SVT rapporterade · Hur märker du av bostadsbristen?

07.20
Finns lediga lägenheter på tjärnar ängar, men få som vill och vågar flytta hit...
08.21
Det märks att äldre generationen bor kvar i sina hus då det upplevs som dyrt med de lägenhetsalternativ som finns. Det är billigare att bo kvar. Vilket gör att vi som är barnfamiljer har svårt att komma in på husmarknaden. Fler dyra nybyggda lägenheter löser inte den inlåsning som vi har idag.
09.03
För några år sedan letade jag bostad akut i Rättvik. Kommunen hade ingen bostadskö utan man fick passa på - via internet - att bevaka om det blev någon ledig. Då kunde man ansöka om att få den. Bland barnfamiljer och höginkomsttagare hade jag ingen chans att bli vald. Likadant var det i andra kommuner. Som fattigpensionär vara det lika svårt att få en lägenhet hos privata värdar.
12.34
Ja vi bor kvar i villan, nästan gratis är det att bo på 150 kvm en bit utanför stan. Stått i kö till 55+ boende i tre år men där händer ingenting. Vi vill gärna bo där det finns gemensamma utrymmen, gästlägenhet, några aktiviteter, nära stan. Jag tror att vi är många i samma sits. Här skulle en 5 personers familj lätt få plats...
13.10
Funderar på att magasinera mina tillhörigheter och flytta in på vandrarhem. För där jag bor nu rena he......te .har inget val sjuk pensionär.
18.28
När vi flyttade upp till Gagnefs kommun med kort varsel på grund av sambons jobb kom det som en chock att det inte fanns större hyresrätter än 3:or i beståndet. Vi hade turen att kunna köpa ett hus efter att fått hjälp med handpenning från släkten, men utan deras hjälp hade vi inte haft råd...
18.33
Här i Gagnef finns det ett otal hus som antingen står tomma hela året eller används ett fåtal veckor. Det borde vara som i Norge där det är krav på att man bor i den villa man äger. Man pratar om bostadsbrist samtidigt som det finns fullstora villor som står tomma eller används som sommarstugor. Det utarmar dessutom kommunerna som missar viktiga skatteintäkter.