SVT rapporterade · Ska barn som idrottar delas in efter mognad eller ålder?

Då tackar vi för idag! Och stänger chatten för fler kommentarer.
06.38
Hej och välkommen att kommentera! Vad tänker du om innebandyförbundets försök att få fler att spela längre – att låta barn spela i lag baserade på mognadsgrad istället för ålder? Finns det bättre lösningar?
Håll god ton. Vi släpper inte igenom kommentarer som innehåller utpekanden.
07.13
Varför ska barn elitsatsa överhuvudtaget? Se på Scouternas verksamhet, där bygger modellen bl. a.på att alla ska vara med, efter sin förmåga. Ge alla barn möjligheten att vara med och göra roliga saker, utan att välja bort någon. Då kommer fler att stanna i verksamheter där de rör på sig.
07.57
Varför ska någon elitsatsa över huvud taget? Naturligtvis är det den breda folkidrotten, för folkhälsan, som ska vara i fokus. Satsa ditåt, med målet att bygga upp korpidrotten till vad den en gång var. Hjälp Sverige röra på sig, hjälp inte ett fåtal slita sönder sin kropp.
09.35
Så har de ju alltid varit, hysteriska pappor och okunniga tränare! Skulle förvåna mig om det blir någon förändring.
10.46
Ska varje klubb ha en läkare som delar in aktiva utifrån biologisk mognad, kanske också en psykolog utifrån kognitiv mognad? Indelning efter åldrar är det ”enklare” alternativet där föreningar kan medvetandegöra RAE m.m och hur ledare kan tillämpa kunskapen. Sen så kan ett lag spela i olika serier, ett seriesystem där lag möter andra lag som presterar på samma nivå som andra lag med restriktioner på hur hög serie de ska få spela för att inte kunna elitsatsa bland barn för att möta äldre.
11.09
Det är väldigt mycket tramsande inom idrotten nu tydligen. I alla fall om man läser vad som skrivs.
Man krånglar tydligen till det å det grövsta.
När jag var ungdom på 70-talet och spelade fotboll var det åldersgrupper som gällde. Vi hade flera lag i varje åldersgrupp. Givetvis spelade de bästa i ett lag.
Var man riktigt bra fick man träna med en äldre åldergrupp, t ex fick pojklagsspelare träna med juniorer och duktiga juniorer fick träna med seniorer.
Idag tramsas det med ord som "mognadsnivå" och "färdighetsnivå" när alla barn vet att det beror på hur duktig man är på att utöva sin sport. Vem försöker man lura?
11.38
Åldersgrupp, klart man ska kunna få spela med kompisarna i samma lag. Behöver inte bli elittänk förrän det är dags för elittänk. Låt barn vara barn och ha kul med sina kompisar!
13.00
Har tyvärr inget direkt lösning men att strikt dela in grupper efter ålder funkar inte alls bra. Borde på något sätt gå att gruppera efter förmåga.
14.21
Jag ser att många barn lämnar idrotten redan i 10-12 årsåldern då de inte finner det givande pga att det elitsatsas i tidig ålder och att barnen känner att de inte räcker till och att man då, att efter möjligen sysslat med samma idrott i halva sitt liv tyvärr väljer att avsluta. Att i denna ålder plocka upp en ny idrottsform är tufft då de flesta andra idrotter gör exakt samma sak: elitsatsar i samma unga ålder. Och då blir det svårt att finna en relevant nivå för en 11-åring som känns givande, spännande och kul. Så med andra ord, barn som slutar i tidig ålder för att ledare/tränare misslyckas med att verka för inspiration lämnar inte bara ”sin” sport, utan lämnar idrotten helt i de flesta fall.
14.21
Tycker att hela den här diskussionen osar typiskt svenskt lång väg. Räcker att man balanserar ett par lag olika vid enstaka tillfällen för att få jämna matcher så är folk där och gapar "toppning" och de som kommit långt i sin utveckling skall aldrig få spela tillsammans.

Väldigt inne att oroa sig och förfäras över detta just nu verkar det som.

Det finns faktiskt bra medelalternativ t.ex 25%/50%/25% där man spelar både med de som är lite längre fram, lite som vanligt och lite med de som är lite mer på väg så att de lyfts upp.
16.11
Det krävs en hel del av ledare/tränare idag för att få ihop hela pusslet. Det går inte att bara stirra sig blind på vare sig resultat el utbildning. Man måste ha kolla på hela hjulet och framförallt lära sig att vid bristande kommunikation kommer problemen. Att sitta bänkad i full utrustning är inte utvecklande för en 16-18 åring heller. Oavsett nivå. Det är för lätt att säga att det är upp till ”grabbarna” själva att ta plats i första uppställningen. Kriga mer på träningarna. Fel fel fel, du måste kommunicera och ha en plan för de sista spelarna också. De lag som fattat att man måste ge dom spelarna mer uppmärksamhet och se till att de får lyckas har kommit långt.
17.36
Ja tycker det ska vara lek upp till en viss ålder 11-13 års ålder och alla ska spela lika mycket , från kanske 14 års ålder tycker ja att man kan börja nivåanpassa gruppen, där man kan ha flera lag för samma grupp men man få spela mycket på sin nivå , man kan också ha nivåanpassand träning , för alla utvecklas vi olika , hur tänker man när man gör ett lag som ska tävla i vi i femman där plockar man ut dom bästa , är det ok ???
17.37
Jag ser inga problem att nivå indela barnen, vi lär oss saker olika och olika fort. Precis som i skolan! Alla vill inte spela bara för att spela, en del vill faktiskt träna mer bli bättre och ha lagkamrater som har samma spelförståelse och är där för att utöva den idrotten. Det är alltid dom som är ”bättre” som ska få stryka på foten tycker jag. Varför ska det alltid vara så? Varför är det så fult att någon blir bra på något i tidig ålder? En som inte kan spela ett instrument, och inte kan den låten som ska framföras, får den vara med och spela i orkestern?
17.37
Barnen ska idrotta efter ålder, men det ska också finnas möjlighet att träna/spela med yngre/äldre med tanke på mognad/kunnande/eget driv.
En komplex fråga där det tyvärr inte går att ge ett generellt svar.
Ledarnas ansvar/kunnande/utbildning är nog där allt börjar.
19.37
Verkar vara ett annat sätt för toppning och selektering, hur bedömer man dessutom mognad det är ju såklart hur duktig man är som bedöms. Att bli indelad i en lägre nivå än de flesta av sina skolkamrater stukar nog många självförtroenden och förtar mycket av glädjen. Hur många procent av barnen tycker att det viktigaste med sitt idrottande i unga åldrar är att ha roligt med kompisar?