SVT rapporterade · Hur gick det till när du tog körkort?

07.12
När jag tog så var teoriprovet tvunget vara godkänt o det är flera år sen.
@Anna - Hej Anna, vad intressant! Som reglerna ser ut idag får man göra uppkörningen utan att vara godkänd på teoriprovet. Men från första mars måste teoriprovet vara godkänt för att man ska få göra körprovet. Vänliga hälsningar, Gabrielle Vähämäki, reporter.
07.26
Tänker inte ta körkort. Dyrt och klimatfarligt. Har ADHD
07.26
Levde vid den tidpunkten i Tyskland på grund av min fars arbete utomlands för ett svenskt företag. Där gällde redan vid den tiden de regler som nu införs här för att få körkort. Det är nu nästan 40 år sedan!
07.39
Tycker det är bra att denna regel införs(på nytt eller igen). För många som inte kan trafikreglerna eller vet vad en blinkers är för något
07.40
Jag var förberedd på teorin och hade pluggat och förstått både trafikreglerna och situationer, kan man de två klarar man teori provet.
07.40
Teoriprov klart därefter uppkörning - över 50 år sedan!
07.47
Tog körkort -93. Då var man tvungen att klara teorin först innan uppkörning. Provet var på papper och vissa frågor kunde ha fler svar...vilket var lätt atr missa. :)
07.49
Kuggade 2 el 3 teoriprov men när man ändrade provet så gick det bättre. Klarade körprovet galant.
Skulle nog ha problem med dagens prov som innehåller så mycket mer än ren trafik och körsituationer.
07.49
När jag tog körkort 2006 så var man tvungen att klara teorin innan uppkörning och sen hade man ett år på sig att klara uppkörningen.
07.51
Bokade båda teori muntligt skulle gå först men blev inställd så körde jag upp sen invänta på tid. Så fick jag tid och genomfört teori efteråt. Hade tolk till.
07.57
Klarade både teorin och uppkörningen på första försöket.
08.07
Klarade skrivprovet med 54 rätt av 60 och misslyckades med min uppkörning på Fredag, körde sedan upp på Måndagen och klarade det!
09.42
Vi delades upp i två grupper där ena halva skrev teoriprovet och den andra körde upp. Sen bytade vi. Jag hade endast 2 fel. Fick köra körskolans bil tillbaka själv, så gissa om jag klarade uppkörningen :)
Detta var 1985, vad tiden springer i väg...
10.33
Har uppkörning idag kl 11. Må det gå bra!!!!!!
@Edvin - Lycka till Edvin! Vänliga hälsningar, Gabrielle Vähämäki, reporter.
10.33
Klarade både teorin och uppkörningen på första försöket nar jag tog körkort i Malmö 1981. Hade tight om tid och skulle flyga till Bryssel samma dag för att mönstra pa ett fartyg i Antwerpen. På den tiden fick man körkortet direkt i handen efter uppkörningen om man klarade det.
10.33
Teoriprov som tog 20 minuter, ett varv runt kvarteret. 10 US dollar fattigare och sen var det klart. Bytte sedan till Svenskt körkort ett par år senare. Har aldrig, på 35 varit med om eller orsakat en trafikolycka. Hela körkortsindustrin i Sverige och Europa är en ruffel och båg branch, som bara är ute för att suga pengar av ungdomar. Låt Gymnasieskolorna ta över detta som obligatoriskt ämne och få bort dessa blufföretag från marknaden.
11.01
För 60 år sedan teoriprovet. 10 frågor muntlga 2 frågor ( vänsterregeln och hur ser skylten ut fri fart ) praktiska provet köra runt kvartalet
11.01
Tog körkort 1967 klarade teorin först, sedan var vi 3 st plus bilskolläraren som åkte iväg jag körde först sedan dom andra, när vi kom tillbaka till kontoret så meddelade läraren/ inspektören att jag var den enda som klarade mig! Blev så himla glad tog cykeln hem till mamma🙏🏼👍detta var den 3 september 1967! Fick ta ytterligare några kanske 5 lektioner på höger sida och det funkade och gör så än i dag, 71 år gammal.
11.01
Det här är verkligen på tiden. När människor står och talar högt om hur de fuskat/hotat till sej körkort är det inte konstigt med alla trafikolyckor. Hänsynslösheten är inblandad i många olyckor. Jag tog körkort -86 då kunde man oftare lita på medtraffikanterna.
11.01
Uppkörning och teoriprov igår som gick bra!
11.01
Klarade både teoriprov och uppkörning på första försöket, men körskolan hade fått mig till att ta 17 lektioner innan dem var "klara" med sin lista. Med tanke på min bakrund (traktor och moped) så hade jag inte behövt så många lektioner.
11.02
Tog körkort oktober -76 som privatist.
Första kullen på Gillingebanan!!
400kr . Thats it👍
11.02
Tog körkortet 1982 och det kostade totalt 400 kronor, inklusive körlektioner. Det är andra priser i dag har jag förstått. Men det var kartell då och är det även i dag, det vet jag eftersom jag jobbade på en körskola i många år.
11.02
Min Farfar, född 1911, tog bilen och körde till polisstationen. (polisen utfärdade tydligen körkort på den tiden)
Gick in och sa att han ville ha ett körtkort.

Har du kört hit?
Ja!
Bra.
Kör ett varv runt kvarteret (länsman stod på trappan till polishuset)
Gick tydligen tillräckligt bra för att han skulle få körkortet och köra hem.
11.02
Jag tog mitt körkort för 63 år sedan. Har aldrig orsakat en olycka. Endast en fortkörning. Tom 1989 körde jag ca 6000 mil i tjänsten. Att hålla avstånd och anpassa hastigheten har varit mitt ledord. Kör sedan 10 år tillbaka på dubbfritt utan problem.
11.02
Tog körkort 1966 i Jönköping kl 16.30, då fanns bara enstaka trafikljus i staden och det var vänstertrafik. Klarade både teori och uppkörning vid första försöket. Uppkörningen avslutades med fickparkering och fråga om hur långt det ska vara till framförvarande bil, var osäker och svarade i meter, varpå besiktningsmannen sa, rätt en meter!
11.18
Det bästa jag minns från mina körlektioner är att min lärare sa: ta det lugnt dom bakom får vänta.
11.18
Jag körde privat i fem veckor, sedan med bilskola i fem veckor till. 30,000 kostade det kalaset, allt inkluderat. Klarade teorin med skolans näst högsta resultat och uppkörningen dagen efter, båda på första besöket med manuell växellåda. Detta var våren/försommaren 2018. Har kanske inte kört särskilt länge än men nog finns det fullkomliga galningar på vägarna! Tror inte det är direkt brist på kunskap om nya trafikregler utan snarare total vårdslöshet som är det största problemet.
11.18
Ni har stavfel i artikeln, står kundkaperna i rubriken
@Anonym - Kollar på detta! Tack!
11.19
Godkänt teoriprov skall gälla i två år som förr. Det är inte alla som har råd, ork eller tid att göra allt oavbrutet. Viktigt att man kan teorin innan man sätter igång med resten och resten kan ta tid
11.19
1983 var vi tvungna att först klara teoriprovet för att därefter få boka tid för uppkörningen. När vi klarade uppkörningen fick vi körkortet i handen.
11.21
Fråga fyra är ju felställd. Frågan borde vara något i stil med: "Måste last som skjuter ut mindre än 20cm i sida märkas ut?" Svar: nej.
Maxgränsen ÄR 20cm utskjutande i sida men det GÅR att transportera bredare men då är det specialtransport med bred last, kanske varningsbil och även markeringar på lasten osv. Vilket då motsätter ert svar i frågan.
Eller välja en annan fråga så hade ni sluppit påpekande från minst en besserwisser...

@MP - Tack för påpekandet! Tar detta till upphovsmakaren.
11.27
Tog kortet för 31 år sedan. Blivit påkörd bakifrån av mobiltittande kvinna är enda incidenten. Övningskör med min äldsta son och ger 2 viktiga tips i trafiken till honom som gjort att jag klarat mig hittills: Var otroligt uppmärksam och lita inte på nån! Tyvärr ser jag galet många fler fartdårar och mobilgalningar nu än för typ 5 år sedan..
11.32
Avgasförening, jag visste inte att det fanns föreningar för avgaser.
12.08
Blev underkänd i teoriprovet vilket var standard om man körde upp som privatist 1970. Körprovet gick galant eftersom jag kört bil sedan jag var 13 år...så var det på vischan....kostnad ca 150 kr. Prickfri körning sedan dess....
12.08
🤣Men Elof då... Så fyndig...
12.10
Hej! Jag tog körkort 1967. Började övningsköra i vänstertrafik men körde upp i högertrafik!
Dagen innan uppkörningen tog körskolans ägare/chef sista lektionen. Efter den sa han: Ja, kör du så här i morgon ska det inte vara några problem!" Bra peppning eller hur. Hela kalaset kostade c:a 1200:-
12.10
När jag tog körkortet lärde jag mig att man måste blinka när man går in i rondellen för att visa vilket håll man ska köra. Nu ser jag folk blinkar inte när man går in i rondellen tills börjar svänga vänster. Är det ny regel eller gör man fel?
12.10
Övade mycket privat utöver de lektioner jag tog på trafikskolan, vilket var mycket effektivt. Ägnade därutöver mycket tid med teorin. Enklare och smidigare genom digitala läromedel nuförtiden. Den biten bör man lägga mycket tid på, så undviker man att vara mindre stressad när det väl är dags för teoriprovet på Trafikverket.
12.10
Man ställer sig frågan om någon i byn säljer körkort för jag ser dagligen trafikanter som saknar kunskap om de mest grundläggande reglerna eller så skiter dom fullständigt i dom.
risken att åka fast för vansinnet förefaller ju vara obefintligt.
12.10
Idag kräver många yrken att man har körkort men alla har inte råd att skaffa ett. Varför kan man inte, som i en del andra länder, ha teoriundervisning som en del av gymnasieutbildningen?
Det skulle i alla fall minska kostnaden en del.
12.10
Som politiker tror även trafikskolor att mer regler löser problemen i trafiken. När idioter är ute och buskör så struntar de helt i lagar och regler likt kriminella som begår brott. Många här i forumet vittnar om att trafikanter struntar i regler, ex.vis. dem om mobiltelefoner. Dylikt beteende kan inte så att sägas skolas bort utan är en ren moralfråga. Risken är att saker och ting enbart fördyras för vanligt folk.
12.11
Jag tog körkort för 20 år sedan, intensivkurs i Säffle 1 vecka teori och 1 vecka med uppkörning, sen hade man körkortet i handen. Har aldrig råkat ut för någon trafikolycka under alla år. Tror det handlar om stressen i samhället som orsakar olyckor i trafiken..
12.11
Dagens körkort-process är utformad efter ”duktiga” ungar med välbärgade föräldrar. Vilket är mkt orättvist. Förenkla kraven. Att bli lagom bra förare tar minst 2-3 år iaf. Att unga är mer inblandad i olyckor har inte med deras skicklighet att gör utan med deras attityd & mognad. Det påverkar man inte med dyrare körkort.
12.11
Tog mitt körkort 1965,hade aldrig kört tidigare, då var det vänstertrafik, min första bil var en gammal Opel, älskar att köra bil, har även kört buss i Stockholm mellan 1979-1983
12.34
När jag tog körkort fick jag en papperslapp I väntan på körkortet. Samma dag körde jag ned till centrum med en kompis för att hyra en video.

Naturligtvis blev jag stoppad i en poliskontroll och ombads visa körkortet. Jag svarade sanningsenligt att jag inte hade något och räckte över nämnda lapp. Polismannen står och stirrar på den i säkert en minut, innan hann kommer på att ha måste vända lappen upp och ned för att kunna läsa texten. Ytterligare en minut gå innan han lyckas stava sig igenom de korta meningarna, sedan ger han mig tillbaka lappen och säger: Åk!

12.34
Säger inte att dagens ungdomar är korkade men det var en helt annan studiedisciplin inför teoriprovet på 70-80-talet. Då ville ALLA ha ett körkort och även de som var rejält studietrötta i skolan la manken till för att klara teoriprovet. Så är det inte idag. Många försöker komma så lätt undan som möjligt och pluggar bara en massa frågor i appar istället för att verkligen lära sig trafikkunskap från grunden. Resultatet är att väldigt många kuggar teorin.
12.35
Körkort???
12.35
RTog körkort 1956. 7 lektioner på halvtimme, 7 kr stycket, allt godkänt, inga tillbud under åren, jobbat med trafikplanering.
12.35
Det är alldeles för lätt och billigt att ta körkort med det ansvar som följer.Det finns utmärkt kollektivtrafik som man kan åka om man inte har råd med körkort.
12.35
Tog körkort 1967 i vänstertrafik, 5 veckor efter 28 årsdagen. Privat, var rutinerad (!) bilförare som bondson o levde på landet. Teorin var inget problem, läste in det från en bok, ungeför som idag. Inga stora problem förutom några fortkörnings förseelser.
12.45
Jag haft körkort sen jag var 18 år och 52 nu. Men priserna nu stoppar många och yrken kräver körkort och det blir ond cirkel av det hela, och förr var det lugnare tempo och att man hade bra körskola som var lätt att få kontakt med om man behövde hjälp osv
12.45
Tog körkort Januari 1988.
Körde upp kl 8.00 i årets första snöglopp, blev godkänd. Skrev teoriprovet kl. 9.30 - det rättades direkt inne på provsalen medan jag väntade, tyst för att inte störa de andra. Blev godkänd och fick körkortet direkt i handen.
Det är bra med höga krav, lagar och regler -bilkörning är ändå förenat med stora risker. Men lagar o regler ger ingenting om det inte finns någon som ser till att de följs! Vi MÅSTE ha fler trafikpoliser 👮🏻‍♀️👮🏽👮🏾‍♂️🚓
12.45
TOG MITT KÖRKORT IDAG! Så himla glad och stolt, en milstolpe i livet!
@Edvin - GRATTIS Edvin!!
12.45
jag tog kortet två år sedan. gick till en körskolan och hade inga privata lektioner. efter nästan 1.5 år och typ 70,000 SEK fick jag kortet! det är väldigt dyrt om man känner inte så många att köra privat.
12.45
Övningskörde på bilskola fem lektioner. Åkte till länsstyrelsen och hämta körkortet samma dag som uppkörningen. Körkortet kostade ca 350 kr
12.45
Testa :-)
13.04
Bra 😀
13.04
Sonen med NPF körde 5 lektioner på trafikskola + privat med mig. Klarade både teori och uppkörning på 1a försöket torsdag före jul. Kostnad totalt omkring 7000:-
13.05
1. Att ha körkort är ingen universell rättighet. Att grundläggande utbildning i svenska, matte, samhällskunskap osv ska anpassas så att att kan nå en viss nivå är självklart. För att framföra ett potentiellt dödligt fordon måste man givetvis certifieras och nivån därför måste sättas efter den risk det medför, inte så att fler ska klara det.
2. Att lära sig framföra en bil på ett säkert sätt måste inte vara dyrt. Priset i sig garanterar ingenting. Det är lämpligheten som avgör oavsett hur man skaffar sig den.

Jag tog körkort för 33 år sedan utan en enda lektion. Men några år sedan tog jag BE efter ett gäng lektioner. I båda fallen blev jag certifierad men vägen dit var olika (och olika dyra).
13.05
Körkortet har blivit en klassfråga. Det är många som inte har råd med körkortet och värre kommer det bli. Studielån är ingen lösning på problemet, det är ändå många som inte har en chans. När jag tog körkortet 1985 kostade det mig totalt ca 1200 kronor vilket motsvarar runt 3000 kronor idag. Bara startpaketen på körskolorna kostar mer än så, kostnaderna är horribla.

Sedan kommentar till den som undrade om regler för cirkulationsplatser (rondeller). Det är idag inget krav på tecken när man kör in i cirkulationsplatsen, enbart när man ska köra ur den är man skyldig ge tecken. En ändring jag personligen tycker är dålig, det skulle underlätta flödet enormt om alla ger tecken både vid in och utfart. Dock är det många som över huvud taget aldrig använder sin blinkers, jag undrar vad det kan bero på.
13.38
Tog körkort 1993.
Var första kullen att börja övningsköra vid 16år. Körde privat 2år med föräldrarna.
Köpte teoripaket på trafikskolan samt tog kanske 5 lektioner plus obligatorisk halkkörning. Klarade teorin och uppkörningen på första försöket.
Kostade totalt ca 4500kr
13.38
Ässade teorin, blev kuggad på uppkörning första gången med en missad högerregel, inga problem när jag gjorde andra uppkörningen dagen efter.
13.38
Jag tog körkortet (BE) 1999. Övningskörde med föräldrar och morfar. Körde nog mer än 2000 mil under den tiden. Teorin läste jag själv. Klarade både teoriprov och körprov på första försöket. Lämpen, teorimaterialet och avgifter för halkbanan och proven: 3500 kronor. Samtidigt hade jag klasskamrater som tog mellan 20 och 40(!) körlektioner samt läste teori på körskola. De blev inte godkända på första försöket i vare sig teori eller körprov. En fick göra körprovet 9 gånger innan den blev godkänd. Tror det är bra med hårdare regler. Är du inte lämpad att köra bil ska du inte ut i trafiken i ett fordon.
13.39
Tog körkortet för 30 år sedan, det kostade mej 7000:- men har ALLTID läst på om denya bestämmelserna angående bilkörning och rättat mig efter dom, och ALLTID kört PRICKFRITT..... att ha körkort är ingen RÄTTIGHET, men SKYLDIGHET om du ska framföra fordon på allmän väg
14.34
Tog körkortet idag, grymt känsla. Klarade bägge delarna på första försöket, dock kostade mig dyrt, dryga 30 000, hade inte möjlighet till privat körning.
14.34
Svar gällande användande av blinkers.
De som aldrig använder blinkers är samma typ av människor som kör för fort vid vägarbeten. Superegoister som bara tänker på sig själva.
Sen finns det dom som blinkar samtidigt som dom svänger/byter fil. I det fallet är det troligen fel på bilen. Blinkersfunktionen är kopplad till rattutslaget. När dom vrider på ratten börjar bilen blinka. Med blinkersen ska man ju säga: "OBS jag ska svänga/byta fil snart!". Men dom här människorna säger: "Titta jag svänger/byter fil!".
Torgny
14.34
Tog mitt körkort 27:e Maj, det tog mig 10 körlektioner och kostade 13 000 kr
14.34
Tog körkort 1974. Tog ca. 10 lektioner på körskola.
Gjorde teoriprov utan svåra frågor och en uppkörning på 10 minuter och fick sen körkort.
Skulle aldrig klara ett teoriprov eller uppkörning idag. Så mycket konstiga skyltar på
vägarna. Använder mest sunt förnuft, håller hastighet och avstånd.
14.34
Tyvärr så räcker det inte med svårare prov och krångligare regler. Tog mitt körkort för snart 20 år sedan och sedan dess har klimatet på våra vägar med hur folk kör blivit värre och värre. Det som saknas är inte mer regler lr fartkameror utan folk behöver mer trafikvett och sluta känna sig som Hercules i sina suv bilar. Köpte nyligen en hybrid bil för att sänka min belastning på klimatet då jag ofta åker sj i den. Så med den lägger jag oftast farthållaren på förskriven hastighet för vägen oftast blir jag omkörd av varje bil som kommer efter mig. Vad håller ni på med folk alltså?
14.34
Övningskörde hemma. Tog teorin på en gång men fick köra upp 3 ggr. Sen ville kontrollanten inte se mig mer. Handledare nu och det är jag som kan praktiken och hon som övningskör kan teorin. 😁
14.34
Jag körde upp för B körkort november 1971. 1972 tog jag, som det hette då, trafikkort med C, CE behörighet. 1995 körde jag upp för att få Buss behörighet . Under alla dessa år har jag kört helt prickfritt .Jag är fortfarande aktiv yrkeschaufför.
14.34
Fick mitt körkort 1/12 1970. Tog det som "privatist" och det kostade totalt med uppkörning och stämplar 150:- 😂. Uppkörningen/teorin utfördes på Hägerstensåsens Folkets hus. Självklart ingick MC-kort som jag 33 år senare utnyttjade och köpte hoj. Tycker synd om Er som idag måste lägga ut en förmögenhet för "lappen". Tjorken
14.35
Tog körkort för MC för 44år sedan och bil för 42 år sedan. Hjälper idag sonen att övningsköra. Teoriproven bör göras om! Idag är det snarare en övning i språkförståelse än trafikkunskap! Man tenderar att krångla till frågeställningarna oerhört.
14.45
Tog körkort för 67 år sedan. Körde 3 gånger. Sista gången blev jag påkörd på en parkering av en annan körskoleelev. Klarade mig genom att jag stod stilla. Körkortet kostade 105 kronor
14.45
"Tog körkort 1974"

Glömde tillägga att jag även fick körkort för motorcykel .
Och jag som aldrig någonsin kört motorcykel. Så var det då....
14.46
Skönt nu har båda mina barn körkort!!! De har verkligen gått in för att plugga och övningkört i alla lägen samt gått på körskola och kört 10 ggr var. Deras körkort kostade ca 15 000 kr/st. Båda två klarade teori och uppkörning bara någon dag efter deras 18-års dag. Väl värt pengarna. Hör att det är många människor som köper bil som inte har körkort och kör olovligt. Mycket skrämmande!
14.46
Det är inte konstigt att fler kuggar sig idag än tidigare fast både körprovet och teoriprovet är likvärdiga när jag tog B-kort första gången år 2000. Då hade vi det som många saknar idag, goda kunskaper i svenska språket, samhällskunskap, matte och i tillägg till det lite sunt förnuft.
14.46
Tog körkort 1965, efter 6,5 tim körlektion. Teorin inga problem, lättare trafik då och färre skyltar. Försöker uppdatera mig allteftersom men det finns en övre gräns för vad jag kan ta in känner jag och en övre tidsgräns när jag bör lämna in lappen.
15.02
Tog körkortet - 96. Teorin gick ganska bra. Uppkörning lite svårare. Kinkiga uppkörningspersoner. Ibland körde jag för snabbt i en korsning, nästa gång i samma korsning för sakta, en annan gång tjatade han om intervaller på vindrutetorkare på bakrutan. Detta gjorde mig osäker och stressad. Detta var med körskolans bil. Men sen gick det.
16.02
Det är fn inte menigen att det ska kosta 15000kr för en stackars student att ta körkort. Känns som allt det här bara är till för att gynna körskolor och transportstyrelsen.
16.03
Tog mitt B-körkort På 90-talet..först teorin,halkkörning,sedan uppkörning ! Ingen uppkörning om inte teorin var klar & godkänd.Så var det iaf i Linköping på den tiden...körde på Magnussons trafikskola,på Vasavägen, lärare Dennis..kört hästtransport & tillåtet släp
16.03
Tog körkort 1966 när jag fyllt 18 utan problem. Fick skaffa behörighet för tungt släp 2015 och klarade teorin med knapp marginal vid första försöket. Var till bilskolan och tränade flera gånger innan för att vara säker. Det var många nya regler som inte fanns 1966, dessutom var det ju inte penna och papper längre. /Gamla tanten.
16.03
Tog körkort 1965. Om jag minns rätt fick man först göra teoriprovet och klarade man det fick man sedan göra uppkörningen. Vi var tre samtidigt som körde upp och jag var den enda som fick godkänt! Tur kanske. Körkortet kostade som en månadslön 1965, ca 600 kr.
16.03
Har varken bil eller körkort. Cykel och buss fungerar utmärkt även om man bor på landet, men bilen är en helig ko för svensken. Det kommer att svida när den privata massbilismen förbjuds
17.00
Gick bra.

Tog det i höstas för det ”kan va bra att ha”
Men jag cyklar, åker tåg eller går när jag tar mig fram. Kan va bra att ha i cv:t.
17.27
Tog körkort 1969 som privatist, läkarundersökning, körtest, teori - totalt 150kr
17.27
94 var det 40 frågor med olika svarsalternativ där flera alternativ kunde vara rätt/fel. Sen körde man upp. För ca 10 år sedan försökte jag ta busskörkort utan att plugga. Misslyckades på teorin. Många löjliga frågor var med som vilken sida av vägen man får stå vid gator som plogas varannan vecka och liknande. Det tar man reda på när det behövs. Skulle inte tro att det säljs registrerade fordon bredare än 2,60 heller. Så varför ha med frågan? Gör ingen till en säkrare förare att memorera sånt.
17.27
Min mamma tog körkortet 1972 och det hon berättade var att hon fick ett pappers körkort, samt fick hon körkort för motorcykel på köpet. Själv tog jag körkortet 2012. Det bästa jag gjort.
17.27
Jag skulle gärna vilja veta var Jan Söderman bor, för här är bilen ett måste och ingen helig ko, skulle inte kunna varken ta mig till och från jobbet eller handla om jag inte hade bil.
18.00
Hur kan dem göra teoritest så svårt? Ufff och körprovet ännu svårare. Man kan tycka att dem vill bara tjäna pengar ,pengar som många av oss inte har. Tänk lite på våra ungdomar dominerar. Gör det billigare... 😡
18.00
Jag försökte ta körkort i många år. Kostade nog till slut dryga 30000. När jag körde upp de första 3 gångerna var jag riktigt bra på att köra bil, men samma maktmissbrukande kontrollant kuggade mig varje gång. 4 år senare när jag var dålig på att köra bil för att jag inte kört på ett bra tag, men hade en annan kontrollant, klarade jag uppkörningen. Det är skrämmande.
Bor man i glesbygden är man fortfarande beroende av bil då kollektivtrafiken kan vara icke-existerande eller otroligt sparsamt planerad. Därför är det inte bara en "helig ko" och en lyx som man kan förbjuda utan vidare åtgärder gällande fungerande kollektivtrafik i hela landet.
19.00
Jag tog körkort 2012 och klarade teoriprovet första gången. Att ta körkort i övrigt var nog det svåraste jag någonsin gjort, och jag körde bil regelbundet i ungefär ett år efter att jag tog körkortet. Sedan dess har jag inte behövt att använda bil på grund av en annan livssituation, och nu inser jag att jag tappat all kunskap som jag lärde mig och skulle aldrig ens KUNNA ge mig ut på vägen igen.
19.00
Tog körkort 1970 som privatist. Totalkostnad 114 kr! Dyrast var själva uppkörningen med privatbil. Läkarintyg 5 kr. Stämpelavgift på papoerskortet 14 kr.
19.01
Tog körkort 1964 arbetsgivaren betalade, fick full lön under körlektionerna. Gubbarna var tuffa mot tjejer som skulle köra upp, fickparkeringen måste vara perfekt och vi hade både skriftligt och muntligt förhör. Blev yrkeschaufför direkt vilket var ovanligt på den tiden
19.01
Blir mörkrädd att se alla kommentarer i tråden. Det sunda förnuftet är som bortblåst hos så många när det kommer till trafiken vilket är anledningen till alla strikta regler som tillkommit genom åren.

Kommentarer som:
"Det är dyrt" och "hur ska kan man veta allt?", bevisar bara det att många fått ett kort som de inte borde fått från början.

Hur ska man veta allt då? -Ja, det är liv vi pratar om, billister är så fruktansvärt trångsynta idag och det märks att många inte bryr sig om regler eller tar chansen att göra den där grejen som så riskerar någon annan liv.

Varför är det så dyrt? -Antagligen för att folk inte kan klara av teoriprovet eller uppkörningen och gång på gång fyller upp körskolelärarnas redan tidspressade scheman.

Körkortet skiljer agnen från vetet. Tyvärr inte tillräckligt bra.

19.57
Låter vettigt ändå. Finns för många rötägg på vägarna som fått körkortet i flingpaketet..
Kör bil dagligen och hade jag fått en krona för varje gång jag fått nita för stolpskott som svänger ut utan uppsikt så hade ja varit miljonär nu...
Det må vara dyrt att ta körkort, men se det som en långsiktig investering.
19.57
För mig var det "100" år sedan, kostade inte så många kronor men samtigt har jag genom åren i mitt jobb + fritid kört ungefär 7000- 8000 mil/år. I mina jobb har vi alltid gjort körkortsprovet ( teori) varje år. Prov + uppkörning är jätteviktigt, gör det inte lättare bara.
19.57
Fick körkortet 1995, och då var det samma sak, var tvungen att klara teorin innan uppkörning, tyckte det var ett bra upplägg.
19.57
Jag hörde många de kunde ingenting inte läsa och skriva heller du fuskad och fick körkortet och jag som inte fuska 20 år har inte fått körkort
19.57
Körde opp 2002. Kostade 6500 kr allt som allt. Det gick bra, ingen fara.
19.57
Och det är ju ändå bra CSN-lån idag är giltigt att ta körkortet till idag, sedan 1 januari i fjol.
20.01
Tack för att ni delar med er av era erfarenheter! Nu stänger vi chatten för denna gång. 
Trevlig kväll!