SVT rapporterade · Hur tänker du kring den ekonomiska krisen i Vilhelmina? Vad ska kommunen spara på?

Då tackar vi för alla er inlägg idag och stänger chatten för fler kommentarer! Trevlig kväll! 
06.42
Hej och välkommen att kommentera.
06.54
Jag anser att man ska spara på det enda område där man annars aldrig brukar spara.
07.18
Det är djupt orättvist att endast skolan jämförs med andra kommuner. Vilhelmina kommun har flertalet frivilliga verksamheter där kommunen kan iaf se över vad som bör finnas kvar i framtiden.

1. Tex Turistbyrån, VMA har väldigt många anställda om man börjar jämföra med andra orter. Umeå som tex har stängt sin turistbyrå och har endast personal som uppdaterar digitalt.
Sen undrar jag om inte kommunen strider mot konkurrenslagstiftningen då dem driver eget inom turistbranschen på kyrkstan?

2. Folketshus - varför redovisas inte deras ekonomi offentligt längre? Det gjordes tidigare. Hur mkt pengar går egentligen dit? Vad kostar tex midnight light skattebetalarna?

3. Vibo / VIFAB - helägda kommunala bolag. Kan man göra en aktieutdelning därifrån till ägaren kommunen för att ha möjlighet att rida ut värsta stormen?

Näringslivskontoret är inte lagstadgat. Andra verksamheter som kommunen vill stänga är det.
07.45
Tycker man ska anmäla kommunen till uppdrag granskning
08.03
Att en kommun väljer att dra in på barn, kommunens framtid, visar på att de inte ser någon framtid för Vilhelmina. Uppenbarligen.
08.08
 Viktoria Strömberg bor Nästansjö och har 2 barn som snart ska börja skolan, hör hennes tankar:
08.18
Sen har kommunen en stor andel skog i sina ägor. Varför gör man inget med den? Sälja, avverka, sälja tomter eller allt detta? Får skogen bara stå blir den ju till slut värdelös och hur ser det då ut i Vilhelmina... skog och åter skog men en spökkommun med tomma hus överallt.
09.01
Jag är övertygad om att flyktingpolitiken ligger bakom mycket av kommunens dåliga ekonomi. Rivning sanering av ett helt hyreshus på trissen tex. Det har nog kostar mer än det smakat. Sedan har man byggt och renoverat seniorboende mm som naturligtvis kostar mycket pengar.
09.02
Vilhelmina kommun är en bra illustration på det allvarliga ekomiska läge som många kommuner, främst i glesbygd, har att hantera. Långtidsutredningen bilaga: "Demografins regionala utmaningar" som kom 2015, visade att om inget radikalt görs så behöver glesbygdskommuner höja skatten med upp till 18 kronor innan 2040, för att klara skola, vård och omsorg.

Med andra ord, det handlar om strukturproblem som vi inte kommer att kunna lösa helt själva. När 8 av 10 kommuner planerar att lägga ner verksamheter inom skola, vård och omsorg, är det inte en slump vi ser, utan ett fenomen. Men vi i Sverige beter vi oss som den kinesiska styret gjorde till en början med Coronaviruset - vi hoppas att det här ska gå över av sig själv. Så är det inte.

Givetvis har vi som lokala politiker ett ansvar. Det allra viktigaste är att börja tänka själva och reagera på det vi ser och hantera det mer rationellt. Vi behöver gå samman över parti- och kommungränser och ställa statsmakternas företrädare mot väggen, samtidigt som vi givetvis också behöver övervintra viktiga verksamheter. Jag tänker att vi ska stänga ner sådant som går att öppna igen och dra ned på det som inte är lagstadgad verksamhet, istället för att stänga byskolor som knappas kommer att startas igen. Det är inte byskolornas fel att ekonomin ser ut som den gör. Det är inte heller lösningen på de nuvarande och kommande ekonomiska problem att lägga ned dem.

Skolor är en viktig signal för att en bygd är levande. Betydelsen för det och skolors och annan omsorgs betydelse för den lokala ekonomin ska inte heller underskattas. Några jobb i en liten bygd, motsvarar massor med jobb i en stad eller tätort. Efter decenniers erfarenhet vet vi att centralisering inte är bra för utvecklingen. Vore det det, så skulle glesbygd blomstra. Tyvärr är beslutfattare i glesbygdskommuner de allra mest hängivna centralisterna - trots att det är vi som så uppenbart är de stora förlorarna på den filosofin - så fortsätter det. Ivrigt påhejat av Sveriges kommuner och regioner. Tyvärr!

Så än en gång, vi måste börjat tänka själva. För vem gör det annars åt oss?
09.03
Jag förstår allvaret i den sits som kommunen befinner sig i. Men hur dom tänker lösa det är inte bra. Att slå undan fötterna på alla barnfamiljer. Vi har redan idag ett stort tryck på skolorna inne på samhället. Barn som mår dåligt, gör stora klasser och ständig neddragning på personal. Hör även rykten om missad uppsägning av barackerna, att det nu måste betalas ett extra år. Vart ligger ansvaret för detta?? Sen lägga max kostnad på alla med små barn. Hur är det med valmöjligheterna?? Att man ska kunna välja att gå ner i tid en tid för att va hemma med barna kommer att försvinna. Arbetssökande som går på a-kassa får välja att inte ha barnomsorg för att ha råd?? Hur många lagar bryter man i slutändan mot, sett från barnens sida. Minst 15 år sedan jag tryckte på att osthyveln inte fungerar längre. Investera och satsa är enda alternativet. Så många lägen som vi i kommunen missat.
09.05
Jag anser att inlandskommunerna måste slå ihop sig,det går inte att så få som nu är i varje kommun ska kunna betala för all offentlig verksamhet.Det finns tyvärr ingen garanti att små verksamheter kan hålla hög kvalitet,gäller även små skolor.
09.07
 Viktor Näslund har själv gått på Nästansjöskola och ser kvalitet i byaskolans format med få elever:
09.23
Jag tror ingen av politikerna tog dessa beslut med lätthet. Även kommunalrådet har barn i förskolan som ska läggas ned. Då kommunens ekonomin är i fritt fall finns inga andra val än nedläggningar. Folk kommer med så konstiga uttalanden, att Vilhelmina kommun vill dräpa ut byarna och att barnen ska fara illa. Vad är alternativet tycker ni? Ska kommunen spara 100 miljoner nästa år eller gå i konkurs för att ni vill ha byaskolorna kvar? Jag åkte själv skolbuss 30 min två gånger om dagen under 9 år och led inte alls av det. Byarna överlever även utan skolorna.

Däremot skulle jag vilja ha mer tydligt förklarat varför kommunen fick ett sådant här underskott? Tala klarspråk.
09.30
Skolorna lever pga barnfamiljer och skolan. Försvinner skolorna och tryggheten för barnen m familjer så kommer en avveckling av byarba ske med tiden. Själv vuxit upp där skolan lades ned först, sen livsbutiken. Inom 10 år hade alla barnfamiljer flyttat och så kommer det se ut även här.
09.46
Fantastiskt att leva i den rikaste tiden i den mänskliga historien, där börsen slår alla rekord men skolan och sjukhusen går på knäna. (obs sarkasm)
09.51
Småbarnsmamman Helena Danielsson i Nästansjö utanför Vilhelmina tycker att småkommuner ska få hjälp från centralt håll:
10.00
Samtidigt som det är väldigt tragiskt att dom ska lägga ner skolor och hålla på så tycker jag att det är lika viktigt med äldrevården.
Det ska sparas och sparas, men man kan inte spara in på människoliv, det är mycket vårdpersonal som redan går på knäna, kanske vore dags att kolla upp vad man kan göra åt alla som är sjukskrivna....satsar man mer på sin personal så får man friskare och gladare personal.
10.21
I första hand kan man gå igenom bemanningen bland tjänstemän - varför ska alla inom sociala Ifo ha 32-timmars arbetstid ?
I flesta kommuner är det endast soc.sekreterare som handlägger barnutredningar eftersom det är svårt att rekrytera dem. Men att ALLA inom Ifo Vilhelmina ska ha det kostar väldigt mycket pengar och istället för att offra våra barn se över denna kostnad !!!
10.22
behövs verkligen 2.5 tjänst som personalutvecklare och kommunikatörer i kommunen? Alla rektorer och biträdande rektorer? Att spara gammal skog inte försvarbart då den till slut inte får avverkas ( biotoper?) Taxibuss för elever att äta, de kan ta mat själva ur kantiner då mat ändå körs ut till skolorna. turistbyrån? finns säkert mer att fundera på. Statens tillskott som ger mer till kommuner med högre invånarantal trots att de växer och lite till små kommuner med stora utmaningar konstig !!
10.27
Andreas Lönnberg i Nästansjö tror på föräldraengagemang för byaskolors överlevnad i glesbygd: 
11.16
Så tråkig utveckling!

En glesbygdskommun borde ju så långt det bara är möjligt sträva efter att verksamheter på mindre orter får finnas kvar.

Och om problemet är skatteintäkter pga lågt invånarantal så gör man sig ju en otjänst att dra ner på fungerande skolor som kanske gör att folk flyttar dit/stannar istället.
Och sen öka på elevantalet i skolor som är fulla så baracker måste skaffas?? Vad är det för hyra på baracker? Kunde man istället använt befintliga skollokaler och bussa elever ut från centrum till byar istället. Kanske kan det även stävja den otrygghet och missbruk som finns på skolorna?

Nu är jag ej boende i kommunen så jag har inte koll på allt som sagts och gjorts. Men hur ser det ut med kostnad för utbyggnad av parkeringsplatser och förlängning av flygplatsen. Är det verkligen nödvändigt? Och är planerna för det nu lagt på is?

Övertygad att det finns pengar att spara på andra ställen om man försöker att tänka om gällande behov och i vissa verksamheter.
12.25
Tack för era inlägg! Kom ihåg att hålla era inlägg så pass kortfattade och kärnfulla som möjligt, annars finns risk att vi inte kan publicera det.
12.28
Anki Brömster bor i Nästansjö och tror att näringslivet påverkas när politiker fattar beslut som innebär att skolor läggs ner: 
12.32
Blir så galet arg över nonchalansen från alla bestämmande. "Vi har haft lite för stor kostym"...den kostymen blev ju inte tvärstor över en natt?! De har sett det komma men sopa under mattan så långt det går. Det finns tyvärr ingen framtid för våra barn i Vilhelmina längre och utifrån det så har vår familj tagit beslutet att lämna. Vi flyttar.
12.33
Det är så konstigt. Grundskolan som är lagstadgad ryker medan alla fritidsaktiviterna får vara kvar. Det rimmar dåligt! Vad är viktigast i det läge vi är i nu? Tydligen fritiden.
12.34
Sänk lönerna för kommunpolitikerna, anv era konferensrum ist för att hyra andra lokaler, dra in resor och fester.
Låt företag starta i Vilhelmina ist gör att låta Ica hålla monopol.
12.49
Börja leva efter de inkomster man har och inte ta massa lån. Avskaffa och sluta med saker som presenter och resor till politikerna.
Och lyssna på kommuninvånarna o h ta ert ansvar eller avgå
12.58
Min åsikt är att skola, vård och omsorg ska vara statligt finansierade eller att glesbygdskommuner måste få ett större bidrag för att kunna upprätthålla en jämlik kvalité. Alla i Sverige ska vara med och betala till allas rätt till en likvärdig vård, skola och omsorg. I vissa områden måste det få kosta mer/person för att hela Sverige ska kunna leva och för att det ska vara rättvist. Kommuner har olika förutsättningar! Och jag anser att glesbygden måste få tillbaka mer av de naturresurser som tas härifrån! Beskattning ska ske där uttaget sker.

Det finns många frågetecken kring Vilhelminas ekonomiska situation just nu. Och jag anser att politikerna måste ge befolkningen en förklaring till varför det har blivit så här och grundligt och utförligt motivera sina beslut. Det räcker inte med att säga att vi har länge haft en ”för stor kostym”. Vilhelmina kommun är den näst största kommunala skogsägaren i Sverige. Varför kan inte Vilhelmina kommun sälja en del av skogsinnehavet för att få in pengar? Vilka verksamheter är de mest grundläggande och viktiga? Varför väljer man inte att höja skatten? Måhända att vi kanske får den högsta kommunala skatten i Sverige. Det är i alla fall en röd siffra och en tydlig signal att något måste göras på statlig nivå.
13.06
Varför slår inte Småkommunera ihop sig? Dorotea, Vilhelmina, Storuman tex till en storkommun.
Sluta spendera pengar som inte finns och sen bara skyllde ifrån sig. Prata med varandra
13.09
Jessika Westman bor i Vilhelmina. Hon skjutsar barnen till en byaskola varje morgon för att hon tror på små skolor och mindre klasser:
13.24
På Vilhelmina Kommuns hemsida kan man läsa deras Översiktsplan, som vad jag kan se antogs för inte så länge sen, där Malgovik och Nästansjö utpekas som kärnområden och servicenoder.

"Skolor i kärnområdena ska värnas så långt som möjligt, eftersom de är viktiga för en attraktiv
flerkärnighet och en livskraftig helhet.
Kärnområdena ska komplettera varandra snarare än konkurrera med varandra"

En översiktsplan är ett stort och tungt vägledande dokument för alla förvaltningar inom Kommunen, Hur kan man totalt gå emot den?

Men i Vilhelmina väljer politikerna att ta byaskolorna först
13.26
Varför är det ingen som nämner att Vilhelmina har tagit emot hundratals flyktingar?
13.28
Vi alla vet att Vilhelmina kommun är i ett allvarligt ekonomiskt läge. Och jag vill tro våra politiker gör allt de kan för att rädda situationen på de sätt som de tror är det bästa. Men frågan är om de riktigt inser vidden av de beslut som eventuellt kommer att tas. Beslut som kommer att påverka Vilhelminas framtid och beslut som kanske endast är en kortsiktig besparing och dessutom orsakar en stor påfrestning och lidande för kommunens barn och unga och äldre. De mest sårbara.

I grund och botten vittnar nedmonteringen av landsbygden (just nu känns det som om kommunerna är tvungna att börja nedmontera sig själva) på ett statligt och politiskt misslyckande. Där stad och mängden röster prioriteras framför glesbygd och att hela landet ska leva. Det är bedrövligt att de områden som bidrar mest till Sveriges ekonomi gällande vattenkraft, vindkraft, skog och malm etc. inte får något tillbaka. Glesbygden dräneras på allt från naturresurser till människor. Vi har bland de högsta skattesatserna i Sverige och ändå räcker det inte till. Hur befolkningsdemografin i glesbygd ser ut är inget nytt. Redan för fem år sedan konstaterades att glesbygdskommuner är tvungna att höja skatten radikalt till 2040 för att klara skola, vård och omsorg på grund av en allt mindre och äldre befolkning.

Vilhelmina hade satt sitt hopp till de extra pengar till välfärden som utlovats. Men utan att ta hänsyn till kommuners olika förutsättningar fördelas pengarna bland annat utifrån folkmängd. Vilket innebär för Vilhelminas del att stödet inte kommer i närheten av behovet.

Min åsikt är att skola, vård och omsorg ska vara statligt finansierade eller att glesbygdskommuner måste få ett större bidrag för att kunna upprätthålla en jämlik kvalité. Alla i Sverige ska vara med och betala till allas rätt till en likvärdig vård, skola och omsorg. I vissa områden måste det få kosta mer/person för att hela Sverige ska kunna leva och för att det ska vara rättvist. Kommuner har olika förutsättningar! Och jag anser att glesbygden måste få tillbaka mer av de naturresurser som tas härifrån! Beskattning ska ske där uttaget sker.
Det finns många frågetecken kring Vilhelminas ekonomiska situation just nu. Och jag anser att politikerna måste ge befolkningen en förklaring till varför det har blivit så här och grundligt och utförligt motivera sina beslut. Det räcker inte med att säga att vi har länge haft en ”för stor kostym”. Vilhelmina kommun är den näst största kommunala skogsägaren i Sverige. Varför kan inte Vilhelmina kommun sälja en del av skogsinnehavet för att få in pengar? Vilka verksamheter är de mest grundläggande och viktiga? Varför väljer man inte att höja skatten? Måhända att vi kanske får den högsta kommunala skatten i Sverige. Det är i alla fall en röd siffra och en tydlig signal att något måste göras på statlig nivå. Just nu pågår en omröstning om det finns Vilhelminabor som kan tänka sig en höjning av kommunalskatten om det räddar våra byskolor, dennas kommer att delges våra politiker. Men ska vi betala mer –då vill vi veta att våra pengar går till det vi betalar för.
13.49
Ingen som vågar säga det uppenbara.För 2 år sedan gratulerade man sig själva till det stora överskottet när staten betalade för flyktingmottagandet.Nu när man ska betala själva är underskottet enormt! Svårt att se sammanhanget eller?
13.56
Ett barn som inte ville leva! Ja ni läste rätt! Min son ville inte leva och han var då bara 8 år... Jag kan berätta för er, att jag är orolig! Orolig för vad som komma skall, för jag känner mitt barn. Jag vet när han mår dåligt, jag vet när han är glad och lycklig. Det enda jag vill är att han ska få ha den trygghet han känner nu. Äntligen går han till skolan utan att må dåligt!
Vi ha lyckats, en stor seger i vårt liv!

Han är mitt barn, en grabb som trots svåra å tuffa år lyckats ta sig dit där han är idag.
Utan hans fantastiska klasskompisar, pedagoger och EHT i Malgovik vette tusan hur det hade gått.

Mitt barn, mitt allt❤️

Detta vill jag ska gå fram till ni förtroendevalda i kommunen.
Visst vill vi att våra barn ska få dom bästa förutsättningarna i skolan?
visst vill ni sätta barnet i fokus?
Visst vill ni minska psykisk ohälsa bland barn och unga?
Visst vill ni att vi kommunbor ska bo kvar?
Behåll då förtusan byskolorna, det enda snart vi har kvar utanför tätorten...
13.57
Ändå vägrar kommun erkänna misstag, vägrar sälja egendom och skog. Tar statliga bidrag till sig själv som är öronmärkta för skola, vård och omsorg samt kvinnojour.
Höjer maxtaxan på förskolan så man snart ej har råd att ha barnen där, utan låter släkt passa.
Buksvåger politik och anställningar.
Byt ut hela Ankeborg.
14.00
Bland de högsta skatterna, men allt dras ändå ned på? Hade jag vart du, så hade jag funderat på varför jag gång på gång röstar fram representanter som gladeligen hävdar att de står för landsbygden samtidigt som de slår undan benen på densamma. Kräv att den stora kostymen som alltid nämns redovisas i klartext, då kommer det nog fram saker som en klöver och en ros aldrig skulle erkänna.
14.49
Rör inte vår SKOLA
14.54
Byskolorna ska vara kvar det är redan fullt på Volgsjö. Modulerna vad kostar dom? Behövs fler om byskolorna läggs ner. Kolla över vad tex. VIK kansliet VBS med flera kostar som hyr lokal på folkets hus. Många bäckar små....
14.59
Maria Holmström i Skansholm är en av ett 70-tal föräldrar som har barn i en av de byskolor som kan läggas ner.
17.50
Otroligt sorgligt att inte välfungerande byskolor skall få finnas. Hoppas att ni startar skola i egen regi. Det kan ej bli annat än bättre.
17.51
Jag ser inte något sparande i att lägga ner skola med över 50 elever i malgovik . Barn kostar vara sig dom går på tätorten eller malgovik. Mer folk mer som händer ha volgsjö orken eller ekonomin för de?! Klasser om de blir i dom befintliga blir de en storlek på kring 30 elever i vissa årgångar. Jag tror ni kan testa hålla reda på 10 barn får ni snabbt insikt.Låt våra skolor vara låt oss se att ni tror på glesbygden och på våra barn. Ta dialogen med oss föräldrar vi är beredd att hjälpa till men lärande lämna vi åt våra fantastiskt lärare.👍👊 vi tror på glesbyggd och våra barn men framför allt på våra by skolor❤
17.51
Sänk de höga arvoden toppolitiker har. Pengar och makt gör att de ser till sitt eget bästa och inte kommunmedborgarnas. T ex hur vinner vi valet genom att skjuta på besparingar? Ledande politiker som fått makt och är berusade av makt och de höga arvoden i kombination av helt otillräckliga kunskaper i ekonomin har nu blivit en total katastrof för Vilhelmina kommun.
17.52
Vi behöver politiska företrädare som kan ekonomi och inte "tyckare" i viktiga ledande uppdrag.
17.52
Att starta friskola spara inga pengar till utom en fördyring för kommun pga tillsynsplikten.
Om man får start tillstånd av skolverket. Lite mycket populism av Annika A
17.52
Vad har ändrats mellan den 5/2 då KS beslutat att INTE lägga ner byskolorna i enlighet med ansvarig nämnds förslag till att 11/5 gå emot tidigare beslut och yrka FÖR en nedläggning? Varför väljer KS att inte istället lägga ner flygplatsen?
17.54
Hör hur eleven Gustav Enebjörk upplevt snacket kring att Malgovik skola kan läggas ner och vad han själv tycker om att gå på skolan. 
18.25
Vi behöver se över möjligheten att samarbeta med närliggande kommuner när det gäller vissa tjänster på kommunhuset. Mycket går att göra via dator och man kan sitta på olika ställen olika dagar i veckan.

Det är inte försvarbart att IFO har 32 timmars vecka i det ekonomiska läge som råder och om de kan utföra allt arbete på mindre tid så kanske man kan dra ner på personal också. Det sticker annars i ögonen på vårdpersonal som springer benen av sig och ofta får gå kort när någon är sjuk eller vabbar.

En flytt av turistbyrån till Folket Hus är en bra idé som sparar in både lokal och personal.

Tycker att Vilhelmina har många olika enheter som vi klarade oss utan tidigare och min upplevelse är att kommunhuset svällt ut på senaste åren.
Behöver skolorna bibliotekarier eller kan man samarbeta med stora Biblioteket? Eller kanske dela på en bibliotekarietjänst mellan skolorna?
18.26
Jag vill inte betala 15 papp extra skatt per år för att Nästansjös och Malgoviks invånare skall få känna sig speciella. Ni sa inte ett ljud när Latikberg eller Dalasjö tappade sina skolor men nu skall det grinas i media. Lägg ner skiten då det inte är ekonomiskt bärande att driva skola till enstaka elever.
Vill ni ha friskola? Lycka till.
18.26
Moduler och baracker är inte ens lagligt att ha som permanenta lösningar som kommunen har det som. Barnen på volgsjö får ej plats och nu ska över 50 barn till dit, hur ska det gå ihop? Arbetsmiljön för eleverna skiter politikerna i
18.36
Gör en budget och håll den och granska varenda krona.Redovisa öppet vad pengarna används till och för en dialog med kommuninnevånarna som är med och betalar .Använd er av ideella krafter och tänk på att infrastrukturen är viktig! Satsa på turism och det som lockar människor att vilja besöka och stanna i Vilhelmina. Utveckla är bättre än nedmontera och framför allt satsa på barn och ungdomar så dom kan stanna kvar i sin hembyggd.Tappa inte framtidstron! Ni bor i ett av Sveriges vackraste kommuner.Gå samman och hjälps åt!