hålla för evigt och det har ändå kostat mig mindre än att köpa grejerna nytt i lågprisbutiker som IKEA och HM. En möbel från IKEA eller en tröja från HM går inte att sälja vidare på Myrorna då ingen vill köpa en hylla som är på väg att falla sönder eller en tröja som ser ut som en trasa efter ett par tvättar. Skräpet är designat för att åldras snabbt.
14.20
Jag handlar mycket på second hand, skulle aldrig vilja återgå till ”vanlig” shopping igen. Angående priset, lokaler och personal kostar men visst skulle många plagg och prylar kunna vara billigare. Läkarmissionen sätter ner osålda varor med 50% efter någon månad. Då blir det snurr på varorna och som kund hittar man alltid något fynd. Att handla cirkulärt är givande, jag uppmanar fler att ge det ett försök!
15.13
Helt ärligt borde de på secondhand butikerna ha lite mer kontroll över vad de säljer. Har varit med om att de bland annat säljer böcker och filmer som varit gratis exemplar till samma pris som om man skulle köpa en ny sådan från internet
15.13
En gång lämnade en bekant till mig kläder till en second hand-butik där kvinnan fräste mot honom o sa: JAG HOPPAS VERKLIGEN ATT KLÄDERNA ÄR Rena! Numera slänger han kläder o grejor han tröttnat på. Jag har själv råkat ut för liknande.
15.13
Tycker att det är bra att handlasecon hand men det är ofta för dyrt dyrare än en antik affär klädbutik mm
15.13
Se till att ha öppet då folk är lediga så man kan han handla!
15.13
Mycket secondhand!! Nästan allt förutom lampor. Dags att höja secondhand-kulturen tror jag!!
15.17
Sist jag köpte jeans var det på Erikshjälpen i Hedemora. Det tog 5 minuter att hitta dom, precis den modellen jag var ute efter, för 80 kr. Där finns det garanterat inget skräp, bara kvalitet!
15.17
Frågade personal om en vara kommer sänkas i pris? Fick till svar att Erikshjälpen inte sänker priser, dom kastar varan istället för att sänka, även om personen som prismärkt har satt ett för dyrt/fel pris.
15.18
Second Hand är toppen. Jag håller dock med tidigare inlägg om att butikerna ska sänka priserna avsevärt på en gång för att få rull på sakerna. Det är ju det som är största vitsen med det här. Återbruket. Lite välgörenhet. Men det finns många sätt att bedriva välgörenhet. Behövande som köper varorna till ett bra pris är också en slags välgörenhet. Vinsten borde dessutom inte vara den främsta anledningen för Myrorna och Röda Korset, utan att få till ett jämt och konstant flöde som genererar en stadig inkomst som gör att det går runt och lite extra i kassan till andra välgörande ändamål.
15.32
Köp endast vad dubehöver. Secondhand butiker bör skcka överblivet ej sålda varor till något land som behöve det.
15.32
Förstår inte att man måste slänga riktiga kläder eller annat som i stället kan skänkas bort.
15.32
Jag tycker att det är viktigt att butiken har låga kostnader för lokaler, personal och administration. Då kan det bli ett bra netto till behövande ute i världen trots låga priser. Lägre priser än på Skopan kan det nog inte bli.
15.47
Apropå secondhand-butiker: eftersom jag har besökt en hel del sådana butiker så är min erfarenhet att det är vissa butiker som drivs av frivilliga volontärer inom t ex frikyrkorna, som också har den bästa sorteringen och prisnivåerna. Där är ingen tvingad att arbeta gratis som utnyttjad arbetskraft, vilket är viktigt i sammanhanget. De som arbetar är där frivilligt, kan ofta vara pensionärer. Där sker utsortering från början av det som inte håller måttet, inget är trasigt eller ur funktion (viktigt med elektronik, lampor etc.). Man får också in saker av hög kvalite’ och man är välbesökta, har gott renomme’. Prisbilden är här den bästa och man kan göra verkliga fynd. Så här borde det vara i alla sec. hand butiker, men tyvärr finns ofta trasiga saker och priser som överstiger nypriset på likadana varor på t ex Ikea. Kläder kan ofta lukta smuts och mögel i sämre butiker, och det ska man som konsument undvika, det går aldrig att få bort lukten, och kan vara rent hälsofarligt. Detta borde vara prio. 1 för personalen att kontrollera.
15.48
Där jag brukar gå och handla i Skarpnäck kostar grejerna en fjärdedel mot andra liknande butiker i stan och där går sakerna åt direkt! SÄNK PRISERNA! Hellre billigt än osålt!
15.58
Myrorna är tokdyrt! Det är inte konsumenterna som är problemet när det gäller secondhand - det är butikern o deras höga priser. Gynnar ingen som det är nu.

Skulle komplettera med ett Ikeaglas nyligen o Myrorna ville ha 25:- för ett glas som säljs i 6-pack för 39:- på IKEA.
Spännande affärsidé!
15.58
Många tycker att det "ska vara billigare med second hand" men där håller jag inte med. Dels kan en nyproducerad produkt av ett skräpmärke vara billigare än något som är av hållbar kvalitet, men måhända använt, och då föredrar jag ändå det senare. Sen tänker jag att när jag handlar på Stadmissionen eller Röda Korset så går pengarna till bättre behövande, och inte till HM:s aktieägare.
16.05
Jag undrar vem betalar för lokalerna samt är det ideellt arbete som görs av personalen. Eller går det pengar till lön och lokalhyra. skänker själv saker till secondhandbutiker.
17.01
Varför skänker man inte osålda kläder till klädinsamlingen? Det hade jag förväntat mig! Tänk också på att andrahandsbutiker har fått hård konkurrens av begagnat på nätet. Blocket, Tradera osv.
17.01
De har ju så förbannat dyrt. Kan skilja en tia mot nypris o då köper jag hellre nytt. SÄNK PRISERNA o sälj mer eller fortsätt ha dyrt o släng istället!