SVT rapporterade · Märker du att kvinnor och män tänker olika kring klimathotet? Tyck till i vår chatt!

Då tackar vi för alla inlägg i debatten och stänger chatten för ytterligare kommentarer.
07.00
Äger ingen bil .se på flyttfåglarna dom är less på att flytta åt fel håll vår och höst .det visar att det finns inget klimathot .det handlar om polvändningen istället
07.12
Män, de som inte bryr sig om sin miljömässiga påverkan, gör det enkelt för sig. Både en bra och dålig egenskap.
07.24
Tycker jag ser en dragning åt att män "ska" gilla kött, det är lite töntigt att äta vegetariskt och inte en komplett måltid utan kött. Ser framförallt detta hos äldre män. Tycker också att många äldre män kan prata ner vegetarianism/veganism och förlöjliga detta. Som att det är det som är problemet... Sen är väl kanske inte just matkonsumtionen det som har stört klimatpåverkan, men absolut en viktig bit. Framförallt i den rika delen av världen, där vi äter mycket kött för att vi kan/har råd/av tradition.
07.24
De som uttrycker en föreställning att klimatkrisen är fiktiv tenderar att vara äldre män...
08.33
Vilket klimathot?
08.43
Världen har gått igenom många olika klimatperioder långt före människans påverkan så jag tror vi målar upp en bild som vi inte kan påverka, men det ger bra klirr i skattekassan och att ge barn mardrömmar om något som vi kanske inte kan påverka. Det finns ingen nyanserad debatt om detta mellan olika forskare men kan man skrämma så får man makt.
08.57
Kvinnor är mer känslostyrda och har nog lättare att tro på medias överdrivna klimatlarm.
Män tenderar att vara mer skeptiska till dessa larm och tror nog i högre grad att klimatförändringarna är naturliga och inget vi kan påverka i någon större utsträckning.
10.04
Kände inte igen frågeställningen och tyckte det kändes märkligt vinklat av SVT, se'n ser jag svaren från Erling, Greger och Kent och inser att det här är ett problem.
Kanske hänger min ignorans ihop med att jag är från Norrland - här uppe kan vi klart och tydligt se att vintrarna inte är vad de brukade vara på 80- och 90-talen. Här råder en djup samstämmighet kring klimatkrisens existens och prioritet, både bland akademiker och arbetare.
Se'n anser jag förstås att problemen är framför allt systematiska - det här är inget som bör eller kan lyftas över på individers fria val. Samhället måste ställa om, kollektivtrafikens frekvens och hastighet måste ökas och dess kostnad helst elimineras. Att beskylla människor från inlandet för att vara klimatbovar när de saknar alternativ är inte okej - ge dem alternativ först.
Vad gäller veganism så VET jag att det är vägen framåt, om vi ska bli 50 miljarder människor. Mängden odlingsbar mark räcker helt enkelt inte om en del ska processas till kött via boskap. Däremot motsätter jag mig måttet "maximal befolkning" som ett mätvärde för mänsklig framgång (och gillar personligen kött alldeles för mycket för att göra omställningen själv).
10.06
Kvinnor har oftare en övertro på att små marginella symbolhandlingar kommer att rädda världens miljö. Att "bry sig om miljön" är inte nödvändigtvis det samma som att faktiskt göra skillnad i praktiken. Men det kan ju kännas bättre.
10.11
Jag är 83 år och man och bor mitt i naturen och jag kan inte se den 'klimatkris' som det talas om. Var finns den? Inte heller världens ledande vetenskapsmän kan se någon kris, se clintel.org/sweden/

"Miljötänket skiljer sig mellan könen". Ja så kan det vara. Kvinnor bekymrar sig om klimatet (för klimatet påstås koldioxid vara dåligt) medan männen oroar sig mer för miljön (för miljön är koldioxid/fotosyntes bra).

En grad varmare från nu till år 2100 känns inte som ett hot. Det är som att Uppsala år 2100 kommer att få det klimat som finns i Södertälje nu. Känns det oroande?

Lyssna på vetenskapen sa Greta. Jag är vetenskapsman och jag håller helt med henne. För mig är IPCC-AR5 och clintel.org vetenskap. Vad är vetenskap för dig?
10.42
Därför bryr sig kvinnor mer om klimatet – hör forskaren Pernilla Hagbert 
11.14
Ja, eftersom vi lever i ett patriarkat där flickor och kvinnor fostras av samhället att vara omhändertagande och tänka på andra och pojkar och män fostras att mest bry sig om sig själva. Dom principerna genomsyrar ju Allt så det är inte konstigt alls att det är kvinnor som engagerar sig och män som blir kränkt av blotta tanken att äta vegmat.
11.18
Hej och välkommen att kommentera. Vi godkänner kommentarer som ger svar på den fråga vi ställt, inte allmänna diskussioner om klimatet.
12.10
Män kanske är mer benägna att ifrågasätta trovärdigheten med alla ”klimatlarm” som PK- media ständigt pumpar ut.Tro inte på något som sägs eller skrivs i media om klimatförändringar.Är du på riktigt intresserad måste du ta reda på fakta själv
12.10
En detalj jag tänkt på som är olika är att kvinnor tenderar att blanda ihop alla andra miljöfrågor i klimathotet. Plastvirvlar i haven är ett problem, men de är inte en del av klimathotet. Att höja priset på plastpåsar (i synnerhet i Sverige) är ett slag i luften vad gäller klimathotet, medan att begränsa eller åtminstone höja priset på flyg- eller biltrafik inte är det.
12.42
I stort pratar kvinnor om att de bryr sig om klimat och miljö medan deras konsumtionsmönster visar på motsatsen. Klädinköpen ökar och lokalproducerad mat byts ut mot exotiska frukter från andra sidan värden. Män å andra sidan får klä skott för att de kör familjens _gemensamma_ bil lite oftare för att lösa det _gemensamma_ livspusslet. Kvinnor styr i högre grad över hushållets möblemang med konsumtion av nya trendriktiga inventarier långt innan de föregående uppnått sin livslängd. Män handlar oftare i fysiska butiker medan kvinnor i högre grad låter paket gå på postorder med många följande returer. En sund tanke är ingenting utan att möta denna med en korrekt handling.
12.50
Dom flesta kvinnor jag känner kör bil ,är det bry sig om planeten här .jag äger ingen bil ,flyger aldrig numera och kör ej en moped scooter som släpper ut orenade avgaser rakt ut i naturen t.ex
14.18
Jag tror också att man hänger ut män som största bovarna lite mer, pga att de kör bil oftare och äter mer kött. Däremot kvinnors överkonsumtion i form av kläder, smink, rings and things är man betydligt blygsammare med att nämna, och lägg till då allt ytterst få kvinnor är vegetarianer och lokaltrafikanter när man ser till det stora hela. Det borde borde verkligen styras upp.
14.18
Det är alltid fascinerande att se hur många skeptiker som kastar sig på tangentbordet när ämnet är klimat. Merparten verkar vara män.
Ser jag till släkt och bekantskapskrets så är min uppfattning att man inte bara kan titta på kön, inte heller på inkomstnivå. Möjligtvis på ålder och typ av yrke.
Sen håller jag med Krister, man varken kan eller ska lasta över allt på individerna. Politik och näringsliv måste ta krafttag även om det innebär obekväma beslut. Och ett klimatsmartare samhälle behöver inte automatiskt innebära misär. På 70-talet levde vi på ett bättre sätt, och folk hade det bra.
14.30
Män är nog mer lättlurade, och tror sig själva veta mer än forskare..., därför låter de sig lättare luras av dem som förnekar människans påverkan på klimatet! Kvinnor är ofta bättre utbildade och tänker ofta igenom ett problem noggrannare medan män självsäkert bestämmer sin uppfattning omedelbart och har sen svårare än kvinnor att ändra åsikt när de bevisats ha fel!
17.33
Måste bara passa på att säga att jag helt instämmer med 50-talisten, fokusen läggs alldeles för mycket på individen istället för konkreta ändringar inom politik och näringslivet, vi kommer aldrig se en tillräckligt stor förändring utan påtryckningar från lagstiftning då folk är alldeles för bekväma för att ta tag i detta själva, så hela den här debatten mellan kön skiftar fokusen på fel problem