SVT rapporterade · Upplever du att trafikanter visar hänsyn vid vägarbeten?

10.05
Det är tydligt att de inte är mogna att köra en bil. Så ta körkortet. Till slut kommer problemet vara löst.
10.12
Jag FATTAR inte varför folk inte kan sakta ner och gör det I TID. Vet inte hur många gånger jag blivit omkörd av någon som ska stressa förbi innan ett vägbygge för att sedan tvärnita precis innan.l Om de ens gör det.
10.12
De visar ingen hänsyn någonstans.
10.37
Kanske det kan va att skyltarna står och gäller hela dyngnet ,istället för att gälla när dom jobbar där,en liten lampa på skylten hade gjort susen,o höj bötes beloppet mot den som bryter.
10.38
Absolut inte. Finns dom som blinkar och tutar när man kör förbi en arbetsplats. Mitt svar till dom är att jag lättar ännu mer på gasfoten. Så det tar längre tid att komma förbi arbetsplatsen.
10.53
Ofta utförs arbetet vid sämsta möjliga tidpunkt då det är som mest trafik och folk är mer stressade. Dock ingen ursäkt, men en förklaring. Även dåligt skyltat, dåliga avspärrningar och ibland saknas de farthinder man brukar lägga ut.
12.08
Saktar alltid in o kör försiktigt förbi. O alltid har man nån sur stressnisse som hänger på dragkroken o tycker det går för sakta.
12.08
Tror det beror på att vägarbetarna är dåliga på att I TID sätta upp skyltar om vägarbete och att man kan välja en annan väg - skyltarna står ofta bara 20 meter från arbetsområdet och tycker att dubbel skyltning kan göra att man kan planera sin bilkörning på ett bättre sätt
12.08
Är det någon som är förvånad? Så här är det ju överallt. Ta E18 förbi Hjulsta t.ex. Ingen bryr om att det är 70 ända fram till Barkarby.
12.08
Om hastighetsbegränsningen finns där för att skydda vägarbetaren, alltså inte pga vägens beskaffenhet, så måste man för att få, i alla fall nästan alla, trafikanter att respektera detta ta bort hastighetsbegränsningen under nätter, helger, långhelger osv. Annars funkar det aldrig.
12.09
Är det inte bättre att lägga ut de här "guppen"som används vid vissa platser typ trafikolyckor. De är väldigt effektiva.
12.09
Det alltför många som är så otroligt självupptagna och måste fram till varje pris. Gäller inte bara vid vägarbeten. Den som liksom undertecknad sänker farten och ser till att passera hänsynsfullt belönas med att nästan bli påkörd bakifrån och inte sällan en ilsken tutning.
12.09
Kanske vore det bra att sätta upp mobila fartkameror vid vägarbeten - åt båda hållen.
12.09
Kanske minskar viljan till hänsyn när vägbulor och fartbegränsningar gäller dygnet runt trots att arbeten endast utförs under rusningstrafik?
12.56
Väldigt många som skyller på vägarbetarna...
Tänk ett varv till
De är ALLTID fordonsföraren som ska anpassa hastigheten efter rådande omständigheter.
Är Max hastigheten sänkt så har de sina orsaker och skall respekteras.
Men tyvärr är de respekten för andra människor som fallerat i samhället.

19.06
Har själv jobbat på vägbyggen. Inte roligt att stå så nära når folk kör förbi med 100 och 60 gäller, tänk om vi skulle köra förbi alla er andre inne i stan med 100 i timmen, då blir det inte roligt att korsa gatan. Och till alla er som klagar på trafikken vid skolor, HUR tror ni det känns när ni susar förbi med barnen som snabbt ska till skolan...
Enda som fungerade var att kollega ställde sig nära vägen i varselkläder med vanligt kamera, kör man lite med blixten då tror folk det är polisen. Håller nere farten en timme eller 2
19.06
Jag som kör kranbil i gbg är van vid trafiken och jag tycker det är så slapp planering av TA-Planen med alltid minimum utrustning utav kraven på jobbena och skyltningen är för sent och o igenom tänkta vilket ökar frustrationen hos en bilförare sen finns det situationer där det är trångt o jävligt o då anser jag man skulle haft en alternativ vägrutt som är placerad på en lämpligplats så man kan lätta på trafiken på den leden så det inte blir för mycket stressande bland bilisterna men arbetsledarna likväl arbetarna är så oengagerade i det dem gör att när jag jobbar med många av dem blir man ju deprimerad innan arbetet har börjat vilket jag tror bidrar till problemet. Tack för mej.
19.06
Det handlar i grund å botten om folks ego . För man tänker bara att JAG kommer först fram oavsett var i trafiken el på affären och man struntar fullständigt i om så kliver över "döda" för att komma först .
Det spelar ingen roll hur mycket man gör för att höja säkerheten utan vad som måste ändras är folks attityd till andra människor den dagen man lyckas med det den dagen kommer folk sänka hastigheten å tänka på andras liv å lem .
19.06
Nej!
Det är skandal att trafikanterna struntar i vägarbetarnas liv och gasar som idioter!
19.06
Sätt upp fartkameror och dubbla bötesbeloppet
19.07
Kör förbi flera "vägarbeten" i Stockholmsområdet där hastigheten är sänkt dyngnet om, året runt. Det är problematiskt då arbetena inte verkar pågå dygnet runt. Det gör att pendlare och människor som kör där ofta slutar respektera hastighetsnedsättningen. Antagligen först på kvällstid, men sen även tyvärr på dagtid då man sällan ser några arbetare ifrån vägen.

Det är alltså stora arbeten som pågår.

Dagen då något arbete utförs mot vägkanten så är det då självklart att farten förbi området kommer bara på tok för hög!

Min egna erfarenhet är att farten sänks vid tillfälliga mindre arbeten, medans hastighetsnedsättningar vid dessa större inte respekteras alls, och av helt klara anledningar.

Ska man ändra på detta bör man gå längre än att skylla på bilister. I min värld arbetar man med riskanalyser sen åtgärder efter dessa. Det verkar inte riktigt som att alla entreprenörer längst vägarna gör detta. Stänger man t.ex. av en fil och arbetar bara någon meter ifrån en vägbana bör man göra det omöjligt går någon att köra för fort, t.ex. med tillfälliga farthinder.

Händer en olycka finns det INGET som heter "mänskliga faktorn" (utöver rena terrorbrott eller rent självskadebeteende o.d.). Det brukas skyllas på detta, men i slutändan är det ett tecken på bristfälligt riskarbete. Är det något man måste räkna med så är det att människor är felbara, samt att olika perspektiv ej gör samma riskbedömningar. Sen är ju vissa rent vårdslösa.

Ursäkta uppsatsen!