SVT rapporterade · Chatta med barnmorskan om förlossningsrädsla – och dina erfarenheter
Barnmorskan My Wikström kommer att svara på frågor om förlossningar och förlossningsrädslor under eftermiddagen, men skicka gärna in era frågor redan nu.
Hade en väldigt jobbig första förlossning, allt låste sig. Förklaringen jag fick då var att jag var för vältränad och att mina lite för stora muskler var för ”starka” när de till slut kom i kramp. Kan det vara så?
Min kropp var van att utsätta sig för smärta under lång tid genom min tid som elitidrottare, men här blev det tydligen inte bra.
Är det att föredra att inte vara ”för” vältränad till en förlossning?
Min kropp var van att utsätta sig för smärta under lång tid genom min tid som elitidrottare, men här blev det tydligen inte bra.
Är det att föredra att inte vara ”för” vältränad till en förlossning?
Hej Sara.
Va bra att du skriver till mig. Det är en vanlig missuppfattning att musklerna kan bli för stora, dock kan de under en förlossning vara starka, oavsett träningsbakgrund. Musklerna spänner sig och spjärnar emot då vi som kvinnor upplever rädsla/oro och får adrenalinpåslag i kroppen. Du beskriver att "allt låste sig" och det är en vanlig känsla då man har ett adrenalinpåslag som gör att kroppen faktiskt "låser sig" och blockerar hormonet oxytocin som främjar födandet. Kroppen är programmerad att kvinnan inte ska föda då kvinnan befinner sig i stress och rädsla och det är sannolikt detta som aktiverades för dig. Det är inte att föredra att man är otränad. En kvinna som är van att spänna sina muskler kan också lättare identifiera avslappning som är en nyckel för att främja födandet. Hoppas du fick svar på din fråga, om du står inför en ny graviditet och förlossning rekommenderar jag dig att öva avspänning redan innan förlossningen och läsa Föda utan rädsla. Lycka till. Hälsning My
Man vet sen länge att personalnärvaro minskar rädsla Ändå är råden som Susanna Helin ger helt och hållet fokuserade på kvinnan. Hon ska andas ljudlöst, hon ska vara tung i kroppen, hon ska ha mörk röst (inte skrika, skäms på er ni som gjort det) och hon ska säga ja till barnet i sina tanker. Individualisering och skuldbeläggande.När ska fokus flyttas till barnmorskorna?
Hej Isabella. Tack för din fråga.
Du har helt rätt, närvaro på salen minskar oro och rädsla hos den födande, dock är det fortfarande så att det är kvinnan som föder barnet. I Falun har vi idag en större personaltäthet på förlossningsavdelningen än vi haft på många år och det är vi otroligt glada för då det resulterar i att vi har mycket större möjlighet än tidigare att vara med kvinnan och hennes partner, vilket vi ju vill. Med de verktyg som nu ska implementeras i hela vårdkedjan, från förlossningen till förlossningssalen får vi ett gemensamt språk kan man säga vilket underlättar under födandet. Alla verktyg i metoden Föda utan rädsla är utformade ifrån vad som fysiologiskt händer i kroppen, det är styrkan i metoden. Med hjälp av verktygen reduceras adrenalin och främjas oxytocin som är kroppens broms (adrenalin) och gas (oxytocin) i förlossningsarbetet. Mörk röst stimulerar oxytocin och det är främjande för förlossningen. Ljust skrik aktiverar adrenalin som hindrar förlossningen. Ingen kvinna ska känna skam för att hon skrikit som ett resultat av sin rädsla och oro, det är kroppens naturliga respons på adrenalinpåslag, men vi vill hjälpa henne slippa känslan rädsla som ligger till grunden för skriket.
Vårt gemensamma mål bör vara att kvinnan föder i en känsla av trygghet med hjälp av sin förberedelse, sin förlossningspartner och sin förlossningspersonal.
Hoppas du upplevde att du fick svar på din fråga.
Hälsning My
Jag fick förlossningsrädsla efter min första förlossning som slutade med sugklocka och yttre press. Just den yttre pressen är det värsta jag någonsin varit med om! Det kändes som ett övergrepp men ingen pratade med mig om det efteråt. Är det vanligt att man inte pratar igenom en sån sak efteråt? Det kändes liksom som att ansvaret att ta upp det låg på mig.
Med andra barnet fick jag en fantastisk barnmorska på MVC och jag läste Föda utan rädsla, så den förlossningen blev tack och lov en rejäl revansch!
Med andra barnet fick jag en fantastisk barnmorska på MVC och jag läste Föda utan rädsla, så den förlossningen blev tack och lov en rejäl revansch!
Hej Caisa. Tack för din fråga.
Jag förstår att den yttre pressen upplevdes jättejobbig och att den känslan fanns med dig inför din 2:a förlossning. Det är väldigt ovanligt att detta utövas och gör man en bedömning att det är absolut nödvändigt bör detta följas upp hos kvinnan efteråt. Jättetråkigt att höra att det inte gjordes för dig och att du upplevde att ansvaret var ditt, så är absolut inte fallet.
Det känns fantastiskt att höra att du fick revansch med barn nr 2 och att du upplevde stöd av barnmorskan på MVC samt i metoden Föda utan rädsla.
Hoppas du fick svar på din fråga.
Hälsning My
Att föda barn är farligt. Annars skulle det inte hända på sjukhus. Förut kostade det ofta livet för båda kvinnan och barnet. Med dagens sjukhusvård har dödssiffrorna reducerats rejält. Därmed slutar inte förlossning att vara farlig, liksom inget annat slutar vara farligt enbart för att faren kan hanteras. Dessutom kvarstår betydande fara. Fara för kroppsskada. Fara för psykiska besvär. Fara för sexlivet. Fara för barnets intellekt. Fara för en tillvaro slagit i spillror. Med detta i åtanke är rädslan naturlig, inte bara på grund av vad man intellektuellt vet, utan även i kroppens urinstinkter om fara. Rädslan går inte informera bort hos föräldrarna, utan måste tas om hand genom närvarande, vänlig och bekräftande personal. På Mora BB skapade personalen underbara trygga förlossningar genom sin närvaro. Hur implementeras kunskap om betydelsen av personalens närvaro i verksamheten i dag?
Hej Rita.
Att föda barn är det enda friska som vi tar hand om på sjukhus för att skydda de få gånger då någonting händer som vi behöver hjälpa till med. Kan vi hjälpa kvinnor att föda i trygghet vet vi att riskerna med förlossning minskar, det resulterar i kortare förlossningsförlopp, minskade interventioner, minskad användning av medicinsk smärtlindring och ökad positiv förlossningsupplevelse. Under ett förlossningsarbete pendlar kvinnan mellan rädsla/oro och trygghet helt naturligt och med hjälp av verktygen som nu implementeras kan hon hjälpas mot trygghet. Självklart är närvaro av personal på förlossningssalen jätteviktig och det är förlossningspersonalens mål att vara inne på förlossningssalen så mycket som kvinnan och partnern behöver. Nu då förlossningspersonalen är fulltalig, som tyvärr ej varit fallet i perioder tidigare under 2010-talet så finns större möjligheter att stötta på salen och det är vi otroligt glada för.
Hoppas du fick svar på din fråga.
Hälsningar My
Oerhört cyniskt att slå ner på rädsla och att skuldbelägga t ex att man känner att man måste skrika av smärta. Jag hade dödsångest när jag födde barn, under ett mkt långdraget förlopp. Fick inget stöd av barnmorska och läkare, bara klander och elakhet. Jag beslöt där och då att aldrig mer föda barn. Kunde aldrig an till det barn jag fick, pga de trauman jag behövde genomlida under förlossningen. Har inte träffat mitt barn , som nu är vuxet, på över tio år, och vill inte heller göra det. Hade jag fått hjälp och stöd, och fått vara mig själv, kunde jag ha haft en bättre erfarenhet. Så tänk er för, ni som är så präktiga i era råd om att kvinnor ska uthärda smärta till varje pris, inte få skrika, inte få kejsarsnitt. Det är gamla unkna värderingar som ni står för i en modern tid!
Hej Annie.
Tack för att du delar med dig. Otroligt tråkigt att höra om din traumatiska förlossningsupplevelse, det låter hemskt och som att det påverkade din initiala anknytningsprocess till ditt barn. Jag hoppas att ingen behöver uppleva det trauma som du gått igenom och vi önskar hjälpa kvinnor både innan, under och efter förlossningen för att ingen ska behöva känna som du. Genom de verktyg som nu implementeras kan vi reducera förlossningssmärta, kontrollförlust och ångest under födandet. Plats finns självklart fortfarande för olika former av smärtlindring under födandet men då rädsla genom verktygen reduceras under födandet minskar upplevelsen av smärta så det är där vi vill börja att hjälpa den födande. Kvinnan ska inte uthärda till varje pris, hon ska få hjälp att reducera smärtan och få tillgång till de smärtlindringsmetoder som hon önskar. Kvinnan får gärna skrika för att hantera kraften i födandet men skrika med lågt tonläge för att aktivera det hormon som stimulerar förlossningen och verkar smärtlindrande, oxytocin.
Tillsammans, den födande, partnern, barnmorskan på MVC samt förlossningspersonalen, kan vi hjälpa den födande att föda i trygghet, oavsett hur hon gör det, vaginalt eller med kejsarsnitt.
Hälsning My
Hur vanligt är det att en kvinna i förlossning upplever så stark rädsla att hon upprepande ropar efter mamma?
Hej Mikael.
Tack för din fråga. Att en kvinna i rädsla och stress kan ropa olika saker händer absolut. Vilket ord det råkar bli kan vara olika. Jag förstår att du som partner bredvid kan uppleva detta svårt att hantera. Viktigt att komma ihåg är att en kvinna som befinner sig i stress och oro behöver hjälp att ta sig därifrån. Med hjälp av verktygen i Föda utan rädsla så kan hon ledas mot ökad trygghet. Blir en ny graviditet och förlossning aktuell, läs boken Föda utan rädsla och få information av er barnmorska på mödravården. Hoppas du fick svar på din fråga.
Hälsning My.