SVT rapporterade · Storbritannien lämnar EU

19.53
God afton!
 
Välkomna till SVT Nyheters rapportering om brexit. Vägen för Storbritannien har varit sedan britterna den 23 juni 2016 röstade för att lämna Europeiska unionen till dess att man faktiskt kunnat lämna. Men i dag är dagen då skilsmässan mellan EU och Storbritannien blir officiell. Vid midnatt svensk tid blir EU drygt 66 miljoner invånare färre. Detta är en dag som uppmärksammas på flera håll i Storbritannien och i övriga Europa.
 
I denna chatt kommer det uppdateras med bilder från Storbritannien och direktrapportering från när den brittiske premiärminister Boris Johnson håller tal. SVT Nyheter sänder också direkt med anledning av händelsen både klockan 20 och vid midnatt.
20.04
I studion har vi med oss James Savage, journalist och grundare av tidningen The Local samt Nicholas Aylott, statsvetare vid Södertörns högskola. Samtidigt har vi också med oss SVT:s korrespondent Christoffer Wendick och SVT:s reporter på plats i London Anna-Maja Persson.
20.05
Enligt Anna-Maja Persson är det blandade känslor i London inför den här dagen. Flera firar på sina håll. Men många sörjer också denna dag som velat stanna kvar i unionen.
20.07
I Bryssel är det dämpad stämning, enligt Christoffer Wendick. SVT:s Europakorrespondent ser också tillbaka på en turbulent tid i Bryssel och London med alla turer kring brexit där saker och ting kunde ändras inte bara dag för dag utan även timme för timme.
20.17
Det firas på flera håll i Storbritannien nu när det är officiellt att landet lämnar EU i natt
Bild: Neil Hall/EPA/TT
20.19
Men man kan också se att det finns en splittring i landet. Flera britter ville att landet skulle vara kvar i EU. Det märks också av nu den 31 januari. Sista dagen landet är ett EU-land.
Bild: Matt Dubham/AP/TT
20.19
Anna-Maja Persson, SVT:s reporter på plats i London: “Det kommer att bli en stor fest senare i kväll” 
20.22
I EU-parlamentet i Bryssel kan man redan märka av att Storbritannien nu lämnar EU. I den klassiska raden av flaggor i byggnaden finns nu en flaggstång utan "union jack" i raden som istället står tom. Bild: Oliver Hoslet/EPA/TT
 
20.25
Anna-Maja Persson berättar att de "remainers", alltså personer som ville att Storbritannien ville stanna i EU, inte gett upp kampen om ett framtida Storbritannien som är med i EU igen. Uttrycket "Re-joinerns" (återanslutare) har börjat florera om de som tidigare kallade sig för "remainers".
20.27
Även på annat håll märks Storbritanniens utträde av. I Berlin har man tänt sin radiomast i de brittiska färgerna. Bild: Clemens Bilan/EPA/TT
 
20.28
de lämnar väl ändå inte nu? ska inte de ha kvar alla sina eu-privilegier året ut? fick av nyhetsrapporteringen känsla av att de ska ha kvar kakan och äta den i ett helt år.
Det stämmer att det är en övergångsperiod nu där reglerna är desamma som tidigare för Storbritannien. Men från och med i morgon är Storbritannien inte längre en del av EU-parlamentet eller tar del i det dagliga arbetet i unionen.
20.30
Var sänder ni ifrån?
Vi sänder direkt från vår studio här i Stockholm med reportrar på plats i både London och i Bryssel.
20.31
Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S):
- Det är trist. Det är känslomässigt förstås. Det här är en nära vän till Sverige som lämnar vår gemenskap. 
20.32
Han tror inte att fler kommer att gå ur EU. 
- Jag har varit i alla EU:s medlemsstater och det finns ingen som vill ta efter Storbritannien, säger Hans Dahlgren
20.34
För Sveriges del betyder Brexit att vi måste se oss om efter nya vänner för framtida projekt, säger Hans Dahlgren.
20.35
I Skottland, som är ett av de fyra riksdelarna i Storbritannien, vill majoriteten egentligen vara kvar i EU. Under den sista dagen då Storbritannien är kvar i EU passade många skottar på att demonstrera för att man vill vara kvar i EU. Bild: Andy Buchanan/AFP/TT
 
20.36
Det är viktigt att EU håller ihop i framtida förhandlingar med Storbritannien, säger Hans Dahlgren.
20.38
Frihandelsavtalet är en knäckfråga som lösas snabbt, säger Hans Dahlgren.
20.40
Det är viktigt för Sverige att vi får en bra relation till Storbritannien framöver säger Hans Dahlgren.
20.40
Under #brexitday diskuterar alla intresserade på Twitter det som händer i dag.
20.42
Christoffer Wendick på plats i Bryssel: “Stort tomrum efter britterna” 
20.45
Vilket land som blir Sveriges nya bästis i EU är oklart. Christoffer Wendick tror att Sverige framöver kommer samarbeta med olika länder i olika frågor.
20.46
Det har vajats duktigt med den brittiska flaggan i Storbritannien under fredagen, den sista dagen landet är med i EU. Bild: Daniel Leal-Olivas/AFP/TT
 
20.49

Skilsmässan väcker starka känslor

Ett gäng EU-vänner har samlats på puben för att trösta varandra men också för att peppa varandra. I flera år har de förgäves försökt stoppa brexit. Premiärminister Boris Johnson och hans regering vill nu fokusera på att ena landet. Men gräsrötterna på puben är inte imponerade.
20.52

Tre viktiga ögonblick i resan mot brexit

I dag lämnar Storbritannien EU. Resan mot brexit har varit minst sagt lång, och krokig. James Savage, grundare av The Local, listar tre viktiga händelser på vägen mot brexit.
20.55
Även utanför EU-parlamentet halades den brittiska flaggan under fredagen. Bild: Francisco Seco/AP/TT
 
20.58
Sändningen från SVT Nyheter är slut för tillfället. Klockan 23.45 fortsätter sändningen om Brexit.
21.01
 Här tas Storbritanniens flagga ner från EU:s lokaler i Bryssel
21.34
Nyss var den svenska EU-parlamentariken Alice Bah Kuhnke (MP) med i den brittiska tv-kanalen BBC:s livesändning från deras brexitrapportering. Där underströk hon i intervjun att Storbritannien varit en viktig partner till Sverige under tiden landet var med  i EU. Och att landet kommer att vara saknat i EU-parlamentet.
21.47
Stor sorg i Bryssel efter skilsmässan, men var Storbritannien verkligen älskad av alla länder i parlamentet? 
21.48
Firande britter sjunger hejdå till EU
 
22.10

GUIDE: Det här behöver du som turist känna till om brexit

SVT NyheterNu lämnar Storbritannien EU och går in i en övergångsperiod som sträcker sig året ut. Under året gäller i stort sett samma regler som när Storbritannien var EU-medlem. Vad ska man tänka på som turist? SVT Nyheter reder ut.
22.34
Britter firar under kvällen utanför det brittiska parlamentet i London det faktum att Storbritannien i natt officiellt lämnar EU. Bild: Neil Hall/EPA/TT
 
22.50
Vid klockan 23 kommer den brittiske premiärministern Boris Johnson, de konservativas ledare, att släppa ett tal med anledning av att Storbritannien nu lämnar EU. Här kommer vi att rapportera om delar av hans tal.
22.53
Den brittiska regeringen hade kabinettmöte i Sutherland under fredagen. Sunderland ska ha varit ett starkt brexitfäste under folkomröstningen 2016. Bild: Paul Ellis/AP/TT
 
23.05
"I dag kommer Storbritannien att lämna EU. Det här kommer få en grupp av människor att känna hopp. Att den här dagen aldrig skulle komma. Men det finns också en grupp som kommer att vara oroade i framtiden. 
 
Sedan finns det också en tredje grupp, kanske den största, som tror att de här politiska motsättningarna om brexit aldrig kommer att ta slut. Jag förstår alla dessa känslor. Mitt och regeringens jobb är nu att ena det här landet, och leda oss framåt tillsammans", inleder Boris Johnson i sitt bandade tal.
23.07
"Det viktigaste att säga i natt är satt detta inte är slutet, utan en början", fortsätter Boris Johnson
23.10
"För alla dess styrkor och för alla beaktansvärda egenskaper, har EU de senaste 50 åren utvecklats åt ett håll som inte längre passar detta landet (Storbritannien, reds anm). Något de brittiska folket bekräftat vid valurnan inte bara en gång, utan två gånger", säger Johnson lite senare i talet
23.16
Johnson fortsätter: "Vi vill att det här blir början på en ny era av vänliga samarbeten mellan EU och ett energiskt Storbritannien. Ett Storbritannien som samtidigt är ett stort europeiskt land och på riktigt ett internationellt land i räckvidd och i våra ambitioner"
23.20
"Jag vet att vi kan ta denna möjlighet och göra det till en fantastisk succé. oavsett vilka hinder på vägen vi stöter på så vet jag att vi kommer att lyckas", säger den brittiske premiärministern.
 
"Nu är det dags för oss att ta våra nyvunna verktyg och släppa loss den fulla potentialen för detta briljanta land och göra livet bättre för alla i alla delar av våra Förenade kungadömen", avslutar Boris Johnson.
23.22
Det här som ni kunde läsa nedan var alltså några utdrag från premiärminister Boris Johnson drygt tre minuter långa tal med anledning av att Storbritannien idag lämnar EU. 
 
SVT Nyheter börjar sända från klockan 23:45 för att rapportera från den historiska händelsen då ett land för första gången någonsin lämnar den Europeiska unionen.
23.34
Tidigare under dagen höll även den avgående ledaren för oppositionspartiet, Labour, ett tal med anledning av att Storbritannien lämnar EU: 
 
"Jag vet att det finns olika syn och känslor om det här runt om i vårat land. Storbritanniens plats i världen kommer att förändras. Frågan är nu vilken väg vi ska ta", inledde han talet som han släppte på Twitter under fredagskvällen. 
 
"Vi kan bygga ett riktigt internationellt, mångsidigt och utåtriktat Storbritannien, med ett nära samarbete med EU. Eller så kan vi sluta oss inåt, byta ut våra principer, våra rättigheter och våra krav för att säkra ett handelsavtal där vi säljer oss till president Trump och andra. I dag är bara början. Vi kommer att hålla regeringen ansvarig hela vägen för att upprätthålla rättigheterna för EU-medborgare här i Storbritannien och för brittiska medborgare i EU", fortsätter Corbyn
 
"Vilken sida vi än tog i brexitdebatten måste vi nu ena landet tillsammans för att forma vår gemensamma framtid", avslutar Labourledaren.
 
 
 
 
23.35
Boris Johnson: "Detta inte är slutet, utan en början" 
23.41
Precis när klockan slår midnatt lämnar alltså Storbritannien EU. Följ våran direktsändning som alldeles strax går igång i spelaren ovan!
23.42
"Vi älskar fortfarande EU" på klippa i Dover 
23.47
Nu är sändningen igång från studion i Stockholm! Vi har också med oss Anna-Maja Persson, vår reporter på plats i London som säger att det är otroligt mycket folk på plats framför parlamentet. Flera tal har hållits från scen. Nigel Farage, ledare för Brexitpartiet tycks göra sig redo för att tala.
23.48
Varför sker det officiella utträdet vid midnatt kan man fråga, när klockan bara är 23 i Storbritannien? Det beror på att det är Brysseltid man går efter när det gäller utträdet ur EU. Något som britterna accepterat att det är så, tycks det, säger Anna-Maja Persson.
23.50
Trots att firandet är stort i Storbritannien är det privata aktörer som håller det. Det officiella firandet är desto lågmält, noterar britten och grundaren av tidningen the Local, James Savage som är med oss i studion i Stockholm.
23.53
Att notera är att trots att skilsmässan mellan EU och Storbritannien bara är åtta minuter bort, kommer det att vara en övergångsperiod där EU-regler fortfarande gäller i Storbritannien som sträcker sig till årsskiftet. Under tiden ska man förhandla mellan EU och Storbritannien om hur relationerna ska se ut i framtiden. Den stora skillnaden från i morgon är att Storbritannien inte längre kommer att vara representerat i EU:s institutioner. 
 
Brittiska flaggan har redan halats utanför EU-parlamentet, exempelvis.
23.56
Att Storbritannien lämnar EU märks också av på 10 Downing Street, den brittiska premiärministerns officiella residens, där en klocka räknar ner tills dess att utträdet är officiellt (bilden togs för cirka 25 minuter sedan). Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
 
23.56
Jaha, om fyra minuter blir EU cirka 66 miljoner människor färre.
23.58
Det är inte bara i london det firas. I Warrington i nordvästra England pågår exempelvis också firanden. Här en kvinna klädd som nationalsymbolen Britannia. Bild: Oli Scarff/AFP/TT
 
23.59
Som ni märker har vi lite problem med att få kontakt med vår reporter på plats i London. Många sänder just nu från området. En minut tills Storbritannien lämnar EU.
00.00
Och där var det klart! Nu har alltså Storbritannien lämnat EU.
00.01
1 318 dagar efter att britterna i en folkomröstning om att lämna EU har nu Storbritannien alltså lämnat unionen.
00.02
Ett förinspelat ljud från Big Ben ljöd symboliskt när klockan slog 23 brittisk tid, som indikerar att britterna nu lämnat EU. Klockan kunde inte ringa på riktigt vid tillfället eftersom den är satt på reparation.
00.05
Nigel farage, ledare för brexitpartiet och en av de mest framträdande personerna bakom hela brexitrörelsen, lär ha haft en av sina bättre dagar i dag när Storbritannien officiellt lämnat EU. Bild: Niel Hall/EPA/TT
 
00.07
Nu när Storbritannien lämnat EU är det bråda dagarna för Storbritannien att förhandla om sin relation till EU i framtiden. Dessa påbörjas i mars och räknas vara klar i oktober. Väldigt knapp tid, noterar James Savage i studion i Stockholm. Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister, har varit tydlig med att allt ska vara klart i oktober. 
 
"Men han har ju ändrat sig förut", noterar James Savage.
00.10
Det var många som tittade upp med förväntan och många med förfäran på den ikoniska klockan Big Ben i London som slog 23, brittisk tid. Något som innebär att Storbritannien nu lämnat EU officiellt. Brexitfrågan är ju något som bekant har delat britterna och genomsyrat det politiska klimatet i landet de senaste tre åren.
 
00.13
Då var det gjort. Det smått historiska i att det första landet någonsin har nu lämnat EU har nu skett. Storbritannien är inte länge med i den union som från början bildades 1952 genom den Europeiska kol- och stålgemenskapen. 
 
Storbritannien gick med i EU 1973 och lämnade alltså 2020. I går hade EU 28 medlemsländer. I dag är det 27.
00.17
Då avslutar vi också den här liverapporteringen från SVT. Tack för att ni följt oss under kvällen. Rapporteringen kommer såklart att fortgå hur det kommer att gå i förhandlingarna mellan Storbritannien och EU framöver. Det kommer du att kunna följa här på svt.se allt eftersom.
 
Good night!
 
/Victor, reporter på SVT Nyheter.