SVT rapporterade · Nu flyttar Grenåfärjan – rätt eller fel?

09.20
På fredagskvällen lämnar Grenåfärjan Varberg för Halmstad. Rätt eller fel, vad tycker du?
09.30
Synd för Varberg men jättebra för oss i Halmstad.
11.07
Vi Varbergare tycker det är trist varit som ett smycke för Varberg
11.41
Vet inte om det är rätt eller fel för alla. det är säkert mycket individuelt.
För min egen del är det helt rätt 😊👍
11.42
Helt rätt.
En stor färja som släpper ut en massa luftföroreningar och växthusgaser känns inte så modernt eller rätt i dagens klimat och miljö.
För att inte tala om den tunga lastbilstrafiken som behövde ta sig in till hamnen på de smala vägarna.
11.57
De styrande förstår dessvärre inte det stora värdet av att ha en internationell båtförbindelse mellan Varberg och Grenå
12.34
Varbergs politiker har ingen vision om en stad vid havet med en fungerande förbindelse till danmark . Man backar in i framtiden .typiskt politiker att bara prata när det går åt fel håll .
13.28
Varberg ligga som bäddar
Halmstad fik vinsten
14.57
Helt fel tycker jag, jag kör hellre till Varberg än till Halmstad, Göteborg är just nu inte att tänka på, inte heller år 2021 🛳
14.58
Som svensk-dansk varbergare kunde jag inte bry mig mindre. Trevligare att bila ner till släkten än att ta färjan, tar ungefär lika lång tid med.
15.34
skit att dom tog bort den vad blir nesta dom vill bli av med????
17.52
Till politikerna i Halmstad hur länge tänker ni ha denna färjan.?
Dom andra har väl inte varit gratis?
18.14
detta va trevligt för halmstad det är bara att gratulera
19.21
Det är dåligt att Varberg inte sätter värde på förbindelsen med Danmark alltså fel
19.43
Heldumt .Varberg fattar inte vad dom går miste om
19.51
Katastrof. Typiskt Varbergs kommun. Hoppas ett konkurrerande bolag satsar på en ny linje mellan Varberg och exempelvis Århus.
22.05
Tack för ert engagemang! Under natten har vi ingen på plats som kan moderera chatten, men fortsätt gärna kommentera - i morgon bitti drar chatten i gång igen. Mvh Erika, SVT
06.19
Godmorgon! Vi håller denna chatt öppen idag med. Vad kan du se för för och nackdelar med flytten av färjeterminalen?
06.49

Från arkivet: Tillbakablick på färjetrafiken till Grenå

Ett nytt kapitel är skrivet i historien om färjeförbindelserna mellan Halland och Grenå.
07.03
Halmstad ligger helt rätt till, på fraktrutten Klaipeda-Karlshamn -Väg15 mot Jylland och Hirtshals
09.05
Tyvärr är Halmstads färjeterminal och Halmstad tråkigt jämfört med Varberg. Jag tycker så fastän jag bor i Halmstad.
13.16

Här lämnar Grenåfärjan Varberg för sista gången

Det blev ett vemodigt farväl när många samlades i Varbergs hamn för att vinka av färjan till Grenå för en sista gång.
13.48
Rätt
13.50
Varbergs attraktionskraft utmanas, ny hamn Stena lämnar, ny hamn norra Europas viktigaste utskeppningshamn sågade trävaror ska möta hamnflytt och Brexit, ny stadsdel projekteras, byggs och påverkar hamnmiljön under många år, dessutom tunnelbygget under hela stan...........mycket att förstå och ha koll på för politiker, medborgare och besökare. Blir spännande............
13.50
Lustigt, eller icke allmänbildat, men jag visste inte ens om att Varberg hade Stena färja till Danmark. Med tanke på vad stora fartyg släpper ut - så länge de inte drivs av flytande biogas - så är det ju en stor dag för den lokala miljön. Men biogas har ju inte varit på tapeten för varken transportsektorn, vardagsbilismen eller jordbruket. Vilket ju är en stor skam då rapporter pekar på att biogas möjligen är mer miljövänligt än eldrift.
14.40
Mycket fel. Varberg har förlorat sin identitet som hamnstad. Trävarorna kunde skickats ut från Värö och färjan varit kvar med rätt upplägg.
14.40
Det går ju färja från Göteborg. Inte därskilt långt mellan. Halmstad ligger bättre till för transportflödena. Vill det vinstdrivande Stena inte satsa på trafiken och/ eller bidra till terminalbygge får de väl flytta. Kommunen bör ha annat att lägga sina ekonomiska resurser på.
14.41
Helt fel.
Varbergs politiker ville inte ha kvar kontakten med kontinenten. De kunde flyttat trävaruhanteringen till Värö och behållit färjan i innerstaden om de velat. Halmstad klarar finansieringen utan att belasta invånarna och det hade Varberg också kunnat med rätt upplägg. Vem vill åka från en tråkig hamn i Halmstad till Grenå om man inte tar bilen. Halmstad har inte ens parkeringsplatser vid färjeterminalen. Det är buss som gäller. I Halmstad får man dessutom betala parkeringsavgifter som inte finns i Varberg. Danskarna kunde, med dagens svenska valutakurs, lätt kunnat lockas till Varberg.
14.45
Jo smidigt för Halmstadsbor men lite jobbigare för Varberg. Men de kan ju också åka upp till Gbg och åka till fredrikshamn.
14.45
Till JH

Biogas är i allra högsta grad på tapeten för den svenska sjöfarten. Just i detta nu byggs det tankfartyg som kan drivas på nyss nämda bränsle. Uttala dig inte om saker du bevisligen inte vet något om.
16.03
Jag tycker det är helt fel. Då vi haft färjan i Varberg i snart 60 år. Färjan hade kunnat stannat kvar. Men hamnen hade flyttats på bara. Så fel är dega båda jag säger.
16.18
Halmstad är ju Hallands största stad och drar betydligt mer turister sommartid än Varberg. Så med det i åtanke så är flytten ekonomiskt och placeringsmässigt helt rätt.
16.39
Till Fredrik

Synd du känner att du måste nedlåta dig till förminskande härskartekniker.

Jag menar att om flytande biogas hade varit på tapeten, så hade det redan idag använts i alla fordon och inom alla sektorer. Det hade varit det perfekta drivmedlet att konvertera alla fordon till, såväl bensin och dieselfordon, i övergångsfasen till elektriska fordon. Och biogas hade mycket väl kunnat leva i symbios med elektriciteten för alltid, om det bara införs av de personer som har makt att göra så. Själv har jag kört olika bilar på biogas flera år nu utan minsta bekymmer. Så varför det inte är allas vårt primära drivmedel är väldigt frustrerande.
18.18
Har Halmstad tagit höjd inför införseln/utförseln av narkotika via färjan?
18.18
Tyvärr nu blir det bron när man ska söderut. Man åker inte till Halmstad och tar en båt som går norrut oavsett om den prissätts mycket förmånligt. Tror inte ens långtradartrafiken tar den vägen om de ska ner till Tyskland.
18.18
Sentimentaliteten över att en färja byter hamn gör mig spyfärdig
18.18
Vi ska missa Varberg. Ingen aning hur många gånger vi tog färjan till eller från Grenaa, men det var vår favoritrut till Sverige.
Vi älskade vila på Getterön förr färjan avgick eller efter ankomsten, eller besöka fästningen. Tror inte sånt finns också i Halmstad.
Dessutom är det nu nästan 100 Km längre att köra till vår stuga.
18.18
Varför skall papper o trä in till centrala Varberg? Där det fina Västerport skall byggas. Nä skicka det från Värö istället. Hur har man tänkt när man bygger Fareviks hamnen brevid ett nytt bostads område
21.29
Tack för alla era kommentarer! Nu avslutar vi chatten för den här gången.
Med vänlig hälsning, redaktionen.