SVT rapporterade · Hur pratar ni om sex hemma?

09.22
Vi pratar om sex hemma, då både jag och min son blivit våldtagna. Så det är viktigt att hjälpa barna att förstå vad stopp är, deras kroppar är deras kroppar INGEN ska röra den.
09.56
Idag finns allt tillgängligt på nätet. Det räcker att en i kompis gänget har tillgång till nätet så får dom sin första erfarenhet därifrån.
Man får helt enkelt vara öppen, prata om allt i tidig ålder och upplysa vad som är rätt och fel.
12.50
Jag brukar slänga in en mening då och då, till exempel ”Vet ni vad samtycke är?”. Ibland blir det kalla handen och bara ett trött ja och ibland blir det bra diskussioner. En gång tog jag med några kondomer hem från barnmorskan, ena barnet gick direkt och tyckte jag var pinsam, vilket var helt okej, medan den andra tyckte det var jättespännande och vi öppnade paketet och klämde och kände och pratade om att kondom är det enda som skyddar mot både graviditet och könssjukdomar. Som förälder är det viktigt att vara lyhörd för när det passar barnen. Börja i tid! När treåringen börjar fråga så ducka inte, utan anpassa budskapet efter ålder och typ av fråga, det är mitt bästa tips. När de blir äldre så frågar de inte lika mycket.