SVT rapporterade · Vad tycker du om förslaget med ”Gröna checkar”?

Moderaterna i Kalix vill hjälpa till att förändra livsstil hos de med försörjningsstöd. Detta genom att en del av stödet ska vara riktade checkar mot frukt och grönsaker. Vad tycker du om förslaget?
Hej! Tack för att ni delade med er – nu stänger vi chatten. Trevlig kväll!
14.50
Jättebra förslag !
14.50
Jättebra!
14.57
Låt folk handla de de vill.
Sänk priserna på grönt istället, så alla har råd att handla grönt.
14.59
Oförblommerat klassförakt! Fattiga ska ”läras” att äta nyttigt, men kommunalråd får vara hur feta de vill.
14.59
Bästa politiska förslaget på länge!
15.00
Idiotiskt! Nu ska nån bestämma över dig igen...vart är vi på väg i vårt samhälle.
15.01
Bidragen kan endast användas till detta, men Moderaterna vill behålla folks valfrihet så det handlar om att visa på alternativ. Ursäkta!!?? Var är friheten att välja??
15.04
Utmärkt förslag som första steg. Det bästa vore om de som behöver
försörjningsstöd får en större andel i form av "foodstamps" -
matkuponger som är personliga. Resterande behov kan socialen reglera
direkt såsom hyra, el etc. Kläder och övrigt mot faktura till soc.
Givetvis behövs även fickpengar för småutgifter som bio osv.
15.04
Jag gillar inte moderaterna i vanliga fall men intresant förslag
15.15
Moderaterna vill att folket ska ha valfrihet.Det rimmar dåligt med deras gröna checkar.Moderater har ju vannan att kasta sten i glashuset inte första och sista gången
15.25
Jag kan tycker att fattigföraktet skiner igenom, ge gärna gröna checkar men gör det inte som en del av för försörjnings stödet
15.25
Urbota korkat förslag, t.o.m. för att komma från en moderat. Partiet som säger sig värna valfrihet har alltid varit för att förtrycka de socioekonomiskt "lägre stående" människorna.

Det här förslaget är lika dumt som kärnan i deras ekonomiska politik, att rika motiveras bäst med mer pengar medan fattiga motiveras bäst med (ännu) mindre pengar.

Moderaterna är ett elitistiskt parti vars politik endast är till för att gynna dem själva som individer, de skiter i samhället och medmänniskorna.

Moderaternas har dock lyckats med den största bluffen någonsin i svensk politik när Reinfeldt-regeringen lurade stora delar av befolkningen att tro att alla som hade ett arbete tillhörde en överklass som skulle gynnas av deras politik. Förlusten i samhällsservice och samhällsklimat är dock mångdubbelt större än de få kronor de allra flesta fick mer i plånboken. Återigen var det endast de riktigt rika som tjänade på moderaternas politik.
15.29
En gurka kostar mer än en chipspåse... en månadsförbrukning av chips kostar lika mycket som en grönsallad med tomat och gurka för en middag. Idiotiskt och verklighetsfrånvänt förslag.
15.31
Ha inte fördomar om människor det är ingen hjälp för människor som har det svårt
15.43
Ett förslag vars bärande argument är en glasklar självmotsägelse. Moderaterna i allmänhet, i Kalix i synnerhet, gör klokt i att läsa in sig på Rutger Bregman och omvärdera både mål och medel.
15.44
Ungefär i stil med Kristoffer Tamsons (M) uttalande:
"Vi måste se till att pengar ska gå till Svensk järnväg där människorna bor och där människor reser, och inte till träd i Norrland".
Varför alla dessa galna uttalanden från Moderaterna?
15.51
Om man ser till fakta: att hälsa till en del är socioekonomiskt fördelad, så är tanken god.

Ska man se till hur samhället kontrollerar vad försörjningsstödet (=skattemedel) går till så vore väl första steget att omöjliggöra köp av tobak, alkohol, spel, och mat och omkostnader till husdjur...
16.03
Ge er
16.03
Men herre gud!!! Detta är inte klokt!!!! det är väl redan nog pinsamt att behöva leva på försörjningsstöd!! och nu ska de också bestämma vad man skall äta!!! Nä vart … är vi på väg? Man har redan en "orsak" varför man lever på försörjningsstöd och det är väl ändå nog och oerhört pinsamt för den enskilda människan/individen och glöm inte att man redan "existerar" på "försörjningsstöd" och lever på existensminimum. Vad är den lägsta nivå där man upphör att vara sin egen individ och beslutsfattare? Enl. lag så är man sin egen beslutsfattare till den dag man är omyndigförklarad!!
16.33
Detta är inte klokt, trodde inte det var möjligt att komma med så korkat förslag!👎
16.34
Ser egentligen ingen skillnad på detta initiativ och det med motion på recept. Tycker det låter positivt
16.50
UTMÄRKT FÖRSLAG😁
16.52
Utmärkt!
17.21
De som lägger ett sånt förslag har aldrig varit fattiga. Grönsaker är bra men har man dåligt med pengar måste man i första hand äta sig mätt. Många grönsaker har ett förhållandevis lågt energiinnehåll i förhållande till sitt kilopris. Men överheten har alltid haft orealistiska synpunkter på vad fattigt folk ska äta. Gå tillbaka till nödåren och krigsåren under första hälften av 1900-talet.
17.21
Det är inte sant så ogenomtänkt!! Vilken person kränkning av individ, här är det väl ändå STOPP? Vem har det mandattet att ta ett politiskt beslut om vad person i beroendeställning ska inhandla och inte? Kan man som person INTE sörja för sig själv då förstår man om man måste fatta beslut på individ nivå! Men detta är ju löjligt! Massbestraffning? Kalix kanske har för många beslutsfattare så man måste hitta på egna grejer som att kränka en hel individ?Tydligen så har det inte kommit på att införa ngn begränsning mot socker??och att man bara "får" handla light produkter! Man är inte intresserad om hen som politiker borde få den "gröna" hjälpen/idéen personligen, totalt orelevant att relatera till sig själv fanns det inget bättre argument? Fruktansvärt upprörande! Skäms Kalix och be om ursäkt.
17.21
Vidrigt förslag, försörjningsstöd är ett säkerhetsnät vi har som tack för idogt slit. De pengarna spenderar jag helst på vad jag vill utan att det ska styras av politiker utan insikt i min verklighet. Dumt förslag som infantiliserar bidragstagare.
17.21
Nya hittepå regler,sikket svammel,har dom inte mer viktigare saker att ta tag i..
17.27
Mera grönt till folket! Bra förslag! Om det blir pengar kvar köp lite lördagsgodis 🍌🍒🍰
17.53
Är detta Aprilskämt? Skatta Det som är ohälsosamt och gör det som är hälsosamt billigt.
17.53
Quote; Meningen-andemeningen, hjälp att förändra livsstilen!! Jag "tror" att människan är kompetent att göra ett bra val. Sen väljer ju människan till sist! Varför ens ta upp denna idéen då? Motsägelsefullt så det heter duga! Människan är mkt väl medveten om andra alternativ och vill man ha kostråd och alternativ hjälp ang kostvanor/förändring så går man till till sin hälsocentral och pratar med Dietist man går INTE till moderaterna så "kompetent" är vi individer ,om inte så är man i en beroendeställning och har redan fått en individanpassning men inte via Moderaterna.
19.18
Superbra förslag!!
19.18
Jag trodde faktiskt det fanns gränser på Moderaternas totala förakt för människor på andra sidan av samhället. Jag har varit så naiv att jag inte trodde att de var totalt oförstående för andra människors situation.
19.19
Valfrihets partiet.
Så urbota dumt.
Att man köper "dålig" mat är ju faktist för att den är billig vad gäller pris, energiinnehåll.
3000 kilokalorier korv och pasta är inte dyrt medan samma mängd från grönsaker är svindyrt och det lär ju inte vara så att man får mer pengar för att kunna köpa nyttig mat.
Det blir ju i praktiken så man låter folk svälta.
19.19
Som någon redan skrivit den som tar fram ett sådant här förslag har aldrig varit utan pengar. En köper det som ger mest mättnad för pengarna och det som räcker längst. Får mig att tänka på citatet som tillskrivs Marie Antoinette när folket svalt. Varför äter de inte bara kakor då? Lite samma här fast omvänt. Varför tar de sig inte bara en frukt om de är hungriga? Sovjetförslag verkligen.
19.19
Moderaterna i Kalix verkar vilja idiotförklara bidragstagare!! Löntagare i kommunen ska väl då också få en del av lönen i form av "Gröna checkar"! Glad att bo i en Hälsingekommun med dugliga politiker med sunt förnuft.
19.19
Högern har i alla tider vilja omyndförklara fattiga mänisior typiskt moderater.
19.19
Idiotiskt
19.20
Är det ingen som inser att med ett sådant förslag så är diktaturen inte långt bort. Att en myndighet har en sådan synsätt är bara att dra paralleller med ett diktatoriskt styre där gemene man inte har något att säga till om utan någon annan bestämmer åt dig hur du ska tänka och i detta fallet någon bestämmer vad du ska äta. Man nervärderar människa och dennes frihet. Man ser ner på folket och tänker att de är för dumma för sin egen skull som inte kan fatta egna beslut och inte kan själva bestämma vad man vill äta och själva styra över sina egna liv. Nu syns verkligen ”vi och dom” mentaliteten hos dessa politiker. Skiljelinjen ökar mellan makten och folket. Riktigt farlig och hemsk väg som vi är på väg mot om dessa får hålla på med dessa tankar och förslag. Illa illa. När någon annan dikterar vad någon annan ska göra/tänka etcetera då är vi på väg åt ett farligt håll.
19.20
Om man vill förbättra folkhälsan och vara konsekvent, måste man tvinga alla samhällsgrupper att äta en viss mängd grönsaker. Vem tror att höginkomsttagare skulle gå med på det. Vem tar på sig att förklara för bidragstagarnas barn varför dom inte kan få en påse chips på lördagskvällen. Detta förslag doftar unket 30-tal.
19.20
Är det inte moderaterna som brukar prata om valfrihet?! En sådan utomordentligt fånig idé och överlägsen attityd mot medmänniskor. Usch!!!
19.20
Väldigt märkligt förslag, där den som sitter i kassan ska avgöra vad personen får lösa in med den "gröna checken". Ska det bara vara färskt frukt/grönt eller gäller det även konserver och djupfryst? Vem ska sedan utföra hälsosamtal och hur ofta, hur gör man uppföljning av samtalen. Måste kvitton medtas för att visa att man inte fuskat, och om man fått köpa något som kassapersonalen inte vet hur de ska tolka det, vad händer då?
19.20
Vilket fantastiskt förslag av kommunpolitikern och regionrådet Linda Frohm. Varför inte omvandla lönepåslagen i avtalsrörelsen till morotscheckar till landstingspersonalen, det skulle säkert också uppskattas lika mycket som grönsakscheckar till den fattige......suck
19.20
Vedervärdig o hemsk människosyn, e ursäkt vore på sin plats.
19.20
Snacka om förmynderi och förnedrande mot människor som är i beroendeställning. Jag trodde vi gått ifrån tvånget i vårt samhälle. Den som tycker det här förslaget är bra har aldrig haft socialbidrag.
19.20
Jag är långt ifrån moderat men jag tycker förslaget är bra. Har jobbat i förort och vet hur dålig kosthållningen kan vara. 👌
19.20
Under 1700-talet kämpade allmogen för att naturaförmånen skulle ersättas med en lön i pengar. Är detta vad överklassens politiska företrädare vill återinföra?
19.20
Moderaterna har en speciell människosyn för att uttrycka det snällt.
Rika måste ha ständigt mera rikedomar och större friheter för stt fungera väl medan fattiga måste ha mindre och kontrolleras för att fungera väl
19.21
Att ta emot försörjningsstöd är något som förhoppningsvis händer under en begränsad period i människors liv. Att själv få välja vilken livsstil man föredrar är en mänsklig rättighet. Att komun och stat uppmuntrar människor att leva hälsosamt är ingen dålig ide, men individen måste själv ha rätten att välja. Moderaterna brukar ju vara dom som värnar om individens frihet. Dom brukar plädera för att de värden (socialismen) som jag företräder gör för stora inskränkningar och begränsar människors handlingsfrihet. Så i klartext menar jag att det är ett uruselt och för individen kränkande förslag som bör hamna i papperskorgen. Detta är bara ett sätt att mästra och straffa människor i beroendeställning.
Jag undrar nu, vilka andra bidrag tänker M villkora för de som har det allra sämst ställt?
19.21
Valfrihet är inte för fattiga tycker moderater, och tror sig ha något slags högre moral än fattiga människor - men tänker inte ens på hur dyrt det är med grönsaker och frukt under hela vintern. Den som lever på försörjningsstöd en längre tid har svårt att få det att räcka till ens det nödvändigaste, och moderaterna vill ta ifrån den behövande möjligheten att välja.
Oförskämt vidrigt!
19.27
Jag har ett förslag.
Rösta inte på moderaterna om de kommer med så korkade förslag.
19.58
Jag tycker att det är ett dåligt förslag,ett övergrepp på människors fria vilja och förmåga att tänka själv. Jag äter ytterst lite grönsaker och har utmärkta blodvärden och ingen vitaminbrist och jag har en vän i min egen ålder som knappt äter frukt,än mindre grönsaker och hon har mycket bra värden och bra puls och blodtryck.
20.27
De "fritidspolitiker" som sitter i olika kommunstyrelser och kommunnämnder får arvoden för varje sammankomst! Jag tycker att dessa arvoden skulle vara grönsakscheckar istället för pengar till de politiker som eventuellt driver igenom detta förslag! Då skulle de åtminstone föregå med gott exempel!
Arvodena kommer ju från kommunskatten liksom socialbidrag!
20.27
Jag tycker att det är toppen! Vi måste hushålla med skattepengar och då minska sjukvårdskostnader genom att hjälpa medborgarna att leva friskare! Om man vill äta vad man vill får man lov att själv skaffa pengarna till det. Inte konstigt alls tycker jag?
08.10
Varför ska en politiker bestämma vad en individ ska handla? Speciellt när det gäller saker som är relativt dyra för dess näringsvärde. Tror att folk köper frukt o grönt endast dels för att de gillar ohälsosammare mat men även dels för att det är det som de har pengar att äta sig mätta på.
08.10
Storebrorsfasoner!!!!!!
08.11
Ett annorlunda, modigt förslag, man vill ju den enskilde individens bästa. Alltid svårt med pekpinnar! Vi vet idag att akademiker och folk med jobb lever ca 5 år längre därför att dom äter bättre: mer grönsaker, mindre socker, fett, läsk, chips och rör sig mer.
Får man då ett incitament och hälsosamtal kanske man kan undvika livsstilsrelaterade sjukdomar som diabetes, högt blodtryck, övervikt och alla de följdsjukdomar som följer med, dessa minskar ju betydligt ens livskvalitet .
08.11
Kan inte alla löner och pensioner också ges i form av olika checkar? Inga pengar till tobak, sprit, bensin, plastkassar och andra onödiga produkter. Kläder vart tredje år och semester bara på godkända platser. Vilket idealsamhälle det kan bli.
08.12
Vad menas tro? Att man ska få en rekvisition på exakta matvaror och hygienartiklar per månad? Istället för ersättning och få handla själv vilka matvaror/hygienartiklar man ska få handla för?
Typ: 8 toarullar, 1 tandkrämstub, olika grönsaker och just den och det märket av matvaror?

Kassörskan: Nej men serru - kommunen tillåter inte en toarulle till = torka dig med vad 17 du vill detta gäller endast för 8st toarullar, du får inte handla falukorv denna vecka, sorry att det är extrapris och inte välja vilket märke på som helst på deodoranten för den för allergiker gills inte på din kupong från ersättningen = det tillåter vi inte i affären heller ... inte heller vilket märke du handlar oavsett. Återkom nästa månad så har du tur kanske du får handla det nästa månad istället - har du tur så är det extrapris den dagen du handlar också annars får du vara utan.

Förresten - vilken person som får ersättning via försörjningsstöd handlar Champagne? Eller belugakaviar? När det finns mjölk och Svennes kaviar i matbutiken. Man får väl ändå inte rekvisitioner till Systembolaget eller till delikatessbutiker - har jag aldrig hört talas om! Någon har skrivit att det inte blir champagne och belugakaviar - därav min reflektion.

Sådana jämförelser är klockrent från Brats på Stureplan - snorungar som inte ens vet vad som finns i Konsum, på LIDL etc utan endast handlar på Östermalms hallar.

Vet de ens vad som kom först: Ägget eller hönan eller hur man öppnar en konservburk???

Vad är DETTA för Diktaturfasoner??? ÄVEN de som får ersättning (oavsett vad för sorts ersättning: försörjningsstöd, sjukpenning eller arbetslösersättning) betalar faktiskt skatt på ersättningen de erhåller. De måste få välja vilka matvaror (själva) de ska få handla.

Ska de kanske få sämre utbildning, sjukvård etc också? Att inte få välja själva vad ersättningen som redan är beräknad i en summa till olika saker ska gå till är mottagarens ansvar OAVSETT:

TVI VALE vilka förutfattade åsikter och diktaturfasoner 👎👎👎
08.12
Så fruktansvärt inskränkta de stackars moderaterna i Kalix måste vara, jag tycker verkligen synd om dem.

I vilken värld skulle detta vara en hjälp för de människor som redan idag vänder på kronorna för att få det att gå ihop och kunna hålla sig och eventuella barn mätta?

Som många redan har påpekat så gör man allt för att få så mycket mättnad som möjligt för de ynka kronor man får.. frukt och grönt må vara nyttigt, men det mättar inte särskilt mycket.

Inför gärna ett system med "gröna checkar" och hälsosamtal, men gör det utöver försörjningsstödet.. och för samtliga invånare i kommunen.

I övrigt tycker jag att man bör införa en regel att samtliga politiker måste leva på den summan som försörjningsstödet i den kommun man är folkbokförd i består av i minst ett år innan de får lägga förslag på att sänka det. Samma regel på A-kassa (här gäller den senaste inkomst man hade innan man satsade på politiken, som vägvisare, vilket i en del fall lägger dem på garantinivån) och sjukersättning (samma regel som med a-kassan).

Vet man inte vad man talar om, så bör man heller inte fatta beslut kring det.
08.12
Marie Antoinette hade varit stolt.
08.12
Skamligt! Ge alla medborgarlön istället så folk kan börja leva sina egna liv.